Съдът ще гледа жалба срещу прокурорско постановление за задържането на съпругата на Цветан Василев

Антоанета Василева

© Анелия Николова

Антоанета ВасилеваАпелативният съд в София ще разгледа днес жалба от защитата на Антоанета Василева, съпруга на бившия банкер Цветан Василев, срещу прокурорско постановление за задържането й до 72 часа. За повдигнатото обвинение на съпругата на мажоритарния собственик на фалиралата КТБ се разбра в края на март. То е за пране на пари и е отделно от разследването срещу Василев.


Тя не е в България и на практика не е задържана, обясниха от съда за "Дневник", адвокатите й обаче са решили да обжалват мярката, наложена от държавното обвинение. Прокурорското задържане от 72 часа се налага за довеждането на обвиняемия до съда, от който да се иска постоянна мярка за неотклонение - арест или домашен арест. Срещу Василева има издадена европейска заповед за арест.


Софийският градски съд не е уважил жалбата на защитата на Василева, защото мярката за задържане е правомощие на прокуратурата и съдът не може да оказва контрол върху него.


Самият Цветан Василев пребивава в Сърбия от времето, когато срещу него беше повдигнато обвинение през лятото на 2014 г. Миналата седмица стана известно, че Апелативният съд в Белград за втори път е отменил решението, с което бе разрешена екстрадицията му. Освен това съдът нареди на Висшия съд, който е по-долната съдебна инстанция, да повтори процедурата за установяване на предпоставките за екстрадирането му

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK