Лавините, които държавата не вижда

Впечатлението на повечето хора от лавините е това, което са виждали в кадри по филмите. За доста по-малка група те са нещо, което са виждали "на живо" или в което са имали щастието да оцелеят. Другите вече няма как да разкажат.


Общото впечатление на страничните наблюдатели пък е, че често лавините са събудени от онези, дръзнали да карат ски или сноуборд по девствените снегове и на които тайничко завиждат. На свой ред наричаните фрийрайдъри смятат, че са неоснователно обвинявани в причиняването на лавини, срещу което протестираха преди седмица в открито писмо.


Но важните въпроси са други - какви са данните за лавините в България, кой следи къде е лавиноопасно, кой и как предупреждава туристите. И отговорът е много кратък - никой.


Защо е така
В България на практика никога не е имало служба, институт или каквото и да било държавно формирование, което да се занимава с лавините - от изследването до предупрежденията им. В по-далечното минало това е било вменено на Планинската контролно-спасителна служба, но в един момент от названието й отпада "контролно" и така следенето на лавините остава във вакуум.


Въпреки това през последните години нейните служители и доброволците, които работят за нея, се опитват да правят нещо като лавинен бюлетин. Информацията в него не се обновява ежедневно заради липсата на нужната информация за целта. На практика това не може да е надежден източник на информация.


Като цяло причината за тази ситуация е липсата на осъзнаване на проблема от държавата в дългосрочен аспект, казва пред дневник Момчил Панайотов. Той се занимава с обучения по лавинна безопасност от над 10 години, запален извънпистов скиор е, а също и председател на Българската асоциация по ски свободен и екстремен стил (БАССЕС).


Той разказва, че широк кръг хора, които се интересуват от лавините и информацията за тях и за които е важно държавата да има отношение по темата, са правили срещи, за да повдигнат въпроса. Такава среща е имало преди година с тогавашния министър на туризма Николина Ангелкова, разбрали се да се създаде работна група по проблема, но оттогава - нищо.

Лавините, които държавата не вижда

© Яна Киселова


Да спасяваш ли, лавини ли да прогнозираш


В сегашния си вид Планинската спасителна служба няма капацитет нито да следи систематично и да събира информация за лавините, нито да прави нужния брой проучвания на терен. Но все пак прави опити за това. Според Момчил Панайотов това се дължи и на факта, че сред работещите за службата през последните години са се появили и много хора, които се занимават с фрийрайд. "Има няколко човека, които имат сериозен интерес и познания, правят се наблюдения, но ресурсите не стигат, за да може да се прави ежедневно. Изискват се сериозно време и усилия, обясняват Панайотов, като допълва, че основната работа на службата е да спасяват изпаднали в беда в планината.


И в Румъния вече има лавинна служба, така че сигурно сме единствената държава, която няма такава система за наблюдение, казва Павел Павлов, началник на отряд "София" в Планинската спасителна служба.


"Започнахме със собствени сили да работим в тази насока, но ресурсът ни е силно ограничен, стремим се, където имаме бази по планините, поне за тях да даваме коректна информация, казва той.


Как се прави


В повечето европейски страни, където има високи планини, под една или друга юридическа форма съществуват лавинни служби. Те изучават явлението, събират статистика и в края на всеки ден публикуват прогноза под формата на бюлетин, която важи за идните 24 часа.


Момчил Панайотов дава пример с Швейцария, където с темата се занимава самостоятелен институт - самостоятелна единица в по-голяма структура, която се занимава с горите и снеговете. Тя разполага с автоматични станции, данните от тях се обработват от експерти и в 17 ч. на интернет страницата се публикува бюлетин, който следят туристите, които ще излязат в планината на следващия ден.


Това не е само швейцарска практика, а всички алпийски страни имат собствени институти, подчертава Панайотов и коментира, че България е "страна, която работи реакционно, а не превантивно във всяка сфера. Когато стане нещо страшно, започваме да обсъждаме кой е виновен".


Какво да се прави


След като държавата досега е показала, че информацията за лавините не й е приоритет, алпинисти, фрийрайдъри и други заинтересовани обмислят откъде да се намерят пари, за да се създаде система за наблюдение. Основен инициатор тук са хората от БАССЕС. Докато се опитват да привлекат интереса на държавните служби, те не стоят със скръстени ръце.


От декември е създаден портал на сайта на организацията, където всеки може да докладва информация за паднали лавини или опасност от това. Панайотов обаче казва, че все още потребителите не са особено активни.


По традиция асоциацията започва сезона с безплатна лавинна лекция – обикновено в началото на декември. Няколко курса има и през годината, отделно издават брошури. В момента на сайта им може да се видят серия от видеа, които са направени за широката публика. "Нещата са обяснени просто и разбираемо, поне някакво начално образование да получат хората."

Лавините, които държавата не вижда

© Дневник


Ролята на ски курортите


По думите на Момчил Панайотов в ски курортите има сериозен проблем, защото техните ръководства традиционно заемат позицията, че териториите извън пистата не ги интересуват. Според него в това няма логика, доколкото те са създали съоръжения - лифтовете, чрез които осигуряват достъп до планината. "Опитвали сме с е в годините да ги убедим, че не е така", разказва той. Единствено в курорта Боровец имало известен напредък. Там е поставена система за проверка дали туристите са снабдени с лавинни уреди, които по традиция ползват фрийрайдърите. "Направихме информационни табла за лавиноопасните места край курортите. Надяваме се това да е начало на по-добро сътрудничество и другите също, особено Банско, в чийто район има най-много лавиноопасни участъци, да последват Боровец", казва Панайотов. Отново дава пример с по-уредените държави, където основната работа се върши от ски патрулите в курортите, които включително имат задача да затварят опасните участъци.

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Иво Прокопиев
  Иво Прокопиев
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Ба,не вижда!Винету вижда всичко!

  Когато заменяш Христос с Бог Дебело черво,подписваш собственото си самоунищожение!
 2. 2 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Няма такъв проблем в България, доколкото няма населени места застрашени от лавини.

  А на туристите и скиорите някаква си службичка няма да им помогне. Те затова са планината. За да се чувстват свободни и независимипи никой не мое да им дава наклон.
  Най-малкото пък няква бюрократична държавна службичка дето ако се направи само ще лапка пари.

  Ако има нужда от държавна служба, много по-добре е да се направи такава за отсраняване на опасните дървета от градските паркове.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 3. 3 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 956 Любопитно

  Цеко що не финансирана такава служба, нали много го е грижа за планините?

  Мома, връщай 12 и 12А!
 4. 4 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#2] от "Чеп за зеле":

  Личи си че не си човек планинар или скиор...

  Умерен толераст
 5. 5 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 988 Неутрално

  В България на практика никога не е имало служба, институт или каквото и да било държавно формирование, което да се занимава с лавините
  ------------
  И така трябва да продължава да бъде.
  Както няма служба за следене опасностите от бънджи-скокове, дълбоководни гмуркания, екстремен алпинизъм и прочие занимания.
  В България няма населени места и ключова инфраструктура , застрашени от лавини.
  А който иска да е куул - да го прави на собствен риск и отговорност, а не за сметка на държавата.
  Да си правят НПО, да си намерят финансиране и да се оправят.
  Откъде накъде от нашите данъци ще се финансират техните прищевки ?????
  И всеки идиот отишъл по джапанки и със шише ракия в планината да си плаща, ако няма застраховка и се се наложи да го спасяват с държавни ресурси .

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 6. 6 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Аз очаквах друга, много по-смела статия по наболелите обществено-икономически проблеми на страната, ама тя, работата, се оказа доста постна. Нищо, и за снежните лавини требе да се пише, но за другите, които ни е страх или срам да коментираме, също няма да ни избегнат.

 7. 7 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2941 Весело

  До коментар [#4] от "Наблюдател":

  "Личи си че не си човек планинар или скиор..."

  А трябва ли? Може е да е филателист, ама не натресва проблема със следенето/информирането за нови и/или фалшиви марки на останалите. Може да е автомобилист, който при все че плаща данъци няма служба да следи трафика и задръстванията по пътната мрежа. Дори обратното, има един кресливи пешеохлюви, които непрекъснато убиват скоростта (на прогреса) и рушат пътните платна (с бабуни и блажна боя).

 8. 8 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2941 Весело

  До коментар [#5] от "qwertqwert":

  "Както няма служба за следене опасностите"

  Мани, мани, колко още служби няма - нито се следят локвите за преливане по пътната мрежа (да не се изпръскват пешеходците), нито се следи движението на охлювите в градските паркове, нито пукането на камъните в планината през юлските горещини (само се възпяват "камъните падат" ).
  Аз се питам, тия мушмороци като сравняват с Швейцария (и другите алпийски страни), що не започнат със сравняването на данъците с тия страни. Напр. "една стъпка в правилната посока" корпоративният данък (10%) у нас да стане (демократичен) като в САЩ (35%). Щото другото са си кръчмарски приказки -кой каква риба/лавина е хванал/фрирайдвал.

 9. 9 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 803 Весело

  До коментар [#2] от "Чеп за зеле":

  "За да се чувстват свободни и независимипи никой не мое да им дава наклон."

  Е да де, а ма после по наклона получават чеп и са свободни и не зависими при девиците... За завиждане са...

 10. 10 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 803 Весело

  До коментар [#5] от "qwertqwert":

  „А който иска да е куул - да го прави на собствен риск и отговорност, а не за сметка на държавата....“
  А ми те куул-а си го и правят, а ма като свлекат лавината с тях заминават още невинни хора. Като преди 2 години на Тодорка и Бъндерица. Освен това повечето зимни преходи в Рила и Пирин минават през лавиноопасни месности. Водачът, колкото и опитен да е, а и да има статистика за лавините в тази месност, не може да разчита на интуиция. Наистина е нужна информация за състоянието на по-големите и по-опасните лавини. Особено в началото и в края на зимата. С тея расъждения от типа на „що треа да има нещо като мое да го нема“ излиза, че щом имаме хлеб и сол друго не ни е нужно, за всичко друго всеки да си се оправя сам...

 11. 11 Профил на Boyan Batchvarov
  Boyan Batchvarov
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Браво за статията и видеото! Има надежда, че медиите все повече ще се грижат за информираността и оттам безопасността на скиорите, туристите и въобще планинарите, а не за финансовите интереси на определена група хора. Тези интереси личат в анонимните коментари, които отклоняват вниманието от конкретните проблеми и се опитват да създадат негативна представа за планинарите и скиорите.


 12. 12 Профил на Boyan Batchvarov
  Boyan Batchvarov
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#6] от "Читател":

  И все пак за лавинна безопасност има една статия, за другите проблеми има други. Колко по-добре би било, ако под статията за лавинна безопасност коментираме лавинна безопасност!

 13. 13 Профил на 100jan
  100jan
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Планинската спасителна служба е към Български Червен кръст. Финансира се "доброволно". Кавичките са, защото под това доброволно се разбира "Искаш да има скиори по курортите - давай пари". Впрочем, макар и неправителствена организация, финансирането на Червения кръст в България е истинска загадка. Дарения? Хайде бе!

  Да не говорим, че на нито един голям инцидент в България, например Хитрино, наводнените села и прочие, Червения кръст изобщо не се мярна. Една бутилка вода да беше дал на пострадалите, едно одеяло... Ама иначе сгради на Червения кръст колкото щеш. Администрация с тлъсти заплати - също.

  Планинската служба пък е направо гротеска. Закупени са нови моторни шейни с неизвестно какви средства. Горивото - и то е загадка как се намира. Хората там са доброволци, не получават и лев за опасната работа, ама на техен гръб някой яко върти далавери. Впрочем, Червеният кръст е длъжен по устав да публикува годишни финансови отчети. Някой да ги е чел? "Дневник"? Знаете ли къде да ги откриете, или ви трябва помощ? А имате ли топки да разровите?

  "Дневник", имате нужда не от модератори, а от редактори.
 14. 14 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1010 Неутрално

  Да ви имам проблемите........

  Знанието е сила, информацията - власт
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK