Съдиите издигнаха 27 кандидати за Висшия съдебен съвет

Съдиите издигнаха 27 кандидати за Висшия съдебен съвет

© Юлия ЛазароваОбщо 27 са кандидатите за членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) от съдийската квота, се разбира от съобщение на сайта на съвета. Така общо 41 души ще се състезават за 11 места в бъдещия ВСС. Кандидатите за колегията на прокурорите и следователите са общо 14 – 13 издигнати от прокурорската гилдия и само един кандидат от страна на следователите.


Последните 7 съдийски предложения са постъпили в следобедните часове на 10 април, когато бе и крайният срок за номинации.


Съдии от Върховния административен (ВАС) и от Върховния касационен съд (ВКС) са номинирали Атанаска Дишева. Тя е съдия във ВАС с дългогодишен стаж в съда, като в мотивите за издигането ѝ се посочва, че е гледала дела по Закона за съдебната власт и затова има професионален поглед върху кадровите функции на ВСС. Дишева е лектор в Националния институт на правосъдието, участвала е в обсъждания на проекти за изменение на Закона за съдебната власт.
Съдията от Административния съд в Габрово Светлозар Рачев е предложен от магистрати от ВАС и административни съдилища в цялата страна, се посочва още в съобщението. Той има дългогодишен стаж като адвокат и като административен съдия, като е бил председател на Административен съд – Габрово два мандата.


Съдии от Софийския апелативен съд пък са издигнали кандидатурата на Вера Кънева – съдия в същия съд. Кънева е била председател на Районния съд – Свиленград и заместник-председател на Софийския районен съд.


Емил Дечев от Софийския градски съд е номиниран от съдии от СГС и от различни съдилища в страната. Дечев има дългогодишен юридически стаж в различни органи на съдебната власт, 17 от които са като съдия, бил е лектор към Националния институт на правосъдието и има международен опит - в дирекция "Права на човека" на Съвета на Европа в Страсбург, в програма за подобряване на обучението на съдиите и прокурорите от държавите-членки на СЕ за прилагането на Европейската конвенция за правата на човека, както и стаж в Съда на Европейския съюз в Люксембург.


Магистрати от Окръжен съд – Перник и районните съдилища в Перник и Трън са предложили кандидатурата на Калин Баталски. Той е съдия в Окръжен съд – Кюстендил, като се посочва, че той има и стаж като административен ръководител. В мотивите за издигането му се сочи и опита му в международна среда – участвал е в работни групи в рамките на Съвета за регионално сътрудничество със седалище Сараево, има стаж в Евроджъст в Хага.


Съдията в Софийския районен съд Райна Мартинова е номинирана от магистрати от СРС, от окръжни и районни съдилища, както и от един административен съд в страната. . Мартинова има дългогодишен юридически стаж, както и опит като адвокат. Била е зам.-председател на Софийския районен съд и е подпомагала дейността на работната група към ВСС за изготвяне на правилата за натовареността, както и по приложението на Системата за измерване на натовареността в съда.


Съдии от Върховния касационен съд, Софийския градски съд и Софийския районен съд издигат кандидатурата на Владимир Вълков. Той съдия в районния съд, като в момента е командирован в СГС. Сред мотивите за номинирането му се посочва участието му в работна група по проблемите на натовареността на съдебната система към Комисията по анализ и отчитане степента на натовареност на органите на съдебната власт на ВСС и др.


Кои са другите кандидати за членове на ВСС от съдийската квота четете тук.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK