Имотни сделки и брак на Петьо Еврото осветяват лобита в съдебната власт

Петьо Петров, довереният следовател на прокуратурата, вече бивш, за най-значимите дела

© Красимир Юскеселиев

Петьо Петров, довереният следовател на прокуратурата, вече бивш, за най-значимите делаТочно преди две години от съдебната система си тръгна по собствено желание емблематичен нейн кадър - следователят Петьо Петров, по-известен с красноречивия прякор Петьо Еврото. Пак преди две години на площадите се появи малобройна младежка група под името "План Б", която се изяви като страстен защитник на прокуратурата и подател на сигнали до главния прокурор слещу всеки осмелил се да опонира.


Взаимовръзките между следователя, подкрепящото го сдружение План Б и ръаководителката му, както и отражеинята на взаимоивръзките върху съдебната система разкрива днес в. "Капитал".


Забележителното в напускането на Петьо Еврото беше това, че главният прокурор Сотир Цацаров предложи той да бъде освободен по собствено желание, което означаваше - да му бъдат изплатени и полагаемите му се заплати за прослужените години като магистрат, и още по-важното - да не му се търси сметка за действията мзу като следовател.
Предложението на Цацаров дойде след провала на делото за подкуп срещу бившия военен министър Николай Цонев, съдията Петър Сантиров и финансиста Тенчо Попов, по което съдът се произнесе, че има данни за провокация към подкуп от страна на следователя Петров. Това не беше разследвано. Случаят се запомни и с искането на министъра на правосъдието Христо Иванов да бъде образувано дисциплинарно производство срещу Петров, но главният прокурор се пребори за за своето предложение. По-късно Иванов обжалва освобождаването и се завъртя спиралата на съдебните дела.


Петьо Петров е известен освен с пререканията си с КАТ по една и съща причина, също и с това, че през последните години беше предпочитаният от Цацаров следовател, комуто бяха възлагани най-значимите и в обществен фокус дела, сред които и това за КТБ.

Пак преди две години в публичното пространство се появи една младежка група - "организация на млади хора", под името План Б, която разви бурна дейност в защита на всички инициативи на главния прокурор и в протест на всички идеи и действия, които не съответстват на идеите на главния прокурор.


Оказва се, че фаворитът на Цацаров - следователят Петров, и девойката ръководителка на План Б - защитничката на главния прокурор и подателка на сигналите до него срещу всички реални и потенциални опоненти на първия обвинител Любена Павлова, освен съдружници в имотни сделки са сключили и брак.


През юни м.г. председателката на сдружението купува апартамент от 100 кв.м. до Южния парк в София от възрастните врачани Велко Петров и Маргарита Петрова. От нотариалния акт се вижда, че стойността на сделката е 20 хил. лв., или по 100 евро на кв.м. Изгодната цена има своето обяснение - продавачите са родители на Петьо Петров. Два месеца по-рано фирма на Любена Павлова - "Ар. Пи. Ес-Риъл Проблем Сълюшънс" ЕООД купува от майката на Петров дял във врачанското дружество "Сити Груп ХПГ ООД", което има земи край Сливница.


А през ноември 2016 г. в брачния регистър е записано, че Любена Павлова е сключила брак с... Петьо Петров.

По-важна е онази дейност на План Б и Павлова, която има пряко отношение и въздействие върху действията на прокуратурата и Висшия съдебен съвет, където - както е известно, волята на главния прокурор има решаващо значение.
През лятото на 2015 План Б поиска оставката на правосъдния министър Иванов, а по-късно подаде сигнал до прокуратурата че "имало четири разрични подписа" в четири негови заповеди. А преди два месеца, в старта на презизборната кампания, медии написаха, че прокуратурата образувала досъдебно производство по сигнала на План Б. В отговор Иванов заяви, че се срамува дори да коментира, толкова голямо е безсмислието и глупостта от хабенето на институционален рисурс за такъв исгнал.

Пак по сигнал на План Б Етичната комисия на ВСС през януари 2016 трябваше да обсъжда и речта на председателя на ВКС Лозан Панов, произнесена по повод 135-годишнината на Върховния съд.


Засега историята на доверениците на прокуратурата включва романтика и имоти., и изкривена представа за съдебна реформа, отбелязва "Капитал". Сюжетът също ни напомня, че ако в Румъния съдебната реформа най-често взима, в българския й вариант може много да дава.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK