Антидемократичната пропаганда в България: Европа загива, Русия се възражда

Владимир Путин и Ангела Меркел

© Reuters

Владимир Путин и Ангела МеркелСАЩ и НАТО са световен хегемон-кукловод, който води война срещу Европа. ЕС е враг на Европа. Европа загива заради това, че е обединена.


Русия е жертва на агресия от страна на Запада. Въпреки това Русия се въздига, а руските военни акции са миротворчески.


Всички медии, политици, активисти и т.н., отправящи искания за разделение на властите, са едно неразличимо цяло и всички те са "чужди агенти".
Това са основните пропагандни антидемократични и антилиберални съобщения, които се повтарят системно и без аргументация в много български печатни издания, сайтове и блогове. Мащабното едногодишно изследване, което ги открива, е на Фондация за хуманитари и социални изследвания, направено с подкрепата на Фондация "Америка за България", като авторите уточниха, че това е научен труд и не е обвързан с интересите на никоя организация.


Пиковете на най-много пропагандни публикации са след ключови изказвания на руския президент Владимир Путин след анексирането на Крим, а от вътрешните събития - веднага след спечелването на президентските избори от Румен Радев.


Докладът


Проучването обхваща съдържанието на 3080 онлайн медии и болгове за периода 2013-2016 г., както и 3305 публикации конкретно в осем популярни медии, които систематично публикуват пропагандни послания, макар че са с различен профил - сайтовете "Поглед" и "Гласове", вестник "Русия днес", списание със сайт "А-спекто", в. "Труд", в. "Уикенд", в. "Дума" и агенция ПИК. Тези осем са отличени като най-активни в пропагандата сред общо над 20 от най-четените медии в страната, включително "Дневник" е бил сред изследваните, казаха от екипа на проучването.


За мониторинга на всички сайтове, изследователите използват програмата Sensika, а за изследваните печатни издания - пресклипинг за периода ноември 2015-ноември 2016 г. Анализаторите са идентифицирали "широк диапазон на опорните точки на пропагандата" и често повтаряни изрази, като "соросоид", "чужди агенти", "толерастия", "олигархични структури" и още над 50 синонима, с които се назовават защитаващите принципите на либералната демокрация.


Резултатите от изследването ясно показват, че е на лице системна и целенасочена пропаганда, която възпроизвежда едни и същи клишета и едни и същи пропагандни тези. Тази пропаганда най-общо е евроскептична; антиамериканска; антиинституционална - подрива демократичните институции; антигражданска, за да се подриват също и възможностите и желанието за граждански контрол; както и проруска. Тя е доста масова, броят на пропагандните медии расте, но не може да се идентифицира нито една антипропагандна медия, обобщи ръководителят на научния труд Димитър Вацов.


Авторите на доклада представиха резултатите на 11 април в "Червената къща"

© Велко Ангелов

Авторите на доклада представиха резултатите на 11 април в "Червената къща"


Автори на доклада заедно с Вацов са Албена Хранова, Боян Знеполски, Деян Кюранов, Константин Павлов, Мартин Канушев, Боряна Димитрова, Милена Якимова, Том Джунс и Цветозар Томов.


За целите на изследването те наричат пропаганда посланията, основани на конспиративната логика, че има накакъв злодей-кукловод (САЩ, НАТО, Брйксел, Джордж Сорос, Отворено общество, "Америка за България"), който управлява марионетките (чиновниците в Брюксел, "политиците-послушковци" като Росен Плевнелиев, гражданските организации и др.) и че гражданите са безсилни срещу случващото се. Това са "еднотипни системни твърдения", най-често с негативни послания, които не са подкрепени от аргументи, и затова са различни от критика, поясниха авторите.


Резултатите, представени днес, са първият етап от проучването. В следващия изследователите ще анализират и как точно се отразява пропагандата върху обществото с помощта на фокус групи.


Началото на пропагандата


<strong>Източник:</strong> Фондация за хуманитарни и социални изследвания

Източник: Фондация за хуманитарни и социални изследвания

Броят на пропагандните медии и послания скача рязко в края на 2013 г. До тогава антиамериканските и антиевропейските послания са единични случаи в медийното пространство, също и темата за Русия.


Според резултатите от доклада началото на тази интензивна пропаганда е пряко свързана с руския политически календар и идва с началото на Евромайдана в Украйна. Първият голям ръст след това идва около ескалацията на санкциите срещу Русия и достига пик около честването на анексирането на Крим през 2015 г. В началото на 2014 г. в пропагандните медии в България има по над 800 публикации месечно на тази тема, а година по-късно - вече са около 1200.


За четирите години, които обхваща изследването на българските медии


- антидемократичните пропагандни материали са се увеличили повече от 30 пъти
- евроскептическата пропаганда е станала 16 пъти повече
- антиамериканската и анти-НАТО пропагандата се е увлечила 34 пъти
- и дискредитирането на политически елит, граждански организации и движения-защитници на демокрацията е 23 пъти повече.


<strong>Източник:</strong> Фондация за хуманитарни и социални изследвания

Източник: Фондация за хуманитарни и социални изследвания

Динамиката на пропагандата по вътрешнополитическите теми е по-различна, но също видимо свързана с актуалните събития. Най-големият пропаганден пик, регистриран за събитията в страната ни е на 13 ноември 2016 г. - денят на втория тур на президентските избори и надмощието на Румен Радев, когато проруските медии празнуват "победата над соросоидите".


Преди това в изследвания период активна пропаганда са предизвикали и събития като началото на 43-тото Народно събрание и съставянето на правителство през есента на 2014 г., гей-парадът в София на 27 юни 2015 г., оказалата се невярна новина за отпадане на "турското робство" от учебните програми през януари 2016 г., оставката на Христо Иванов на 9 декември 2015 г. и др.


Това според политолозите показва, че макар и българската антидемократична пропаганда да е проруска, острието й е насочено навътре и се използва за разправа с вътрешни политически и икономически опоненти.


Поведението на медиите


Съдържанието на осемте медии, които са отличени в доклада като най-често използващи пропаганден език, ясно показва тенденциозност по четирите пропагандни теми за САЩ, Европа, Русия и продажните елити.


Характерното и за осемте издания е, че текстовете неподписани с името на автора, т.е. анонимните текстове са 1.5 пъти повече отколкото авторските.


Авторски критики се пишат основно по вътрешнополитическите теми, но не и за международните. Най-много сред анонимните материали (45%) са посветени на темата "въздигането на Русия", която се отразява най-често с особения жанр "анонимен репортаж", докато за "залезът на Запада" доминират мненията - еднообразни, повтарящи се, без алтернативни гледни точки, разказаха от екипа на изследването.


<strong>Източник:</strong> Фондация за хуманитарни и социални изследвания

Източник: Фондация за хуманитарни и социални изследвания


Най-много неподписани материали има в медиите с най-висок интензитет на публикуване на пропагандни материали като ПИК и "Поглед инфо". В ПИК пропагандните материали, подписани с имена, са само 2%. Агенцията, както и "Русия днес" и "А-спекто" се характеризират като геополитически пропагандисти, докато "Труд", "Дума" и "Уикенд" са определени като медии, използващи пропагандните фигури за вътрешнополитически цели, а "Поглед инфо" и "Гласове" балансират между двете.


Резултатът от анализа на архивите откроява и кои са любимите отрицателни герои на всяка от осемте медии. Несъмненият фаворит е САЩ, а другият любим злодей е Бойко Борисов. За "Труд" и ПИК отчетлив враг е и т.нар. "Кръг "Капитал".


Отрицателните герои в тези медии са двойно повече от положителните и няма нито една институция, която да е посочена като добър пример.


"Това, което прави пропагандата е да оформя нихилистична картина, да нормализира безволието и бездействието, да ги произвежда в морални принципи и добродетели. Да не дава примери за добър живот. Тя не утвърждава, дори не цели да променя мнения, а да пакетира някакви социални чувства", обясни Милена Якимова от екипа на авторите.


<strong>Източник:</strong> Фондация за хуманитарни и социални изследвания

Източник: Фондация за хуманитарни и социални изследвания


Мнения на част от авторите, работили по изследването - четете утре в "Дневник".

Коментари (266)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1565 Неутрално

  Пропагандата върши работа до време. Рано или късно, човек проглежда и се осъзнава. Пък и принципно е доста трудно да поддържаш илюзията, че Цивилизована Европа е зле, а варварска Русия е добре.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 2. 2 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1450 Неутрално

  Всичко е ясно. Волгин, Ив. Христов на квадрат, Андролова, Дърева , Дачков, Психолога Михайлов и нататък до безкрай...новият им тренд е да спасявали Европа, от злият диктат. Но всеки мечтае да е евродепутат, а като видиш снимките на Дърева от Лондон, разбираш, че най- щастливи са като имат евро, долари и франкове и са в загнилия запад. Непрекъснато постват западна музия, комбинирана с ....путинизъм. Това е най- важното. За каквото и да ги питаш , започват с ...Русия е велика сила..Дали го правят безкористно- аз не вярвам. Тия са вълци- кой ще ни даде пари...... Уж А спекто бяха революционни комунисто- анархисти, а изведнъж станаха обикновени путинисти/ партията на путин е дясно олигархическа в расия.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 4. 4 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4507 Неутрално

  Увеличена пропаганда 30 пъти за 4 години!?

  Кой продаде къщата, дарена от проф. Елисавета Карамихайлова на катедра физика към СУ, а впоследстие на нейно място бе построен хотел? Кой/и са тези престъпници?!
 5. 5 Профил на pm
  pm
  Рейтинг: 433 Неутрално

  Пропагандата върши работа до време. Рано или късно, човек проглежда и се осъзнава. Пък и принципно е доста трудно да поддържаш илюзията, че Цивилизована Европа е зле, а варварска Русия е добре.
  —цитат от коментар 1 на Георги


  За съжаление това е вярно, когато става дума за образовани, нормални хора, които имат достъп до информация. При много голяма част от българите тези фактори не са налице. Затова и пропагандата продължава да влияе на мисленето и на изборите със страшна сила.

  "Лошото е, че [българите] оставиха истинските си политици вън от властта, вкарвайки в парламента само олигархичните корпорации."
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Някой може ли да ми обясни защо изобщо съществува вестник "Русия днес" у нас?! Кой би го чел освен разни бабички, въздишащи по младостта си? Че и двуезичен, доколкото разбирам. Можех да си обясня, ако имаше двуезичен "Турция днес", но това просто ме застреля.

 8. 8 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 1044 Весело

  за целата таа пропаганда мое се каже само едно: рушняками открилими топлаю вадою вав формаю на интернетего...

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 10. 10 Профил на xcheffo
  xcheffo
  Рейтинг: 266 Разстроено

  доста трудно да поддържаш илюзията, че Цивилизована Европа е зле, а варварска Русия е добре.
  —цитат от коментар 1 на Георги

  Колко да е трудно: Европа си има своите проблеми и за тях се говори общо взето открито. Има и своите кусури, за които също се говори открито, че и повече. Ерго, Европа е зле.
  Как пък да не се въздига Русия: напук на гейо-соросоидна Европа защитава мира и свободата на Сирия. Вече си има и доктрина. Проблеми Русия няма - има платени писаници, долни лъжи, тук-там платени протести. Русия е силна: прибра си Крим, а Европа с меките китки нищо не може да направи.

  Като добавиш и какви са ни елитите (с извинение на масата)... колко да е трудно.

 11. 11 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1391 Весело

  " любимите отрицателни герои на всяка от осемте медии. Несъмненият фаворит е САЩ, а другият любим злодей е Бойко Борисов."

  Ха-ха-ха...ама че ялова работа е проруската пропаганда.
  Всяка година хиляди студенти отиват през лятото в САЩ, а не в северната кочина, а Боце редовно млати на избори руските подлоги години наред.
  Путин да преосмисли срува ли си да дава пари, ако има акъл.

 12. 12 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  КОЙ работи за Россия. Хибридната война в действие. У нас има почва за добра реколта бонго-бонговци. Ма то синджира не се чупи с чук, а с мисъл.
  Не си ли свободен в мислите, значи си окован, на дистанционно управление си.
  Като жабката, дето и правят дисекция в час по биология. Хоп една жичка, мускулчето се свива.И с бонго-бонго така.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 13. 13 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2286 Неутрално

  Аз съм соросоид и публикациите на тези изпражнения не ме засягат.Те са за повдигане духа на българските руски патриоти.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на Иво Прокопиев
  Иво Прокопиев
  Рейтинг: 284 Любопитно

  ЕС е зле,нема кво да си зариваме главите, като щрауси!
  НО ЕС е единствената алтернатива за България,в момента!Ако обаче ЕС не започне да води по адекватна политика спрямо миграцията,наистина има опасност от разпад!

  Когато заменяш Христос с Бог Дебело черво,подписваш собственото си самоунищожение!
 16. 16 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2732 Неутрално

  Не съм чел статията, дойдох да прочета коментарите!Аз <3 fb/Потресаваща русофобия
  —цитат от коментар 3 на Медунчо


  Русофобията е измислена като термин от русофилите национални предатели. Нещо като контрапункт на русофилството, за прикриване на националните предателства на русофилите.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3459 Неутрално

  В статията мимолетно се споменава, че и Дневник е бил сред изследваните медии.Защо липсват резултатите за медията?
  Ако се направи сравнение с относителния брой на материалите по трите критерия: "Западът загива,Русия се въздига, Елитите"
  моите наблюдения са, че картинката ще е като за "Русия днес",ама с обратен знак..

 19. 19 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7575 Неутрално

  ЕС няма алтернатива за България, а преса и възгледи има най-различни, затова сме демокрация

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 20. 20 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 4528 Неутрално

  Дисекция на мурзилажа...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 21. 21 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3459 Неутрално

  Правят ми благоприятно впечатление и персоналиите.Знеполски и Кюранов са синове на изтъкнати наши интелектуалци.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3878 Неутрално

  До коментар [#18] от "тулса":

  Мен повече ме притеснява изводът за "анти-американизъм' който може да се направи от публикуваните статии рещу сегашната американска администрация, много едноцветна картина със засилени акценти по тезата "Тръмп-кукла на Путин". Подобни уж критични публикации пораждат една странна атмосфера на съмнение в демокраичния процес и институции в САЩ, съпроводени в изграждането на фалшиви представи за "всемогъщото джудже" в Кремъл и "откачените и тъпи американци"- гласоподаватели които избират подобен "оранжев клоун". Толерирането на подобни фразеологични единици в "Дневник" не е от полза на никого, и не свидетелства за добро възпитание, поне по мое мнение.

 24. 24 Профил на clutch
  clutch
  Рейтинг: 672 Весело

  Не съм чел статията, дойдох да прочета коментарите!Аз <3 fb/Потресаваща русофобия
  —цитат от коментар 3 на Медунчо

  Това е единият проблем на България: тъпанарите не четат/ за разбиране да не говорим/ но тутаксически се изказват авторитетно :)
  медунчо мамин....то квото и да ти кажа ще е безсмислено: ти НЕ ЧЕТЕШ :)

  Бил съм крайно груб към идиотите? Хъм, имам и разрешително за оръжие :)
 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 26. 26 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3878 Весело

  До коментар [#21] от "тулса":

  Е, Чавдар Кюранов беше сериозна фигура в администрацията на Института по Философия "Тодор Павлов" на БАН и автор на доста проучвания за ЦК на БКП. Ако и синът му се е приспособил и даже лидерства в днешно българско време - добри адаптационни гени, няма лошо.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на pm
  pm
  Рейтинг: 433 Неутрално

  Пропаганда винаги е имало и ще има от всяка една държава (блок), просто защото когато всички пропагандират, ти не можеш да стоиш и да гледаш. В най-добрия случай се опитваш да правиш контра-пропаганда за да неутрализираш ефекта.

  Въпросът е по-скоро на ценности, т.е. философски - с коя доктрина човек иска да се отъждестви. В единия случай това е прогреса, прогресивното мислене и свободата, а в другия е консерватизма, закостенялостта, и в крайна фаза фундаментализма. В момента много добре се вижда това разделение в обществата навсякъде по света. И за съжаление, много от събитията (а и пропагандата) напоследък накланят везните в полза на последните. Да се надяваме, че няма да е за дълго...

  "Лошото е, че [българите] оставиха истинските си политици вън от властта, вкарвайки в парламента само олигархичните корпорации."
 29. 29 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3878 Неутрално

  До коментар [#28] от "pm":

  Руската имперска теза за "избраност и съдба различна от останалите" си е факт от 1648, по късно многократно потвърждавана през вековете. За щастие на България те така и не се научиха да работят с малките държави възприемани като равностойни партньори, а търсят признанието на "големите" дори с цената на изолационизъм и деградация.

 30. 30 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  И русофилската и левотолерастката пропаганди са еднакви грозни и вредни за България.Аз съм русофоб,но това не означава ,че одобрявам левотолерастията на медии като тази.За съжаление левотолерастите искат да поставят знак на равенство между идеалите и ценностите на западната цивилизация с левотолерастията.И всеки,който не е съгласен с това ,бива обявяван за русофил и привърженик на Путин.Дори и поляците бяха изкарани путинофили от някои форумни"капацитети".

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1160 Весело

  Имам два въпроса.
  Какъв е източника на финансиране на "Фондация за хуманитари и социални изследвания"?
  Упс, то си пишело - Фондация "Америка за България"!
  Втори въпрос - къде мога да чета "демократичната" пропаганда? В изданията финансирани от спонсора на "изследването" ли?

 33. 33 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#28] от "pm":Руската имперска теза за "избраност и съдба различна от останалите" си е факт от 1648, по късно многократно потвърждавана през вековете. За щастие на България те така и не се научиха да работят с малките държави възприемани като равностойни партньори, а търсят признанието на "големите" дори с цената на изолационизъм и деградация.
  —цитат от коментар 29 на daskal1


  Именно това е.Основната отличителна черта на руснаците е империализма.За тях е по-важно да изпратят човек в Космоса,отколкото магазините да им са пълни.Дори национализма не е толкова силен сред руснаците-те приемат за свой всеки,който работи за руските имперски интереси.Не случайно грузинецът Йосиф Джугашвили е на такава почит сред руснаците.Не случайно и парадите имат таково голямо значение за руснаците.За съжаление не виждам как ще си откажат от империализма си.Британците го направиха,американците никога не са били империалисти,но при руснаците това е водещето.

 34. 34 Профил на Бай Благой
  Бай Благой
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Изненадани?

  Тъпото е, че всички иначе нормални обикновени хора, които не се интересуват задълбочено от политика, катои несъзнателно прочетат тук-там мурзилските коментари, и им остава в главата... И след стотина такива мнения започват да си мислят "абе май има нещо вярно"..


  Една лъжа, повторена 10 пъти,....

 35. 35 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3832 Неутрално

  А да попитам това "проучване" кой го поръча? И кой го плаща? А?
  —цитат от коментар 17 на SSmart


  Ми то пише бе "Мащабното едногодишно изследване, което ги открива, е на Фондация за хуманитари и социални изследвания, направено с подкрепата на Фондация "Америка за България". Защо не четете, само пишете, пишете. Пък и що за въпрос? Те да не са хиляди американските марионетки в България? То това струва пари бе!

 36. 36 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 532 Неутрално

  Из вяла Европа вече се правят такива изследвания, вече и закони започват да обмислят как да спрат този поток информацонна отрова.
  Добре че и у нас поне някой обръща внимание на това.

 37. 37 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 1928 Неутрално

  България е избрала западния път.
  Това не се променя с никаква пропаганда.
  Българския елит мъти нещата !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 38. 38 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 532 Неутрално

  Опа, фройдистка грешка. Из "цяла" Европа, не "вяла". Излез от подсъзнанието ми, рашковски пропаганден демоне!
  Бахахаха

 39. 39 Профил на Bojidar Vasilev
  Bojidar Vasilev
  Рейтинг: 384 Весело

  Любим злодей ! Червената пропаганда е като дезодорант " дива река " , смърди на репелент , усеща се дори с запушен нос

 40. 40 Профил на bad_owl
  bad_owl
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Е то казването на истината кога не е било антидемократична пропаганда :)))) Еле пък последните години. Търсачи на факти :), хибридни войни и всякакви подобни тинтири минтири и всеки който каже нещо друго - путинист и комунист. Нищо че Русия днес е много по свободна , а и капиталистическа държава от милиционерските щати и ЕС дето е тръгнал по същия път.

  Атлантистите са фашисти маскирани като социалисти, действащи като комунисти и веят байрака на демокрацията. А тия дето им верват....
 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 43. 43 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3055 Неутрално

  Много добър анализ!

  Иначе, ясни са рубладжиите, които за пачка рубли продават род и Родина, останалите сме свободни хора милеещи за България.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1011 Весело

  До коментар [#35] от "Judjuk":

  Щоото , ако бяхте прочели следващия ми пост, нямаше да ми пишете глупости.....

 46. 46 Профил на Психонавт
  Психонавт
  Рейтинг: 518 Неутрално

  Русия е вълшебната думичка.Казваш я и започва да се лее поток от думи.Като при кучето на Павлов...
  —цитат от коментар 9 на DJTrump


  И ти си се включил в потока.

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 47. 47 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2263 Неутрално

  Като чуеш новините за ЕС и Русия по БТВ примерно, истината е тъкмо обратна на това, което ти казват.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 48. 48 Профил на Психонавт
  Психонавт
  Рейтинг: 518 Любопитно

  А да попитам това "проучване" кой го поръча? И кой го плаща? А?Или на проучвателите ей тъй от вътре им
  —цитат от коментар 17 на SSmart


  Брачет, да беше прочел и статията.Или ти си от писателите?

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 49. 49 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2732 Неутрално

  [quote#31:"ПРОРОК ИЛИЯ"][/quote]

  “Всяко тържество на България е смърт за Русия”, пишеше в един брой на “Русь” покойний екзалтиран славянофил Аксаков, за когото се проляха толкова сълзи в Софийското книжевно дружество. “Какви са тия Крумовци, Симеоновци и Борисовци? Разве не можеше и без тях?”… пишеше същий тоя Аксаков на княжеската прокламация към българските солдати, в която се казваше: “Вие, синове и потомци на Крума и пр.” Виждате доколко е жесток бил горещий славянофил. Негова милост желаял, щото ние да се не обърщаме към нашето минало, да заместиме името на Крума, и Симеона с Иван Грозний и с Екатерина Вторая. "

  Мисля, че това трябва да е достатъчно тав. руснак?

 50. 50 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2732 Неутрално

  И като допълнение на предишния ми пост. И досега има улици, училища, че даже и гимназии, които носят името на този българомразец - Аксаков. Въобще що за държава и народ сме щом славим и почитаме най-големите Българомразци?!

 51. 51 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3832 Неутрално

  До коментар [#35] от "Judjuk":Щоото , ако бяхте прочели следващия ми пост, нямаше да ми пишете глупости.....
  —цитат от коментар 45 на SSmart


  Ей, ти си бил приятел! Извинявам се. Ама гледай сега, въпросът в един пост, отговора в друг, това ме затруднява.

 52. 52 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3055 Любопитно

  До коментар [#43] от "Realist":Това със свободните хора кога идва, преди или след инструкциите от козяк ? :)
  —цитат от коментар 44 на bad_owl


  Ботев, Раковски, Левски, Стамболов, ..., и те ли, от Козяк, дрОгарю?

  Аз съм българин и мисля така както мислят най- светлите българи- Възрожденците.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 53. 53 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3459 Неутрално

  [/quote]“Всяко тържество на България е смърт за Русия”, пишеше в един брой на “Русь” покойний екзалтиран славянофил Аксаков, за когото се проляха толкова сълзи в Софийското книжевно дружество.
  —цитат от коментар 49 на GreenEyes
  Е, всеки може да направи непремерени изказвания( ако възприемаме нещата извън контекста)....Ето как правнукът на граф Игнатиев( когото май обвиняваш за обесването на Левски) станал образцов...либерал:) и ректор на ЦЕУ.Всичко тече, всичко се променя , а Кюранов , Левчев и Знеполски са прегърнали пак най- прогресивните идеи..Кой е произнесъл гневните слова в цитата и какви са тези плачливи книжевници антибългари?

 54. 54 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2732 Неутрално

  [quote#53:"тулса"][/quote]

  Аз не обвинявам вуци и правнуци на Игнатиев за обесването на Левски. Обвинявам конкретно лице за обесването му. Не извъртай думите ми и не се унижавай като веско гирляндата с лъжи и измислици. Ти самият си казвал, че твоите родители и дядовци са били патриоти и си давал примери с тях. Проблемът е в русофилството и защо сме на дъното на Европа. Сигурен съм, че ти самият знаеш причината за това.
  Ето още едно историческо свидетелство:
  "Кой въстана срещу нашето свещено дело – съединението на Южна със Северна България? Кой караше турците да навля­зат в България и да пуснат малко кръвчица на братушките? Кой отчисли българския княз от редовете на армията си, за да го опозори и омаскари, когато той се намираше на границата сре­щу неприятеля? Кой си дръпна от нашата войска офицерите, които хрантутехме като просяци с единствена адска цел да ни съсипе войската, когато тя се намираше в път за бойното поле? Кой насъска сърбите да ни нападнат откъм гърба, когато ние бяхме въз друга страна? Кой настояваше най-много да се пратят турските комисари в Южна България? Ами я кажете, кой ни открадна княза от Софийския палат в това време, когато на него­вата глава не бяха изсъхнали още лавровите венци от Слив­ница? Кой даваше честно и благородно слово, че ако си отиде тоя княз, то и съединението ще бъде пълно, и правата на Бълга­рия ще да си останат непокътнати, и конституцията ще си бъде в сила, с една реч, България ще да цъфти и вирее?Така ли излезе? Кой изпрати подир няколко дена подлия Генерал Каулбарс да развращава, подкупва, лъже, бунтува и беснее? Кой поду­чи пичовите и вагабонтите да вдигат бунтове в Бургас, Сливен, Силистра и Русе, да леят кръв и въвеждат анархия, щото по тоя начин да се отвори път за чужда окупация? Кой унизи и се поди­гра с България като й препоръчваше за княз един развратен черкезин – Мингрели? Кой прибра под свое крило всичките чапкъни в България, а законните власти, в това число и В. Н. Събра­ние, за незаконни с единствена цел, да се продължи още в Бълга­рия безредицата, да се отчая и омаломощи българският народ и да каже: „Дойдете и ни спасете” – Русия, нашата фатална освободителка, покровителка, славянската, братската, христи­янската и великата Русия, с която сме една вяра и една кръв!Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка! Аман, бей, аман! Лошо нещо било московлука… То не прилича ни на даалии, ни на кърджалии, ни на фанариоти! Право имали ония старци, съвременници на Екатерина, на Александра I и на Никсолая, които ни говореха: „Ще плачете за зеленото парцалче”. Видели тия и патили, на основание на факти и на събития говорели горните думи. Цял свят, хора, които не ни бяха ни в клин, ни в ръкав, припознаха нашата висока култура и благородните ни борби, само московците стоят настрана и викат: „Стрижено е !” – Необяснимо. Царуванието на нагайката, монголското иго, татарщината и крепостното право може би да са едни от най-силните фактори, които са направили от руските държавни мъже зверове и идиоти. От друга страна пък, твърде е обяснимо тяхното подло поведение, защото хората искат да ни направят московци, прочее, правят ни всичките злини и пакости, които може да измисли развратният човек. Но и това е недоволно. Малко ли други държави има, които също така се стремят да владеят над чужди земи и народи. Между това, ние не виждаме тая подлост в техните стремления, тия адски и гнусни средства, каквито руската дипломация употребява над България.
  И подир всички тия върволици жестокости и злини, които ни една държава не е направила над България, възможно ли ще да бъде да се намерят помежду ни такива идиоти и изменници даже, които да клеветят, че Русия е наша освободителка, покровителка и доброжелателка! Мълчете и не говорете, защото и природните стихии ще да въстанат и протестират срещу подобно едно престъпление! По-малък грях е да обереш черква и манастир, отколкото да клеветиш пред олтара на историята и на събитията, че руското правителство имало братски, честни и благородни намерения, когато е стъпило в земята ни да ни освобождава. Ще ни се смеят ташкенците, авганците, черкезите, бухарците и арменците, за които същата Русия не по-малко кръв е проляла. Ще ни кълне
  Полша, тая китка на славянството, която руските железни автократи три пъти хайдушки разделиха помежду три царства, с бесилници и с колове окичиха цели градове и села. Ще ни кълне още нещастна Босна и Херцеговина, която пак руските дипломати харизаха на Австрия, а ние идиотите заедно с много още идиоти славяни псувахме ли, псувахме Австрия, че ги узурпирала!Но в София, в столицата на България, гдето живеят най-голямото количество интелигенти и патриоти, един развратен до в черната си душа, калугер излиза дьрзостно пред очите на всички и говори, че народът е признателен на своята освободителка! Не е крив той. Криво е онова стадо, което е стояло гологлаво отпреде му. То трябваше да запита мръсния калугер, да каже добро ли, зло ли е направила тая покровителка на България от две години насам, то трябваше да му предложи горните въпроси, изложени начело на нашата статия.Време е, трябва вече, щото българските деятели, офицери, учители и пр., когато говорят на своите подчинени и слушатели за вънкашните неприятели на отечеството, официалният московец със своите донски и кубански казаци да стои на първо място. Това учение трябва да се продължи дотогава, докогато в Петерсбург царствува Александьр III… Защо московците не са десет или петдесет милиона? Колко любезно ще си решим и наредим аладжака!…"


 55. 55 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 1732 Неутрално

  Хм, подборката на медии...
  И малко пропуснати данни: "Архизлодеите - САЩ и Бойко Борисов": http://www.clubz.bg/sites/default/files/ %D0%B3%D1%80%D0%B0%D1%84%D0%B8%D0%BA%D0%B8-%D0%B0%D1%80%D1%85%D0%B8%D0%B7%D0%BB%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D0%B8.png

  Какво ли би се получило, ако беше изследвано отношението към РБ и ББ/БХ/ в групата на "съюз на издателите в България"???

 56. 56 Профил на sfz32521329
  sfz32521329
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#43] от "Realist":

  Реално си оценен тук, мда... В българския парламент няма русофоби, мухах. А ти си събирай минуси...

 57. 57 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3055 Весело

  До коментар [#43] от "Realist":Реално си оценен тук, мда... В българския парламент няма русофоби, мухах. А ти си събирай минуси...
  —цитат от коментар 56 на sfz32521329


  Хайде, масовизирайте се още малко от кутевата агитка, да се съберете повече несретници и безродници и да ми удвоите минусите. За Стахановците началството обещава двойна порция Бояришник.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 58. 58 Профил на bad_owl
  bad_owl
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#52] от "Realist":

  От тия дето си изброил 3-ма са откровени путинисти :)))) и един ориентиран по скоро към национал-социалистическата идеология. Пълзящото фалшифициране на историята от последните години , не променя истината, само я скрива от очите на безпросветните маси, като смокиново листо. Няма да е за дълго обаче, на територията живеят достатъчно много умни хора с критично мислене и желание да четат книжки вместо антлантически мантри.

  Атлантистите са фашисти маскирани като социалисти, действащи като комунисти и веят байрака на демокрацията. А тия дето им верват....
 59. 59 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3459 Весело

  До коментар [#29] от "daskal1":Руската имперска теза за изключителност..
  .....»» Не е необходимо един народ да е голям и/ или имперски , за да се чувства изключителен.Един пример.Знам, че четеш Foreign Affairs.
  Погледни в последния брой на стр.39 каква забавна снимка от ноември 2016 има...Направена е в Тел Авив.

 60. 60 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1082 Неутрално

  У нас има 2 вида пропаганда-едната е"антидемократична", другата откровено анти-българска! Пример-БХК Красимир Кънев говори по БНТ-сутрешен блок, преди години, разяснява, за нарушените права на НЕСЪЩЕСТВУВАЩОТО и измислено от Коминтерна в Москва т.нар. "македноско национално малцинство".

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 61. 61 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 966 Неутрално

  поколения кимунета чакат чудото да се случи ама на :)

 62. 62 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2141 Неутрално


  "Антидемократичната пропаганда в България: Европа загива, Русия се възражда "


 63. 63 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 852 Неутрално

  хе, интересно, много емблематично проектно яхване на горещите теми напоследък. зачудих се обаче, чисто методологически, как се определят "пропагандни медии", оттук и как се квантифицират неща свързани със съдържанието. т.е. ако мислим за проучването като една база данни с различни атрибути, кой и как са определени какви са те, кой точно чете отделните ентрита, как се дефинират и се прилагат отделните атрибути (напр. кой реши, че най-важните категории са "западът загива", "русия се въздига" и "продажните елити", ако се окаже, че едно и също нещо се среща на няколко места, къде отива като класификация ), как въз основа на "синтактично-семантичен" анализ се правят ценностни по същество оценки, ако има "САЩ като световен хегемон", дали има откроена тема за "Русия като пазител на православието и семейния консерватизъм", например.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 64. 64 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 856 Весело

  Стар виц, актуален по всяко време:
  Срещат се на оня свят Сталин и Хитлер. Сталин казва - Ако имах твоята техника, пари и армия нямаше да загубя войната.
  Хитлер му отговаря - Ако имах твоята пропаганда никой нямаше да разбере, че съм я изгубил... :-)

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 65. 65 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3055 Весело

  До коментар [#52] от "Realist":От тия дето си изброил 3-ма са откровени путинисти :)))) и един ориентиран по скоро към национал-социалистическата идеология.
  —цитат от коментар 58 на bad_owl


  Мдааа, съветска мурзилка какво друго може да измисли, като си помисли човек, безродници като вас създадоха македонската нация и се клеха в друга държава.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 66. 66 Профил на lmy13504670
  lmy13504670
  Рейтинг: 229 Неутрално

  И какво точно е направила Русия, за да и се възхищава човек - странна със застаряващо и намаляващо население, продължителност на живот сравним с Европа от 50те, пожизнен президент-диктатор, застинал БВП базиран на натурални ресурси, заплати сравними с тези в най-бедната европейска страна... Да я сравняваш с Бразилия, Южна Африка или някоя друга екс бананова държава в преход... ама с Европа и САЩ... о, моля Ви...

 67. 67 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3621 Неутрално

  Само клиничен олигофрин (буквално = човек с неразвит мозък) може да повярва, че Русия се "възражда", а Европа "загива".

  Това е нещо като тест за липса на IQ.

  Разбира се, не бих забранил на когото и да било да вярва на подобни глупости, но ... да бъде готов да си носи последствията.

  Който се е качил на руската каруца, далеч не е стигнал.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 68. 68 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 450 Неутрално

  В статията мимолетно се споменава, че и Дневник е бил сред изследваните медии.Защо липсват резултатите за медията?
  —цитат от коментар 18 на тулса


  Много просто, Тулсо - защото не са част от пропагандната машина на Кремъл. Говорим за статиите. Форумът не е бил обект на изследването, иначе знаем, че ти се трудиш усърдно в него. Не се тюхкай толкоз, че усилията ти не са отчетени подобаващо, старши.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 69. 69 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3621 Неутрално

  До коментар [#67] от "Norman Granz":

  "олигофрин " - да се чете олигофрЕн, разбира се.

  Не че един олигофрен би направил разлика...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 70. 70 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 569 Неутрално

  Третата световна ще започне от тази статия

  I shave with Occam's razor
 71. 71 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 852 Неутрално

  До коментар [#70] от "Сахаров":

  ба, ще започне, ама друг път. някой написал проект, после ял хляб. и едни 107 страници, които събират интересни четива.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 72. 72 Профил на martochkata
  martochkata
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#5] от "pm":
  Абсолютно съм съгласен. 28 години след 1989 г. масата хора продължават да гласуват манипулирани от медийната пропаганда.

 73. 73 Профил на cisco
  cisco
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Какви са рези антилиберални и антидемократични пропаганди?
  Ползвайте познатият на всички термин - ИДЕОЛОГИЧЕСКА ДИВЕРСИЯ

  "Автори на доклада заедно с Вацов са Албена Хранова, Боян Знеполски, Деян Кюранов, Константин Павлов, Мартин Канушев, Боряна Димитрова, Милена Якимова, Том Джунс и Цветозар Томов"

  После да не се чудим кои са борците с идеологическата диверсия

  https://chitanka.info/text/8364-sblysykyt-na-tsivilizatsiite-i-preobrazu
 74. 74 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3621 Неутрално

  До коментар [#1] от "Георги":

  "Пропагандата върши работа до време. "

  Затова на КореКомите им викахме Корекция на Комунизма...
  :-D :-D :-D :-D :-D

  И руснаците - особено онези, които са излизали навън и знаят какво е цивилизация - като поогладнеят още малко, ще "коригират" кремълските опорни точки, а Путин може да го извадят от някоя отходна тръпа, като Кадафи.

  После какво ще правят с него - техен си е, не им се меся. ;-)

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 75. 75 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 1925 Любопитно

  в посткомунистическа България всичко е пропаганда ,доста плитка при това ,слава богу днес бъларина има свободен достъп до BBC ,NBC ,CNN...

 76. 76 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1356 Неутрално

  повечето българио отварят някакъв сайт попрочитат отгоре ..и почват да плюят и псуват,едва ли някои от тях се опитват да проверяват инфото...прост народ слаба държава...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 77. 77 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3621 Неутрално

  До коментар [#73] от "cisco":

  "После да не се чудим кои са борците с идеологическата диверсия..."

  Както си съставил списъка, тичай при кварталния да докладваш.

  Ще ти дадат гарсониера в Обеля ІІ.

  Некой друг път.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 78. 78 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4472 Неутрално

  Потресаваща русофобия
  —цитат от коментар 3 на Медунчо


  Тукашните ПУТИНИСТИ НЕ СА РУСОФИЛИ
  Те са РУБЛОФИЛИ
  Достатъчно е само сега царстващата в Кремъл КЛЕПТОКРАЦИЯ ДА ПАДНЕ ОТ ВЛАСТ и ще видите вие какво значи ИСТИНСКА РУСОФОБИЯ
  ПУТИНИСТИТЕ РУБЛОФИЛИ ще ОБЛАЯТ НОВАТА РУСКА ВЛАСТ и РУСИЯ както сега облайват ГОРБАЧОВ и ЕЛЦИН
  Толкова са предвидимо гнусни,че просто няма за къде повече

 79. 79 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 352 Весело

  Много соросоидна статия, сякаш самият Джордж Сорос я е писал! Всеки непредубеден читател знае, че руските джуджета са най-големите джуджета! Знае се също, че целият свят иска да емигрира в Рассийката, но не ги пускат. Въобще Рассия се възражда отвсякъде - боярищник на символични цени, население с високи заплати и пенции, най-добрите университети и образование, голяма култура и високи технологии. Ами неслучайно, ладата, москвич и заз-ката, са предпочитани в цял свят! Пък рассийската армия, какво да говорим! Завзеха Крим, победиха Грузия, Чечения с няколко войни, за малко и Турция .... Справиха се с най-големите военни сили, браво!

 80. 80 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2141 Неутрално


  "Антидемократичната пропаганда в България: Европа загива, Русия се възражда"

  в осем популярни медии, които систематично публикуват пропагандни послания, макар че са с различен профил - сайтовете "Поглед" и "Гласове", вестник "Русия днес", списание със сайт "А-спекто", в. "Труд", в. "Уикенд", в. "Дума" и агенция ПИК. Тези осем са отличени като най-активни в пропагандата сред общо над 20 "

  Извода : Антидемокпатичната пропаганда насажда евроскептицизъм и антидемократр' и насажда мнение , че България загива , а Русия се възражда .
  И обратното - демократичните и СВОБОДНИТЕ медии насаждат и пропагандират убеждението , че Русия загива , а България се възражда . .
  Това се предлага на българина и той може сам да прецени коя от двете версии е правилната . И като един малък пример за падение и възраждане ., През 1975 год България е произвела 2.2 млн / два милиона и двеста хиляди / тона плодове и зеленчуци . През 2010 - та е произвела 0.2 млн / двеста хиляди / тона . През 1985 - та България е била на 27 място по развитие на наука и техника в света , през 2016 е на 58 - мо . Като пред нас е Нигерия и още две Южноафрикански страни .

 81. 81 Профил на otis5
  otis5
  Рейтинг: 289 Неутрално

  ДЕЙСТВАТ ДЕЙСТВАТ ПОДЛО И ПОДМОЛНО ПРЕДАТЕЛИТЕ НА СВОБОДНА БЪЛГАРИЯ!ЗА ТЯХ ПОЛИТИЧЕСКАТА ПРОСТИТУЦИЯ НЕ ЗНАЧИ НИЩО.РЕШЕТНИК РАДЕВ СЕ ЗАГРИЖИЛ ЗА ТУРЦИЯ А РУСИЯ И НОЩНИТЕ ИМ ВЪЛЦИ ПАК ЩЕ НИ ОСВОБОЖДАВАТ-ОКУПАТОРИ МРЪСНИ РУСКИ!

 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 83. 83 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 936 Неутрално

  европа я управляват побърканяци и хора за които най важното е колко да е права краставицата,ХОРА МАРИОНЕТКИ!!! РУСНАЦИТЕ НЕ ИСКАМ ДА СА МИ ВРАГОВЕ,ДРУГОТО Е НЕСКОПОСАНА ПРОПАГАНДА

 84. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 85. 85 Профил на netolerast
  netolerast
  Рейтинг: 325 Разстроено

  Дали Русия се възражда е спорно, но Европа със сигурност загива. Достатъчно е човек да види ка изглеждат ноу-го зоните, за да види бъдещето...

  Само т.нар "либерали" не могат да го видят...

  Европа най-вероятно ще се възроди, но преди това ще мине през кървави граждански войни за съжаление.

 86. 86 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3621 Неутрално

  До коментар [#78] от "Hawaii":

  "Тукашните ПУТИНИСТИ НЕ СА РУСОФИЛИ
  Те са РУБЛОФИЛИ"

  Днес имах среща в едно заведение около Докторската и минах покрай т.нар. дом на съветската култура (или както сега му викат).

  Отпред паркирани черни лимузини от типа на S класа, 7-ма серия, имаше едно червено Ферари, джипове Рейндж Роувър, едно Бентли кабриолет...

  ... и нито една Лада Гранта, нито един Москвич.

  Защо така, другари?

  Явно с парите, които заработват от Българското Тръмп общество (уффф, забравих, че вече Тръмп е низвергнат и обявен за Враг № 1 на Тамбовския край), не се избиват да си купуват "достиженията" на руската икономика.

  Да не говорим, че надписът БЕЗПЛАТНО ОБРАЗОВАНИЕ В РУСИЯ - ТОВА ВЕЧЕ Е РАЛНОСТ! беше позорно свален (поради липса на желаещи).

  Също като билбордите с Дръмпфел и Путин.

  Ето тия:
  http://staging.snopes.com/app/uploads/2016/11/russian-billboard.jpg

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 87. 87 Профил на bad_owl
  bad_owl
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#65] от "Realist":

  По паспорт съм швейцарец, освен българския. И да прав си, като го получавах се заклех да защитавам Швейцария и всичко швейцарско :))) И двете държави са ми еднакво скъпи, но както виждаш си предпочитам Б-я за живот и съм щастлив тук.
  От първа ръка да ти кажа и в Швейцария е пълно с путинисти, за сметка на това един не познавам да каже добра дума за задокеанските носители на "демокрация". Само като чуят за бургерите и почват да псуват като бг тираджии.

  Атлантистите са фашисти маскирани като социалисти, действащи като комунисти и веят байрака на демокрацията. А тия дето им верват....
 88. 88 Профил на sporta
  sporta
  Рейтинг: 284 Неутрално

  С подкрепата на Фондация "Америка за България", за три години и заплати за минимум 6 човека ? Една презентация с 10 слайда ? Америка е пръснала над 250 000 лева за това !?
  Слайдовете могат да бъдат направени за 3 месеца , а графиките да изглеждат още по агресивни срещу Русия. Ами дайте я на БУДА, нека издаде учебно помагало :)) Какво падение ! Каква е разликата между парите на турския Дианет, парите от демократична Суадитска Арабия и тези ? Президента да поиска дебат и парламентарно решение, да се регулират тези "парични подаръци" по държавен регламент. Дано парите да са стигнали за важни неща по семейният бюджет, но трябва да знаете че сте "продали част от свободата на словото. Бъдете здрави.

 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 90. 90 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3899 Весело

  До коментар [#32] от "Virgin":

  Първо отговори на въпроса кой финансира издаването на "Русия днес" в България?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 91. 91 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3878 Весело

  До коментар [#59] от "тулса":

  Дадох последния брой на една студентка за да си напише домашното и не мога да видя снимката, но подозирам че третираш темата за "избрания от бога народ". Общо взето тази идеология работи за голямата част от евреите по света. Защо това е така - вда примера.
  Пример едно от наше село: Местният равин, с който сме приятели и обикновено седим заедно на обедите в "Ротари" и бистрим политиката, организира всяка година продажба на кошер сандвичи с телешко. Вече няколко години дарява от името на общността по 10,000 долара от събраните от сандвичите пари на нуждаещите се полицаи по време на ежегоднита специално посветена вечеря- фъндрейзър на града.
  Пример две от Самара, Русия: Преди десетина години директорката на еврейската общност в Самара раздала изпратените от Ню Йорк зимни якета на по-бедните възрастни съседи-руснаци на нейните хора. Равинът от Ню Йорк и вдигна скандал по повод "изключителността на дарението", на което тя изтъкна два аргимента: а) моите хора - професори, лекари и т.н. не се нуждаят от якета, те си имат по-добро облекло и децата на повечето или са много успешни местни бизнесмени, или в чужбина и го поддържат; и б) ние сме друг тип хора, не сме в Ню Йорк, а част от обществото тук.
  Сумарно, според мен когато хората подкрепят с деяния местната общност приказките за "изключителност" се възприемат като именно такива, идеологически конструкти без особено значение.

 92. 92 Профил на bad_owl
  bad_owl
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#89] от "cisco":

  Съвсем , ама съвсем точно си го обяснил. Поздрави.

  Атлантистите са фашисти маскирани като социалисти, действащи като комунисти и веят байрака на демокрацията. А тия дето им верват....
 93. 93 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3621 Неутрално

  До коментар [#87] от "bad_owl":

  "По паспорт съм швейцарец..."

  Естествено.

  Досега не съм срещал български русофил да живее в Русия.

  Всичките сте "швейцарци".

  Лошо говори за голямата кална локва северно от Монголия - хем я обшчате, хем не я щете...

  😆😆😆😆😆😈😈

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 94. 94 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3899 Весело

  ....Нищо че Русия днес е много по свободна , а и капиталистическа държава от милиционерските щати и ЕС дето е тръгнал по същия път.
  —цитат от коментар 40 на bad_owl


  Да бе!
  Те затова в Русия избиват инакомислещите по тъмни доби срещу Кремъл или в асансьорите, за да не може никой да ги види.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 95. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 96. 96 Профил на alieng
  alieng
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Това добре, а сега дайте изследване за антируската и проамериканската пропаганда, да има равнопоставеност един вид.

 97. 97 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3899 Весело

  И какво точно е направила Русия, за да и се възхищава човек...
  —цитат от коментар 66 на lmy13504670


  Как бе?
  А изследванията за влиянието на концентрата за вана върху човешкото здраве и издържливост?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 98. 98 Профил на sporta
  sporta
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#67] от "Norman Granz":

  "Скучно, девочки!" Это мы уже все видели, наблюдали":)

 99. 99 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 645 Неутрално

  Европейските народи определено загиват, не всички с едно темпо, но със сигурност всички.

 100. 100 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 927 Весело

  До коментар [#86] от "Norman Granz":

  Мбого интересен въпрос с елементарен отговор - купени са с рубли!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK