Съдийската колегия не иска да знае нищо за подслушванията, за да не всява паника

Съдийската колегия не иска да знае нищо за подслушванията, за да не всява паника

© Юлия ЛазароваМнозинството в Съдийската колегия отказа да изслуша председателя на Бюрото за специални разузнавателни средства (СРС) Бойко Рашков и да иска информация от съдилищата за организацията им при разрешенията за подслушвания.


Повод да дебатите в съвета стана точка в дневния ред по предложение на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов да бъде обсъден докладът на шефа на Софийския градски съд (СГС) Калоян Топалов, който констатира множество нарушения в производството за разрешаване на спецсредствата по Закона за СРС и на проследявянето на интернет-кореспонденцията и на телефонни разпечатки по Закона за електронните съобщения. В него бе посочено единствено, че в проверявания период разрешителни са подписвали бившият председател на СГС Владимира Янева и заместниците й Богдана Желявска, Петя Крънчева, Иво Дачев, Николай Христов. Но не и кой от тях е допускал констатираните нарушения. Докладът бе изпратен на главния прокурор Сотир Цацаров, на Лозан Панов, на парламента, на Бюрото за контрол над СРС.


Колегията единствено прие "за сведение" доклада, изпратен от Калоян Топалов, но отказа да го обсъди
Калин Калпакчиев заяви обаче, че лично ще покани Бойко Рашков да дойде на заседание на колегията и да говори по доклада за нарушенията в градски съд.


Предложенията на Лозан Панов и Калин Калпакчиев бяха да се поиска информация от шефа на Софийски градски съд за констатираните нарушения, от всички окръжни съдилища в страната за тяхната организация по издаване на разрешения за СРС, включително и от Специализирания съд и да се покани за разяснения шефът ан Националното бюро за контрол СРС Бойко Рашков.


Галя Георгиева: Да не всяваме паника, че съдебната система има проблеми и тук


Основните аргументи на мнозинството да не се приемат предложенията бяха, че съдилищата са били вече проверявани, и че това е работа на бюрото за СРС, а не на съдийската колегия. И още - че не трябва "да се всява паника", както се изрази Галя Георгиева. Не може с нашата дискусия да всяваме паника в гражданите, дипломатическите представителства и обществото, че видите ли съдебната система има проблеми и тук, мотивира се Георгиева.


Калин Калпакчиев посочи, че до февруари 2015 г. изобщо липсва документация, по която да се следят издаваните разрешения за СРС в Софийския градски съд, а докладът констатира достатъчно нарушения, след като производството е започнало да се документира. Той допълни, че докладът за СГС дава основание да се поискат същите данни за разрешенията за спецсредства и трафични данни и от председателя на Специализирания наказателен съд Георги Ушев. Мотивира се, че там разрешенията нарастват, макар че законовите компетенции на спецсъда са нараснали само с престъпления срещу републиката.


Председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев похвали иронично Панов за цитирането на доклада, но според него Съдийската колегия не следва да се занимава с доклада. Той посъветва Панов и Калпакчиев, след като имат критики и сигнали за нарушения да внесат конкретни такива, както и да искат образуване на дисциплинарни производства срещу конкретни магистрати. Колев заяви още, че не разбирал искането на Панов да се посочат поименно съдиите, издавали разрешения за СРС, след като в доклада са изрично посочени.


Колев заподозря и умисъл у Панов за внасяне на точката с обсъждането на доклада, след като днес се гласува и номинацията на Иво Дачев за зам.-председател на Апелативния съд в София. Той бе един от заместниците на бившия ръководител на градския съд Владимира Янева и един от разрешаващите подслушване, нарушения в които са залегнали в доклада.


Галя Георгиева предложи Панов да разговаря с Топалов и ако преценят да предложат съдии за наказания и с това да занимаят колегията. Тя заяви, че съветът вече е "импотентен да образува дисциплинарни производства", т.е. съдийската колегия в частност не можела да реагира дори да разбере за нарушения на магистрати от този доклад например.


Георгиева бе подкрепена от Георги Колев, според когото "каквото и да научим за извършителите, ще е безпредметно".


Георгиева посочи още, че други са органите, които могат да искат образуване на дисциплинарни производства в този случай и сред тях е Панов. Тя предложи докладът да бъде приет само за сведение, без да се кани Рашков, защото нямало какво да каже повече от това, което има в доклада.


Галина Карагьозова: Тук е мястото за обсъждане на такъв доклад, от частния случай трябва да изведем мерки срещу посегателствата върху права на гражданите


Галина Карагьозова възрази, първо като уточни, че в случая наказания могат да искат само Топалов и председателят на Апелативния съд - не и Панов. И допълни, че Съдийската колегия не трябва да се фокусира само върху дисциплинарния въпрос. Тъй като колегията трябва да решава въпроси за организацията на дейността във всички съдилища. От частния случай трябва да изведем мерки срещу посегателства върху важни права на гражданите, чужди граждани, сред които и дипломати с имунитет, отбеляза Карагьозова. И подчерта, че това е точно в компетентността на колегията. "Тук е мястото за разглеждането на подобен доклад", заяви тя.


Според Галя Георгиева нямало смисъл да се проверяват другите съдилища, особено Спецсъдът. Тя заяви, че за тази работа има бюро по СРС, което вече е проверявало съдилищата. По думите й не можело да се изведе логиката, че щом в СГС съд има нарушения, ще има и в другите съдилища. Съдийската колегия не трябва да всява паника сред гражданите, дипломатите и др., а това щяло да се получи като започнат проверки в съдилищата или им се поиска информация. Бюрото да си свършело работата, допълни тя. Призова колегията да не пренася проблемите от градския съд върху други съдилища и особено спецсъда.


След нея думата взе Каролина Неделчева, която разшири кръга на темите, с които не трябвало да се занимава колегията. Няма смисъл и да се кани шефът на Бюрото за контрол на СРС Бойко Рашков, защото той вече бил изслушван от пленума на съвета, препоръча Неделчева.


Отговори й Соня Найденова. Тя заяви, че фактът, че нещо веднъж е правено, но не е дало ефект, не трябва да спира опитите за подобряване на системата. "Не трябва да ходим само след събитията, а да ги предотвратяваме", коментира Найденова. Но аргументът й беше игнориран.


Отказът да бъде обсъден докладът за СРС на практика означава, че ще останат скрити причините за констатираните нарушения и че мнозинството във ВСС не е заинтересувано нарушенията да спрат.

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7290 Неутрално

  Не искат да си цапат ръцете с колеги. А да получават заплати, могат.

 2. 2 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Съдийската колегия не иска да знае нищо за подслушванията
  ---------------------
  Не само трябва да ви подслушват, ежемесечно трябва да минавате на тест за лоялност , на два месеца да декларирате всички новопридобити активи над 3 заплати примерно.
  На 1-о число съдиите, на 2-о прокурорите, на 3-о следователите.Може и в обратен ред.
  И така докато провалилите се на тестовете спаднат под 10 %... че сега ще са 90 %...

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 3. 3 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2426 Весело

  Да не си развали рахата.

 4. 4 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 859 Неутрално

  звучи като виц ,но не е

 5. 5 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1030 Неутрално

  тия са хипер нагли,но системата е такава,каквото и да сгафят те са си една дружинка там която вярно се подкрепя с една единствена цел...нищо да не мърда и сантиметър а те да получват все по големи заплати ,а за онези под масата мисля че са в пъти по големи от реалните им доходи...стабилност какво да правим...поне затъването е 'стабилно'

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 6. 6 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 572 Весело

  Дневник пак са объркали снимката към репортажа:
  https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/60/Hear_speak_see_no_evil_Toshogu.jpg

  Birds of a feather flock together.
 7. 7 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5289 Неутрално

  Повръща ми се от тези бетонни глави/шамандури...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK