Съдът отмени решението на института на правосъдието срещу Петко Петков

Съдът отмени решението на института на правосъдието срещу Петко Петков

© Анелия НиколоваАдминистративният съд в София-град (АССГ) е отменил решението на Националния институт по правосъдието (НИП), с което за постоянен преподавател на младшите съдии по наказателно право не е бил избран първият класиран кандидат - съдия Петко Петков, а вторият - Полина Тодорова Величкова.


Решението може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд.


Петков, който е съдия от Софийския районен съд и бивш заместник-министър на правосъдието от екипа на Христо Иванов, получи най-много точки в конкурса - 98,4 от 100 възможни. Въпреки това той не беше избран, а формалното основание за това беше посочено, че Петков има ненаписани дела като съдия от Софийския районен съд. Към момента на гласуването обаче той е нямал нито едно неизписано дело, но въпреки това Управителният съвет на Националния институт по правосъдието (НИП) избира втория класиран кандидат. Решението за това е взето без смислени аргументи, като отново формална причина е започнала проверка срещу Петков от Инспектората към ВСС по сигнал на главния прокурор Сотир Цацаров.
Съдебният състав на АССГ с председател Десислава Корнезова приема, че решението на НИП, с което е класиран вторият кандидат, следва да бъде отменено, от една страна, защото


е без мотиви и "не е спазено изискването за подвеждане на осъществилите се в действителност факти под релевантния материален закон, допуснати са съществени процесуални нарушения,


ограничаващи правото на защита на кандидата за постоянен преподавател".


Съдът цитира тълкувателно решение на ВАС, от което е дивно значението на мотивите за съдебния акт. Според тълкувателното решение чрез мотивите "се дава възможност на адресата на акта и заинтересованите лица да научат какви са фактите, мотивирали административния орган, да приложи една или друга правна норма. Мотивите дават възможност на по-горестоящия административен орган и на съда да извършат проверката за законосъобразност на акта".


Съдът приема също, че при избора на преподавател


е нарушен и принципът за равенство, защото само за Петко Петков са обсъждани неизготвени в срок мотиви към съдебните актове


като това обстоятелство не е било поставено като изискване към всички кандидати, подали своите документи за участие в процедурата.


"Изложените за периода 2012 г. – 2013 г. данни, за удостоверяването на които са приложени писмени доказателства, са преценени субективно, не са били обсъждани от Комисията в хода на процедурата, тъй като такава информация не е била изискана с оглед заповедта за откриване процедурата за подбор", пише още съдът.


"Недопустимо е да се поставят нови, допълнителни критерии към някои от кандидатите, които да бъдат обсъждани едва от компетентния административен орган, а не от помощния към него


(назначената от Директора комисия за извършване на подбор), който всъщност е събрал необходимите документи и становища, провел е събеседване с кандидатите, поставил е оценки и е извършил класирането. Не се приема за правилно твърдението на процесуалните представители на Управителния съвет на НИП, че последният не е имал право, нито задължение да извършва съпоставка с качествата на другите кандидати. Напротив,


установявайки, дори и най-малко съмнение в обективността на изводите на назначената Комисия, е следвало да събере доказателства за опровергаването му, а не да отказва одобряване на кандидатурата на Петко Петков по критерий, допълнително въведен


за който от кандидатите в подбора нито са събирани доказателства, нито по такъв критерий същите са оценявани. Превратно е тълкувано, че констатацията за нерешени дела за период, различен от определения по чл. 22, ал. 2, т. 2 от Вътрешните правила, е извод за липсата на високи професионални и нравствени качества – чл. 49, ал. 1, т. 1 от Правилника" - това е приел съдебният състав.


Съдът приема, че


решението на НИП следва да бъде отменено, а не да се връща за ново разглеждане на същия орган


защото "с връщането на преписката за ново разглеждане по чл. 173, ал. 2 във връзка с чл. 174 АПК не би могла да се реализира целта на закона – административният орган да обективира своята воля обективно и безпристрастно, третирайки еднакво сходните случаи и поставяйки еднакви условия за допускане и класиране на кандидатите.


Според съд, ако случаят бъде върнат отново на НИП това не би предизвикало никакъв правен ефект за конкретния випуск младши съдии, чието обучение приключва в края на юли тази година.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3618 Весело

  Ами на принципа-щом си бил в екипа на Христо Иванов,не си от наш'те.От това по смислен аргумент,здраве му кажи.

 2. 2 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 771 Неутрално

  Решението за това е взето без смислени аргументи, като отново формална причина е започнала проверка срещу Петков от Инспектората към ВСС по сигнал на главния прокурор Сотир Цацаров.

  Това ме изкефи - Решението е взето без смислени аргументи, или иначе казано както всеки път.

 3. 3 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 352 Неутрално

  От гледна точка на ВСС - и вълкът сит, и агнето в хладилника му. За съдията - морална удовлетвореност, която обаче не личи от погледа му на снимката, и с право. Класически пример за това как ВСС с правомерни средства постига неправомерен резултат, защото като умре магарето, слама много.

 4. 4 Профил на tko42434569
  tko42434569
  Рейтинг: 341 Неутрално

  По правило добре мотивираните и разумно звучащи решения на по-долните съдебни инстанции биват най-брутално и безмотивно "опрасквани" от по-горната инстанция, където калният политическо-корупционен ботуш тъпче най-здраво. Не очаквам тук положението да е по-различно.

 5. 5 Профил на anihilator_jack
  anihilator_jack
  Рейтинг: 639 Неутрално

  И какво следва от това решение? Сега ще бъде ли назначен за съдия или остава само "моралното удовлетворение"?

  Veritas odium parit obsequim amicos
 6. 6 Профил на anihilator_jack
  anihilator_jack
  Рейтинг: 639 Неутрално

  И какво следва от това решение? Сега ще бъде ли назначен за съдия или остава само "моралното удовлетворение"?
  —цитат от коментар 5 на anihilator_jack


  За преподавател на съдиите - грешка на езика :)

  Veritas odium parit obsequim amicos
 7. 7 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  Една добра новина в този инак много тегав ден.

 8. 8 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3838 Неутрално

  Една добра новина в този инак много тегав ден.
  —цитат от коментар 7 на Лелка


  Новината е от Административния съд в София, от където само до сега са идвали....добрите новини.
  Иначе #КОЙ си действа както от преди.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 9. 9 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2222 Неутрално

  Браво на съдът.

  подпис
 10. 10 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2222 Неутрално

  При всички недостатъци на демокрацията, дори и съдът да не е читав, с времето ще стане добър.

  подпис
 11. 11 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1523 Неутрално

  И пак Цацаров и пак брутално и ъответно необосновано и правно неиздържано.
  Защо плащаме на този човек една прекрасна за нас заплата, та да ни играе копаница на главата и колко ли ще търпим.

 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8066 Неутрално

  Има си крушка опашка. Начело на НИП е г-жа Меглена Тачева, министър на Сакскобурготски.При избирането и за нея гласуваха главният прокурор Сотир Цацаров, председателят на Върховния административен съд Георги Колев, членовете на Висшия съдебен съвет Светла Петкова и Мария Кузманова и деканът на Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски" проф. Сашо Пенов. какво има повече да се говори.

 13. 13 Профил на Nina Kercheva
  Nina Kercheva
  Рейтинг: 579 Неутрално

  БРАВО !!!! Само така !!!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK