Армията може да изпълнява задачите си само частично, констатира правителството

Армията може да изпълнява задачите си само частично, констатира правителството

© Красимир ЮскеселиевБългарските въоръжени сили вече само частично са в състояние да изпълняват задачите си по мисиите, произтичащи от конституционните задължения по гарантиране на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на страната в рамките на колективната отбрана на НАТО и общата политика за сигурност и отбрана на ЕС. Това е основната констатация в доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили през 2016 г, който днес беше приет от правителството.


Кабинетът предлага документа да бъде одобрен от Народното събрание. Според доклада армията продължава да изпитва затруднения, свързани със системния финансов недостиг, незаетостта на щатни бройки, остарялото въоръжение и бойна техника. Отбелязва се, че въпреки усилията за набиране и задържане на подготвен личен състав, проблемът с некомплекта от военнослужещи продължава да се задълбочава, като вече достига 20% от щатния състав.


Нужни са спешни мерки


Докладът очертава необходимостта от приемане на спешни и комплексни мерки, свързани с реализирането на политика за устойчиво кариерно развитие на хората в отбраната, търсене на възможности за повишаване на възнагражденията на военнослужещите, на тяхното социално положение и издигане престижа на военната професия.
Документът отбелязва, че през миналата година са приети ключови решения по отношение на модернизацията на армията – инвестиционните проекти за закупуване на нов тип боен самолет за авиацията и два многофункционални модулни патрулни кораба за флота. Подчертава се обаче, че е нужно незабавно увеличение на бюджета за отбрана до 2% от БВП, в съответствие с решенията от срещата на върха на НАТО в Уелс.


258 учения за година


Документът отбелязва, че през 2016 г. във въоръжените сили са се провели 258 учения. Формирования и отделни военнослужещи са участвали в 14 мисии и операции зад граница на НАТО, ЕС и ООН.


Проведени са и 152 операции за оказване на помощ на населението при бедствия, в които са участвали 815 военнослужещи и 161 единици техника. В операцията за съвместни действия с органите на МВР по охрана на държавната граница с Турция до края на 2016 г. са били ангажирани над 2700 военнослужещи.


Увеличаване на бюджета за отбрана до 2% от БВП


През 2017 г. основните усилия ще бъдат съсредоточени върху поддържането и развитието на необходимите способности за планиране и водене на операции по трите мисии на въоръжените сили. Първостепенна задача на ръководството на Министерството на отбраната следва да бъде преодоляване на системното недофинансиране на системата и увеличаване на бюджета за отбрана до 2% от БВП. Ще се пристъпи към реализация и на основните инвестиционни проекти за модернизация, както и изпълнението на неотложни, комплексни действия за преодоляване на некомплекта от военнослужещи, се казва още в доклада.

Ключови думи към статията:

Коментари (59)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3868 Неутрално

  ..... 20% от щатния състав."То стигнало 20% неокомплектованост,сега се сетили да взимат спешни мерки.

 2. 2 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1497 Весело

  Това "частично" е много завишена оценка! В коя точно част си изпълняваме задачите като хората?

 3. 3 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 2135 Разстроено

  Ужас, докъде я докарахме.

  Panta rhei....
 4. 4 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1551 Разстроено

  Браво, десетилетия на умишлена демилитаризация дават своя резултат. Лукавия не спи.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 5. 5 Профил на Thrasimedes
  Thrasimedes
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Оле, каква драма! И това констатация на едно сламено правителство...

 6. 6 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6412 Неутрално

  Когато бях в армията преди 30 години, ни се набиваше в канчетата, че при атака на НАТО, задачата ни е да изкараме няколко часа, докато долетят съветските другари по оръжие.
  Пак за нещо частично ставаше дума.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 7. 7 Профил на mnogoopak
  mnogoopak
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Това правителство не разбра ли, че си изпълни задачата?! Какво продължава да залага червени мини?!!! Баси! И президента им ги е тъп!!!

 8. 8 Профил на liubo...otdale4
  liubo...otdale4
  Рейтинг: 450 Неутрално


  Има ли учудени ?

  Не съм фен на Румен, но добре че се намери някой да го каже това, на глас.

 9. 9 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1898 Неутрално

  Като гледам този как е хванал оръжието ..

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 10. 10 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3225 Неутрално

  Когато бях в армията преди 30 години, ни се набиваше в канчетата, че при атака на НАТО, задачата ни е да изкараме няколко часа, докато долетят съветските другари по оръжие.Пак за нещо частично ставаше дума.
  —цитат от коментар 6 на Незнайко в Слънчевия град


  и аз съм я чувал тази легенда ...

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 11. 11 Профил на touchthis
  touchthis
  Рейтинг: 348 Неутрално

  еми 2 млрд за полиция - и раздутата ни администрация. малко да поразкарат тия търтей и може и да има бюджет за армията до 2%

 12. 12 Профил на osl19549478
  osl19549478
  Рейтинг: 581 Неутрално

  От няколко дена се споделя една конспиративна теория в нета, и от няколко дена ми се струва все повече реалистична: че в един момент нашите продажници ще преотсъпят задачата по "охрана" на границата на чужди контрактори (частни армии по същество) - едната е небезизвестната Black Water, а другата ще е турска.
  Като сложим сега този доклад, който подготвя почвата и вчерашното заседание в Брюксел, на което открито се направи констатацията, че българската граница е граница на целия ЕС и трябва да ни се помогне, то пътя към осъществяване на този план е вече постлан.
  Надявам се разбирате какво "пазене" ще падне на "бежанците" от приятелчетата на спонсорите на ислямистите.

  НЕ НА ЦЕНЗУРАТА ВЪВ ФОРУМА !!! Освен това новият дизайн на Дневник е скапан !!!
 13. 13 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3299 Неутрално

  Браво, десетилетия на умишлена демилитаризация дават своя резултат. Лукавия не спи.
  —цитат от коментар 4 на БМЗ

  Хм ... Умишлена демилитаризация?
  Не мисля ...
  Демилитаризацията беше от нива на Студената война до нива като за ролята и мястото ни в НАТО в условията от началото на века.
  От там надолу далаверата беше умишлена. Да опоскат к'вото може от завареното.
  И колкото може по-скръндзаво кинти за останалото, та да не подяжда далаверата от другите места.

  Нима очаквате от тези, които са на логиката да изсмучат колкото се може от тук, а ако им потрябва нещо или им припари - че за нула време ще са в тежка чужбина, да им дреме за армия и подобни, например полиция по селата? Това не само не ги брига, но и намалява "тяхното си"!

 14. 14 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 821 Неутрално

  [quote#10:"дерибеев"][/quote]

  За едни легенда, за други беше план за действие...
  достатъчно беше да се види при тревога и изнасяне на поделенията какъв процент от техниката издъхваше по пътя, за да си направиш извода за какво ставаше онази армия. Виж до 9-ти 1944, армията ни си е била съвсем истинска, с истински генерали, които хич не си поплюваха(за разлика от предателя Иван Маринов в Муравиевото правителство!) без ЗКПЧ-та и прочие идеологически глупости.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 15. 15 Профил на Vassco
  Vassco
  Рейтинг: 560 Неутрално

  Ама ние и армия ли имаме?!! А, стега бе :))

 16. 16 Профил на 42
  42
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#6] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Пълни глупости, българската армия по соца можеше да прегази Гърция и Турция заедно без да чака съветските другари. А сега 500 джихадисти ще и видят сметката за 1 ден. Това е положението. Членството в ЕС и НАТО ни унищожи като страна и народ.

  След комунистите най-много мразя антикомунистите!
 17. 17 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#6] от "Незнайко в Слънчевия град": при атака на НАТО, задачата ни е да изкараме няколко часа, докато долетят съветските другари по оръжие.
  До коментар [#10] от "дерибеев": и аз съм я чувал тази легенда ...

  Това е стар похват в армията - винаги се обещава, че ще дойде подкрепление. Като се има предвид, че една масирана атака прави пробив в рамките на първите няколко часа, обещаната помощ за след 8 или 24 часа звучи нелепо. Само новобранци могат да се вържат. Единственият който е казал истината на войниците си е един сръбски генерал при Пирот през Сръбско- Българската война - Утре ще дойдат бугарете, но тази височина трябва да я задържите на всяка цена. А за вашия живот не се притеснявайте - той просто вече не съществува.

  /не се чете/
 18. 18 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 743 Весело

  Да, като гледам този как държи автомата на снимката, тя напълно потвърждава статията.

 19. 19 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 730 Неутрално

  След управлението на некачествените български политици в България няма институция, която да е в състояние да изпълнява задачите си напълно. Някъде са 20%, другаде 30, 35 и т.н. докато стигнем до най-бедната държава в Европа. Иначе проблема с текущия не комплект на БА е поне от 4 години. И никой не е преместил една буква за да търси решение.

 20. 20 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#18] от "deymus": като гледам този как държи автомата на снимката

  Засърбяло го е рамото и се чеше с приклада.

  /не се чете/
 21. 21 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 638 Весело

  Служил съм преди 40 години в елитно българско поделение- ракети с обсег на действие от 80 до 800 километра. Положението с въоръжението беше трагично : Съветските МПС се трошаха непрекъснато- при тревога 20 % оставаха на място. Ракетите бяха роднини първо поколение на германските ФАУ 2 от Втората Световна Война. Крадеше и тогава.

 22. 22 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 921 Неутрално

  Това момченце на снимката така хубаво е прикладвало,че ако наистина гръмне Ак ще му изхвърчи от ръцете и ще му насини рамото.Поръчковото правителство се раздава.Да видим какво ще направят в 12 без 5-тогава се правят най-големите простотии в нощни заседания.Те вече имаха едно нощно заседание и се насраха да видим колко още ще направят.

 23. 23 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Много специалист у форумо, ама няма никой по площадите да протестира. Така всеки може. Бас държа, че при една реална атака, точно вие, форумните корифеи, първи ще си оберете крушите и ще хванете я Балкана, я тежка чужбина, както се изрази един колега по-горе.

  Армията си върши отлично задачите, заради които съществува и въпросът с окомплектоването й трябва да бъде решен в най-скоро време, щото иначе бая перушина ще има да хвърчи. Напомням на някои, които се имат за елит, че Възмездието винаги идва - понякога може да се забави, но винаги идва.

 24. 24 Профил на destruct
  destruct
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#17] от "Тони Шнайдера":

  Думите не са на сръбски генерал от Сръбско-българската война, а на майор Гаврилович през 1915 г. преди австро-унгарската атака на Белград: "Tačno u tri časa neprijatelj se ima razbiti vašim silnim jurišem, razneti vašim bombama i bajonetima. Obraz Beograda, naše prestonice, ima da bude svetao. Vojnici! Junaci! Vrhovna komanda izbrisala je naš puk iz svog brojnog stanja, naš puk je žrtvovan za čast Beograda i otadžbine. Vi nemate više da se brinete za svoje živote, koji više ne postoje. Zato napred u slavu! Za kralja i otadžbinu! Živeo kralj! Živeo Beograd!"

 25. 25 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6412 Неутрално

  До коментар [#21] от "elevation04":
  До коментар [#14] от "traveler1":
  Като чета кухите възхвали на коментар [#16] от "42" и си припомням онази жалка армейска действителност от средата на 80-те, на която съм бил пряк свидетел, се чудя, що за чугун трябва да имаш под ушанката и що за сърце трябва да ти мърдори под ватенката, за да пишеш сериозно подобни нелепи небивалици?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 26. 26 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#24] от "destruct": Думите не са на сръбски генерал от Сръбско-българската война, а на майор Гаврилович през 1915 г.

  Той просто е повторил думите на своя предшественик от Сръбско-Българската война през 1905-та.

  /не се чете/
 27. 27 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Трагедия..много ниски заплати давате...

  www.commcrime.blogspot.com
 28. 28 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1517 Неутрално

  Тежка е драмата и лекарството е известно. още Наполеон ( бил казал, поне така се носи:)):"Пари, пари и пак пари и света ще бъде мой".
  Та и ние така, макар че не мога да разбера, дори изведнъж да си представим, че имаме армията от преди 89-та, с много войници и офицери, уж ( поне тогава така се втърдеше) с прилчно по качество и количество въоръжение, от кого щеше да ни опази не частично, а напълно.
  Тогава вражеските армии на Турция и Гърция бяха, както и сега са по-силни и мощни от нашата. Не мога категорично да кажа дали югославската тогава армия е била по-силна или не, но днес малките държави, на които се разпадна Югославия не са страшни за нас.
  Румънците винаги са били по=голяма и мощна в това отношение държава, а сега сме и съюзници и не ни застрашават.
  Та питам, дори не 2, а 20 % да похарчим за нашата армия, да мобилизираме и 5 пъти повече войници, срещу кого бихме могли да се защитим, ако сериозно рече да ни нападне - може би срещу Русия:), може би срещу САЩ - това са нправо смешни неща и опират само до това, някой шапкар да си чеше крастата с различните видове оръжия и да си прави и бизнеса де:) или поне да си увеличи заплатата.

 29. 29 Профил на destruct
  destruct
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#26] от "Тони Шнайдера":

  Без цитиране на имена звучи доста несериозно. По същата логика може да е цитирал свой предшественик от битката при Велбъжд през 1330 г. Апропо, Сръбско-българската война е през 1885 г.

 30. 30 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 693 Неутрално

  Това е в пряка връзка от липсата на Национална визия и Национална и Военна доктрина, ширещата се русофилия и коминтерновски носталгизъм, ниски заплати, фрапираща корупция на всички нива, руско оръжие от преди 30, 40 години.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 31. 31 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 765 Неутрално

  Няма такова нещо като частично изпълнение. Или армията е в състояние да гарантира суверенитета и териториалната цялост на страната или посрещаме с хляб и сол който дойде.

 32. 32 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Сгъваемия приклад на АКМС-74 не е най-удобния за прикладване и стрелба от рамо, а му пречи и тактическата жилетка. С тоя автомат се стреля от хълбок. А като гледам има и обезопасителна муфа на цевта, вероятно е за стрелба с халосни по време на учение. Някой фотограф ги е помолил - я, пичове дайте да снимаме няколко снимки за архива и те са застанали.

  седеньето го зголемува задникот
 33. 33 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1676 Неутрално

  Това с 2-та процента е партенка дето не спират да я дъвчат. България е единствената страна в НАТО, която не брои разходите за социално осигуряване на военослужещите като част от разходите за отбрана. Имайки предвид колко много военни пенсионери има, които се пенсионират здрави и прави на по 50 и после 30-тина години взимат яки пенсии, то разходите ни за отбрана (по НАТО-вската методика) съвсем не са официалните 1.3% дето ги отчитаме, а много повече. Най-вероятно и сега го покриваме изискването за 2% от БВП.

  Проблемът на армията ни е друг - страшно много административни и тилови длъжности. Много шеф, малко кашик. А въпросните тиловаци и канцеларски плъхове взимат тлъсти заплати и на изпроводяк още по 20-тина надници. Ако се изреже тази лой от щата на БА пари ще се намерят за много неща - както за повишаване на заплатите на бойния състав, така и за съвременно въоръжение.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 34. 34 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#29] от "destruct": Без цитиране на имена звучи доста несериозно.

  Братчед, това съм го чувал от преподавател в нашата Военна академия. Името на сърбина съм забравил. Дори не помня как се казваше и полковникът, който ми го каза. По принцип така наречената "достоверност" в подобни случаи е доста съмнителна. Имало е случаи, когато Айнщайн цитира Марк Твен но мисълта се приписва на Айнщайн, в смисъл че го е казал Айнщайн. Което пак е вярно. Казал го е Айнщайн, макар и цитирайки Марк Твен. В този смисъл, не изключвам да има повторение и на този афоризъм. Сърбите много обичат да се правят на герои, при все че нямат нито едно самостоятелно спечелено сражение, или война.

  /не се чете/
 35. 35 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#29] от "destruct": Апропо, Сръбско-българската война е през 1885 г.

  Напълно си прав. Точно така е. Грешката е моя.

  /не се чете/
 36. 36 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#16] от "42": българската армия по соца можеше да прегази Гърция и Турция заедно без да чака съветските другари

  Малко трудно се прегазват две страни членки на НАТО. Това не ти е Балканската война. Въпреки, че през 70-те години в гръцката армия е имало песен - Елада, Елада няма враг да стъпи в теб. Българин не ще те прегази.

  /не се чете/
 37. 37 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Немой се плашите! С едни генерали, действащи и резервисти поне две дивизии ще сформираме!

 38. 38 Профил на victortrt
  victortrt
  Рейтинг: 449 Неутрално

  Сгъваемия приклад на АКМС-74 не е най-удобния за прикладване и стрелба от рамо, а му пречи и тактическата жилетка. С тоя автомат се стреля от хълбок. А като гледам има и обезопасителна муфа на цевта, вероятно е за стрелба с халосни по време на учение. Някой фотограф ги е помолил - я, пичове дайте да снимаме няколко снимки за архива и те са застанали.
  —цитат от коментар 32 на Пипера е много лют


  Мразя военщината поначало но прави впечатление освен всичко че този с прикладването също така не е издърпал затвора тоест дори не се готви да стреля даже с халостни та вярно това е поза От моите спомени в началото на този век най-добри бяха българските автомати АКМ май с пластмасов приклад и стандартните АК с дървен приклад С тях можеше да се стреля относително точно до 300 - 400 метра Тези със сгъваем приклад бяха за танкисти свързочници и тн Защо по дяволите точката ми е л а запетаята р
  Иначе пушките като от филма Враг пред портата мисля модел от 19 век бяха нямаха грешка за единична стрелба само те бяха останали заради изпращането на всички Драгунов в Ирак

 39. 39 Профил на Борис Тодоров
  Борис Тодоров
  Рейтинг: 230 Неутрално

  1 ви тва на снимката не са военни ,а жандармерията,само те още ползват се стария камуфлаж,автомата не е 5.45,7,62 е Арсеналски от съвременните им образци. Иначе в армията положението от години е ужас. Ниски заплати,привилегия само на документ,уж безплатно лечение ама друг път ВМА се води В ама пак на документ. Техника на 30+ гофини,липса на квото и да е материално осигуряване,няма униформи,няма размери кубинки,няма бензин за машините,няма акумулатори. Газовете,защитните облекла,каските и оръжието е наследствено от Джуров.

  Въпреки всичко, България ще я бъде!
 40. 40 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2415 Неутрално

  Да си купим С-400 дето така уплашиха американските ракети.
  И президентът ще е съгласен.

  подпис
 41. 41 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1386 Неутрално

  През 1916 български и турски войски подгонват румънци, сърби и руснаци в Северна Добруджа. След това турци у българи прекосяват Дунава и на 6 декември 1916 превземат Букурещ. Не е само до мощта на армията, а и до правилния избор на съюзниците. България е малка и бедна страна. Колкото и да се увеличава военния бюджет страната си оста беззащитна (относително). Едва ли съседите ни ще ни нападат, така че заплахата идва по-отдалеч.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 42. 42 Профил на liubo...otdale4
  liubo...otdale4
  Рейтинг: 450 Весело

  До коментар [#6] от "Незнайко в Слънчевия град":Пълни глупости, българската армия по соца можеше да прегази Гърция и Турция заедно без да чака съветските другари.
  —цитат от коментар 16 на 42


  Не само Гърция и Турция - и САЩ можеше да прегази ...

  Умирам от смях !!!

 43. 43 Профил на nemisemisli
  nemisemisli
  Рейтинг: 548 Неутрално

  До коментар [#12] от "Щ":

  Ц, няма да стане.
  Държавите не дават на други държави или частни компании да извършват тази дейност поради една проста причина - много лесно е да се направи провокация и да се въвлече съответната държава в конфликт.

  Който го предложи ще го сполети съдбата на Пеевски.
  Още повече щом Воеводата ще става министър на отбраната, значи няма да има токав нещо.

 44. 44 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 596 Неутрално

  И аз като Армията ни получавам частична ерекция... И двамата толку си можеме...

 45. 45 Профил на Udo Ulfkotte
  Udo Ulfkotte
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Частична държава, частична власт, частични граждани - частични селяни вършат всичко частично от много време. И как тогава армията да не си изпълнява задачите частично? Тя да не ни е кацнала от Марс?
  ПП За разлика от повечето потребители тук намирам новият интерфейс за по-добър от стария. Това комай е единственото положително на тази медия.

  "Купените журналисти" ("Gekaufte Journalisten")
 46. 46 Профил на mitakk
  mitakk
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Лозунги в тоя доклад колкото искаш. За съжаление няма и не предвиждат конкретни действия.

 47. 47 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Начи,въоръжението ни било лошо,но първата ни работа е да осигурим материално войниците.Ами хубаво,като имате войници без техника,ще метат плаца ли само?
  Имало 252 учения,ама видите ли само 800 войници са основните участници в тях.А останалите 20 хиляди какво ги правите,както казах,карате ги да метат само плацовете?

  sdg
 48. 48 Профил на reason
  reason
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Аз се чудя какви доклади, каква модернизация като все още техническите униформи са само 2 типа още от преди да съм в БА, а имам стаж 14 г. + 5 г. военно училище. Същите тия униформи едно, че вече са морално остаряли и друго, че ги няма никъде. Онзи ден нося на шивачката за пореден път да ми сменя ципове и да ми закърпва поредните изтъркани части на панталона ми и ме гледа учудено за кой ли път... Явно вече накрая жената си ме пита защо не ги изхвърля и да си взема нови. Ами като й обясних, че с тях ходя вече 15 години и че са формени, а от работата ми не ми дават нови, щото няма... Ако знаете какъв поглед ми изпраска... съжалителен... За какви доклади бе, алоуууу?!?!

 49. 49 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Доклади...то няма нужда от доклад, защото на всеки, който поне малко има досег с нашите въоръжени сили му е ясно за каква трагедия става въпрос. Просто обществото трябва да приеме, че в този си вид нашата армия не може да изпълнява функциите си по защита та териториалната цялост и суверинитета на РБългария. Можем да поддържаме що-годе ограничен брой военнослужещи и техника за участие в партньорски операции, по същество малък котингент експедиционни сили за лице. Останалото е нещо, което по недоразумение е наречено армия, да имаме и ние като другите.

 50. 50 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7876 Неутрално

  Това не го казва правителството, а президента, чрез послушния си министър.

 51. 51 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4331 Неутрално

  Каквато ни е държавата такава ни е и армията,т.е. калпава работа!Добре ,че сме членове на НАТО и ЕС!

 52. 52 Профил на БГА Балкан
  БГА Балкан
  Рейтинг: 645 Неутрално

  "Армията може да изпълнява задачите си само частично, констатира правителството"

  След "Б.Б 3" и това ще е много.

  И в морето ми е до колене .....................
 53. 53 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 917 Неутрално

  пълна тъпня,частично бременна...щом сега си го признават 'частично' и обясняват за 20% значи нещата са близки до катастрофа...е частична ама катастрофа :)

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 54. 54 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2611 Неутрално

  От 70-те години насам армията ви е в трагично състояние и става все по-зле.И гръцкия ми род в България и българския са традиционно висши военни и полицаи,ДАНС, контраразузнаване и знам много неща по темата.Характерно е, че през соца имахте много обурудване (самолети,танкове,гаубици и др.) на бройки, но в окаяно състояние.И ракетни комплекси имахте много, но без бойни глави.Руснаците ви нямаха доверие точно както сега в НАТО не ви броят за нищо освен за територия и пушено месо !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 55. 55 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#38] от "victortrt":

  СКС - много добри карабини. С оптика и в ръцете на добър стрелец струва повече от 3-4 мръвки, дето търчат с Калашници.

  седеньето го зголемува задникот
 56. 56 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#54] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  За сметка на това, храбрата гръцка армия няма нито една военна победа в последните 150 години. Дори един Еносис с Кипър не можахте да организирате като хората, тупани такива. Вашата армия може да е добре оборудвана, но е военно непригодна - още немците ви го показаха, и така е и до днес. С парите, изсипани във вашата армия, българската би била на нивото на турската. Вие ставате само за узо и трошене на чинии.

  седеньето го зголемува задникот
 57. 57 Профил на ИМа
  ИМа
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#16] от "42":

  Унищожиха ни не НАТО и ЕС а такива малоумници като теб...

 58. 58 Профил на nqb06371969
  nqb06371969
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#2] от "SSmart":

  2% също е сбъркана статистика за България, 2% в другите държави включва и военни пенсии и разходи по болнична помощ и лекарства. В България няма отделен фонд пенсии или изцяло отделна здравна каса само за действащи и бивши военни. Ние сме как беше термина, безаналогови и то не само спрямо НАТО, в Русия също са им отделни тези фондове, Шойго наскоро отказа да бъде прехвърлен ( и източен от хора извън военно министерство ) фонда за военните пенсии в общия кюп.

 59. 59 Профил на nqb06371969
  nqb06371969
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#16] от "42":

  Не помня НАТО да е давало на Черепа танковия резерв, или на хора свързани с Барона погребите в Челопечене или да е крало от смазочни масла, мазут и храна на поделенията като невидяло. Нито пък ОЗ-та от НАТО да са правили фирми за снабдяване на армията в разрез със закона за свързани лица. Нито пък НАТО е дало на бившия ни посланик в Либия дето написа книгата за възхвала на Кадафи докато Сеиф Ал Ислам Кадафи мъчеше медиците ни поста директор на Терем та синчето му да изнася оръжие.

  НАТО та НАТО, като Горбачов подписва всички ракети СС 23 да се нарежат в Европа в рамките на следващите 10 години ние да сме в залата ? Като наши офицери и политици разграбиха и продаваха техника в движение за цени под цената на метала в тях какво НАТО да има ? НАТО ли трябва да го играе военна прокуратура и главен прокурор на Република България ? Или сме забравили какви хубавци бяха Татарчев и Филчев или нямаш съзнателни спомени от тогава, защото си на 18-20 години и повтаряш заучени фрази...

  Морския като правеше демонстративни полети на Български самолети за Африка и Близкия изток и после те купуваха всичко което той пипнеше ам блок къде го това НАТО ? Глупости не ми се слушат...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK