Калин Калпакчиев даде пример като отказа бонуса си, другите все още мълчат (допълнена)

Калин Калпакчиев

© Юлия Лазарова

Калин КалпакчиевЕдин от членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) от съдийската квота - Калин Калпакчиев, няма да вземе гласуваното от съвета обезщетение след приключването на мандата през октомври 2017 и призовава колегите си публично да обявят как ще действат. Това обяви Калпакчив днес в своя блог. Повод стана решението на ВСС от средата на март, което миналата седмица друг член на съвета - Соня Найденова, обяви, че ще изпрати на прокуратурата, защото според някои членове на съвета то дописва закона.


За какво става въпрос


С решение от 16 март ВСС признава на членовете си, на главния инспектор и инспекторите от Инспектората към ВСС право да получат парични обезщетения като магистрати, след като приключат мандатите им. По този начин кадровият орган на Темида сам разтълкува текст от Закона за съдебната власт (ЗСВ), според който при освобождаване от длъжност магистрат с повече от 10 години стаж има право на еднократно парично обезщетение в размер на толкова брутни месечни възнаграждения, колкото прослужени години има в органите на съдебната власт, но не повече от 20. Това се отнася и за магистратите, които излизат от съдебната система с избирането им за членове на ВСС.
Нормата в ЗСВ обаче ясно казва кой има право на това обезщетение - съдия, прокурор или следовател, а не член на ВСС или инспектор, като приключи мандатът им. Нормата не е и сред изрично изброените в закона, който изчерпателно посочва кои от правата, които имат магистратите, се дават и на членовете на ВСС.


Тълкуването на ВСС, че и членовете на съвета имат право на обезщетение след края на мандата им,


засяга тези от тях, които не са били магистрати към момента на избора им за съдебни кадровици


- Васил Петров, Незабравка Стоева и Юлиана Колева.


То е в полза и на онези членове на ВСС, които идват от системата, но


не са си получили компенсацията при избирането им в съвета


А тъй като възнаграждението във ВСС е по-високо от заплатите на магистрати, ще им е по-изгодно сумата до 20 заплати да бъде изчислена в края на мандата на ВСС въз основа на възнаграждението им като съдебни кадровици.
Повече четете тук.


Калин Калпакчиев е единственият член на ВСС, който не е получил обезщетение, когато е напуснал съдийското си място, за да стане член на съдебния съвет


С това решение на ВСС той може да получи повече пари, тъй като обезщетението ще се изплати съобразно заплатата му на кадровик от ВСС, която е по-голяма от заплатата му на съдия. Той обаче няма да се възползва от тази привилегия и призовава всички членове на ВСС да заявят дали след края на мандата ще предявят искане за изплащане на обезщетението сега, въз основа на заплатите във ВСС.


"За някои поставянето на въпроса за изплащане на обезщетения на членовете на ВСС може да изглежда дребнаво. Този частен случай илюстрира дълбок ценностен разлом в съдебната власт. Антиномията е – правосъдието като "банка за услуги" - и правосъдието като въздаване на справедливост и възстановяване на социалната хармония", пише той в блога си.


И продължава:


"От една страна, стои употребата на правосъдието като "банка за услуги"


поставяне на съдебната власт в услуга на партийни и олигархични интереси; прокарване на роднински и приятелски назначения; стремеж към привилегирован статус на съдебната номенклатура за сметка на останалите съдии; служебни автомобили, почивни бази (чистачки, камериерки, шофьори, все любими теми за членовете на ВСС) и прочие. Оттук идва и стремежът за осребряване на престоя във ВСС и инспектората. Така се създава и поддържа хранителната среда за съдебната номенклатура".


Миналата седмица ВКС предаде на ВСС автомобил "Ауди А8" тъй като не му е нужен и председателят Лозан Панов предложи колата да се предостави на Районния съд в Карлово, тъй като там се налага да се превозват делата между двете сгради в които е разположен съдът. Бюджетната комисия на ВСС обаче, ръководена от Димитър Узунов, поиска да задържи автомобила за ВСС и мнозинството прие - неясно по каква необходимост, а на съда в Карлово да се предложи "нещо по-простичко", с мотив че поддържането на "Ауди" ще струва скъпо на районния съд. Представители на мнозинството нарекоха популизъм мненията на подкрепилите предложението автомобилът да се даде на Карловския съд. А в социалните мрежи се появиха риторични въпроси "кой ли член на ВСС ще се вози в аудито".


Изложението си в блога Калпакчиев завършва с напомнянето за целите и смисъла на правосъдието, в противовес на номенклатурните удобства:


"от друга страна, са високите хоризонти на правото – разум, естествена справедливост, свободата като основен принцип"


Но такъв разговор няма място в този състав на Висшия съдебен съвет, за който в пълна степен можем да отнесем стиховете на фламандския поет Херман де Конинк: "Тук никъде е и сега е никога.", заключава той.


Калпакчиев отправя два призива и към кандидатите за членове в бъдещия съдебен съвет


- открито и публично да заявят позицията си за законосъобразността на решението от 16 март, както и да дадат отговор на въпроса как ще гласуват като бъдещи членове на кадровия орган по постъпили заявления за изплащане на обезщетения от бившите членове на съвета.


Освен това ги призовава към публично становище по въпроса за сигурността на информационната система за дистанционно електронно гласуване, както и


за необходимостта от независима външна проверка на системата за електронен избор на членове на ВСС от квотата на съдиите, прокурорите и следователите


Също миналата седмица мнозинството на ВСС отхвърли предложението на Калпакчиев за независима проверка на електронната система, чрез която ще се гласува за новия състав на магистратската квота на следващия ВСС. Мнозинството обвини Калпакчиев, че внася съмнения и руши образа на съдебната власт.

Ключови думи към статията:

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1293 Неутрално

  Мамини сладки, че много са я свършили та и бонуси.

  АЛООООО ПРИ ТЕЗИ НЕГАТИВНИ ДОКЛАДИ КАКВИ БОНУСИ БЕ.

 2. 2 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  Аз предпочитам тези които работят за мен да взимат повече от добро възнаграждение и се отнасям подозрително, да не кажа негативно към такива, които ми предлагат да го правят безплатно!

 3. 3 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 781 Неутрално

  До коментар [#2] от "svoboden":

  Аз пък гледам подозрително на всякакви бонуси в държавни и общински структури. А конкретно в случая - по какви критерии са дадени?

 4. 4 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#2] от "svoboden":

  Като всеки роб, който се мисли за свободен, не си разбрал какво пише в закона и за какво говори Калпакчиев.
  Напълно го подкрепям за позицията му - достоен човек с принципи.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 5. 5 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3042 Неутрално

  През октомври ще има избор за членове на ВСС .Дано има повече като Калпакчиев.Иначе цаците пак ще командват.

 6. 6 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3042 Неутрално

  До коментар [#2] от "svoboden":

  Става дума ,не за възнаграждение ,а за превратно тълкуване на закона.

 7. 7 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2466 Любопитно

  “еднократно парично обезщетение”

  За какво по-конкретно ги обезщетяват?
  Защото в текста освен обезщетение става дума и за “компенсация”, както и за “бонус”!
  Това не са ли различни неща?
  :-)

  I Want To Believe
 8. 8 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1754 Разстроено

  През октомври ще има избор за членове на ВСС .Дано има повече като Калпакчиев.Иначе цаците пак ще командват.
  —цитат от коментар 5 на hodounski

  Като гледам новия парламент и новия президент, следващият ВСС ще е още по-цацаров от този.

 9. 9 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 1070 Весело

  А колко полезна работа свършиха и на Пеевски и на прокурорчето ...сега какво, за какво близаха тези нескончаеми задни области и си плюха на суратя,за едната само "заплатка" ли?-недейте ,че ще получат инфаркт и ще легнат на наш гръб в болницата/е не много реформирана ,като съда .../

 10. 10 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 981 Неутрално

  Тоя пич Калпакчиев направо ме шокира! Не съм подозирал, че има подобни честни хора в съдебната ни система. Да Боже да станат повечко, че тая кочина се не трае.
  Респект, Калине!

 11. 11 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1759 Неутрално

  Аз предпочитам тези които работят за мен да взимат повече от добро възнаграждение и се отнасям подозрително, да не кажа негативно към такива, които ми предлагат да го правят безплатно!
  —цитат от коментар 2 на svoboden


  Ако това е водещия за Вас критерий, то мисля, че можем да постигнем чудесна симбиоза - наемате ме на работа с максимално възможна заплата.

  И двете страни ще сме много доволни.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7830 Неутрално

  Достойно поведение. Не знам колко хора ще го оценят и колко ще го сметнат за наивник, но сигурно други няма да има.

 13. 13 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1416 Весело

  хъхъхъ мълчали биле... и как ще е мълчание, при положение че сами си отпуснаха бонусчетата... от това, по-ясно волеизявление има ли хахаха?

 14. 14 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6204 Неутрално

  Отлична позиция на Калпакчиев! Не е проблемът в парите или в колата. Проблемът е в интегритета на съдиите.
  Очевидно по мотивите им ще ги познаете кои имат правото да се нарекат съдии с интегритет.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 15. 15 Профил на Кънчо Кънев
  Кънчо Кънев
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Браво Калине ,така постъпват истинските мъже.Да не ти пука от никой ,важното е че редовите граждани на България зад теб.А на Данчето и Иван БРАВО че имат такъв син.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK