"Шоуто на Слави" отново не бе излъчено, водещият обяви, че е заради Васил Иванов (допълнена)

"Шоуто на Слави" отново не бе излъчено, водещият обяви, че е заради Васил Иванов (допълнена)

© Георги КожухаровБиТиВи отново не излъчи записаното по-рано издание на "Шоуто на Слави". Както и в края на март надпис "Планираният за днес епизод няма да бъде излъчен поради несъответствие със стандартите за телевизионно съдържание" премина през екрана докато течеше повторение на старо предаване.


Половин час след началото от телевизията обявиха в писмо до медиите позицията си. "bTV счита, че представянето на едностранна позиция противоречи на етичните стандарти и на добросъвестнотта. bTV стои твърдо зад спазването на законодателната рамка в страната и високоетичните стандарти", се посочва в него.


Как се стигна дотук


По-рано през деня се разбра, че гост на шоуто трябваше на бъде журналистът от конкурентната Нова телевизия - Васил Иванов.
Той обяви от профила си във "Фейсбук", че напуска медиата след 14 г. работа в нея, защото бил цензуриран системно от директора на "Новини и актуални предавания" - Дарина Сарелска. По-късно от телевизията подкрепиха Сарелска и пожелаха успех на репортера.


Васил Иванов бе автор и продуцент на предаването "Разследване" по "Нова телевизия". Във визитката му на сайта на медията той представен и като носител на редица награди, сред които "За свободата и бъдещето на пресата". През април 2006 г. пред дома на Иванов бе поставен взрив, при чието избухване нямаше пострадали хора, извършителят не е разкрит. През 2005 г. в негово разследване за схеми на нотариуси с издаване на пълномощни за автомобили той прехвърли колата на тогавашния главен прокурор Никола Филчев на оператор от "Нова телевизия".


Втори рунд


Минути след като се разбра, че отново се излъчва старо предаване на шоуто, до медиите бе разпратен мейл от самия Трифонов. В него той обяснява, че причината за спирането е гостуването на Васил Иванов. "В предаването той разкри изключително гнусни и скандални случаи на цензура и корупция, подкрепени с факти и записи. Тъй като предаването е на запис, още преди това получих писмо от мениджмънта на БиТиВи да не интервюирам Васил Иванов", пише Трифонов.


Разказва, че не се съобразил с искането. "Реализирах предаването, защото смятам, че истината и моралът са по-важни от всичко", допълва в мейла. След интервюто отново получил писмо от БиТиВи, в което те искат да махне интервюто. "Аз отново не се съгласих и предаването беше спряно".


Трифонов отново ще даде пресконференция, както и при предишния случай утре, за да разкрие "цялата истина". В пресконференцията щял да участва и Васил Иванов.


Лична кампания или цензура


При спирането на шоуто през март от телевизията обясниха впоследствие, че водещият е използвал предаването за лична кампания като е изчел на запис в отворено писмо към политиците. В него той казваше, че дава две седмици на новите депутати и ако не се занимаят с въпросите на референдума, иницииран от предаването, и не ги вкарат в изборното законодателство до два месеца, отива пред Народното събрание на протест.


Тогава Трифонов обяви спирането за цензура и заяви, че не нарушава никакъв закон, нито договора си с телевизията и че ако предаването отново не бъде излъчено, явно телевизията не иска да продължи договора си. Тогава предаването бе излъчено, но Трифонов не изпълни заканата си отново да си прочете в ефир писмото.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK