Мнозинството в съдийската колегия се опита да цензурира свой колега, Узунов към Лозан Панов: "Ти глух ли си!"

Калин Калпакчиев предложи да се дискутира внесеното и впоследствие оттеглено предложение от членовете на ВСС - "Подлага на обсъждане въпроса за независимостта на съдебната власт с оглед фактите, изложени в медийна публикация на в. "Монитор" от 28 януари 2017 г. и разпространена от различни електронни сайтове".

© Юлия Лазарова

Калин Калпакчиев предложи да се дискутира внесеното и впоследствие оттеглено предложение от членовете на ВСС - "Подлага на обсъждане въпроса за независимостта на съдебната власт с оглед фактите, изложени в медийна публикация на в. "Монитор" от 28 януари 2017 г. и разпространена от различни електронни сайтове".Днес членовете на Съдийската колегия се скараха още при гласуването на дневния си ред, което би трябвало да е най-обикновена процедура. Причина за това стана опитът на мнозинството да цензурира един от колегите си и да изхвърли редовна точка от дневния си ред, предложена от Калин Калпакчиев. Аргументите на мнозинството бяха, че точката е безсмислена и не можело да задължи органа да обсъжда въпроса.


Въпросната точка беше последна в днешния редовен дневен ред се отнасяше за: "Провеждане на дискусия по внесеното и впоследствие оттеглено предложение от членовете на ВСС Галя Георгиева, Даниела Костова, Димитър Узунов, Милка Итова, Мария Кузманова, Светла Петкова, Каролина Неделчева и Георги Колев, а именно "Подлага на обсъждане въпроса за независимостта на съдебната власт с оглед фактите, изложени в медийна публикация на в. "Монитор" от 28 януари 2017 г. и разпространена от различни електронни сайтове".


Става дума за публикация, в която има снимки на Калпакчиев в компанията на бившия правосъден министър Христо Иванов, който сега е партиен лидер, и съдия Мирослава Тодорова, срещу която има дисципрлинарно производство, както и снимки на представителя на Европейската комисия в София Юри Тавание, придлужени с обидни епитети за заснетите.
Миналата седмица на заседанието на пленума на ВСС този въпрос предизвика размяна на остри реплики, тъй като от публикацията не става ясно, първо, кога са направени снимките - дали преди или след Иванов да стане партиен лидер и Тодорова да е привлечена към дисциплинарна отговорност. И второ - предложението за обсъждане бе оттеглено от вносителите без да се изясни в какво се състои рушенето на престижа на съдебната власт от срещите на Калпакчиев.


С поставянето на въпроса, но вече от самия Калин Калпакчиев, бе поискано именно изясняване чрез официално решение на съдийската колегия, с което да се приеме за "недопустима и неприемлива водената срещу членове на ВСС, съдии, отделни съдилища и съсловни организации негативна кампания, с която се уронва авторитетът на правосъдието".


Известни са постоянните нападки от страна на представители на мнозинството във ВСС, включително от главния прокурор, към Съюза на съдиите в България, който е най-голямата и действаща съсловна организация на съдии.


Първа за изключването на точката от дневния ред се изказа Галя Георгиева. Председателят на Върховния административен съд Георги Колев поиска предложението да се гласува отделно - дали да остане в дневния ред. Подкрепи го Милка Итова.


Последвалият спор не бе основан на правни аргументи, а на лични нападки, въпреки че всички кадровици четяха закона и правилника по време на дебатите.


Галина Карагьозова на няколко пъти попита искащите изключване на точката на кое законово основание го правят.


Итова и Колев й отговориха, че имат различно тълкуване на закона.


Двамата бяха единодушни, че именно колегията решава дали да разгледа някой въпрос или не. Колев добави , че точката е безсмилена. По този начин


мнозинството опита да ограничи право, което има по закон и правилник всеки член - да предлага точки в дневния ред за обсъждане


Представителите на мнозинството в колегията поискаха изключването на точката. Това обаче може да направи според правилника само вносителят - да я оттегли сам, което Калпакчиев заяви, че няма да направи.


В Закона за съдебната власт е записано: "Дневният ред се съставя от главния секретар на ВСС и се утвърждава от председателстващия Съдийската колегия, и включва материали, внесени от комисиите, от отделни членове, от главния секретар, а при възникнала необходимост и неотложност, и от директори на дирекции към администрацията на ВСС".


Председателстващ съдийската колегия е Лозан Панов. Той отговори на Георги Колев, че не разбира аргументите му точката да бъде подложена на отделно гласуване, Милка Итова се провикна: "Ама ние ги разбрахме".


Галя Георгиева пък обвини Лозан Панов в "изключителен монопол върху дневния ред", което било недемократично и неправилно. Колегията можела да гласува всичко и да изключва точките, които сметне за нужно.


"Да не се позоваваме на правилник и правила, а да разсъждаваме логично и всичко, което се предлага тук, да се подлага на гласуване", заяви Галя Георгиева


Отговори й Калпакчиев, че Панов само одобрява дневния ред и няма право на преценка дали да изключва точки, предложени от колегите му в съвета.


Галина Карагьозова припомни, че дневният ред затова е предварително обявен, защото за публикуването му има срокове - три дни преди заседанията. Към него се прилагат материалите по отделните точки, за да могат членовете да се запознаят с тях и да вземат информирано решение. Той се формира и подписва след постъпили предложения от комисии, отделни членове и дирекции.


Милка Итова й отговори, че тя тълкува закона по друг начин и може да обяви тълкуването на малцинството в колегията за абсурдно и за глупост. Защото всеки можел да предлага множество безсмислени точки. Според нея колективният орган може да включва и изключва всякакви точки. "Законът се тълкува, когато е неясен или непълен. В случая законът е толкова ясен, че не се налага тълкуване. Да твърдите, че по волята на колективния орган могат да се изключват точки, означава, че пет години не разбирате какво е това ВСС", репликира Калпакчиев.


Изказването на Юлия Ковачева онагледи разделението в съдийската колегия като заяви, че заедно с Калин Калпакчиев, Галина Карагьозова, Соня Найденова и Лозан Панов никога не са предлагали за изключване от дневния ред точки, предложени от мнозинството. То за сметка на това не го прави за първи път, а винаги, когато на някои от членове не им харесва точка от дневния ред. Изказването на Колев, че точката за безсмислена, тя коментира с предложение да се квалифицират езначално идеите и решенията като смислени и безсмислени и така сигурно тези на мнозинството ще са винаги смислените.


Колев й отговори, че бил сигурен, че тя ще направи това разделение - според вносителя, и отново повтори, че "колективният орган ще си реши" какво да обсъжда.


В крайна сметка Лозан Панов обаче не подложи на отделно гласуване точката и тя остана в дневния ред. Димитър Узунов с удивление попита няколко пъти при изключен микрофон "И какво, сега, не подложихте предложението на Георгиева (за отпадане на въпроса от дневния ред - бел.ред.) на гласуване!".


Скандалът отбеляза своя връх, когато Димитър Узунов се разкрещя на Лозан Панов: "Ти председател на ВКС ли си, ти глух ли си!


Скандалът се развихри, когато се стигна до точката, в която трябваше да се проведе дискусията и да се изрази становище по въпроса за членство на съдиите в съсловни организации и конкретно за приемливостта на членството в Съюза на съдиите в България.


(Подробности по-късно в "Дневник")

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на laveol
  laveol
  Рейтинг: 580 Неутрално

  Колко магарета има в това ВСС само... Човек си мисли, че там трябва да има интелигентни хора, а после се запознава с личността на Димитър Узунов и забравя за всякакви подобни илюзии.

 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3563 Весело

  Последвалият спор не бе основан на правни аргументи, а на лични нападки, въпреки че всички кадровици четяха закона и правилника по време на дебатите."Типичното нашенско надвикване.

 3. 3 Профил на atropin
  atropin
  Рейтинг: 593 Неутрално

  Ледът се пука, статуквото става все по-трудно за крепене. Истерия при шиши-избраните.

 4. 4 Профил на DJTrump
  DJTrump
  Рейтинг: 285 Неутрално

  Тая снимка е голям коз.
  И последно десет винаги е в този, който я има.

 5. 5 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 629 Неутрално

  В тоя спор няма да се роди истината. Едните са пионки на Цацата и Шиши, а другите се издържат от грантове. Все повече смърдят нещата.

 6. 6 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1650 Неутрално

  Този ВСС е готов да приеме Бареков и Янето за членове или дори да ги направи главен прокурор и председател на ВАС.

 7. 7 Профил на alex_8712
  alex_8712
  Рейтинг: 474 Неутрално

  Мнозинството на #КОЙ във ВСС все повече губи почва под краката и започва истерично и панически да защитава поражението си...

  #Оставка на #Кой!!

  Поздрав

 8. 8 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3347 Неутрално

  Причина за това стана опитът на мнозинството да цензурира един от колегите си и да изхвърли редовна точка от дневния си ред, предложена от Калин Калпакчиев. "
  мдаа мнозинството цензурира .... до какви ли дълбини е възможно да се копае

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 9. 9 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 762 Неутрално

  Скандалът отбеляза своя връх, когато Димитър Узунов се разкрещя на Лозан Панов: "Ти председател на ВКС ли си, ти глух ли си!

  Личи си школата на Симеоново. Надявам се, че все пак има и свестни правници които са я завършили.

 10. 10 Профил на Rock J
  Rock J
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Жалка картинка. Престъпниците вилнеят безнаказано докато тия си играят игричките. Изобщо не им пука какво става в държавата, и че няма елементарна справедливост на тази територия.

  Червеите не се страхуват от орлите.Те се страхуват от кокошките.
 11. 11 Профил на Rock J
  Rock J
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Жалка картинка. Престъпниците вилнеят безнаказано докато тия си играят игричките. Изобщо не им пука какво става в държавата, и че няма елементарна справедливост на тази територия.

  Червеите не се страхуват от орлите.Те се страхуват от кокошките.
 12. 12 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Препирня от кръчмата: на това ниво са.

 13. 13 Профил на bad_owl
  bad_owl
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Това направо не е истина , нивото на т.нар. виши магистрати е тъжна за гледане картинка. Само тоя етюд стига да се разпуснат.
  Трябва възможност да бъдат махани от длъжност от н. събрание и/или президента.
  Така са окупани сега на длъжностите си, че са загубили всякакво чувство за мяра. И прокуроро и той така. С тая мантра за независимите от никой власти резултата е най-големите бандити и корумпета са съдии и прокурори.

  Атлантистите са фашисти маскирани като социалисти, действащи като комунисти и веят байрака на демокрацията. А тия дето им верват....
 14. 14 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1275 Гневно

  Мнозинството на главния прокурор във ВСС не пропуска възможност да се изложи, ама не им пука

 15. 15 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Добре е на невъзпитаните простаци във ВСС да им се вмени да говорят на Вие, когато се обръщат към Председателите на висшите съдилища.

  На Узунов да се обяснява е безсмислено. Той не разбира нищо. И е редно да бъде изхвърлен от Съдебната система завинаги.

  Navigare Necesse Est
 16. 16 Профил на _mushichka_
  _mushichka_
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Как си личи кои искат да се спазват правилата, които ВСС сам си е гласувал, и кои в зависимостта си от мафията нехаят за върховенството на закона, подкрепено с липса на елементарно възпитание. Но ако на този свят тези циреи не получат заслуженото си наказание за службата си в услуга на престъпници, в друг ще го получат защото Вселената е перфектния баланс. А ако са набожни, това само ще подсили наказанието им, защото молитвите и свещите ще разкрият в още по-голяма степен лицемерието и егоизма им. Живейте честно и почтено живота си, а корумпираната сган се е самопрецакала отвсякъде. Кой разбрал - разбрал.

 17. 17 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 733 Неутрално

  Тези заседания обществено достояние ли са?

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 18. 18 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 733 Неутрално

  Маските падат...Христо Иванов, съдия Калпакчиев и съдия Мирослава Тодорова. На радумка. Красота!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 19. 19 Профил на sfz32521329
  sfz32521329
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Освен на медията, на кой друг му пука и за Панов, и за Узунов!? Вижте мизерния брой прочитания и коментари. После що ни няма в парламента, мухах...

 20. 20 Профил на grem
  grem
  Рейтинг: 409 Неутрално

  узунов нали го гласят за председател на ВАС, т.е. ще бъде в следващия ВСС. С одобрението на чоко боко праси саси и др. приказни герои. Сигурен съм, че и за ясенчо ще се намери стол.

 21. 21 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 957 Неутрално

  До коментар [#2] от "chicago514":

  С риск да го кажем за хиляден път -Простотията победи!

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 22. 22 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1699 Гневно

  Както някой по-горе беше казал, само този спор трябва да е достатъчен за да бъдат изхвърлени половината от тях от съдебната власт за уронване на престижа й.

  Господи Боже, това са хора, от които се очаква да решават съдбата на хора и компании...ами те не могат да надскочат собствения си комплексиран манталитет и да водят културен спор...Христо Стоичков трябав да им е шеф, а не човек с ерудиция!

  Грозно, срамно, страшно...

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 23. 23 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3347 Неутрално

  До коментар [#2] от "chicago514":С риск да го кажем за хиляден път -Простотията победи!
  —цитат от коментар 21 на Без коз


  и решение/гласуване на мнозинство е цензура?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 24. 24 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1699 Гневно

  Маските падат...Христо Иванов, съдия Калпакчиев и съдия Мирослава Тодорова. На радумка. Красота!
  —цитат от коментар 18 на Kami


  И какво точно нередно или незаконно е станало? Факти, моля, не тълкувания!

  Факт е, че половината ВСС говори на езика на разпасан полковник от запаса, а не юридически. Факт е, че единици открито призовават да не се спазват ред и правилник.

  Тълкуване например е, че тези са идиоти. Защото може и да не са - може да са просто продажни самозабравили се съдии. Което е различно от идиоти. И подсъдимо впрочем.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 25. 25 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3347 Неутрално

  До коментар [#24] от "Боби Колев":

  действително нищо нередно не виждам и аз . като за нашите ширини и история разбира се .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 26. 26 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 2046 Любопитно

  До коментар [#8] от "дерибеев":

  Дериии Беев, ама вие наистина харесвате #КОЙ и Шиши,нали?

  Комунист а няма ли принципи?

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 27. 27 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 2046 Любопитно

  Маските падат...Христо Иванов, съдия Калпакчиев и съдия Мирослава Тодорова. На радумка. Красота!
  —цитат от коментар 18 на Kami  До коментар [#18] от "Kami":

  Да не би да твърдите, че цитираните личности са престъпници като шиши?

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 28. 28 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7975 Неутрално

  Тези кога трябваше да се разпуснат? С всеки изминал ден стават все по-нагли. Това ли значи да са независими, да правят , каквото си искат.

 29. 29 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5708 Неутрално

  Невероятно до какви "висоти" могат да достигнат избранниците на политическите партии и лобитата на Пеевски в глупостите си

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK