Цветанов: Всеки седми е с ТЕЛК, търсим от там резерв от 500 – 600 млн. лв.

Управленската програма на ГЕРБ и "Обединените патриоти" бе разписана в символичните 21 страници. Владислав Горанов, Томислав Дончев, Бойко Борисов, Валери Симеонов и Цветан Цветанов

© Анелия Николова

Управленската програма на ГЕРБ и "Обединените патриоти" бе разписана в символичните 21 страници. Владислав Горанов, Томислав Дончев, Бойко Борисов, Валери Симеонов и Цветан ЦветановВсеки седми човек у нас или 15% от населението е с ТЕЛК, което е нереалистично, заяви в предаването "Тази сутрин" на Би Ти Ви заместник.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов (ТЕЛК - решение на Териториалната експертна лекарска комисия за признаване на неработоспособност и вървящото с него обезщетение).


"За индексация на пенсиите за 2018 г. и всяка следваща финансова година ще са необходими около 300 млн. лв. Това, което сме заложили, е именно ревизия на т.нар. ТЕЛК-ове. От тези 1.7 млрд. лв., които отиват за ТЕЛК-ове, можем да търсим резерв от 500 – 600 млн. лв., които да бъдат достатъчни за индексиране на пенсиите", каза Цветанов. Той даде пример с 1990 г., тогава при 9 млн. население сме имали 143 хил. души с решение на ТЕЛК, което е било 1.6% от цялото население на България. В момента хората с решения на ТЕЛК са 988 хил., което означава 15 % от населението на страната. Средната стойност за ЕС е 0.8 – 1.5%. Точно затова сме предвидили преминаването на ТЕЛК-овете към Националния осигурителен институт – за да може НОИ да регулира и контролира този финансов поток, добави Цветанов.


Търсим резерв, с който може да индексираме пенсиите, защото знаем, че сегашното решение е несправедливо спрямо пенсионерите, които вземат над 200 лв., каза още Цветанов.


В управленската програма на ГЕРБ и "Обединени патриоти", която беше подписана вчера е заложено увеличение на пенсиите, което ще стане на два пъти тази година. Първият ще е на 1 юли, когато минималната пенсия ще стане 180 лв., и вторият на 1 октомври - до 200 лв. В момента минималната пенсия за страната е 165.25 лв. Ще се полагат усилия за сближаване на минималната пенсия с прага на бедността, който за 2017 г. е 214 лв., пише в документа.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK