Бъдещият кабинет ще увеличи пенсиите, като се пребори с фалшивите инвалиди

Бъдещият кабинет ще увеличи пенсиите, като се пребори с фалшивите инвалиди

© Цветелина Белутова, КапиталЕдна от най-спорните точки, по които ГЕРБ и "Обединени патриоти" успяха да постигнат съгласие в преговорите за бъдещия кабинет, беше размерът на минималната пенсия. Договорката им е намерила отражение в управленската програма, която беше подписаната от ръководствата на двете формации днес.


Според програмата увеличението, за което настояваха Патриотите, ще стане на два пъти тази година, като първият ще е на 1 юли, когато минималната пенсия ще стане 180 лв., и вторият на 1 октомври - до 200 лв. В момента минималната пенсия за страната е 165.25 лв. Ще се полагат усилия за сближаване на минималната пенсия с прага на бедността, който за 2017 г. е 214 лв., пише в документа.


В програмата е записано също, че ще се преизчислят всички пенсии, отпуснати преди 2010 г. със средния осигурителен доход за 2009 г. със средствата спестени от неправомерно отпуснати инвалидни пенсии. Като бъдеща мярка за следене и контрол на неправомерните пенсии е предвидено подсилване на системата за експертизата на работоспособността чрез прехвърлянето й в НОИ като инструмент за засилване на контрола върху неправомерното ползване на права от пенсионната система.
Социалните помощи ще се обвържат със заетост – всички в трудоспособна възраст, които получават помощи трябва да се включат в заетост, предлагат още бъдещите управници, пише още в управленската програма. По-тясно ще се обвържат социалните помощи с полагането на обществено полезен труд, но също и с отговорното родителство и редовното посещаване от децата на детските градини и училищата.


Доходите ще се увеличат чрез заетост и по-голяма производителност на труда. Кабинетът ГЕРБ-Обединени патриоти обещава да провежда системни политики за модернизация на страната и ускоряване на икономическия растеж, да гони БВП от 120 млрд. лв. в рамките на мандата и гарантира до 2021 г. минимална работна заплата от 650 лв. и средна работна заплата от 1500 лв.


За работещите хора ще трябват по-гъвкави възможности за заетост и допълнителна квалификация, както и мерки за по-добро съвместяване на кариерата със семейния живот, за да се борят и демографските проблеми на страната. В тази връзка се предвижда изработването на Закон за детето и семейството, който да гарантира правата на всички деца, а чрез промени в Семейния кодекс ще се разшири подкрепата на кандидат-осиновителите, осиновителите и децата - преди, по време на и след осиновяването.


От приоритетите в предизборната програма на ГЕРБ място в управленската програма на бъдещия кабинет не са намерили идеите за нов Закон за социални услуги, за оптимизиране на структурите на администрацията в социалната политика, и управление на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4392 Неутрално

  Като се преборят с фалшивите пенсии да дойдат и да ми се обадят - ще ги почерпя целия МС с един 6-килограмов калкан ....

  Скоростен индекс "Y"
 2. 2 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  Звучи добре, остава да видим и изпълнението!

  Panta rhei....
 3. 3 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8735 Неутрално

  Татко каза, че ще ми купи колело, ама друг път.

 4. 4 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2996 Неутрално

  Така като го чета ще изпищи най вече бай Мангал и ще се облажи основно електората на Курни !!!

 5. 5 Профил на wyk36530384
  wyk36530384
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Доходите ще се увеличат чрез заетост и по-голяма производителност на труда.
  ----------------------------------
  И как ще стане това? Чрез заетост във фирми, където работодателят не плаща повече от МРЗ, но се работи 12 часа, 6 дена в седмицата.
  Никъде в програмата не се споменава за проверки и контрол във фирмите за спазване на КТ- договори, осигуровки, работно време, почивки, празнични дни, отпуск, заплати, извънреден труд...

 6. 6 Профил на wyk36530384
  wyk36530384
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Ще режат от едни пенсионери, за да дадат на други. Болен здрав носи. А някой тук във форума преди ден ми обясняваше, че пенсиите за прослужено време и другите пенсии нямали нищо общо. Май имат. Щом от инвалидите ще вземат, за да дадат на пенсионерите.

 7. 7 Профил на wyk36530384
  wyk36530384
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Ще режат от едни пенсионери, за да дадат на други. Болен здрав носи. А някой тук във форума преди ден ми обясняваше, че пенсиите за прослужено време и другите пенсии нямали нищо общо. Май имат. Щом от инвалидите ще вземат, за да дадат на пенсионерите.

 8. 8 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 704 Любопитно

  Значи мизерията ще продължава още 4 години?

 9. 9 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3146 Неутрално

  Добре изглежда на лист хартия !
  На практика ?

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 10. 10 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5414 Весело

  Могат да се преборят с някое ....Великденско агънце.

 11. 11 Профил на Васил Георгиев
  Васил Георгиев
  Рейтинг: 229 Гневно

  Сестра ми получава пенсия 202 лв., като е пенсионирана за пълен трудов стаж и възраст през 2010 г.Сега някой, който не се е осигурявал ще взима пенсия колкото нея!Хайде сетете се до какво води това?

 12. 12 Профил на Васил Георгиев
  Васил Георгиев
  Рейтинг: 229 Гневно

  Сестра ми получава пенсия 202 лв., като е пенсионирана за пълен трудов стаж и възраст през 2010 г.Сега някой, който не се е осигурявал ще взима пенсия колкото нея!Хайде сетете се до какво води това?

 13. 13 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7349 Неутрално

  Инвалиди имаме, като след Н-та Световна война.

 14. 14 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3710 Весело

  До коментар [#13] от "Peni Nikol":

  Инвалидите ритат мачлета с бай Х. Няма да ги пипнат. След няколко дни мар'ралът ще забрави какво са му обещали. ЩЕ. ще ще... Обещанието не е като завещанието.

 15. 15 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3713 Неутрално

  Това - Ще-сме слушали и преди по различни поводи,без конкретни срокове си остава едно добро намерение.

 16. 16 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7349 Неутрално

  До коментар [#14] от "hodounski":

  Че хиляди ли ритат мач с него, нека да са 10, 20 или 50 души...По нашенско ромляни с инвалидна пенсия, стоят на пазара и продават парцалки от Илиенци.

 17. 17 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  До коментар [#8] от "antikvarno":


  Значи мизерията ще продължава още 4 години?
  —цитат от коментар 8 на antikvarno


  Ама ти сериозно ли чакаш като ти увеличат пенсията и да забогатееш? Това комунетата така сте свикнали...цял живот да чакате на държавата...я се вземете в ръце и най накрая проумейте, че за да не живееш в мизерия трябва да работиш здраво...

 18. 18 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3610 Неутрално

  До коментар [#8] от "antikvarno":

  Така си пожелаха хората....!

  Бивш tww09306483.
 19. 19 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 2004 Неутрално

  Уж Форд и циганин умират без да боледуват, а като отида в болницата виждам само цигани. Част от тях имат осигуровки, друга част нямат.
  Тези дето нямат са 100%.

 20. 20 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  Намерението да се преборят фалшивите инвалидни пенсии е добро, но с това да решат увеличаването на пенсиите е жалка работа. Популизъм в действие. Народът естествено рупа, кълве, чака по-високи пенсии. Е, има да чака. И ще чака не защото вярва на хора, които не разбират от пенсионно дело, а защото при сегашното положение на нещата, увеличението просто няма как да се случи.

 21. 21 Профил на Nina Kercheva
  Nina Kercheva
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Да се в гледаме в цифрите, щото грешките май започнаха ..... линията на бедност за тази година не е 214 лв а е 314 лв е, нищо някакви 100 лв е грешката , та да питам КОГА ЩЕ ПРИБЛИЖИТЕ минималната пенсия към линията на бедността ....... явно на кукуво лято !!!!!!!

 22. 22 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2931 Неутрално

  До коментар [#11] от "Васил Георгиев":

  Сестра ми получава пенсия 202 лв., като е пенсионирана за пълен трудов стаж и възраст през 2010 г.Сега някой, който не се е осигурявал ще взима пенсия колкото нея!Хайде сетете се до какво води това?
  —цитат от коментар 11 на Васил Георгиев


  Жена ми е в същото положение. Пенсията й от 1 юли ще стане 200,20 лв. Най-лошото е, че много години работихме заедно във фирма, където аз бях съдружник и съуправител. Нямах възможност да плащам на жена ми по-висока заплата, беше все малко над минималната, но безпощадно внасях пенсионните вноски. Не се оплакваме, толкова можахме, спазихме закона, колкото-толкова. Да, ама сега като вижда какво става жена ми не ме оставя на мира: Видя ли бе, главо дебела? За какво въобще ме осигуряваше? Осигурена - неусигурена - все 200 лв.! Да бяхме си спестили тези грешни пари сега да си ги изядем и изпием! А аз какво да кажа? Мълча като бит задник.
  Та питате до какво води това. Ами води до това, че все по-малко хора ще правят моята грешка.

 23. 23 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5506 Неутрално

  И се посипа рогът на изобилието в джобовете на българите. :)
  Само, че той съдържа само обещания, докато на приятели като Гергов по същото време в джобовете им се излива собственост :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 24. 24 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 3024 Неутрално

  Много са фалшивите инвалидни пенсии! Аз познавам поне десетина циганина, здрави и прави, редовно пиещи, пък с инвалидни пенсии!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 25. 25 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3839 Неутрално

  Как ще се преборят с фалшивите инвалидни пенсии? Това означава да се преразгледат всички – невъзможен, непосилен труд и изисква страшно много време. А давате ли си сметка колко са онкоболните у нас? Всички те са с инвалидни пенсии. На външен вид може да ви изглеждат здрави, защото не са в инвалидна количка, но са инвалиди. Трябва ли да им се отнемат мизерните левчета, които получават? Ще бъде грешка, ако се започне с инвалидите, не е хуманно! Да започнат с корупцията!!!

 26. 26 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  До коментар [#24] от "lz2":

  мдаа,ама те са електорат.
  Да видим дали някой ще посмее да им пипне пенсията.

 27. 27 Профил на libration
  libration
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Да се преборят с 100% от измамниците най-много да намалят разходите с 5-6%. Добре е че го правят но да не си помислят че това ще им даде достатъчно пари за да увеличат пенсиите.

  До 50 години и Германия няма да е член на G8.
 28. 28 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 1193 Неутрално

  Цитат: "... увеличението, за което настояваха Патриотите, ще стане на два пъти тази година, като първият ще е на 1 юли, когато минималната пенсия ще стане 180 лв., и вторият на 1 октомври - до 200 лв. В момента минималната пенсия за страната е 165.25 лв..."

  Някой да е чувал, някъде в предизборната програма т. нар патриоти да са споменавали единственото си обещание от минимална пенсия 200лв. Винаги са обещавали, че ако бъдат избрани няма да отстъпят от минимална пенсия 300 лв. Затова хората ги избраха - защото дадоха едно единствено обещание - минимална пенсия 300 лв. иначе няма да подкрепят кабинет. Днес явно забравиха за обещанието си. Да не говорим, че инфлацията предизвикана от 30% увеличени цени на водата и енергоносителите вече изяде това 20% увеличение на минималните пенсии.

 29. 29 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Слушах по някое радио за количеството на хората получаващи "инвалидна" пенсия - 998 000 човека! Солидно количество за седем милиона население.... Всеки седми с "инвалидна" пенсия, сериозни пари потъват там.

 30. 30 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2879 Неутрално

  До коментар [#29] от "penchoo":

  Тези глупости и аз ги слушаш - инвалидите са много по-малко. До миналата година са били 439 000.

  Но нито една партия не предложи западния модел - обекти от национално значение да се разработят и от печалбата да се плащат инвалидните пенсии, а здравите хора да имат лични партиди. При нас политиците ще насъскат здрави срещу болни - и от здравите ще окрадат тлъст процент, а обектите от национално значение ще осигуряват печалба вместо на държавата - на някой дебел "правилен" човек.

  Обекти от национално значение - язовири, рибарници, реки, гори, плажна ивица, исторически забележителности - мутрите превземат и изЛочват всичко - и като пресъхне - тегли си част от парите от швейцарските банки и си живее на запад като холивудска звезда.

 31. 31 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3610 Неутрално

  До коментар [#21] от "Nina Kercheva":

  Даже, не и на куково...! По нататък!
  Като се има в предвид, че всяка година между 50 и 100 хиляди души, в работоспособна възраст емигрират, кой ще изработва увеличението на пенсиите...?!
  Единственото, което радва ГЕРБ-ерите в този форум е, че Кънев не бил в парламента. На всички останали въпроси, общо взето нямат отговор. Някакви общи приказки, за светлото бъдеще...!
  ПатрЕотите и те големи приказки изприказваха, за пенсиите...! От минимално 300, вече слязоха на 200, ама и то не било сигурно...! Като потрошат още 1-2 милиарда за саниране и съвсем ще забравят за пенсиите...!

  Бивш tww09306483.
 32. 32 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2931 Неутрално

  Още в миналия парламент ГЕРБ бяха против урбулешкото вдигане на минималната пенсия. И правилно. Бяха против и до онзи ден. Пък сега кандисаха на едно решение, от което най-малко ще спечелят пенсионерите. Но ще спечелят те. Че пак ще са на власт. И най-вече "патриотите", които хем изпълниха, но не доизпълниха предизборното си обещание за 300 лв. минимална пенсия (понеже, обаче, защото) хем се намърдаха във властта. Та аз се питам щом ГЕРБ още сега вирнаха краката колко ли пъти по-нататък "патриотите" ще кметуват в Симитли?

 33. 33 Профил на dim5717
  dim5717
  Рейтинг: 236 Неутрално

  До коментар [#12] от "Васил Георгиев":

  А тези, които са бачкали, а не са им плащали и не са им водили трудов стаж! Най - фрапиращ пример : шивачки и други, какво са виновни, че са им малки пенсиите?! Крайно време е разни бандити - работодатели, които не плащат заплати и осигуровки да отидат при бай Ставри, но с такъв главен прокурор това ще стане когато на к-ра ми поникне нокът!

 34. 34 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Слушах по някое радио за количеството на хората получаващи "инвалидна" пенсия - 998 000 човека! Солидно количество за седем милиона население.... Всеки седми с "инвалидна" пенсия, сериозни пари потъват там.
  —цитат от коментар 29 на penchoo

  Според в-к Капитал, който цитира НОИ, " В края на септември 2014 г. общият брой на всички пенсионери е бил 2 181 368, а от тях инвалидни пенсии са получавали 512 069 лица.". Това означава, че вече са поне 600 000, като от тях поне половината са фалшиви. Огромни пари всеки месец се изплащат без основание, огромна корупция, огромна НЕСПРАВЕДЛИВОСТ !!!
  Чувал съм, че дори истински болни хора не могат да се сдобият със съответната "бележка", ако не платят на ТЕЛК.
  Да се започне тази война, ще е страхотен удар !!!

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 35. 35 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1052 Любопитно

  ОПГ ГЕРБ и Паричния Фронт:

  Не ни закачайте КРАЖБИТЕ

 36. 36 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 642 Неутрално

  Аз съм и пенсионер по болест и осиновител и това които става в ТЕЛК е, че % ми расте, болестите се увеличават и тази година ми отказаха стикер за паркиране.
  Ще се преборат с фалшивите инвалиди ама друг път! Преди следващите избори!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. "Русия е наш враг и окупатор. Управляваната от нея пета колона вероятно днес може да бъде по-опасна и от открита агресия." Саломе Зурабишвили, президент на Грузия
 37. 37 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 642 Неутрално

  % ми намалява исках да кажа.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. "Русия е наш враг и окупатор. Управляваната от нея пета колона вероятно днес може да бъде по-опасна и от открита агресия." Саломе Зурабишвили, президент на Грузия
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK