Покана указала на правосъдното министерство да прати венец на паметника на Съветската армия

Покана указала на правосъдното министерство да прати венец на паметника на Съветската армия

© Георги КожухаровСлужебният министър на правосъдието Мария Павлова е получила покана от извънредния и пълномощен посланик на Русия, в която било изрично посочено къде ведомството може да изрази отношение към официален в Русия празник чрез полагане на венец. Това се разбира от отговор на правосъдното министерство на въпросите на "Дневник".


Повод за тях стана репортаж на "Господари на ефира" с картина от венците, положени на паметника на Съветската армия за Деня на Червената Армия, преименуван по-късно на деня на защитниците за отечеството - 23 февруари или националния празник на мъжа в Русия. Сред венците от БСП-София, партия АБВ или Руския културно-информационен център изненадващо се вижда и венец от Министерството на правосъдието.


Според отговора на министерството, оттам са изпратили венеца заради поканата на н.пр. Анатолий Макаров лично до министъра Мария Павлова. Ведомството изпратило цветята, защото датата била официален празник в Русия - Ден на защитниците на отечеството.
В поканата били посочено къде министерството би "могло да изрази отношение към официалния в Русия празник чрез полагане (изпращане) на венец, като мястото на изпращането бе изрично определено в поканата".


"Отбелязването на 23 февруари като Ден на защитника на отечеството е прието с указ на Държавната дума на Русия от 2002 година. Празникът е знак на почит към загиналите във всички войни руски войни. С полагането на венец, Министерството на правосъдието отдава почит към загиналите руски офицери и войници в боевете при Шипка, Плевен, Кърджали и Стара Загора, довели до Освобождението на България през 1878 година, с което са положени основите на Третата българска държава", се казва още в отговора.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK