Уран във водата: как, защо и какво следва

Уран във водата: как, защо и какво следва

© Мария СъботиноваНяма опасност за здравето на хората в Хасково и Първомай. Това увериха многократно властите, след като през последната седмица бяха установени превишени стойности на естествен уран в част от водоизточниците на двете населени места. Въпреки уверенията, също така издадоха препоръки водата да не се ползва за пиене или готвене и осигуриха водоноски. Обаче пък уточниха и че е безопасна за къпане, хигиенни нужди и дори миене на чинии.


В крайна сметка опасен ли е естественият уран във водата, или не е? От къде се е появил и какво може да се предприеме? Какви са световните препоръки и спазват ли се у нас? "Дневник" опита да събере отговорите на институциите и известната информация досега на едно място.


Двойно над нормата през 2017, но на ръба през 2015
На 12 април, след като първите проби, взети на 4 април, потвърдиха, че във водата на Хасково има двойно повече уран от препоръчителното, министерството на здравеоапзването обясни, че това не са непознати стойности за България, а по-скоро регулацията е нова.


През 2015 г. са били транслирани директиви от Европейския съюз за контролно ниво на естествения уран в питейната вода. Позволената дотогава норма от 0.06 мг/Л уран във водата, е била намалена на 0.03 мг/Л - колкото е препоръката на Световната здравна организация, която пък е била вдигната двойно от 2005 г. досега. Показателят за алфа активност (спектър от радиоактивността) вече е 0.1 бекерел/Л, а преди е бил 0.5 бкр./Л или пет пъти по-висок.


Това означава, че уловените стойности в Хасково от началото на месеца - за 0.04 мг/Л в два кладенеца и 0.06 мг/Л в трети, нямаше дори да се считат (както и не са се считали) за опасни допреди две години, обясни служебният министър на здравеопазването Илко Семерджиев миналата седмица.


Със заповед на Регионалната здравна инспекция на Хасково тогава бяха спрени общо четири кладенци, в които е установено надвишение, и бяха издадени предписания да се осигурят алтернативни водоизточници. Тази седмица мерките и препоръките на ведомството останаха в сила, след като и новите проби показаха несъответствие.


На извънредна пресконференция представителите на трите ангажирани ведомства - Министерството на здравеопазването, Министерството на околната среда и водите и Министерството на регионалното развитие и благоустройството - увериха, че тези стойности не са индикация за опасност за здравето на хората, а са предупреждение към властите за необходимост от своевремнни мерки за откриване на източника на замърсяването и връщане в препоръчителните нива.


Служебният вицепремиер и министър на здравеопазването Илко Семерджиев

© Анелия Николова

Служебният вицепремиер и министър на здравеопазването Илко Семерджиев


Става дума за естествен замърсител, а не за изкуствен химически разлив и с потичането на пролетните води подобни стойности могат да се очакват и на още места в страната, където има естествен уран, уточни още Семерджиев. Обяснението на министъра в комбинация с обостреното обществено внимание към темата може да обясни последвалото откриване на завишени нива и в Първомай (0.044 мг/Л).


"Силно консервативни" световни препоръки


Световната здравна организация, която веднага е била потърсена за консултация за установените превишени стойности у нас, е пояснила, че зададените от нея норми за естествен уран и алфа активност са "силно консервативни" и са "препоръчителни, а не задължителни", съобщиха още от здравното министерство.


"Нивата за скрининг и насочване при случай на уран в питейната вода са консервативни и не трябва да се тълкуват като задължително ограничение. Превишаването на нивата трябва да се приема като повод за по-нанатъшно разследване, а не непременно като индикация, че питейната вода е опасна" - пишенло в отговора на СЗО до здравното ведомство.


Определените стойности са такива, че да са безвредни, дори и да се приемат през целия човешки живот, а не само спорадично, както е в конкретния случай. Рискът от онкологично заболяване при редовен прием за 70 години при така зададените стойности, който СЗО изчислява, е 1 към 10 хиляди, посочи зам.-министърът на здравеопазването Галин Каменов.


Естественият уран има много ниска радиоактивност, така че радиацията не представлява здравен риск. Самото наличие на уран като химичен замърсител във водата, т.е. токсичното му въздействие може да е по-притеснително, но не и за толкова кратък период и при толкова ниски стойности, при които е уловен, посочи още Каменов. "Опасност може да съществува, ако са много по-високи дози за много по-продължително време", поясни той.


Анализите на Световната здравна организация и на Европейската агенция по безопасност на храните на наличните научни изследвания за естествен уран в питейната вода, показват, че продължителният прием във високи концентрации на вода с уран (със съдържание над 20 пъти над препоръчаното), може да нанесе поражения най-вече върху бъбреците, като ефектите са обратими при навременни мерки. Изследванията показват и, че по-голямата част от количеството, погълнато чрез храна, се отделя естествено. СЗО изброява и най-успешните начини за пречистване на водата като обратна осмоза и химичното заместване на йони.


Какво предприемат властите


Работна група от трите министерства се зае с изследванията и овладяването на ситуацията, макар че проблемът в случая по нормативно устройство би трябвало да е в ръцете на Националния център по радиобиология и радиационна защита. Това е институцията, която следи за превишаването на нормите на радиационни елементи в питейната вода и налага контрол, когато това е необходимо. Това е и мястото - в лаборатории във Военномедицинска академия, където в момента се провеждат нови тестове за страната.


"Думата "опасна" не е точна дума. Мерките, които са препоръчани към момента, са напълно адекватни - т.е. водата да не се използва за пиене и да не се използва за готвене, но по отношение на миене, хигиенни нужди, включително и миене на чинии не представлява никаква опасност за здравето на хората" коментира тази седмица по Нова телевизия Росица Тоцева от Националния център по радиобиология и радиационна защита.


Активизирането на ведомствата беше шумно и разбираемо, заради общественото притеснение, което новината предизвика първоначално. Работната група, създадена между ведомствата и с представители на Центъра по радиационна защита, здравните служби, ВиК и агенциите на екоминистерството, има амбицията да прерасне в постоянна комисия за събиране на данни, анализ, преценка на рисковете и продължителен мониторинг над качеството на водата в страната.


Допреди да се вдигне шум обаче, проблемът е бил неглижиран. Общината на Хасково сигнализира, че завишени стойности на уран във водата са измервани и преди в кладенците на града - през октомври и ноември 2016 г., но местните власти не са били известени и не са предприети никакви мерки. Това задвижи и проверка от прокуратурата. Сега Общината изисква да види всички документи от Регионалната здравна служба и ВиК Хасково за качеството на водата и да разбере какви мерки се предприемат.


Кадър от Хасково, архив

© Юлия Лазарова

Кадър от Хасково, архив


Откъде идва и къде отива уранът


Според проф. Павел Пенчев, председател на Българската асоциация по подземни води и преподавател по хидрогеология в Минно-геоложкия университет, проблемът в Хасково е бил генерално пренебрегнат още през 1994 г., когато е прекратен уранодобивът в местността. Допреди това е разработвано находище на естествен уран там, наречено "Чешмата" - на 4-5 километра разстояние от кладенците за вода на Хасково, разказа проф. Пенчев по Би Ти Ви.


След първите усилия за мониторинг на подпочвените води при затварянето на урановия рудник, които са показали пълна безопасност за местното население тогава, необходимите наблюдения не са продължени. С течение на годините замърсяването се е придвижило към водния поток и е навлязло в източниците на питейна вода, предполага специалистът. В последствие се установи, че в близост до замърсения водоизточник на Първомай преди повече от 30 години също е имало находище на уран.


Решението на проблема би било "трудно и бавно", определи Пенчев. Засегнатата Първа помпена станция на Хасково по думите му е най-добрият водоизточник за града и ако се вземе решение да бъде спряна, това може да постави общината в криза.


"Уран по начало има в почти всички подземни води в малки концентрации, така че това не е някаква изненада. Сега темата се преекспонира", коментира специалистът по хидрогеология. И той е уверен, че в случая не може да се говори за радиационна заплаха, а има леко покачване на урана като химически елемент, в малки дози, които не бива да притесняват хората.

Коментари (54)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3542 Неутрално

  Населението вече е натровено от безхаберието на институциите в България.

 2. 2 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3510 Неутрално

  Бездарен опит за КРИЗИСЕН ПиАр
  Бездарен опит да се замаже положението
  и да не се предизвиква паника сред хората
  Българинът толкова време е лъган от власт имащите
  че поредната лъжа вече не му действа успокояващо
  Впрочем
  Всичките умници дето ни убеждават че УРАНЪТ
  в неголеми дози е едва ли не полезен - като чашата вино на обяд
  Всичките тези умници ще се съгласят ли
  ДА ПИЯТ ХАСКОВСКА ЧЕШМЯНА ВОДА
  едно да речем 10 или 20 години !!!!
  Тъй де - в такива дози даже е полезно както те самите ни убеждават !!!!
  Г Н У С

 3. 3 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4529 Любопитно

  Добре написана и полезна статия. Браво на авторите.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 4. 4 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  Що дигнахме патърдията и що ядохме лайната с този уран???

  Представте ли си, ако вместо уран, във водата бе открито ЗЛАТО какво щеше да стане - добре че журналята не се сетиха за тази мега-сензация!!!!!

 5. 5 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  "Нивата за скрининг и насочване при случай на уран в питейната вода са консервативни и не трябва да се тълкуват като задължително ограничение. Превишаването на нивата трябва да се приема като повод за по-нанатъшно разследване, а не непременно като индикация, че питейната вода е опасна" - пишенло в отговора на СЗО до здравното ведомство.

  Къде спахте до сега, бе п.тки непоръбени?????

 6. 6 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 743 Неутрално


  "Уран във водата: как, защо и какво следва"

  Е, как?
  Американците са.
  Нали те ни бомбардираха с обогатен уран.
  И всичките тия кемтрейлс за какво ги пущат.
  Пълни гадняри, искат да ни ликвидират, защото ни завиждат.
  Ама Болен, натовският генерал и Лъжата ще им видят сметката. Ако бехме я избрали, щеше да ги изгони от НАТО, ама ...
  Найсе. Следващият път.
  Какво следва ли?
  Ами засега, докато стане новото вино, пийте бира.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 7. 7 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Човекът в България никога не е имал особена стойност.
  Що за глупост, високите нива на уран да не са проблем.
  Изсякоха горите, шум, прах, смог - никакви действия.
  Отклоняване на вниманието.
  Неработещи и безотговорни институции.
  Откровени лъжи.
  Направиха църкви и пратиха поповете да държат народа "витаещ сред облаците", защото ако някой стъпи на земята, разбирайки истината може да превърти.
  Бийте им камбаните там в първомайско, по-лесно ще понесат урана.

 8. 8 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#1] от "chicago514":

  Чикаго Премиер!! Чикаго премиер!!...да са опраим в тоа живот да са опраим

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 9. 9 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1042 Любопитно

  quote#16:"Ф.Нинов"] :Основната причина за увеличаването на съдържанието на уран в питейната вода се дължи на използането на фосфатни торове в земеделието. [/quote]
  Нинов до сега не е грешал....

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 10. 10 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2695 Неутрално

  А дали може да се досетим защо европейските норми за уран във водата са станали по-стриктни 2 пъти, а тези за нитрати олабени 5 пъти?
  Кой произвежда краставици без почва на дунапрен с разтвори само и кой произвежда мембрани за пречистване на вода от уран?

 11. 11 Профил на morf
  morf
  Рейтинг: 800 Неутрално

  От целия шум най-много харесах реакцията на една директорка на ДГ, която каза нещо подобно: "Все пак се готви на висока температура и този уран в голяма степен трябва да става безвреден за децата".

 12. 12 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  Носят на народа вода от 9 кладенци (с уран) за да ни убедят, как всичко е супер с водата в Първомай. Още малко и ще я изкарат полезна водата..
  Искам да видя министъра да отиде там и да пие вода от чешмата, след като е толкова спокоен!

  Fail with honour then succeed by fraud
 13. 13 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#10] от "k_":

  В Русия какви са нормите?

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 14. 14 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  "Това означава, че уловените стойности в Хасково от началото на месеца - за 0.04 мг/Л в два кладенеца и 0.06 мг/Л в трети, нямаше дори да се считат (както и не са се считали) за опасни допреди две години, обясни служебният министър на здравеопазването Илко Семерджиев миналата седмица."
  Успокоихме се.
  То и тютюнопушенето преди години не се е считало за вредно, сега се оказва един от главните причинители за рак и сърдечно-съдови зъболявания..

  Fail with honour then succeed by fraud
 15. 15 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 638 Неутрално

  преди 2 години нам си кво, а в началото на 20 век...
  http://io9.gizmodo.com/seriously-scary-radioactive-consumer-products-from-the-498044380

  Birds of a feather flock together.
 16. 16 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1135 Неутрално

  По БДС водата е чиста. Същият вкус като едно време.

 17. 17 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2441 Неутрално

  До коментар [#9] от "Антикорупционен блок-Да Корупция!":

  Значи проблемът с урана в питейната вода заради използването на фосфатни торове е доста разпространен в Западна Европа.
  От 1951 год до 2009 год. германските земеделци по този начин са вкарали в почвата около 13 хил тона уран, на който понякога му трябват десетки години за да стигне до питейната вода.

  Така, че темата "уран" е на масата за обсъждане от доста години.

  Един германски предприемач успешно маркетира българска изворна вода излизаща на самотек от извор Калугерица в Пирин на 1250 м. , която според рекламата "няма съдържание на уран и арсен" , за разлика от всички останали води в Европа.

 18. 18 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1594 Весело

  До коментар [#6] от "simval":

  Пийте бира? А откъде ли идва водата за бирената фабрика в Хасково (Астика, Каменица и др.) ? 😆😂

  Апокалипсисът апокалиптичен
 19. 19 Профил на Стефан
  Стефан
  Рейтинг: 525 Неутрално

  Греда за Каменица, таман си изнесоха производството от Пловдив в Хасково и сега трябва и вода да доставят от другаде.

 20. 20 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 536 Неутрално

  Ако това се беше случило по времето на соца, нямаше дори да узнаем за този проблем

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 21. 21 Профил на Gouverneur général
  Gouverneur général
  Рейтинг: 1040 Разстроено

  Литвиенко само един чай изпи, а тук хората пият тонове кубични метри вода и било здравословно. Както 1986 година , че е безопасна Чернобил авария пък номенклатурата си внасяше храна безопасна от чужбина

  1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
 22. 22 Профил на Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Рейтинг: 468 Неутрално

  Смеехте се, че в Русия пият боярышник. Хак да ви е!

  No pain, no gain! GHA Discovery програма за лоялност: Платинено Ниво ; Шалом! ; https://i.imgur.com/LaeLkEr.jpg
 23. 23 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 756 Неутрално

  Повярвах им, ей сега ще си налея вода от чешмата. Но добре, че съм в София.

 24. 24 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  До коментар [#9] от "Антикорупционен блок-Да Корупция!":Значи проблемът с урана в питейната вода заради използването на фосфатни торове е доста разпространен в Западна Европа.
  —цитат от коментар 17 на Ф.Нинов


  А в Източна Европа, с разтворените от сярната киселина уранови соли. Основната технология при добива на уран в България беше геотехнологичния:

  https://en.wikipedia.org/wiki/In_situ_leach

  Инжектира се с мощни помпи слаб разтвор на сярна киселина, която разтваря урановите соли в рудата. Избилата вода се улавя и с йоно-обменни смоли се извличат това, което е нужно. Такива проблеми има и на територия на бившото ГДР и Чехословакия. Уранът не помогна на СССР-то да спечели, но водоносните слоеве за замърсени необратимо.

 25. 25 Профил на DJTrump
  DJTrump
  Рейтинг: 290 Неутрално

  После няма да има рак...
  Вземете спешни мерки и направете проверки в цялата страна.
  Иначе после ще стане страшно.
  И че ще фалира Здравната каса е най-малкият проблем...

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 27. 27 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Ти осъзна ли, че и преди е имало толкова. Просто нормите се промениха.
  До коментар [#25] от "DJTrump":

 28. 28 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Никой не казва имало ли е замервания за уран не само в Първомай и Хасково,а и в България
  отпреди Чернобил и след това,какви са резултатите и т.н.???

 29. 29 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 743 Любопитно

  До коментар [#18] от "БМЗ":

  Ти къде видя да съм споменавал Астика или Каменица?

  Аз не зареждам в Лукойл.
 30. 30 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1594 Неутрално

  До коментар [#29] от "simval":

  Ами нали прпоръча на хората да пият бира? Ако си мислиш, че само в Хасково пият хасковска бира, лъжеш се. 😁
  Прочее, дали някой се сети да тества бирата за уран?

  Апокалипсисът апокалиптичен
 31. 31 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Аз се кефя на ситуацията с урана - ще настъпят някои малки мутации и ще имаме едно поколение мноооого надарени хасковлийки :) :) :)

 32. 32 Профил на attitude
  attitude
  Рейтинг: 638 Неутрално

  От целия шум най-много харесах реакцията на една директорка на ДГ, която каза нещо подобно: "Все пак се готви на висока температура и този уран в голяма степен трябва да става безвреден за децата".
  —цитат от коментар 11 на morf


  ++++++++
  Не повярвах на ушите си като го чух. Тая какво образование има, физика учила ли е ?
  Потресен съм, тази жена на прилична възраст отговаря за деца!!!!
  После се чудим на безхаберието на младите . С такива възпитатели и преподаватели какви да станат? Агресивни чалгаджии , това произвежда бг образованието. И вината не е само в семейството.

 33. 33 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 743 Неутрално

  До коментар [#30] от "БМЗ":

  Че като са в Хасково, да не би да не могат да пият Радебергер?
  Или мексиканската "сервеза" Корона?

  Аз не зареждам в Лукойл.
 34. 34 Профил на Соколов
  Соколов
  Рейтинг: 409 Любопитно

  Не мога да си обясня побърканата логика на тези хора...ми то и азбест-а не би се зачел за опасен преди 40 години...ама днес да видиш.

  Драги ни (избрани от нас) управници. Има норми, те са нарушени. Зад тези норми седят доста проучвания и не са просто за да се превеждат (транслират както пише Дневник?!?) и да шашкат хората.

 35. 35 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 1049 Гневно

  Потресен съм от наглостта на тоя катил семерджиев.
  сега се оказа, че да се тровим е ок, а световната здравна организация са идиоти....

 36. 36 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 761 Неутрално

  До коментар [#20] от "neut": По времето на соца се вземаха проби и от чешмите по баира на село. И забраняваха да се ползват такива, където имаше повишено съдържание на уран. Ама глупостта е "демократичен" белег


 37. 37 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Това НЕ Е ЕСТЕСТВЕН източник на уран! ТОВА Е ЕДНО ОТ ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ!

  Обяснено е от хидрогеолозите от МГУ-то - източник на ураново замърсяване са старите рудници в района, а НЕ Е естесвен. Методът на добив е обяснен добре в коментара:

  До коментар [#24] от "gianni":

  А в Източна Европа, с разтворените от сярната киселина уранови соли. Основната технология при добива на уран в България беше геотехнологичния:

  https://en.wikipedia.org/wiki/In_situ_leach

  Инжектира се с мощни помпи слаб разтвор на сярна киселина, която разтваря урановите соли в рудата. Избилата вода се улавя и с йоно-обменни смоли се извличат това, което е нужно. Такива проблеми има и на територия на бившото ГДР и Чехословакия. Уранът не помогна на СССР-то да спечели, но водоносните слоеве за замърсени необратимо.
  —цитат от коментар 24 на gianni


  В урановите руди уранът е в свързано състояние (под формата на неразтворими съединения) и на практика е неактивен, а също така "неподвижен", т.е. лежи си някъде на дълбоко, водата (подземни/подпочвени води) си го плакнат, но не го разтварят и във водата може да има само "следи", т.е. минимални и напълно безопасни концентрации.

  Ще опиша по съвсем елементарен начин метода за добив: Урановата руда е на "жили" някъде по-плитко или по-дълбоко под повърхността. Пробиват се "кладенци" или сондажи до нивото на урановата жила, като те са на принципа на скачените съдове - под налягане се вкарва разреден разтвор на сярна киселина, която разтваря неактивните уранови съединения. Полученият разтвор вече съдържа разтворен уран под формата на йони (вече активен и (!) подвижен) и се извежда на повърхността, където се суши. У нас това се правеше на място (до самите сондажи) и на открито. Нещо повече, получената суха маса се транспортираше в открити камиони (тип самосвал) до преработвателните предприятия някъде из Родопите (!). През целия си път те "ръсеха" активен уран (т.нар. "горещи частици"). Отделно и основно в широк район подземните води бяха тотално замърсени в резултат на този метод за добив. От инженерна позиция извличането на разтворения уран е било "количествено", т.е. с минимални загуби ("загубите" от извличането са това количество вече разтворен и АКТИВЕН уран, което остава в сондажните "дупки" и на практика преминава в подземните води) от порядъка на 3-5%. Да, ама не! Виждаме, че почти четвърт век след прекратяване на добива водите в района са замърсени.

  Не знам тези добивни полета някога да са обработвани с цел рекултивиране и "запечатване", или ако е правено - то не е било както трябва.

  Тъй че: източникът на уран в районите на добив на уран от комунистическо (БКП управляваща партия) е промишлено замърсяване, макар и станало преди повече от 25 години.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 38. 38 Профил на buzanka
  buzanka
  Рейтинг: 570 Неутрално

  хората вече вицове си разказват на тая тема. а, уви, хич не е смешно. не знам как може да се допускат такива неща, абсурдно е

  Обичам да слушам само себе си
 39. 39 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 761 Неутрално

  Статията бъка от неточности и откровени лъжи. Няма как да напишеш цяла статия и да я започнеш с неточност:"На 12 април, след като първите проби, взети на 4 април, "- само дето пробите са от края на септември, протоколът за изследването е от октомври, съобщено на областния в началото на април.
  За стойностите, няма да пиша, писал съм ги вече тия дни.
  И за всички "познавачи"- всички в Хасково знаят че във водата има уран, но е в нормата, а превишението на урана и радиоактивността в пъти, а някои показатели и на порядък, не е нормално и укриването им е престъпление. И сульо и пульо да се правят на отворени, си е не просто простотия, а най вече идиотия

 40. 40 Профил на Lisanova Lisanova
  Lisanova Lisanova
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  ":


  Никой не казва имало ли е замервания за уран не само в Първомай и Хасково,а и в Българияотпреди Чернобил и след това,какви са резултатите и т.н.???
  —цитат от коментар 28 на Cara Mia


  Има.Но който мери той отговаря и се замита!Темата се преекспонира опасноста също.Но........................главнята заплаха е административна.Работа която е трябвало да бъде свършена не е,а крие риск от значение за националната сигурност и здравето на милиони.ПО СЪЩИЯТ НАЧИН МОЖЕ ДА СЕ ЗАМЕТЕ МНОГО ПО СЕРИОЗЕН ПРОБЛЕМ.Това е опасното за сега.
  Много поздрави на тези дето ми хакнаха компа когато копирах статия от друг сайт по проблема.Забавлявате ме.Само толкова ли можете?Предлагам Ви 2 седмичен курс та да не се излагате.20 000$.

 41. 41 Профил на raytcho
  raytcho
  Рейтинг: 579 Неутрално

  До коментар [#24] от "gianni":
  особено в полето около гр. Раковски
  не ми се мисли какви са нивата във водата там...

 42. 42 Профил на raytcho
  raytcho
  Рейтинг: 579 Неутрално

  До коментар [#40] от "jelev_jelqzko":

  ама колега - те твоите хора са виновни , та не се предсавяй за толкова загрижен

 43. 43 Профил на mesershmid
  mesershmid
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Пост 37 в 12,18ч с ник МУЗАР, единствен днес и тук казва истината. Горната статия е едно престъпно бла-бла-бла на перверзни журналисти, които за пет минути могат да се доберат до истината за МАСОВОТО ЗАМЪРСЯВАНЕ С УРАН В РАЙОНИТЕ, КЪДЕТО ПРЕЗ СОЦИАЛИЗМА СЕ ДОБИВАШЕ УРАН В ТЕЗИ НАЙ-ПЛОДОРОДНИ ПОЛЕТА ЧРЕЗ ИНЖЕКТИРАНЕ НА КИСЕЛИНА В ЗЕМЯТА И ПОСЛЕ ИЗПОМПВАНЕ НА СЪЩАТА, НО ВЕЧЕ СИЛНО ОБОГАТЕНА НА УРАН.., но не го правят. ПО СЕЛАТА ТАМ ИМА ХИЛЯДИ ХОРА, ПОМНЕЩИ ПОКРИТИТЕ С ПЕВЕЦЕ ТРЪБИ ПОЛЕТА И СОНДАЖНИТЕ ДУПКИ, СТОЯЩИ И В МОМЕНТА ТАМ КАТО БЕТОННИ ПИРАМИДКИ. ако някой иска да види за какво говоря ДА ОТИДЕ ДНЕС В ЗЕМЛИЩЕТО НА СЕЛО ДЕБЪР, ПЛОВДИВСКО. а здравният министър какви ги плещи горе не е за очудване - нали безброй доктори ни уверявах през соца, че чернобил е безвреден за България. А и досега в Англия бракуват износа ни от сушени РОДОПСКИ МАМАТАРКИ - ЗАРАДИ ЧЕРНОБИЛСКАТА РАДИАЦИЯ В ТЯХ !!!

 44. 44 Профил на dokoro
  dokoro
  Рейтинг: 750 Неутрално

  Според запознати причината да има уран във водата на Хасково е, че не се взема вода от язовир "Тракиец", а от сондажни кладенци.
  Явно на някой така му е по-изгодно.
  При наличие на уран почти под Хасково, с кой акъл се взема вода от кладенците?
  Навремето се е вземала вода от язовира.

 45. 45 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  Маматарки? Очудване?
  Грамотност?
  До коментар [#43] от "mesershmid":

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 47. 47 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Не са само до Дебър,идете къде Раковски и околността.
  Но не можем да отречем и един *полезен* факт - като пикаеш нощем,ще виждаш къде и няма да се оливаш....

 48. 48 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 761 Неутрално

  До коментар [#44] от "dokoro":Водата от Тракиец е бъкана с фекалии от свинарници и краварници над него. А най-интересното е, че Хасково е над водно езеро, а се снабдява от всякъде другаде, но не и това водно езеро. През соца бяха накарани всички големи предприятия да си направят сондажи и този тогава Астика си направиха кладенец и не вземат вода от градската градина, където е сега единият кладенец с повишено съдържание на уран. Някои от тези кладенци са с прекрасна вода , но тя се използваше, например в текстилния комбинат за изплакване та платовете.

 49. 49 Профил на elibal
  elibal
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#10] от "k_":

  Колега, не винаги е конспирация. Просто някои норми се променят, защото се натрупват доказателства за това, че могат да бъдат коригирани.
  Тези мембрани за които говорите НЕ се използват масово за питейно водоснабдяване. Така че няма нищо общо

 50. 50 Профил на elibal
  elibal
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#43] от "mesershmid":

  Е, ама италинаците ги купуват като топъл хляб

 51. 51 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3376 Неутрално

  До коментар [#6] от "simval":
  Имаме и старо вино, и бира, но си пием УРАНжада.

  Еретик
 52. 52 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#11] от "morf":

  Мда, и на мен това ми направи впечатление - пълната идиотска неграмотност на въпросната даскалица. Поне да се беше замислила каква е температурат на реакторите в Козлодуй (или поне каква е обшивката им), а не да обяснява как в тенджера под налягане уранът бил се деактивирал... Тая май го мисли, че е нещо като бактерия... Изобщо тотална простотия.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 53. 53 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  До коментар [#15] от "Xumpomo name":

  Като са открили радиоактивноста са продавали и радиактивна лимонада известно време като полезна (докато не измират или се разболяват учените открили радиоактивността).

 54. 54 Профил на jgn33471284
  jgn33471284
  Рейтинг: 237 Неутрално

  "Става дума за естествен замърсител, а не за изкуствен химически разлив" уточнили от министерството. Био уран, един вид? Че то всичко си било наред, пък ние се притесняваме. Даже може би е удачно да се вдигне цената на водата на хасковлии, щом такъв селектиран уран им пускат.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK