Служебното ръководство на МВР отчете спад на престъпността по всички показатели

Служебният министър на вътрешните работи Пламен Узунов

© Велко Ангелов, Капитал

Служебният министър на вътрешните работи Пламен УзуновСлужебният министър на вътрешните работи Пламен Узунов отчете днес на работно съвещание с ръководни служители от системата подобрение по всичко показатели, към които МВР има отношение. През първите три месеца на тази година, през два от които начело на министерството е новото ръководство, намалява броят на убийствата с 20.5%, почти с толкова е спадът и при грабежите.


Кражбите са намалели с над 22 на сто, а противозаконните отнемания на МПС с 30.5%. Дори по линия на пътния травматизъм статистиката сочи намаление по всички показатели, като тежките катастрофи са с 20 на сто по-малко, загиналите са с 19 по-малко, а ранените с 361.


Министърът на вътрешните работи отчете по-добра работа и по време на изборите, като задържаните лица, по сигнали за купуване на гласове, са с над 88% повече, а издадените предупреждения са скочили със 158 на сто.
Служебното ръководство на МВР се е справило и с миграционния натиск, като за първите три месеца на тази година по границата с Турция са задържани едва 99 души, при 1196 за същия период на 2016-та. През първото тримесечие на тази годината при опит да излязат нелегално от България са задържани 1393 граждани на трети страни при 1646 за същия период на 2016 година.


Сегашното ръководство на МВР посочва, че за решаване на проблема с кадровата обезпеченост, към днешна дата са разрешени общо 62 конкурса за 766 младши изпълнителски длъжности и 11 конкурса за 30 изпълнителски длъжности.


В ускорен порядък върви и обезпечаването на структурите с нови автомобили. За нуждите на Пътната полиция досега са доставени 251 автомобила, като се чакат още 27. Плановете са до средата на юни 2017 г. всички автомобили ще бъдат включени в интегрирана система за мобилно видеонаблюдение.


Предстои сключването на договор за доставка на още 300 автомобила, за нуждите на районните управление на МВР, които трябва да бъдат доставени до края на октомври. Предвидено е закупуване на автомобили с повишена и висока проходимост за нуждите на Областните дирекции на МВР и дирекция "Жандармерия". Така общият брой автомобили, които ще бъдат осигурени за всички структури до края на 2017 г. ще бъде над 900.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK