Мнозинството в Съдийската колегия напусна залата, за да избегне неприятна тема

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет

© Юлия Лазарова

Съдийската колегия на Висшия съдебен съветКомична сцена се разигра на два пъти днес в края на заседанието на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, след като дойде ред на внесената за пореден път от Калин Калпакчиев точка, която гласи:


"Провеждане на дискусия по внесеното и впоследствие оттеглено предложение от членовете на ВСС Галя Георгиева, Даниела Костова, Димитър Узунов, Милка Итова, Мария Кузманова, Светла Петкова, Каролина Неделчева и Георги Колев, а именно "Подлага на обсъждане въпроса за независимостта на съдебната власт с оглед фактите, изложени в медийна публикация на в. "Монитор" от 28.01.2017 г. и разпространена от различни електронни сайтове".


Цитираното предложение, направено на 7 март от мнозинството и мотивирано с публикацията и снимките в Монитор повтаряше под формата на риторични въпроси основните акценти от анонимните публикации и гласеше: "Да бъде обсъдена независимостта на съдебната власт през призмата на снимковия материал, публикуван в медиите", разбирай в медиите на Пеевски.
На снимковия материал се виждаше Калин Калпакчиев на улицата с Христо Иванов и съдия Мирослава Тодорова. А в предложението на изброените членове на ВСС се питаше :


"Допустимо ли е членове на ВСС да осъществяват публично контакти с лица, които са лидери на политически партии в една предизборна обстановка в страната, както и с колеги, съдии, които са привлечени към дисциплинарна отговорност при положение, че членът на ВСС е член и на дисциплинарния състав? Какво е влиянието на подобни публични контакти върху независимостта на съдебната власт?"
В публикацията не беше уточнено кога са направени снимките. И дали, когато са направени, Христо Иванов е бил лидер на партия, а съдия Тодорова е била привлечена под дисциплинарна отговорност - извън въпроса дали членове на ВСС не могат да контактуват с дисциплинарно отговорни магистрати.


Вероятно поради несигурност по този въпрос, и най-вече заради дискредитиращото си позоваване на анонимни публикации и папарашки снимки, осемте членове на ВСС оттеглиха предложението си. А на обсъждането в пленума миналата седмица се разбра от изказванията на вносителите, че целта на мероприятието е била да бъде принуден Калпакчиев да се оттегли доброволно от дисциплинарния състав на производството на Мирослава Тодорова , в който е избран чрез жребий, както всички останали.


Калин Калпакчиев обаче внесе тяхното предложение за обсъждане дали е застрашена от него независимостта на съдебната влас, заедно с проект за решение:
Че "Съдийската колегия приема за недопустима водената срещу членове на ВСС, съдии, отделни съдилища и съсловни организации негативна кампания, с която се уронва авторитетът на правосъдието".


Във всички публикации в медиите на Пеевски отнасящи се за ВСС и съдебната власт, освен конкретни магистрати, е заклеймявана винаги една и съща съсловна организация - Съюзът на съдиите в България, който излиза редовно с критични становища за дейността на съдебния съвет.


За да избягнат днес обсъждането, вносителите най-напред зашумяха неодобрително и после възмутено заради това, че Калпакчиев стана от мястото си и седна начело на заседателната маса, за да докладва предложението си. "За да ви гледам в очите, затова седнах тук - обясни той. - Когато вие ту внасяхте, ту оттегляхте вашето предложение, не можах да ви видя."


В този момент един по един мнозинството започна да се изнизва от залата. Когато след кратка почивка пак дойде ред на същата точка, настъпи комично объркване - Галя Георгиева ту тръгваше да излиза, ту се връщаше, Светла Петкова твърде дълго си прибираше книжата от масата, за да тръгне , но се бавеше, другите станаха прави и се споглеждаха, за да си разгадаят намеренията, но понеже не бяха се наговорили за второто повдигане на точката, получи се протяжно и комично напускане на залата.
"
"Напускането на залата е върховна проява на съдийско достойнство",


заяви Калин Калпакчиев още при първото напускане на вносителите.


Той обаче внесе отново предложението си като точка първа в дневния ред на следващото заседание.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3619 Весело

  Блатото реагира с процедурна хватка.

 2. 2 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3360 Весело

  "...... комично объркване - Галя Георгиева ту тлъгваше да излиза,..."
  ами действиелно е комично . да тЛъгнеш

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 3. 3 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Поредната жалка история, която е израз на разбирането, че този състав на ВСС отдавна се е изчерпал.

 4. 4 Профил на WALL-E
  WALL-E
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Това са висшите магистрати на една европейска република.
  Викам да гасим лампите и да затваряме.
  Поредна гнус откъм отвратителните ...

  Умен и красив жълтопаветник.
 5. 5 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7868 Неутрално

  И тези са част от реформата. Както каза Борисов, каквото каже Цацаров.

 6. 6 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5516 Неутрално

  Най-сигурния начин да се разтури ВСС - вкарването на неудобната точка за съдийската колегия :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 7. 7 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Ми чудят се как да тръгнат подлеците, заедно или по един.
  Явно да напуснеш в работно време не е проблем за тях. Щом нещо не им хареса и напускането им не се третира, като незаконно - беж Лиске да бягаме.

  Пазят се само да не ги хванат в незаконни неща, неморалните не ги интересуват.


 8. 8 Профил на Nina Kercheva
  Nina Kercheva
  Рейтинг: 569 Неутрално

  Шайка мошеници ни разиграват ......ДОКОГА ще изумяваме света с търпението си и с тъпотата си !!!!!

 9. 9 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 1117 Неутрално

  ВСС - Кочина! Ту тръгвали, ту се връщали... - така е, като са се продали на Шиши. Колко пари ви дава тоя, за да правите цигании пред цялата държава, бе господа съдии?

  Галя Георгиева, Даниела Костова, Димитър Узунов, Милка Итова, Мария Кузманова, Светла Петкова, Каролина Неделчева и Георги Колев - СРАМ МЕ Е ОТ ВАС!

 10. 10 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1702 Неутрално

  Шайката на корумпираните щяла да се самосезира. А бе вие да не сте прокурори бе? На публично място може да си говориш с който си искаш, щото всички виждат какво правиш и подочуват туй онуй. Ама какво правим с Колев и сие, които си говорят на тайни места, а?

  Предразсъдъците са за ограничените.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK