Проверка откри уран и във водоизточници на Първомай

Проверка откри уран и във водоизточници на Първомай

© Цветелина Белутова, КапиталПри рутинна проверка на ВиК е открит уран в два водоизточника в община Първомай, съобщи началникът на отдел "Радиационен контрол" към Регионалната здравна инспекция - Пловдив, д-р Цвета Иванова, съобщи радио "Фокус". Според нея към момента няма опасност за населението, тъй като това са еднократно установени концентрации.


Кметът на Първомай пък обяви по Би Ти Ви, че водоизточниците са три, като два от тях захранват с вода Първомай и кварталите му, а третият – село Караджалово.


"Водата от тях е спряна, жителите са предупредени да не я ползват за питейни нужди. Няма опасност за населението", увери Папазов. Според него водата може да се ползва за земеделие.
По думите на д-р Иванова уранът не превишава границите на дозите, определени в Наредба за основни норми радиационна защита и за надфоново облъчване. "Това е естествен уран, няма човешка намеса и този уран не е източник на радиоактивност, затова няма място за притеснения към момента", каза още експертът.


Уранът е открит в 2 от общо 13 кладенеца на територията на общината, като единият е на територията на село Караджалово. По думите на д-р Цвета Иванова в момента водата не е ограничена за употреба, но от нея са взети проби, които се изследват и анализират.


През миналата седмица уран беше открит и в част от водоизточниците на Хасково. Министерството на здравеопазването препоръча водата от тях да не се използва за пиене и готвене.


В момента върви изследване за наличието на уран и алфа активност и на деветте помпени станции, които захранват града с вода. То ще бъде извършено в акредитирана лаборатория на РИОСВ – Хасково, а нивата на радиация ще се проверяват в София.


До края на деня се очаква да стане ясно кои водоизточници са замърсени с уран и дали ще бъдат изключени. Питейната вода в Хасково се осигурява от 12 водоноски.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK