Адвокатите на Трифонов и ЦИК се разминаха в броенето на гласове пред съда

Адвокатите на Трифонов и ЦИК се разминаха в броенето на гласове пред съда

© Георги КожухаровВърховният административен съд (ВАС) ще се произнесе по делото за референдума от ноември миналата година, иницииран от "Шоуто на Слави", след съвещание в законовия срок. Това обяви днес петчленният състав на съда в първото и последно заседание като втора и последна инстанция по казуса.


Според адвокатите на Централната избирателна комисия (ЦИК) срокът за произнасяне на съда е 14 дни, но той е инструктивен и те изразиха надежда, че ще има окончателно решение и по-рано за това дали са задължителни или не резултатите от допитването по-рано.


В началото на февруари стана известно, че първата инстанция във ВАС уважи жалбата на Трифонов и отмени решението на ЦИК, с което резултатите от референдума бяха обявени за незадължителни заради липсващи 12 027 гласа.
Въпреки това и според съдебното решение допитването не бе признато за задължително.


Магистратите приеха само, че комисията не е преброила около 490 валидни гласа, което показа назначената по делото експертиза. За да бъде допитването задължително обаче, са нужни още над 11 500 гласа.


В края на март пък се разбра, че


ВАС няма да брои отново бюлетините от референдума


и отказва да назначи съдебна математико-статистическа експертиза за това. Аргументите на съда бяха, че в касационното производство не се назначават експертизи и не се определят вещи лица за изготвяне на заключения по поставени от страните задачи.


Днес в залата адвокатът на инициативния комитет за провеждане на референдум Ясен Христов каза, че няма повече доказателствени искания. Поиска от съда да отмени решението на тричленния състав на ВАС като неправилно и незаконосъобразно и на практика поиска резултатите от референдума да бъдат признати за задължителни.


Аргументите му бяха, че ЦИК не е включила над 12 хиляди гласувания с бюлетина или плик,


колкото бяха нужни за задължителността на допитването. Изтъкна още, че в 44 протокола на секционни избирателни комисии е имало грешки, а ЦИК е трябвало да поиска повторно преброяване там.


Защитата на ЦИК му отговори, че комисията не е компетентна да иска повторно преброяване, а само да анализира несъответствия в протоколите и да ги отстранява. Адвокатите на ЦИК поискаха също отмяна на първоинстанционния съдебен акт, с което те бяха задължени да вземат ново решение за резултатите от референдума и към тях да прибавят около 500 гласа към общата бройка на гласували.


Адвокатите обаче говориха пред съда за 1174 гласа, които трябвало да добавят,


но те са били включени в преброяването и така ще бъдат двойно отразени едни и същи гласове. След това споменаха, че само 550 бюлетини са били без пликове, но въпреки това са включени в общата бройка гласували, макар и като недействителни.


От страна на прокуратурата в процеса отново бе ръководителят на Върховната административна прокуратура Ася Петрова, която и на първа инстанция представляваше прокуратурата. Тя заяви, че решението на ЦИК да брои само пликовете в урните не трябва да се приема за валидно, защото макар и влязло в сила като неоспорвано, то противоречи на закона. Според прокурор Петрова трябва да се броят бюлетините, а не пликовете.


След предсрочния парламентарен вот на 26 март Слави Трифонов даде две седмици на новия парламент да приеме въпросите от референдума и заплаши, че в противен случай ще протестира пред Народното събрание. Това доведе до спиране на епизод от предаването му, след което той и екипът му дадоха пресконференция, на която обявиха, че Би Ти Ви е упражнила цензура и те ще направят следващия епизод със същото съдържание - т.е. ще изчетат писмото на Трифонов до бъдещите депутати в ефир. Това обаче не се случи, водещият се отказа от официализиране на писмото си чрез предаването и епизодите бяха възобновени.

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Греда! Поредната футболна драма

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 2. 2 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2030 Неутрално

  Какъв красавец е на снимката. Висок, красив и мъжествен чалгар. Любимец на част от населението на територията.

 3. 3 Профил на DJTrump
  DJTrump
  Рейтинг: 280 Неутрално

  Стига с тоя референдум.
  Не езадължителен и това е.
  Омръзна ми и от Трифонов и от съдебните саги, които постоянно предизвиква.
  Ако е чалгаджия да е чалгаджия, ако не - да се впуска в политиката и да го видим там какво може.
  Марешки-2...

 4. 4 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2795 Неутрално

  Такава каша е,че и правораздавателните органи се опитлават.Но това ще е,каквото решение вземат,това е.За сега референдума не е задължителен пък какво ще правят политиците в парламента,ще видим.

 5. 5 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  тоя клоун докога ще продължава да занимава цялата държава с личните си комплекси...

 6. 6 Профил на ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ САЙТ!!!
  ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ САЙТ!!!
  Рейтинг: 592 Любопитно

  'начи, ревем по тАлАвизията, как не се спазват законите и как "каквото каже народа това ще е", ама като дойде за неговото - дай да завъртим закона така както ни е удобно и както ни се иска да е казал "народа". Народа обаче ясно каза друго - дори и с негласуване. Отделно, комисиите си правеха каквото си искат. Ето например аз изрично поисках да не гласувам на референдум, от обаче комисията вече ме бяха вписали като гласувал. Факта, че впоследствие скъсах пред тях бюлетината и я пуснах, ме прави гласувал явно. Та така чалгарЮ, като искаш да си политик - зарежи "шоуто" и да ти видим сеира.

  Just in general, any government throughout history hasn't really wanted its people to be educated, because then they couldn't control them as easily ...
 7. 7 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7650 Неутрално

  Чалгаджийска мутра. Точно на това прилича и иска да е последна инстанция.

 8. 8 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 766 Неутрално

  До кога ще се занимаваме с тоз умрял референдум?!?

 9. 9 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2952 Неутрално

  тоя клоун докога ще продължава да занимава цялата държава с личните си комплекси...
  —цитат от коментар 5 на lol


  Не комплекси, а щури амбиции да наложи собственото си мнение.
  Простащината обикновено върви с нахалство. При този изключително посредствен виолист, посредствен и като морална личност, всичко върви в комплект - прост, нахален, неморален и АМБИЦИОЗЕН за капак!
  На всички е ясно - не достигат гласове - и на съд и на славчо, но продължава да губи времето на обществото.

 10. 10 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5547 Неутрално

  Трифонов се оплете в юридическите кълчища в съда. Защо ли не си гледаше само шоуто :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 11. 11 Профил на pleven
  pleven
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Вече взе да втръсва ТОЯ...

  https://www.pleven.pro
 12. 12 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Няма значение резултата.
  Един път някой да обърне внимание на нещо както трябва.
  Браво на екипа на шоуто.

  Що се отнася до броенето, ще ви дам пример.

  През 2004 година в една съдебна експертиза бяха броени часове в училище. Не бройката бе предмет на делото, но приетите от съда резултати от броенето пряко доказаха, че поради "преструкториране" на материала в едно училище се губят за годината часове на децата. Една част от загубените са цели 36 часа (от 170) по БЕЛ в пети клас. От тях 18 се губят изобщо, а други 18 защото нямало заместник.
  От 5 до 7 вкл се губят 72 часа по БЕЛ.
  Сметките показват, че при липса на отсъствия на учители за 1-11 клас един цял клас (!) - 11-ти като бройка часове се губят без да отсъсвтат учителите.

  Така между 6% и 10% предвиден материал по програма, "одобрен" и заложен в учебници липсва по принцип като часове и никога не е преподаван в цяла България. 13. 13 Профил на pleven
  pleven
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Стига с тоя референдум.Не езадължителен и това е.Омръзна ми и от Трифонов и от съдебните саги, които постоянно предизвиква.Ако е чалгаджия да е чалгаджия, ако не - да се впуска в политиката и да го видим там какво може.Марешки-2...
  —цитат от коментар 3 на DJTrump


  Тва е, че ТАМ, в политиката, ще се омаже от плюскане... НИЩО повече.... Няма данни за представИтел...

  https://www.pleven.pro
 14. 14 Профил на bhl46491168
  bhl46491168
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#3] от "DJTrump":

  Ще ти се. Но решението по това дали е задължителен или не не е взето!

 15. 15 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Няма значение резултата.
  —цитат от коментар 12 на potrebitel3


  А, Вий да не сте от цацаратурата, а защо не и главният цацаратор, щото и той е на това мнение. Няма сега да оставим фактите да развалят добрата история.

 16. 16 Профил на v_l
  v_l
  Рейтинг: 398 Неутрално

  И с и без референдум все тая ... народа в голямата си част е или прост или подкупен. Логично такива ще са и избраниците му.

 17. 17 Профил на Prosevchomai
  Prosevchomai
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Не се броят пликове и бюлетини, а подписите в протоколите. Иначе пликове и бюлетини може да си се добавят от недобросъвестни лица.

 18. 18 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1836 Неутрално

  Сагата Слави за съжаление ще продължава и не защото има кой знае какъв смисъл, а защото е много удобна дъвка за много от медиите и за не малко от политиците - удобна за отвличане на вниманието и дори след промени в ИК за получаване на някакво, засега доста виртуално предимство при едни следващи избори, както му се иска на ББ.
  За Слави също има полза за известно съживяване на доста мухлясалия му и вече излизащ в забрава образ, та белким удължи агонията на просташкото си шоу и последно, но не и по значение, при добри социологични данни, генериране от няКОЙ на поредния политически ГМО субект.

 19. 19 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3518 Неутрално

  Продължавам да не разбирам защо е тази драма. За да бъде рефепендумът задължителен са нужни още не 12 хил., а още 419 хил. гласа. Защо и Слави Трифонов, и ЦИК , и ВАС не вземат да прочетат законите на страната? И да вдянат най-после, чл. 23 от ЗПУЧГВС определя дали решението е задължително не спрямо "участие в референдума" , а спрямо "участие в гласуването"? А чл. 18 определя що е това "гласуване". И 331 хил. бюлетини "без определен отговор" и 88 хил. невалидни бюлетини не са "участие в галсуването".

  Цитирам закона:

  Гласуване
  Чл. 18. (1) (Изм. - ДВ, бр. 9 от 2011 г., изм. - ДВ, бр. 19 от 2014 г., в сила от 05.03.2014 г.) Всеки гласоподавател гласува, като поставя в плик бюлетината, на която е зачертан избраният от него отговор "да" или "не", поставя бюлетината в плика, излиза от кабината и го пуска в избирателната кутия.

  Приемане или отхвърляне на предложението - предмет на референдума
  Чл. 23. (1) Предложението, предмет на референдума, е прието, ако в гласуването са участвали не по-малко от участвалите в последните избори за Народно събрание и ако с "да" са гласували повече от половината от участвалите в референдума избиратели.

  Чл. 18 много ясно и точно определя що е това "гласуване" - отговор с "да" или "не". И това е много логично - какво участие в гласуването е "без опрделеделен отговор" или невалидната бюлетина? От тях може ли да се разбере какъв е изборът на гласоподавателя? Не може. Значи това не е "гласуване".
  Чл. 23 много ясно и точно разделя "участие в гласуването" и "участие в референдума". Ама толкова ясно, че ще ни извади очите!

 20. 20 Профил на nvarvarin
  nvarvarin
  Рейтинг: 239 Неутрално

  Всички плювачи тук, които твърдят, че референдумът не е задължителен, бяха плювачи, когато се приемаше закона за референдумите. Всички скачахте как статуквото прави референдумите напрактика неработещи. А сега? Вече законът е хубав, ами хубаво тогава - Пеевски, Веждичката и Нона Йотова ще са ви депутатите.

 21. 21 Профил на nvarvarin
  nvarvarin
  Рейтинг: 239 Неутрално

  До коментар [#19] от "Един препатил":

  Хаха. Приемам, че е така, а провери ли колко са невалидните бюлетини на парламентарните избори, 2014.

 22. 22 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2181 Неутрално


  " ... Слави Трифонов даде две седмици на новия парламент ... "


  Баси самодържавеца !
  Кой е този некадърен чалгар, който " дава две седмици " на българския парламент ?
  БАСИ СЛУГАТА НА ДС- ЧЕНГЕТАТА !!!

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 23. 23 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2181 Неутрално

  тоя клоун докога ще продължава да занимава цялата държава с личните си комплекси...
  —цитат от коментар 5 на lol
  Там е работата, че не са лични . Дългия некадърник изпълнява поръчка, иначе няма да помирише БТВ, а това значи да е в някоя кабеларка, а там парите и възможностите далече не са като в БТВ !
  За дългия този референдум и шум са пари !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 24. 24 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 1120 Неутрално

  Писна ми от славчовите простотии!
  То и поговорка има - "Луд умора няма".

 25. 25 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3518 Неутрално

  До коментар [#21] от "nvarvarin":

  До коментар [#19] от "Един препатил":Хаха. Приемам, че е така, а провери ли колко са невалидните бюлетини на парламентарните избори, 2014.
  —цитат от коментар 21 на nvarvarin


  Не, не съм проверил. Няма и да проверявам. Въобще не ме интересува кой от колко кладенци вода ще ми донесе, какво е било в 2014 год. или на изборите за кмет на Учиндол. Тук става дума за този референдум проведен по този закон.

 26. 26 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 616 Разстроено

  Писна ми от славчовите простотии!То и поговорка има - "Луд умора няма".
  —цитат от коментар 24 на Косьо Генчев  До коментар [#24] от "Косьо Генчев":

  Сменяваш канала и продължаваш да бъдеш РОБ докато си жив.

 27. 27 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1106 Неутрално

  Номерът на бат'Слави няма да мине. Референдумът не може да се обяви за задължителен от никой съд. Експертизата доказва, че не достигат 11 500 гласа.

 28. 28 Профил на bhl46491168
  bhl46491168
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#17] от "Prosevchomai":

  Щото фалшифицирани на протоколи не сме виждали и то доста по често

 29. 29 Профил на efw42682532
  efw42682532
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Каквото и да правят Слави Трифонов и компания Референдума е незадължителен.Прокуратурата се вживява на адвокат на Слави Трифонов,но се разбира,че само 490 гласа не са били преброени и прибавени към валидните гласове,но 11 500 гласа са нужни за обявяване на Референдума за задължителен.Защото когато няма пликове се нарушава принципа на тайния вот.Но те са 550 гласа.Те са недействителни,но се броят като гласували.Така,че логично е съдът да отсъде,че Референдумът е недействителен.Депутатите не са длъжни да приемат трите точки на Референдума,а само да ги обсъдят.Народното събрание може по собствено усмотрение да приеме или отхвърли Референдума.Чухме доводите на парламентарно представените партии,и може да се каже,че Референдумът няма да бъде приет 100% както е гласуван.И така трябва да бъде.Никой не може да накара насила депутатите да гласуват задължително за незадължителен Референдум.Защото тези които не гласуваха са повече от тези които гласува за Референдума!Точка по въпроса.И стига вече с този чалгаджийски Референдум.Дори да се приеме изцяло,той нищо към добро няма да промени.Обратно-ще изопачи изборните резултати на изборите.

 30. 30 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6286 Неутрално

  Слави като иска да си брои ако му спрат предаването, стига да има това право, и стига да ни занимава с чалгарската си особа.

 31. 31 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1594 Неутрално

  Истинските магистрати не четат буквата на закона, а смисъла на закона. На референдума гласуваха и казаха ДА повече хора, отколкото са гласували за всяка една управляваща коалиция от началото на прехода. Резултатите от референдума са по-представителни от резултатите за ВСЯКО едно правителство на прехода! И някакви малоу.мници да ми броят 0.03% разлика във вота, която е в пъти под статистическата грешка при обработка на данни е ДЕБИЛ.ЩИНА!!!

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK