Как са издавани разрешителните за подслушване в градския съд, пита Лозан Панов

Как са издавани разрешителните за подслушване в градския съд, пита Лозан Панов

© Юлия ЛазароваСъдийската колегия ще разглежда днес предложение на шефа на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов за посочване имената на съдиите в Софийския градски съд (СГС), които са разрешавали използването на специални разузнавателни средства в периода 2015-2016 г., както и броят на издадените от всеки от тях разрешителни.


Миналият вторник председателят на СГС Калоян Топалов изпрати на главния прокурор Сотир Цацаров, на Панов, парламента, Бюрото за контрол над СРС доклад за множество нарушения при разрешаването на спецсредствата по Закона за СРС и на проследявянето на интернет-кореспонденцията и на телефонни разпечатки по Закона за електронните съобщения.


"Считам, че при изготвянето на доклада са констатирани достатъчно на брой нарушения, които да бъдат проверени за наличие на извършени противоправни деяния, изпълващи състав на престъпление по Наказателния кодекс на Република България", се посочваше в сигнала на Топалов до Цацаров. В него Топалов подчерта, че главният прокурор трябва да уведоми председателя на СГС за резултатите от извършената проверка.
Сега Панов иска информация не само за нарушенията, но и поименно за нарушителите. В този период, при предното ръководство на СГС, разрешителни за СРС са подписвали освен председателя Владимира Янева, която е и подсъдима за това, нейните заместници Богдана Желявска, Петя Крънчева, Николай Димов и Иво Дачев.


Детайлизирането обаче ще позволи на съдийската колегия, ако поиска, да потърси дисциплинарна отговорност за нарушенията.


Досега с понижение в ранг за администрирането на съда бе наказана Владимира Янева, а дисциплинарното й дело за "Червей", по което са нарушенията с подслушванията е спряно до завършване на наказателния процес, който е пред ВКС и се чака окончателно решение.


Петя Крънчева бе наказана с намаляване на заплатата от 15 % за 1 г., но не за разрешенията за СРС. Богдана Желявска пък бе изцяло оправдана от кадровиците. Всички оспориха наказанията пред ВАС, който още не се е произнесъл в изчакване на тълкувателното решение, касаещо именно дисциплиплинарното наказване на магистрати.


Иначе сред установените нарушения в доклада беше и това, че между 2009 и 2014 година не са записвани имената на съдиите, които са давали разрешенията. Освен това дълго време не се е съхранявал втори екземпляр от искането за СРС. Повечето нарушения, които са открити са за 2015 година. Повече за доклада на Топалов четете тук.


Междувременно днес заседава и прокурорската колегия с единствена точка в дневния си ред - произнасяне по допустимостта на номинациите за членове на ВСС от квотата на прокурорите.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK