Правосъдното министерство опитва да сложи край на имотните измами с фалшиви пълномощни

Със заповед на служебния правосъден министър Мария Павлова работната група по изработване на предложенията е водена от заместника й Валери Тарандов.

© Велко Ангелов

Със заповед на служебния правосъден министър Мария Павлова работната група по изработване на предложенията е водена от заместника й Валери Тарандов.Промени в наредбата за нотариалните архиви с цел пресичане на имотните измами с фалшиви пълномощни предлага Министерството на правосъдието. Днес ведомството публикува за обществено обсъждане предложения за промяна в Наредба 32 за служебните архиви на нотариусите и нотариалните кантори, съобщи пресцентърът му.


С измененията кметовете на малките населени места ще бъдат длъжни да въвеждат данните от пълномощните в Националната информационна система "Единство" на Нотариалната камара. Целта е нотариусите да имат възможност да проверяват в системата дали тези пълномощни са реални или не. Това на практика би следвало да ограничи максимално броя на измамите с имоти, аргументират се от правосъдното министерство. Промените са предизвикани от


зачестилите схеми за имотни измами с фалшиви пълномощни, заверени в малките населени места.
Ръководител на групата за изготвяне на промените е зам.-министърът на правосъдието Валери Тарандов. В нея участие са взели и представители на Нотариалната камара, на Националното сдружение на общините и експерти от министерството.


С новите текстове ще се даде ограничено право на достъп на кмета, секретаря на общината и кметския наместник до информационната система "Единство", когато в населеното място няма нотариус или районен съд.


Достъпът ще се осъществява с потребителско име и парола по защитен канал за достъп, с каквито общините разполагат. По този начин отпадна и необходимостта от осигуряване на допълнителни средства за общините, които по първоначална идея трябваше да закупят около 4 000 квалифицирани електронни подписа.


Решен е и проблемът с евентуалното разгласяване на данни от самите кметове – те ще имат достъп само до документите, които те са въвели.

Ключови думи към статията:

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 6677 Неутрално

  Добри намерения до изнамирането на алтернативен начин за измами

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 2. 2 Профил на Подлизурко
  Подлизурко
  Рейтинг: 426 Весело

  Не му е това работата на служебното правителство, ама всеки ден снася по някой 'проект' имитирайки дейност.
  Но както каза преди време върховният вожд - "още 2 седмици ви останаха"

  😜 ЦИК са с Нетрадиционна сексуална ориентация, ам кви В пука? Безплатна проба- в неделя №12 😜
 3. 3 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2037 Неутрално

  Това е нещо смислено. Който не се е опарил от измамници или не е наясно с някои схеми може да го счита за безсмислено.

 4. 4 Профил на marks_nazi
  marks_nazi
  Рейтинг: 217 Неутрално

  В беге кочината на КГБ,адвокатската мафия е същата както с апартаментнат мафия ,мафията на КАТ и Дай....все уж се борят с мафията от 1990 година насам ама то не било борба а било усвояване на едни мафиотски приоми..пуснете оня смешник Румен пиянката да ви каже за морал и ценности

  Долу рушистите и фашистите
 5. 5 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3890 Неутрално

  Крайно време е държавата наистина да направи всичко възможно ,за да пресече имотните измами у нас.

 6. 6 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1623 Гневно

  Софийска нотариуска изготви фалшиви пълномощни от името на баща ми, че даже и с неверни паспортни данни и в комбина със съдийка ме опапкаха ! ! !
  Никакво малко населено място ,а столицата ! ! !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 7. 7 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 688 Неутрално

  за какъв чеп се издават и промотират електронни подписи ? Това почти никъде в цивилизования свят вече не се използва ?

 8. 8 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8137 Неутрално

  Те всички само опитват, ако стане.

 9. 9 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2499 Весело

  "Целта е нотариусите да имат възможност да проверяват в системата дали тези пълномощни са реални или не. Това на практика би следвало да ограничи максимално броя на измамите с имоти, аргументират се от правосъдното министерство.”

  Така поставено излиза, че нотариусите са “светена вода” - като самата Искра Фидосова?!

  I Want To Believe
 10. 10 Профил на Rennie Todorova Stoyanova
  Rennie Todorova Stoyanova
  Рейтинг: 8 Весело

  Хубава новина! Да им е спорна работата, че от години все обещават и все нещо им пречи. Ето линк към една статия от 2012: "Кметове и консули ползват регистър на Нотариалната камара" https://fakti.bg/mnenia/38766-kmetove-i-konsuli-polzvat-registar-na-notarialnata-kamara " Добре е да се обърне внимание и на т. нар. "нотариален туризъм" http://softisbg.com/dannies_blog/notarialen-turizam.html

 11. 11 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2115 Любопитно

  кво значи "опитва", защо просто не си свършат работата... заплатите и бонусите от кой опит си ги вземат?

 12. 12 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5710 Неутрално

  До коментар [#6] от "Чардо":

  нотариусите много често са част от схемите и почти винаги са безнаказани. трябвалое да ги съдиш.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 13. 13 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6388 Неутрално

  Безсмислено занимание. Няма технологично решение, когато няма ефективно работеща съдебна система, а съдии, прокурори, нотариуси и администрация работят като ОПГ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 14. 14 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3230 Неутрално

  Доколкото разбирам предложението е много смислено ако някой фалшифицира заверено от кмет или нотариус пълномощно. Но е напълно безсмислено ако фалшификаторът е кметът или нотариусът.

 15. 15 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3062 Неутрално

  Виш ИИ Маркс имени Ленина

  В годините на тоталитарна античастна собственост
  имали Единна система за социална информация.
  Така измамите с имоти биле сведени до санитарен минимум.

  Интернети... интранети... немали тогава, клетите.
  Но измама ако става - разпознавали тъдява.

  "С измененията кметовете на малките населени места ще бъдат длъжни да въвеждат данните от пълномощните в Националната информационна система "Единство" на Нотариалната камара.

  Целта е нотариусите да имат възможност да проверяват в системата дали тези пълномощни са реални или не. Това на практика би следвало да ограничи максимално броя на измамите с имоти, аргументират се от правосъдното министерство"

 16. 16 Профил на Jikevjikev Jikev
  Jikevjikev Jikev
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Нотариусите са абсолютно излишна клика в днешния електронт свят!
  Всеки даскал, полицай или друг държавен служител, би потвърдил сделка, достатъчно сериозно, като натариус...
  И точно толкова, та дори и по-голяма отговорност би носил, è биха го уволнили, при злоупотреба, за разлика от Нотариусите, който са безотговорни!

 17. 17 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2328 Неутрално

  Има един начин до се спрат далаверите. Нотариуса да уведоми собственика на имот по надлежен ред, че предстои продажба на имота му от негов представител с пълномощно. В еди какъв си срок собственика да потвърди или откаже сделката. Нито е скъпо, нито изисква кой-знае колко време. Най-много месец. Ако собственика иска бърза сделка, да се яви лично. Или заедно с издаване на пълномощното собственика да представи нотариално заверена декларация пред нотариуса, че е упълномощил еди-кой си да продаде имота му, или да се яви лично. Или всеки собственик да декларира пред Нотариуса телефон за връзка с него на който да го известяват за продажбата. Има много начини, стига да има желание!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 18. 18 Профил на Woland
  Woland
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Единственият правилен вариант е да се отнеме възможността на кметове да извършват нотариални заверки; на всички е ясно, че в 99% от случаите зад измамата стои пълномощно, заверено от кмет, дали защото е корумпиран, дали защото е прост. Оправданието, че в населеното място нямало нотариус или районен съд е нелепо.

 19. 19 Профил на Dimov
  Dimov
  Рейтинг: 399 Гневно

  Софийска нотариуска изготви фалшиви пълномощни от името на баща ми, че даже и с неверни паспортни данни и в комбина със съдийка ме опапкаха ! ! !Никакво малко населено място ,а столицата ! ! !
  —цитат от коментар 6 на Чардо


  Не пиши по форумите, а подай сигнал до прокурор, а ако и това не ти стиска, поне подай сигнал до Камарата на нотариусите.

  VD
 20. 20 Профил на Dimov
  Dimov
  Рейтинг: 399 Гневно

  Единственият правилен вариант е да се отнеме възможността на кметове да извършват нотариални заверки; на всички е ясно, че в 99% от случаите зад измамата стои пълномощно, заверено от кмет, дали защото е корумпиран, дали защото е прост. Оправданието, че в населеното място нямало нотариус или районен съд е нелепо.
  —цитат от коментар 18 на Woland


  Нелепо е да се пишат мнения без да се обмислят.
  Нормата е предвидена за улеснение на гражданите. Избягването на злоупотреби не може да е основание за ограничаването на права. Ако се следва такава логика, защо да не се реши медународните паспорти да се издават само в София, да се получават лично в сградата на МВР, за да се избегне възможността за фалшифицирането им от бай Хасан от Пакистан.
  Предложението е добро. И ще е временно решение. Пак. Заради манталитета ни.

  VD
 21. 21 Профил на Woland
  Woland
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#20:"Dimov"][/quote]

  Господине, разликата между нотариуса и кмета е оттук до небето. Нотариусът е лице, на което държавата е делегирала специални правомощия, има юридическо образование и куп изисквания, трябва да има застраховка, води дневници и много други. За кмета не се отнася нито едно от изброените. Ами как според Вас кмет ще извърши проверката по чл. 574 от ГПК, след като не му достига умствения капацитет, респективно- образованието? И да извърши нотариалното действие, кой после ще обезщети пострадалия, след като няма установена гаранция- застраховка? Със същия успех може да се предвиди възможност и за горския да извършва нотариални удостоверявания.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK