Не слагайте портфейла и телефона в найлонова торбичка и още съвети от полицията в Бургас

Не слагайте портфейла и телефона в найлонова торбичка и още съвети от полицията в Бургас

© Юлия ЛазароваПочивните дни за Великден са време, в което хората пътуват, забавляват се, срещат се със семействата си и стари приятели. Но това е и време, в което престъпниците и измамниците не почиват, а статистиката показва, че на този празник често се случват инциденти от различен характер, това предупредиха от бургарската дирекция на полицията, в разпространени до медиите съвети, които да намалят риска от неприятни случки по празниците. След препоръките за безопасно пътуване "Дневник" публикува и съвети, свързани с други рискове.


Пазете се от джебчии


Добре известно е, че джебчиите използват струпването на хора в търговските обекти, на спирките за обществен транспорт, около пазарите и православните храмове в дните на големите християнски празници. Те се сливат с тълпата и възползвайки се от нашата празнична приповдигнатост, пребъркват джобове и чанти.
Джебчиите посягат главно на портмонета и телефони от преметнати през рамо дамски чанти и външни джобове на дрехи със свободна кройка. Жертви на джебчийска кражба стават и мъже, носещи портфейли в задният джоб на панталоните. Може да им се противопоставите с предпазливост, грижливо отношение към парите и дискретност.


Ако носите в себе си голяма сума пари, по добре я разделете на няколко части и ги сложете на различни места в чантата или във вътрешни джобове на дрехите си. Имайте предвид, че чантите с магнитно закопчаване са по-уязвими. Ако дамската ви чанта е от този вид, погрижете се поне парите да са в преграда с цип.


Попаднете ли в навалица - на открито или в храма, задължително притиснете чантата до себе си.


В никакъв случай не слагайте портфейла и/ или телефона си в найлонова торбичка. Така губите директен контрол и е лесно да ви бъдат отнети или издърпани.


Ако усетите допир до тялото си или опъване на чантата, обърнете се рязко назад, за да огледате добре нападателя - ако все пак сте станали жертва на кражба, доброто описание на джебчийката ще улесни работата на полицията при разкриване на престъплението.


За да бъде разкрита или пресечена джебчийската кражба, особено важно е незабавното сигнализиране на полицията - на тел. 112, или в местното районно управление на МВР. При своевременно сигнализиране в полицията и добро описание, извършителите могат да бъдат своевременно открити.


Ако ще отстъствате от дома


Ако възнамерявате да отсъствате от дома си по време на празниците, вземете мерки да предпазите жилището и ценните си вещи от престъпни посегателства.


Не съобщавайте на много хора, че ще отсъствате от дома си по време на празниците. Предупредете и децата си да не правят това. Особено важно да не се оповестява информация за предстоящо пътуване в социалните мрежи, най-вече във FACEBOOK.


Ако ще отсъствате няколко дни, не забравяйте да проверите дали всички врати и прозорци са затворени и помолете съседи да наглеждат дома Ви.


В никакъв случай не оставяйте в дома си големи суми пари. Семейните ценности и скъпи вещи можете да оставите на съхранение при близки или надеждни познати.


Преди да потеглите на път оставете на доверен съсед телефон, на който може да установи връзка с вас при нужда.


Медните съдове - казани, тави, лозарски пръскачки - също са атрактивни за крадците. Не ги оставяйте на открито. Приберете ги в добре укрепени помещения.


Ако забележите лица със съмнително поведение във входа или по стълбите на жилищната сграда, незабавното сигнализирайте на полицията - на тел.112 или в местното районно управление на МВР.


Как да се предпазим от домови кражби


Най-често извършителите на престъпления от този вид се ориентират по външни признаци - дограми, климатици, укрепеност на входната врата, статут на обитателите - (автомобили, облекло, пазаруване в магазина). Понякога се обират апартаменти, които не отговарят на тези условия.


В доминиращата част от случаите предмет на отнемане са парични суми, бижута, видеокамери и други предмети с висока стойност и бърза, пазарна реализация.


Не слагайте портфейла и телефона в найлонова торбичка и още съвети от полицията в Бургас


Съществуват случаи, в които жилището и обитателите му са предварително проучени от крадците, като нерядко информацията волно или неволно се извлича от членове на семейството, роднини, колеги, съседи и други. Погрешно е обаче да се счита, че това винаги е задължителна предпоставка. При повечето кражби те действат без предварителна подготовка.


Друга категория, която често става обект на престъпни посегателства са вилните и селски имоти, които не се обитават постоянно.


Най - уязвимите части на вратите са бравите със стърчащи навън патронници, касата на вратата в мястото, което държи езика на бравата и пантите от завиващ се тип. При монтажа на секрета предвиждайте, същия да не са подава извън релефа на врата дори и при демонтирани дръжки на бравата. За предпочитане са заключващи устройства с по-висока степен на секретност.


При възможност укрепете вратата и касата на жилището, за да не допуснете проникване дори и само при натиск. Съществуват евтини, но ефективни устройства, които се поставят за сигнализиране при отваряне на вратите или прозорците на жилището.


Ако обмислите проблема, вероятно сами ще стигнете до идеи за решаването му, които не изискват влагането на значителни средства и биха впечатлили специалистите. Монтирайте отвътре на вратата греда, резе, сюрме или нещо друго, което да засили сигурността Ви, когато сте си у дома или оставяте децата си сами.


В случаи, че жилището е на нисък етаж, никога не оставяйте отворени прозорец или врата, когато отсъствате или почивате. Устройствата за защита от насекоми /т.нар. комарници/ не са надеждна защита срещу престъпление.
Добър подход е да не се съхраняват големи парични суми или бижута у дома. Ако все пак няма къде другаде да ги съхранявате, проявете творчество и съобразителност за старателното им укриване.


Не слагайте портфейла и телефона в найлонова торбичка и още съвети от полицията в Бургас

© Надежда Чипева, Капитал


Имайте предвид, че наличието на метална касета или каса не гарантира сигурността на вещите Ви. Не са малко случаите, при които крадците напускат жилището отнасяйки касетата със себе си и не разходват излишна енергия за отварянето и на местопрестъплението.


Важно е да знаете, че не бива да влизате в разбито жилище. Възможно е крадецът все още да е вътре и да Ви застраши или уплаши. Запазете спокойствие и намерете начин да се обадите в полицията. Не влизайте в дома си и не пипайте нищо до идването на полицейските органи. При извършването на огледа на жилището Ви от полицаите или на по-късен етап се огледайте за чужди вещи и ако намерите такива сигнализирайте полицията без да ги премествате или докосвате.


Проявената предпазливост никога не е излишна. Присъствието на непознати лица във входа на блока или около имота е основание да проявите наблюдателност. Много често крадците са дегизирани с работни гащеризони, костюми и друго подходящо облекло легендиращо ги, като строителни работници, служители на фирми предоставящи различни услуги, търговци и други. Белег също така са ниско нахлупени шапки, поставени гугли или друго облекло, но все пак трябва да преценяваме, че това е облеклото и на много младежи, които не са извършители на подобни прояви.


Не оставяйте безучастни, ако престъпници опитват да оберат съседите ви! Ако забележите на стълбищната площадка лица с подозрително поведение или чуете нетипичен шум от трошене, рязане, чупене, внимателно огледайте и без да издавате присъствието си информирайте полицията. Важно ще бъде за разследването ако запомните марката и номера на автомобила на подозрителните лица, както и сведения за външния им вид. В такива случаи незабавно позвънете на тел. 112!


Срещу "Ало измамите"


От бургарската полиция припомнят и най-честите сценарии за извършване на телефонни измами:


Катастрофа с жертва, предизвикана от близък роднина, който е задържан в ареста и за освобождаването му е необходима крупна сума пари.


Болен от (свински, птичи грип, ебола или друга актуална болест) близък роднина, който е настанен в болнично заведение и за спасяването му е необходима скъпоструваща ваксина.


Настъпила трудова злополука (гръмнал бойлер или друг електроуред) възникнал пожар или взривена бомба, при който инцидент е пострадал тежко близък роднина. За да се извози в специализирана столична болница с хеликоптер и да се предприемат оперативни действия е необходима крупна сума пари.


Не слагайте портфейла и телефона в найлонова торбичка и още съвети от полицията в Бургас

© Юлия Лазарова


Пътен инцидент, при който на близкия роднина са засегнати крайниците. За оперативната намеса и поставянето на златни пирони е необходима крупна сума пари или ценности.


За отпускане на допълнителни пари кьм пенсията (помощ за закупуване на лекарства / енергийна помощ / друг тип социално подпомагане) е необходимо крупната сума пари или ценности да се предоставят на мнимия служител на "Социални грижи" или "Пенсионното" за да може възрастния човек да попадне в графа "крайно нуждаещ се"


Освобождаване на колетна пратка от чужбина, съдържаща валута в големи размери, скъпоструващи лекарства или ценни предмети.


Осъществяване на изгодна сделка от близък роднина по закупуването на климатици, електроуреди и др. от голям търговски обект и др.


Полицейските служители наблягат изключително и на добилия популярност в последно време механизъм - "съдействие на полицейски служители при задържането на телефонни измамници, чрез предоставянето на наличните парични суми и ценни вещи на измамниците, които впоследствие да бъдат върнати с прокурорско постановление".


Полицаите отново предупреждават служителите в отделните банкови клонове за особена бдителност по отношение на възрастни хора внезапно изтеглящи всичките си спестявания, както и важността при навременното оповестяване за подобни случаи.

Ключови думи към статията:

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на fras
  fras
  Рейтинг: 453 Любопитно

  Добри съвети как да се предпазим сами от престъпността.
  Звучи като в приказката за Неволята.
  Въпросът е обаче защо плащаме над милиард лева годишно за издръжка на МВР. И още поне 300 млн. за финансиране на пенсиите на бишвите служители в МВР.
  За да ме консултират как да се пазя САМ?
  Скъпичка ми се вижда тази консултация!

 2. 2 Профил на Klatikurti
  Klatikurti
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#1] от "fras":

  И за да могат журналистите, без проблем да стават мулета и да доказват как "милицията" не работи...

  "Досадникът е човек, който ни лишава от самотата ни, без да ни предостави компания." Хосе Ортега и Гасет
 3. 3 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 1069 Неутрално

  А бяха години когато на бутона на звънеца висеше картичка - Ключът е под изтривалката.

 4. 4 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 250 Неутрално

  До коментар [#1] от "fras":

  И аз съм на същото мнение, колега! Макар че аз наскоро имах случай, в който полицията си свърши перфектно работата и кражбата бе осуетена навреме.

  Човек като чете материала, ще си помисли, че сме на война, и че няма никакви правоохранителни и правоналагащи органи в държавата. Аз знам кои хора и защо създават тези условия, но ги уверявам, че и за тях ще дойде Видовден. Възмездието понякога се бави, но винаги идва в точния момент. И, да, проблемът е чисто български, а не идва от руснаците, американците, европейците, масоните, илюминатите или прочее конспирации (където само частично може да има капка истина).

 5. 5 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 250 Неутрално

  До коментар [#2] от "Klatikurti":

  Така е. И това го има. Ако няма драма и сензация, бая журналя ще трябва да отидат на борсата.

  До коментар [#3] от "koko65bg":

  Вероятно това време отново ще се завърне, но определено тази пандемия от битова престъпност няма да трае вечно.

 6. 6 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Добри съвети как да се предпазим сами от престъпността.
  —цитат от коментар 1 на fras


  Може и още по-добри да се дадат, примерно "ако джобът ви е скъсан, не слагайте портфейла в него" или "не давайте на непознат да ви пази парите, докато отидете до тоалетната".

 7. 7 Профил на CINZANO - оправете си сайта!
  CINZANO - оправете си сайта!
  Рейтинг: 1068 Неутрално

  До коментар [#1] от "fras":
  До коментар [#2] от "Klatikurti":
  При всичките им кусури, ченгетата не могат да бъдат навсякъде. Вижте, че в доста от съветите се набляга да се звъни на полицията. Ясно е, че само с препоръки не става, но пак е нещо.
  Весели празници!

  Мома, връщай 12 и 12А!
 8. 8 Профил на attitude
  attitude
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Колко е тъжна реалността в Бг. Все едно чета инструкции за придвижване сред орки. Притиснете чантата до тялото си....могат да бъдат издърпани...не оставяйте отворени прозорци....
  "Мъдрият народ" пак си избра още от същото , нека му.

 9. 9 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2457 Неутрално

  Изконната традиция survivor продължава !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 10. 10 Профил на dobrev1
  dobrev1
  Рейтинг: 250 Неутрално

  ... поставени гугли...wtf?

 11. 11 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 4888 Неутрално

  Не се обръщаите към полицията, те често са във връзка с престъпниците :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 12. 12 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 3089 Неутрално

  Добри съвети как да се предпазим сами от престъпността.Звучи като в приказката за Неволята.Въпросът е обаче защо плащаме над милиард лева годишно за издръжка на МВР. И още поне 300 млн. за финансиране на пенсиите на бишвите служители в МВР.За да ме консултират как да се пазя САМ?Скъпичка ми се вижда тази консултация!
  —цитат от коментар 1 на fras


  На чугунени глави и междугалактическата полиция не може да помогне! Докато има тъпунгери, ще има и тарикати! Да сложим на всеки по един полицай до го пази от собствената му простотия ли искаш?!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK