Румяна Бъчварова предлага Румен Радев да уволни автора на изявлението му

Румяна Бъчварова

© Георги Кожухаров

Румяна БъчвароваБившият министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова предложи на президента Румен Радев да уволни автора на словото му от вчерашното му обръщение. В него държавният глава обяви, че парламентът трябва да направи необходимите законови промени, за да ограничи опитите за влияние на чужди държави в изборния процес в България. Той не зае позиция дали трябва да се въведе уседналост за всички избори, с което на практика ще се ограничат избирателните права на българите зад граница.


"След предложението президентът да освободи началника си на кабинета заради шума с тайното изборно законотворчество, може да се добави и ново: да направи същото с автора на текста на днешното му обръщение", написа Бъчварова в профила си в социалната мрежа "Фейсбук" вчеа.


Изявлението на президента идва седмица след скандала около проектозакон, в който се предлага уседналост за всички избори. Заради него от правосъдното ведомство бе уволнен служителят Любомир Талев, който според ръководният екип в министерството е качил за обществено обсъждане текстове, които не са съгласувани с министъра. Той обаче твърди, че предложенията за уседналостта са написани по искане на президентството.
Ето пълния статус на Бъчварова:


"След предложението президентът да освободи началника си на кабинета заради шума с тайното изборно законотворчество, може да се добави и ново. Да направи същото с автора на текста на днешното му обръщение. То поставя много повече неудобни капани пред държавния глава, от отговорите, които се опита да даде с първото си обръщение. В него президентът твърди, че "бяхме свидетели на разхищаване на националния суверенитет". Ако е вярно, редно е да бъде пояснено как и кога точно това се е случвало и кой колко в повече е получавал от него. Истината е, че българският национален суверенитет е бил ограничаван систематично тогава, когато партията, издигнала господин Радев. управляваше България.


Веднъж казал, че "приветства куража и усилията на министерството на правосъдието да формулира конкретни предложения за законови промени", господин Радев трябва да обясни какво всъщност се случва с експерта Талев? Той уволнен ли е или приветстван към днешна дата. Едно от двете трябва да не е. Не може да е приветстван и въпреки това уволнен. Не може да е уволнен за това, за което днес е приветстван. И изобщо не би трябвало да е уволнен, а ръководството на министерството на правосъдието трябва да даде нов брифинг.


Президентът е убеден, че само "някои съзряха в предложените идеи ограничаване на права...." . И децата днес разбират, че въвеждането на забрана не може да е подарък. Дори и тези, които стоят зад това решение, го харесват, точно защото то ограничава права. По съвпадение... на едни хора, които и друг път са преживели същото. Пак по времето, когато партията, издигнала господин Радев за президент управляваше България.
Единственото оправдание за използването на фразата " имунитет" в президентската реч е римата с думата "суверенитет". Ако човекът, който трябва да ръководи КСНС бърка двете понятия, по добре да не го свиква скоро. Поне докато не се научи да внимава с римите. За да не окаже, че всички да пием имуностимуланти.


Надявам се, че екипът на президента няма да включи този текст в изданието с избраните му речи. И да не го показва на ученици. Голяма объркване ще настане – езикови грешки в есетата на учениците и голям зор за историците. Доста ще им е трудно и на едните и на другите да обяснят какво всъщност и защо се е случило.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK