Родители и директор се обвиняват взаимно след смъртта на ученичка

Родители и директор се обвиняват взаимно след смъртта на ученичка

© Цветелина БелутоваРодителите на починалото момиче след удар в 52-ро ОУ "Цанко Церковски" в София и директорът на училището Данко Калпиш си разменят взаимни обвинения за думите и действията си.


Четвъртокласничката почина на 24 февруари , след като беше ударена в корема от свой съученик. Първоначално тя нямала видими физически проблеми, но малко след инцидента се оплакала от болки в корема и е била откарана в "Пирогов", където е починала заради спукан черен дроб.


Образуваната във връзка със смъртта на 11-годишната Габриела Искренова предварителна проверка върви към прекратяване. Това обявиха неофициално от прокуратурата пред "Дневник".
Габриела Искренова е имала тумор в левия бъбрек, съобщават родителите й в писмо до министъра на образованието Николай Денков и разпратено до медиите от пресцентъра на просветното ведомство.


"На нас ни е известна съдебномедицинската експертиза и фактът, че в нея пише, че Габи е страдала от тумор на левия бъбрек. Няма да засягаме въпроса дали вярваме в тази диагноза или не, но всички ние вярваме, че дори с такава диагноза, ако не се беше случил фаталният инцидент, Габи щеше да има шанс да се лекува и да оздравее. Този шанс обаче й беше отнет", пишат родителите, които критикуват действията на ръководството на училището при инцидента.


В писмото си родителите твърдят, че никой не им се е обадил, за да ги информира за ритника в корема на дъщеря им. За удара не са били информирани и два часа по-късно, когато детето им е припаднало, нито медиците в дошлата линейка и в болница "Пирогов", където е била откарана.


"Детето разполага с мобилен телефон и е можело да уведоми само родителите си за случилото се. Няма практика учителите в училището да известяват на момента родителите на учениците, които са се спречкали по някакъв начин", пише директорът на училището Данко Калапиш в открито писмо, също разпространено от пресцентъра на министерството на образованието.


Той твърди, че лично, "в присъствието на колегата Йоланта Маркова – старши учител в група за целодневно обучение", е уведомил майката на Габриела, че "през деня е имало сблъсък между нея и другото дете". Това се е случило в малко след 16 часа, когато майката е отишла да вземе детето си от училище, а "спречкването" е станало в 14 часа.


"В писмото на родителите, адресирано до министъра, ясно е описана диагнозата тумор на левия бъбрек! Моля тази диагноза да бъде оповестена като съобщена от родителите", пише Данко Калапиш.


Родителите настояват да видят и констативния протокол, съставен от регионалното управление на образованието, след проверките в 52-ро ОУ "Цанко Церковски". Калапиш обяви в интервю за Би Ти Ви на 16 март, че протоколът е "за документни нарушения, свързани с програмата". В същото интервю той изрази мнение, че "трябва да се създадат специализирани училища за тежко агресивни деца". Днес от министерството на образованието представиха спешни мерки за превенция на агресията в училищата.

Ключови думи към статията:

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4622 Гневно

  "....върви към прекратяване"!?


  Прокуратурата!?!? Става дума за смърта на 11-годишно дете!!!

  Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Nada Tomba, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
 2. 2 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1439 Неутрално

  До коментар [#1] от "hamiltonf1":

  Убито по непредпазливост от друго дете. Нека не гледаме само наказателната отговорност. Тя ще е трудно осъществима, защото трябва да се докаже вина/умисъл или непредпазливост/ на учител, лекар или евентуално родител/ на буйното дете/. Същото беше и при трагедията " Индиго". Реалния убиец на младите деца, бяха другите млади деца- почерпени с алкохол, груби и настървени от безплатния вход и от емоциите. Но законът предвижда друг да е отговорен- охрана, възпитатели, родители. Реално, както и при убийството в Борисовата градина, млад човек убива друг млад човек. И това не е от вчера- редовно при нас младите хора си почиват между часовете с преследватния и удари.

 3. 3 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 704 Неутрално

  А каква е причината за смъртта според въпросната експертиза не става ясно.

 4. 4 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 793 Неутрално

  що за глупост. "нямало практика" учителите да се обаждат. значи, ако детето ми е пребито в училище, и това е ясно на учителите, че и са извикали линейка, няма да се обадят от училището?! а, да, сетих се. детето е трябвало със спукан черен дроб да се обади от пирогов на родителите.

  ето затова детето ми не учи в държавно училище.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 5. 5 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1201 Неутрално

  До коментар [#2] от "grayeagle":

  При липса на медицинска експертиза не може да се твърди, че е убито от другото дете. Не се знае дали ударът с крак е довел пряко и непосредствено до смъртта. Интересно ми е - има ли информация за експертизата и за причината за смъртта?

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 6. 6 Профил на garga781
  garga781
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Какво казва съдебно-медицинската експертиза?
  Защо всички я крият?
  Какво означава - тумор в левия бъбрек?
  Дневник, изключително омешана и непоследователна статия,имам усещането че целта е да се обърка читателя..Пише се нещо, после ни в клин, ни в ръкав започва да се говори за тумор в левия бъбрек.
  Какво по дяволите става?

 7. 7 Профил на 100jan
  100jan
  Рейтинг: 426 Гневно

  Преди да бъдем учители, прокурори, лекари и така нататък, трябва да се научим да бъдем хора. Нещо, което много липсва в България. Няма хора!

  "Дневник", имате нужда не от модератори, а от редактори.
 8. 8 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 590 Неутрално

  До коментар [#3] от "Green Day":


  До коментар [#5] от "bludniq_sin":

  Причината за смъртта е спукан черен дроб, пише го ама е малко смотолевено между останалите неща.

 9. 9 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4622 Неутрално

  До коментар [#2] от "grayeagle":

  "Убито по непредпазливост"!?

  Убито - има ли значение как!? И - деца (случайно) да имате?

  Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Nada Tomba, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
 10. 10 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1201 Неутрално

  До коментар [#8] от "nemeria":

  ами то пише, ама това което пише е някакво преразказване от страна на дневник, което е малко като "така разправят". Действително аз до момента не съм видял статия или материал в който да става ясно кога е излязла съдебно-медицинската експертиза, какви са заключенията в нея и какво точно е записано като причина за смъртта. Да - възможно е да е това, и така действително бяха информациите но това беше информацията и преди експертизата. След назначаването и няма материал който конкретно да дава точна и ясна информация, което поне за мен е съмнително. За тодор от враца даже самата експертиза беше в интернет предвид скандала, който самите медии заформиха.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 11. 11 Профил на unbiased
  unbiased
  Рейтинг: 390 Неутрално

  А защо трябва винаги да има виновен? Понякога такива неща просто се случват. Ако човек не иска да поема никакви рискове, да си стои вкъщи на заключена врата и да си гледа телевизия по цял ден. Ама тогава пък ще вземе да страда от обездвижване.
  Спомням си че когато бях дете (през 80-те) битките бяха ежедневие и не се търсеха виновни след всяко подуто око и синана по тялото.

 12. 12 Профил на sow29372525
  sow29372525
  Рейтинг: 608 Любопитно

  До коментар [#1] от "hamiltonf1":

  Викаш, да осъдим другото 11-годишно дете?

 13. 13 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 1152 Неутрално

  И продължава информационното затъмнение по темата!?

 14. 14 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1201 Неутрално

  До коментар [#9] от "hamiltonf1":

  естествено, че има значение - за всички с изключение на близките следва да е задължително да има значение.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 15. 15 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2343 Неутрално

  "В писмото си родителите твърдят, че никой не им се е обадил, за да ги информира за ритника в корема на дъщеря им. За удара не са били информирани и два часа по-късно, когато детето им е припаднало, нито медиците в дошлата линейка и в болница “Пирогов", където е била откарана."
  "Той твърди, че лично, "в присъствието на колегата Йоланта Маркова – старши учител в група за целодневно обучение", е уведомил майката на Габриела, че "през деня е имало сблъсък между нея и другото дете". Това се е случило в малко след 16 часа, когато майката е отишла да вземе детето си от училище, а “спречкването” е станало в 14 часа."

  Една от двете страни лъже. Това естествено няма да заличи трагедията за родителите на момичето, нито пък ще направи по-лек живота на момчето...

  I Want To Believe
 16. 16 Профил на garga781
  garga781
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#3] от "Green Day":До коментар [#5] от "bludniq_sin":Причината за смъртта е спукан черен дроб, пише го ама е малко смотолевено между останалите неща.
  —цитат от коментар 8 на nemeria

  Никъде не пише, че в експертизата е изрично посочено, че смъртта е в следствие на спукан черен дроб.
  Пише, че детенцето е имало тумор в левия бъбрек.

 17. 17 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1590 Неутрално

  Защо от никоя медия не намериха родителите на детето, което е ритнало това момиченце? Някои "големци" ли са? Явно не са случайни, щом детето им е било агресивно и това е толерирано в училището... И какво има родителите и директора да се обвиняват заимно, като никой от тях дори не е присъствал на инцидента? Нещо много се отклонява темата и се създава драма, вместо да се види обективно цялата история!

 18. 18 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4622 Неутрално

  До коментар [#12] от "sow29372525":

  Нищо не "викам", ама ти викаш - едно дете убито, и айде - кой от където!? Че има агресия в училищата, която вече се счита за нещо обичайно!? Че на учители, директори и част от родители не им пука!? Че уж има медицински сестри, а се оказва, че няма (не, че щяше да помогне)!?
  Е, нищо - няма виновни, не е моето дете...!?

  Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Nada Tomba, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
 19. 19 Профил на ЧИЧО ПЕШО
  ЧИЧО ПЕШО
  Рейтинг: 308 Разстроено

  "Първоначално тя нямала видими физически проблеми, но малко след инцидента се оплакала от болки в корема и е била откарана в "Пирогов", където е починала заради спукан черен дроб.
  Образуваната във връзка със смъртта на 11-годишната Габриела Искренова предварителна проверка върви към прекратяване. Това обявиха неофициално от прокуратурата пред "Дневник"."

  Първоначалната версия на журналистите беше че детето е починало заради ритника в корема на момичето /лека му пръст/ от неин съученик и спукан черен дроб. Списвачите от Дневник продължават да повтарят тази вероятност като истина.
  Прокуратурата в следствие на съдебно медицинска експертиза върви към прекратяване на проверката от което следва че смъртта на детето е настъпила вследствие на други обстоятелства нямащи нищо общо със случилото се.
  Но списвачите за да са по убедителни продължават да твърдят че детето е починало от спукан черен дроб и търсят ВИНОВНИЯ там където го няма.

 20. 20 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1201 Неутрално

  До коментар [#19] от "ЧИЧО ПЕШО":

  те и за тодор от враца така пишеха и наричаха убийци двамата, с които се бяха сдърпали а накрая историята излезе доста по-различна. И нито една медия не видях да излезе с извинение или с някакво опровержение за тези, които наричаше убийци, изроди и как ли не. Та какво му е - и да се окаже, че причината за смъртта е съвсем друга сульо и пульо се изокаха по телевизията да обсъждат кво ли не и да си правят ПР.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 21. 21 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 704 Неутрално

  До коментар [#19] от "ЧИЧО ПЕШО":

  Не се твърди, че заради експертизата върви към прекратяване. Може да върви към прекратяване, защото извършителят е недееспособен. Всъщност изобщо не се казва защо се прекратява проверката, нито се казва каква е причината за смъртта на детето (туморът може да е съпътсващо заболяване), изобщо нищо не се казва, само ние си чешем езиците.

 22. 22 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Но списвачите за да са по убедителни продължават да твърдят че детето е починало от спукан черен дроб и търсят ВИНОВНИЯ там където го няма.
  —цитат от коментар 19 на ЧИЧО ПЕШО


  Същото беше и при онзи нещастен случай във Враца със каратистчето. И само случайното излизане на онова видео показа, че не е точно така както медиите ни го представят.

  Иначе всички са на война със "фалшивите новини" ама все някой ги разпространява.

 23. 23 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#4:"abdelhaqq"]що за глупост. "нямало практика" учителите да се обаждат. значи, ако детето ми е пребито в училище, и това е ясно на учителите, че и са извикали линейка, няма да се обадят от училището?! а, да, сетих се. детето е трябвало със спукан черен дроб да се обади от пирогов на родителите. ето затова детето ми не учи в държавно училище.
  --------------------
  В частните отиваш и си го прибираш с линейката?Може да се случи във всяко училище,на улицата,на детска площадка или където и да е...

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 24. 24 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 874 Неутрално

  Прокуратурата в следствие на съдебно медицинска експертиза върви към прекратяване на проверката от което следва че смъртта на детето е настъпила вследствие на други обстоятелства нямащи нищо общо със случилото се.Но списвачите за да са по убедителни продължават да твърдят че детето е починало от спукан черен дроб и търсят ВИНОВНИЯ там където го няма.
  —цитат от коментар 19 на ЧИЧО ПЕШО

  Списвачите са поднесли неясно написана статия, това не означава, че момиченцето е починало от нещо друго.

 25. 25 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1509 Неутрално

  Самият удар в корема може да довееде до руптура на кръвоносен съд при наличие на туморно образувание на бъбрека , което по принцип е с повишено кръвоснабдяване и лесно раними съдове. Но публикуване на съдебно медицинската експертиза може само ако родителите го направят или изразят съгласие да се оповести текста.
  Аз имах подобен случай с дете на 7г преди 15-20 години което в училище беше ударено слабо в главата и тогава се видя при компютърната томография наличие на неустановен до момента тумор в малкия мозък , който беше кръвнал след този удар с гърч, кома и т.н

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 26. 26 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#23] от "Tod":

  знам, че може да се случи във всяко. но не във всяко комуникационният поток е толкова неясен, объркан и бавен. по принцип всичко може да се случи навсякъде, само гдето вероятноста да се случи се намалява от някои прости мерки.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 27. 27 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2065 Любопитно

  доколкото разбрах, според тази сбъркана статия тезата на прокуратурата, министерството и Калапиш е, че ритника всъщност е бил в услуга на родителите, щото починалото дете и бездруго не е било здраво, така ли?

  Дневник, дали е възможно да се пише така, че читателите все пак да не гадаят какво иде да им съобщи дадена новина?

 28. 28 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1168 Неутрално

  Приказки, приказки...
  Умряло е дете.
  Огромна трагедия.
  ... Всичко останало са приказки.
  Поне докато не се въведат работещи условия за контрол на агресията между децата.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 29. 29 Профил на zbs44514268
  zbs44514268
  Рейтинг: 241 Неутрално

  Детето е умряло от ритника, а не от кистата в бъбрека. Как може адвокат да няма грам морал и да твърди че убиецът е невинен защото детето и така е щяло да умре.

 30. 30 Профил на sow29372525
  sow29372525
  Рейтинг: 608 Неутрално

  До коментар [#18] от "hamiltonf1":

  Съгласих се, прав си. Сложих ти +, а на мен си сложих -.

 31. 31 Профил на 3аНиЗа
  3аНиЗа
  Рейтинг: 1961 Неутрално

  "Няма практика учителите в училището да известяват на момента родителите на учениците, които са се спречкали по някакъв начин" - няма или има е според зависи - ако мине номера. Що да си прецакват спокойствието и имиджа!

  Коментиране на анализираното, вече...
 32. 32 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1844 Неутрално

  Уведомил ги е. Но и не ги е уведомил. И двете едновременно. НЕ се правя на интересен. Работата е във съвсем друго. Това че образованието ни като система и философия попадна в зоната на здрача. Двете страни са си говорели на различни езици. Всъщност само на един - ПОЛИТКОРЕКТЕН ЕЗИК.
  Защото образованието / като организация и философия, права и задължения, финасиране, практики, конкуренция и АТЕСТАЦИИ, плащане и длъжности, рекет и издевателства от родители и чиновници, конкурси и платени назначения на директори и началници и т.н - повече няма да го повтарям това в скобите/ стана заложник на НЕОЛИБЕРАЛНИТЕ демагогии и практики, реформи и оптимизации...... И на всичко това отгоре "реформаторския" нов закон за образованието, който ИНТЕРВЕНИРА всичко това.....
  Директорчето е уведомило за сблъсък - на политкоректен език БОЙ. Родителите на жертвата са го приели на политкоректен език като блъснали се. Уви не е сарказъм. Брутално е. Кой знае какво е било казано на лекарите и как те са го интерпретирали. И в здравеопазването има политкоректен език.
  На фона на тази всеобща вакханалия от две десетилетия за "горките пресирани от дембелските даскали дечица", за "обективни оценки", за "щадене на психиката" точно на бесните, за "ненаказуема свободия" - неконтролирано развитие на самоличноста на "Автономното" младо поколение, Изчезнаха добрите практики на контрол и добрата практика да се приема Учителят като авторитет. Точно обратното той стана Винаги Виновен. И не смее дори да прояви реакция. Дори и тогава пак е виновен. А ако реагира ще го осъдят за посегателство над малолетен. Даже ако каже дума пак ще осъдят за накърняване правата на Детето.
  А сега вече виждаме и съвсем модерното - умрялото дете НЕ било жертва. ЖЕРТВА бил насилникът и за него се полагат неимоверни грижи от стада психолози, защитници на децата, Началници на инспекторати.
  Да не повдигам темата как тази странна либералност така се вкорени и промени всичко, че ето Този Калпиш - Директорът изведнъж стана Герой за дето с още други Директори тормозеха Учители ДА СЕ СНИМАТ В ГОЛИЯ КАЛЕНДАР за защита на Голия ДИРЕКТОР Асен Александров.......
  Даже не ми се пише за тривиалната тема превземането на образованието от НПО с неясно чуждо корпоративно финасиране...
  Ясно ли ни е до къде сме се докарали?
  Да задавм ли въпроса КОЙ има интерес?
  Изобщо...
  !

 33. 33 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2065 Неутрално

  Уведомил ги е. Но и не ги е уведомил. И двете едновременно. НЕ се правя на интересен. Работата е във съвсем друго. Това че образованието ни като система и философия попадна в зоната на здрача. Двете страни са си говорели на различни езици. Всъщност само на един - ПОЛИТКОРЕКТЕН ЕЗИК
  —цитат от коментар 32 на AzDebil


  а иначе - прикриване на обстоятелства, в случая довело до смъртта на детето, за нещастие... плюс типичното за територията неосъзнаване и отричане на отговорността за последствията от собствени действия/ бездействия... в нормална среда никой не би назначил такъв дегенерат и в приют за кучета, но тъдява точно това се харчи

 34. 34 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10219 Неутрално

  Не се вързват нещата:
  1. Тумор не убива за броени часове.
  2. Освен това бъбреците не са в корема.
  Дори и да е така, това не променя ситуацията, а тя е агресия. Не се вижда ролята на учителите при внезапни конфликти.
  Не се вижда прокуратурата. Вероятно няма и да се види

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 35. 35 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1844 Неутрално

  До коментар [#33] от "extraCACA":

  """"...в нормална среда никой не би назначил такъв дегенерат и в приют за кучета, но тъдява точно това се харчи."""

  Всичките тези "конкурси" за Директори и цените им, имат само една цел - дегенерати! Две хиляди и трист училищни и ххххх на детски градини. Нали парите трябва да текат в правилните джобове. Та после да се правят "правилните" реформи.
  Задавала ли си си въпросът защо Директорите на Училища никой не ги пита и НИКОЙ публично не обявява Оценките им от дипломата за средно образование и за Висше Образование? И това в образователна система, изградена на базата на оценъчни критерии.
  Ще лъсне такъв фарс...
  А по въпроса за мъртвото дете има и друго - СЪДЕБНАТА ОТГОВОРНОСТ НА Родителя/настойника на Убиеца. Защо него никой не го праща в затвора? Поне в Ареста. Пълна подмяна на ценности!
  !

 36. 36 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1375 Неутрално

  До коментар [#34] от "penetrating":

  "2. Освен това бъбреците не са в корема."

  А къде са?
  Спред един виц - в главите на недоучилите студенти.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 37. 37 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10219 Неутрално

  До коментар [#36] от "rapidfire":

  Зад него?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK