Бъдещият кабинет ще увеличи пенсиите, като се пребори с фалшивите инвалиди

Бъдещият кабинет ще увеличи пенсиите, като се пребори с фалшивите инвалиди

© Цветелина Белутова, КапиталЕдна от най-спорните точки, по които ГЕРБ и "Обединени патриоти" успяха да постигнат съгласие в преговорите за бъдещия кабинет, беше размерът на минималната пенсия. Договорката им е намерила отражение в управленската програма, която беше подписаната от ръководствата на двете формации днес.


Според програмата увеличението, за което настояваха Патриотите, ще стане на два пъти тази година, като първият ще е на 1 юли, когато минималната пенсия ще стане 180 лв., и вторият на 1 октомври - до 200 лв. В момента минималната пенсия за страната е 165.25 лв. Ще се полагат усилия за сближаване на минималната пенсия с прага на бедността, който за 2017 г. е 214 лв., пише в документа.


В програмата е записано също, че ще се преизчислят всички пенсии, отпуснати преди 2010 г. със средния осигурителен доход за 2009 г. със средствата спестени от неправомерно отпуснати инвалидни пенсии. Като бъдеща мярка за следене и контрол на неправомерните пенсии е предвидено подсилване на системата за експертизата на работоспособността чрез прехвърлянето й в НОИ като инструмент за засилване на контрола върху неправомерното ползване на права от пенсионната система.
Социалните помощи ще се обвържат със заетост – всички в трудоспособна възраст, които получават помощи трябва да се включат в заетост, предлагат още бъдещите управници, пише още в управленската програма. По-тясно ще се обвържат социалните помощи с полагането на обществено полезен труд, но също и с отговорното родителство и редовното посещаване от децата на детските градини и училищата.


Доходите ще се увеличат чрез заетост и по-голяма производителност на труда. Кабинетът ГЕРБ-Обединени патриоти обещава да провежда системни политики за модернизация на страната и ускоряване на икономическия растеж, да гони БВП от 120 млрд. лв. в рамките на мандата и гарантира до 2021 г. минимална работна заплата от 650 лв. и средна работна заплата от 1500 лв.


За работещите хора ще трябват по-гъвкави възможности за заетост и допълнителна квалификация, както и мерки за по-добро съвместяване на кариерата със семейния живот, за да се борят и демографските проблеми на страната. В тази връзка се предвижда изработването на Закон за детето и семейството, който да гарантира правата на всички деца, а чрез промени в Семейния кодекс ще се разшири подкрепата на кандидат-осиновителите, осиновителите и децата - преди, по време на и след осиновяването.


От приоритетите в предизборната програма на ГЕРБ място в управленската програма на бъдещия кабинет не са намерили идеите за нов Закон за социални услуги, за оптимизиране на структурите на администрацията в социалната политика, и управление на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK