За втора поредна година Бургас е лидер по брой престъпления

За втора поредна година Бургас е лидер по брой престъпления

© Анелия НиколоваВ обявения на няколко пъти за най-добър град за живеене - Бургас, за втора поредна година има най-много извършени престъпления на глава от населението. Там на всеки 100 жители се падат по две престъпни деяния, повече отколкото в София, където съотношението на престъпленията към броя на жителите е 1.8 на 100. Това показва статистика на МВР за миналата година.


За 2016 г. в Бургас са регистрирани близо 8 500 престъпления. В столицата за 2016 г. са регистрирани 24 665 деяния, т.е. по 1 838 на 100 хиляди души население.


Другите областни градове с най-много престъпления са Видин, Плевен, Варна, Враца, Перник и др. Най-ниско в класацията са Смолян, Кърджали, Силистра, Търговище и Разград.
Все пак в 23 области на страната има намаление на престъпленията в сравнение с 2015 г., като най-значително е в област Кюстендил, Враца и Монтана. В столицата е отчетен спад от 10%. Най-голямо увеличение на престъпността в сравнение с 2015 г. пък е отчетено в областите

Кърджали, Ловеч и Ямбол.


Голяма част от престъпленията се извършват в областните центрове и в градовете – 64.5%. В селата са регистрирани 14.5%, показват още данните на МВР.


Над 50 хиляди престъпления са с неизвестен извършител


От статистиката на вътрешното министерство се разбира още, че извършителите на над 50 хил. престъпления остават неизвестни от общо малко над 100 хиляди регистрирани. Данните в изготвения от МВР документ показват, че през 2016 г. са регистрирани по-малко престъпления в сравнение с 2015 г., която беше лидер с най-малко регистрирани престъпни деяния от 2003 г. насам. На този фон полицията отчита ръст в разкриваемостта.


Водач сред извършените престъпления и за миналата година остава кражбата,


следвана от общоопасните престъпления, по-долу в класацията остават престъпните деяния против личността. При кражбите е по-ниска и разкриваемостта им, в сравнение с общия процент на разкриване от полицията - малко над една трета, при 47.7 % обща разкриваемост.


Според данните на МВР най-често престъпниците са на възраст между 18 и 30 години, следвани от тези над 40 години. Делът на непълнолетните и малолетните се равнява на съответно 7.6% и 3%. Статистиката показва, че в сравнение с 2015 г. общият брой на установените извършители е спаднал с 0.7%.


През 2016 г. вътрешното министерство е установило 53 054 извършители на престъпни деяния, в което число се включват и тези, които са регистрирани през предходни години.


Спад и в извършените убийства


През 2016 г. са извършени 79 умишлени убийства, като при тях се наблюдава спад от близо 40% спрямо 2015 г., когато са 126. Увеличение обаче има в регистрираните опити за убийства. Разкриваемостта за миналата година на умишлени убийства и опитите за тях е 85.8%.


Съществен проблем остават телефонните измами, обект на които са предимно възрастни хора. Тази седмица ръководителят на специалното звено към Националната полиция за разследване на "ало-измамите" Златка Падинкова заяви, че те се извършват дори от затвора.


Малко над 65 хиляди килограма са задържаните наркотици и канабис


По линия на противодействието на трафика и търговията с наркотици през 2016 г. от МВР, самостоятелно и съвместно с агенция "Митници", са задържани 620.2 кг хероин; 90.54 кг кокаин; 1116.22 кг марихуана; 34 991.2 кг канабис; 456.4 кг и 27 907 таблетки синтетични наркотици. Три пък са разбитите лаборатории от кухненски тип за производство на метамфетамин.

Ключови думи към статията:

Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2629 Весело

  То и на бандюгите им се живее в най добрия за живеене град !

  + това всеки знае , че на море е скъпо...

 2. 2 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Полицията, пардон - милицията, си върши съвестно работата!Не хваща престъпниците и не отчита престъпления, с което те изкуствено се намаляват!
  И за всичко това е виновен Костов, нали?!!Не комунистите и техните наследници - ГЕРБ, които ни управляват 23 от 28 години , след 1989г.

 3. 3 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3334 Неутрално

  Най-ниско в класацията са Смолян, Кърджали, Силистра, Търговище и Разград."
  коментар ?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 4. 4 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1179 Неутрално

  Оставете тия цифри и статистики, защото всеки знае, че са нагласени. Изводът за мен е, че софиянци вече не търсят полиция за дребни неща, защото тя и без това няма да им помогне...

 5. 5 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 6562 Неутрално

  "Малко над 65 хиляди килограма са задържаните наркотици и канабис"

  Задържани са 65 тона забранени от закона вещества - твърде голямо количество, но няма информация за задържаните и осъдени лица

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 6. 6 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2060 Неутрално

  До коментар [#4] от "Лео":

  Абсолютно вярно. Един познат свирна с клаксон на два джипа, които карали все едно са сами на пътя. Естествено спрели и излезли тумба надрусани анаболни мутанти и започнали да му чупят колата. Отишъл в полицията с номерата на колите и там му казали, че "Не искаш да подаваш жалба срещу тия!". Той им казал и че данъци не иска да плаща, за да храни такива като милиционерите, и изведнъж старшинките станали много страшни - "Ти гледай тебе да не те арестуваме!". Е сетете се как ще се разправяш с тия шопари повече след подобен случай. Добре дошли в страната на Боко Тиквата - където ущеви и бандити са първи приятели, а данъкоплатците са врагове...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 7. 7 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2567 Любопитно

  Най-ниско в класацията са Смолян, Кърджали, Силистра, Търговище и Разград."коментар ?
  —цитат от коментар 3 на дерибеев


  Моралът не започва от днес, въпреки ДЕМОнапъните на ОПравниците. Дали религията държи "водачът на престъпленията" - кражбата, далече, далече или превенцията на МВР-тата по места, но явно има разлики, които са в полза на хората ТАМ. Другите, т.е. ние май бързо забравяме какво е спокойствието, което сме загубили заради псевдо идеалите, които сме се втурнали да преследваме.

  Обичай света като самия себе си - тогава наистина ще можеш да се грижиш за всичко
 8. 8 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3334 Любопитно

  подялбата на КТБ , подписани допълнения и взети хонорари по делото Белене , приватизацията на ЕВН .... и те ли влизат в 1.8% в София

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 9. 9 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1839 Неутрално

  Това е по данни на МВР,а то и няма кой друг да я прави тази статистика.А когато става дума за кражби-хората не търсят помощ от полицията ако са му откраднали компотите,стъклочистачките на автомобила,велосипеда и въобще кражби които закона ги е обявил за незначителни.

 10. 10 Профил на Georgi Velev
  Georgi Velev
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Бургаски шюшляк е диагноза.

  Между проститутката и соростутката предпочитам първото. Тя не мами и няма претенции.
 11. 11 Профил на spid3r
  spid3r
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Батките в Бургас не спят

 12. 12 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Руската колония е неспокойна :)

  Умерен толераст
 13. 13 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 871 Неутрално

  Порой от буклуци се стече в Бургас!
  Разходете се ис Бургас, и гледайте номерата на колите! Поне 35% са с номера от вътрешността на България!

  Да разлая троловете!!
 14. 14 Профил на tri
  tri
  Рейтинг: 492 Неутрално

  Бургаските Безработни Батки надничащи през витрината на БББ
  Града в който всеки трети е дилър. Града - балон, който показа, че и милиарди европейски фондове не могат да доведат до трайна промяна.
  Бургас не просто умира, Бургас е труп на изкуствено дишане.

 15. 15 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 1743 Неутрално

  ами нормално ,КОЙ е кмет там

 16. 16 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1371 Неутрално

  До коментар [#3] от "дерибеев":

  най-малко цигани, в същото време е смесено население - забележи кърджали, разград и търговище - области със смесено население - ако българите по някаква причниа търпят да имат цигани около себе си то турците изпитват неприязън към тях.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 17. 17 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3334 Неутрално

  До коментар [#16] от "bludniq_sin":

  това имам предвид , но виждаш как ме оцветиха

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 18. 18 Профил на Иво Прокопиев
  Иво Прокопиев
  Рейтинг: 264 Любопитно

  Не са чак толкова много, престъпленията в България!След като минат през почитаемият съд,99% от обвиняемите се оказват невинни!

  Когато заменяш Христос с Бог Дебело черво,подписваш собственото си самоунищожение!
 19. 19 Профил на niko_tin
  niko_tin
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Слушайте, а язе кат сравна тия 2 на 100 и 1.8 на 100 сас тава "Кои "успехи" на НРБ съсипа демокрацията" дека пиши:

  ...милиционерски справки за месец март 1989 година говорят красноречиво за "спокойствието" по улиците на НРБ. "По оперативни данни за месеца в страната са извършени 20 убийства, 9 опита за убийство, 10 изнасилвания, 11 грабежа, 57 кражби на обществено имущество, 240 кражби по домовете. Откраднати са 147 автомобила.

  многа сакам да запитам, а тие справки за "спокойствието" по улиците на НРБ на колко отгаварят, на 0.02 на 100 али на 0.018 на 100???

  Ваш отец е дявола и вие изпълнявате похотите на отца си Когато говори лъжа говори свое ибо той е лъжец и отец на лъжа А как Аз истина говоря, не вярвате Ми
 20. 20 Профил на Tzariqt e Gol
  Tzariqt e Gol
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Червените и теменужени тролчета веднага тръгнаха да обвиняват кмета на Бургас все едно той кара престъпниците да крадат. Има работа в града, то има и много мързеливи хора претендиращи за високи заплати но без необходимия опит, умения и образование. Е нама да стане

 21. 21 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  "Резултатът" от "управлението" на ПП ГЕРБ.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 22. 22 Профил на Galata
  Galata
  Рейтинг: 521 Разстроено

  Демек няма полиция щом един файтон хора не може да озъпти!

  "Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürk
 23. 23 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  в софия престъпноста е поне два пъти ако не и по висока от споменаваната тук...тия кражби на джанти ,гуми огледала и прочие едва ли някой ходи при милицията изобщо..даже и за разбити жилища не ходят ,понеже както всички знаем няма смисъл...тия цифри са абсолютно неверни според мен,кражбте нарастват всяка година и голямата част изобщо не се регистрират ,понеже хората не виждат смисъл да си губят времето с писане на разни жалби които накрая отиват в коша

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 24. 24 Профил на tri
  tri
  Рейтинг: 492 Неутрално

  До коментар [#20] от "Иван Иванов":

  В Бургас има работа са хамали, бакшиши, снабдители, шофьори на камиони, магазинерки.
  В Бургас няма хора с опит, умения и образование защото не са създадени условия да ги задържи или привлече от други градове. Кмета създава тези условия. Този кмет имаше 3 мандата да го направи и не е свършил нищо по въпроса.
  Сега Бургас е инкубатор за батки с тъпи, празни, лоши погледи.

 25. 25 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 767 Неутрално

  Демек няма полиция щом един файтон хора не може да озъпти!
  —цитат от коментар 22 на Galata


  Ами, няма полиция, което си е доста парадоксално, имайки предвид факта, че от известно време ни управлява глав сека на полицията

  I shave with Occam's razor
 26. 26 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4270 Неутрално

  Не е обективна тази статистика. Трябва да се разграничат извършени престъпления от жители на града и такива, от приходящи, особено в летния сезон, когато цялата измет тръгва на "гурбет"...

  ...
 27. 27 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3449 Неутрално

  Ми естествено че Бургас ще е. Днес гледам морето от прозореца - чистичко, девствено, няма нито едно корабче. И откъде да дойдат, от Нова Зеландия ли? Щом и Валерко бургазлията стана русофоб, на Бургас му е спукан гьона. Добре че и кмета Николов още не е станал русофоб. Може и да дойде скоро някой кораб от Русия, откъде другаде?

 28. 28 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 940 Неутрално

  До коментар [#15] от "Stewie":
  ТОЙ е кмет с 84% от гласувалите

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 29. 29 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 871 Неутрално

  Ега-ти завистта, която струи от коментарите!
  Защо, бе? Толкова ли е кисело гроздето?
  Още не са въведени входни визи за посещение на Бургас!

  Да разлая троловете!!
 30. 30 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 695 Неутрално

  Преди 20-тина години ми попадна един много подробен алманах на Княжество България,издаден през 1896 год.Направи ми впечатление,че по онова време,в края на 19-ти век,Бургас е бил с 6000 население,а Созопол -3500.Сега Созопол е малко по-населен,около 4000 жители,а Бургас -360 000.Това едва ли е плод на някаква суперраждаемост.Просто в Бургас са събрани хора от кол и въже,а някои,както би се изразил колегата Владимир Йосифов,хванати с примка в гората.

 31. 31 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4270 Весело

  От гората, от Странджата - калмуци...

  ...
 32. 32 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3798 Любопитно

  Според тази негативна класация излиза ,че Бургас е най-престъпният град у нас/даже бие и София по този показател/,което да си призная малко ме изненадва?!

 33. 33 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 871 Весело

  До коментар [#32] от "bat_plamen":

  Спокойно! Умньовците не са забелязали че става въпрос "за брой престъпления на глава от населението"! Иначе абсолютния брой си е запазен за шоплука!

  Да разлая троловете!!
 34. 34 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#6] от "Тюфлекчия":

  Честно казано много ме съмнява тази история,дето я разказваш.В полицейските управления си има деловодства и всеки може да си подаде жалба,която ще се заведе.Никой полицай няма право да ти попречи да си подадеш жалба.И като е заведена в деловодството задължително трябва да има произнасяне по случая.Даже и по пощата можеш да я изпратиш.Пак са длъжни да я заведат.

 35. 35 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Най-ниско в класацията са Смолян, Кърджали, Силистра, Търговище и Разград."коментар ?
  —цитат от коментар 3 на дерибеев


  Коментара е ,че там живеят големи групи турци или помаци.И сравнително малко на брой цигани.

 36. 36 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 978 Неутрално

  От личният ми опит с полицията в София мога да кажа уверено, че там са събрани хора, които в нормални държави щяха да са на ниски нива в престъпния контингент. Имал съм преживявания в които съм гледал откровенно надрусани полицаи без да се представят, но с униформа да ми вадят пистолет. Имал съм преживявания, в които полицаи са ограбвали мои близки. За сметка на това съм нямал преживяване в което да са хванали/върнали нещо от 2-та обира на жилището ми и 5-те разбивания на колата ми. Тази организация е ненужна и вредна за нас.

 37. 37 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6356 Неутрално

  Това е върхът на айсберга за съжаление ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 38. 38 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 1520 Неутрално

  До коментар [#3] от "дерибеев":

  Не е случайно !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1776 Неутрално

  Е, ми така е, полицията кати спи или си бърка в носа или на друго място ...

  Предразсъдъците са за ограничените.
 41. 41 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3334 Неутрално

  До коментар [#39] от "Galata":

  ами какво да ти кажа , комшу ..

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 42. 42 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3438 Неутрално

  До коментар [#34] от "mushashi":

  Ти пък....! На ударен ли се правиш?!
  Подавал ли си жалба или да си ходил в деловодство на някое РПУ....?!!
  Това са, бандити в униформи!!! Да не си от милиционерската партия, че дрънкаш глупости?!?

  Бивш tww09306483.
 43. 43 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 714 Неутрално

  [quote#35:"mushashi"][/quote]

  В североизточна България си живеят и доста много цигани.

 44. 44 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#16] от "bludniq_sin":

  Не е вярно това. Край Разград и Търговище е пълно с цигани.

 45. 45 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 714 Неутрално

  https://bg.wikipedia.org/wiki/ %D0%9D%D0%B0%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5_%D0%BD%D0%B0_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F#/media/File:Bulgaria_roma_2001.PNG За който си мисли, че има малко цигани, където има турци. Вярно е, че понякога има някаква нетърпимост от единия етнос към другия, обаче в крайна сметка те живеят често в отделни квартали/махали и не си пречат. Пък и никой ииганин няма да се впечатли, че го гледат накриво.
  Не знам какви ги говорите, че в Разградско и наоколо нямало цигани. Те са сигурно колкото турците.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK