Доклад: Фрустриращо е бездействието на прокуратурата срещу престъпленията от омраза

Най-сериозното влошаване на правата на човека през миналата година е засилването на публичното подбуждане към омраза, дискриминация и насилие. А най-видимият прогрес - приемането на промените, свързани с подобряването на условията в затворите.

© Анелия Николова

Най-сериозното влошаване на правата на човека през миналата година е засилването на публичното подбуждане към омраза, дискриминация и насилие. А най-видимият прогрес - приемането на промените, свързани с подобряването на условията в затворите.Най-сериозното влошаване на правата на човека през миналата година е засилването на публичното подбуждане към омраза, дискриминация и насилие. А най-видимият прогрес - приемането на промените, свързани с подобряването на условията в затворите.


Това са част от изводите в годишния доклад на Българския хелзинкски комитет за състоянието на човешките права у нас за 2016 година, който беше представен днес.


Ключовата дума в резюмето на анализа, подписано от председателя на организацията Красимир Кънев, е застой.
Такъв се забелязва в решаването на проблемите на етническите и религиозните малцинства у нас - "дискриминацията на ромите в сферите на образованието, труда, жилищата, медицинското обслужване и системата на наказателното правораздаване", както и в изключването на ромите, както и на другите малцинствени групи от сферата на политическия живот и управлението. Не се отчита промяна и при системното малтретиране на задържани от полицията, където през миналата година не са били предприети никакви мерки.


Докладът отчита застой и в реформата на съдебната власт и особено на прокуратурата.


Свободата на изразяване също е продължила да се срива, а както е в предходни години, "корупцията разяждаше почти всички сфери на обществения живот и оставаше безнаказана".


Друга "особено фрустрираща" тенденция, отчетена в доклада е


ездействието на българската полиция и на прокуратура пред лицето на флагрантни престъпления от омраза".


То е довело до ескалация на расистките подстрекателства и е създало враждебна среда за малцинствата и мигрантите. Подобна е и оценката за медийния регулатор СЕМ, чийто капацитет и желание да санкционира речта на омраза спрямо етническите и религиозни малцинства "е бил винаги крайно ограничен".


Според доклада расистките подстрекателства през 2016 г. не са останали само на думи, а са прераснали и в насилия, атаки срещу молитвени домове и имущества. От това са били засегнати мигранти, които са станали жертви на нападения на расистки банди.


"По границата безнаказано действаха самодейни "ловци" на бежанци, които придобиха международна известност с бруталните си действия и с безнаказаността, на която се радваха. В някои случаи тяхната дейност бе поощрявана на най-високо държавно ниво. Стотици мигранти станаха жертви на насилия, ограбвания и тормоз от страна на българските правоохранителни органи, както и на противозаконни отблъсквания от територията на страната", е записано още в доклада.


Все по-засилващото подбуждане към омраза и насилие, е достигнало безпрецедентни мащаби. Това се е случило и заради "разпространяването на открити лъжи и расистки подстрекателства в социалните мрежи и по медиите, в това число популярни телевизии, използването на крайно обидни епитети срещу ромите, мюсюлманите и мигрантите, организирането на разнообразни публични прояви на расистки групи – антиромски и антибежански митинги, протести пред мюсюлмански молитвени домове, чествания на отявлени антисемити".


Като положително нещо през миналата година, отчетено в резюмето на доклада, е приемането на промените в закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража,


чрез които се даде възможност на затворниците да търсят отговорност за лошите условия, в които са принудени да живеят.


Това се случи благодарение на работата на заместник-министърът на правосъдието Андрей Янкулов, а след това и на неговия наследник - Красимира Филипова. До промените, с които се въведе превантивното средство за защита - възможността за директен достъп на лишените от свобода до съд, се стигна след пилотното решение "Нешков срещу България", постановено от Европейския съд по правата на човека.


"Тези промени обхващат широк кръг правоотношения – материалните условия в местата за лишаване от свобода, режимът, съдебният контрол върху актовете на затворническата администрация, превенцията и обезщетяването на лишените от свобода поради поставянето им нечовешки и унизителни условия, предсрочното освобождаване. Във всички тях промените ще доведат до значителни подобрения на изпълнението на наказанията", пише още в доклада.


Като най-голямото предизвикателство пред правата на човека в България през 2016 г.е посочено


"влиянието на няколко ултранационалистически партии от неототалитарен тип върху държавното управление". Пример за такова влияние от БХК посочват Патриотичния фронт, които заедно с "Атака" в предишния парламент
се е дължало "инициирането на почти всички ретроградни законодателни промени в сферата на правата на човека". "Само преждевременното прекратяване на мандата на парламента не позволи да бъдат разгледани няколкото други мракобесни предложения за изменения на Закона за вероизповеданията, внесени от Патриотичния фронт и "Атака" – за забрана на устройствата за озвучаване на джамиите и за забрана на използването на друг освен българския език по време на изпълнението на религиозни служби и обреди", отчитат от комитета.


Очаквайте в следващите дни извадки от доклада на Хелзинuския комитет в различните сфери

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6405 Гневно

  Наистина е фрапиращо бездействието на прокуратурата срещу подбужданите от БХК престъпленията от омраза!

  karabastun1@abv.bg
 2. 2 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 431 Неутрално

  Използването и налагенето на флуоресциращи чуждици е характерна чета на българофобите

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 3. 3 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1342 Разстроено

  Дневник, моля преведете на обикновения българин думата "фрустриращо е..." Наглото замърсяване на българския език е достигнало до отблскващи крайности. Рекламата ни залива с чуждици ежедневно , поне вие бъдете пазители на грамотния и разбираем език.

 4. 4 Профил на CINZANO - оправете си сайта!
  CINZANO - оправете си сайта!
  Рейтинг: 999 Весело

  Фрустриращо имбецилен доклад. Ако позволите така да се изразя...
  Пускам сълза...

  Мома, връщай 12 и 12А!
 5. 5 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  ''...По границата безнаказано действаха самодейни "ловци" на бежанци, които придобиха международна известност с бруталните си действия и с безнаказаността, на която се радваха...''
  http://www.dailymail.co.uk/news/article-3258980/What-guarding-border-really-looks-like-Pictures-veterans-retired-private-security-experts-patrol-Mexico-border-stopping-immigrants-smugglers-human-traffickers.html


 6. 6 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 1065 Весело

  Всъщност това е единственото полезно "бездействие" на Цацаратурата. От тази трънка няма да изскочи заек. Въпреки напъните.

 7. 7 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2239 Неутрално

  То да беше само това бездействие, щеше да е една от най-добрите прокуратури.
  Ама не би, с тяхното бездействие ( а и мощно съдействие) на целокупната държава и всичките ( с изключение на двама-трима:)) граждани беше нанесена щета в размер на милиарди и продължава да се нанасят щети за милиони и милиарди с доокрадването на активите на КТБ и ...прокуратурата или трябваше да се самообвини или да си трае, което и прави.
  Няма да цитирам по-дребни, но не по-малко вредни действия и бездействия като Костинбродските, като безобразията на Цацаров и КО във ВСС и какво ли не само за последните две години.
  Така че въпросното бездействие си е направо детска работа, спрямо всичко което са натворили в годините.

 8. 8 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 259 Неутрално

  До коментар [#4] от "CINZANO - върнете старият дизайн!":

  Напълно споделям коментара Ви, колега. Браво! :-)

 9. 9 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 586 Неутрално

  И аз съм фрустрирана, че прокуратурата не е закрила тази българомразка организация, фрустрирана съм че медиите ни занимават и натрапват гнусните им лъжи. Фрустрирана съм и от незнанието на български!

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2211 Весело

  До коментар [#3] от "citoyen":

  "моля преведете на обикновения българин думата "фрустриращо е..."

  "Фрустрация е термин от психологията, който обозначава емоционално състояние на човек, излъган в своите очаквания и/или лишен от възможността да постигне силно желана цел"

  Сиреч заглавието "Фрустриращо е бездействието на прокуратурата срещу престъпленията от омраза" трябва да се разбира, че "хелзинките" са отчаяни да им се сбъдне мечтата да раздават правосъдие за всяка дума или израз на опонента си.
  Но това е съвсем логично за авторитарното мислене като тяхното. Ако беше различно, щеше да е новина.

 12. 12 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1345 Неутрално

  До коментар [#5] от "pavur":

  Е да, ама това е доклад на "Българският" Хелзинкски комитет, дето критикува само България. Статията, дето си дал линк е обект на Американският Хелзинкски Комитет. Oh, wait... то май такъв няма...

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 13. 13 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2211 Весело

  До коментар [#4] от "CINZANO - върнете старият дизайн!":

  "Фрустриращо имбецилен доклад."

  Направо ФлаГрантен ... в португалското значение, flagrar, на латинската дума flagro - плачат та се късат за грантове. А в руското - разпалват страстите ... за пари.

 14. 14 Профил на vedal
  vedal
  Рейтинг: 277 Неутрално

  До коментар [#8] от "Читател":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 15. 15 Профил на vedal
  vedal
  Рейтинг: 277 Гневно

  До коментар [#10] от "Истината - "езикът на омразата"":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 16. 16 Профил на Moxito
  Moxito
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Дневник с такива статии създава толкова русуфили, колкото руското посолство за 5 години не може да създаде. "Фрустриращо" е съшо като грабят и убиват старци по селата и като раждат по десет деца, за да ги продават, но това са културни особености, които Бехекарчетата преглъщат много лесно, важно е да вървят грантовете.

  На мен ми е фрустриращо, как за няколко години мъдрата редакционна политика успя да ме обърне от убеден привърженик на западния модел, в убеден негов критик, но няма как иначе трябва да съм в един отбор с умерени канибали, хард ислямисти, всякакви гей-активисти, да си пея: виа шафен дас, и да изпадам в умиление, когато поредното БХК тролче ми обяснява какъв расист съм.

  С две думи, не цацата и боко убиха дясното в бг, нито караниците на радан и сие, уби го преди всичко журналистиката, която реши, че на десния избирател трябва да се наливат грантови мисли в главата.

 17. 17 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1107 Весело

  БХК си е направо флагрантен.....

 18. 18 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2211 Неутрално

  "инициирането на почти всички ретроградни законодателни промени в сферата на правата на човека"

  Не разбрах, кой е тоя Господ, който определя дали една законодателна промяна е прогресивна или ретроградна?
  Май някой си играе на юрист със "умствен багаж" на тропащо с крак детенце!? Правото винаги урежда наложили се взаимоотношения. Не си фантазира измислици като "език на омразата". Езикът е един -български. Може да се полза за изразяване и на омраза, и на любов, и на презрение или ирония. Омразата е "равноправно" чуство с любовта и всяко друго. Само идиот може да се помисли, че може да накара хората да имат едни и същи чувства за всяко нещо, което си пожелае.

 19. 19 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 1777 Любопитно

  БХК ,много просташка плюнка ще се излее тука ,главните виновници и подстрекатели за престъпленията от омраза са българските медии и политици и тяхната прокуратура

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6405 Любопитно

  До коментар [#19] от "Stewie":

  Що се натягаш на БХК, бе - да не си им стипендиант или помощник във фрустрирането на българите по пропагандата в нета!?

  karabastun1@abv.bg
 23. 23 Профил на id
  id
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Кой е авторът? Лора Филева - с ред награди от БХК.
  http://bnr.bg/post/100636519
  Kickbacks

 24. 24 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 586 Неутрално

  До коментар [#21] от "Rosen Metodiev":

  Точно така - ако някой казва истината, то ва не означава, че мрази. Ето защо БХК няма какво да клеветят хората, че мразели ромите, когато казват истините, че при тях извършените престъпления са непропорционално големи, остават в голяма степен безнаказани, не си пращат децата на училище, не си плащат сметките - все неща, подкрепени от факти и реални данни, но за българомразците от БХК това е омраза, защото те прожектират своята собствена ненавист върху другите.

 25. 25 Профил на pump it!
  pump it!
  Рейтинг: 217 Разстроено

  Най-доброто доказателство за точността на този доклад са коментарите тук. Ние сме един изключително прост народ. Елитът избяга , а ние превърнахме България в кочината на ЕС. Как се наричат обитателите на кочината?
  —цитат от коментар 20 на Rosen Metodiev


  Прав си!
  За съжаление...

  pump it!
 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 27. 27 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 949 Неутрално

  Не по-малко фрустриращо за нас е стремежът на БХК да злепостави България, за да си осигури грантовете от Сорос.

 28. 28 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8445 Неутрално

  "застой и в реформата на съдебната власт и особено на прокуратурата."
  Важното е да сме стабилни, каквото и да означава това.

 29. 29
  Кози Крак
  Рейтинг: 383 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 30. 30 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 586 Неутрално

  До коментар [#29] от "Кози Крак":

  Това е нарочно извъртане - полицейското насилие е незаконно и не го защитавам, но ти ми приписваш абсурдно сравнение. В коментара ми говоря за БХК, които обвиняват в омраза всички, които посочват проблемите в ромското малцинство и БХК оправдават тези прояви по най-различни начини, реално пречат на протичането на диалог, защото всички несъгласни с тях били "расисти" и БХК критики не приема.

  Ето ти прибягваш към лични обиди и ме набутваш в някакъв общ куп по критерии, които само ти си знаеш. Че и имаш претенции да си по-добър!

 31. 31 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#12] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности":

  хахахаха,АХК-Американски Хелзинкски Комитет,със спонсор ''България за Америка''.

 32. 32 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#29] от "Кози Крак":

  като те е срам-чемодан,вокзал,киев.

 33. 33 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#29] от "Кози Крак":

  кви права бе?я им виж сайта,с кви глупости се занимават:200 души в „Меден рудник” нямат документи
  В този комплекс проблемът с личните карти е най-сериозен. На един адрес – на ул. „Ален мак” 13 са били регистрирани близо 300 души. След като общината бута 30 постройки през 2008 г., някои от ромите са се преместили да живеят на същата улица, но на друг номер, а други си построили нови къщички. Но „Ален мак” 13 вече не съществува. Преди време, за да се сдобият с лична карта и адрес, ромите са се регистрирали на едни и същи улици и номера. Така на ул. „Тамара” 36 се регистрирали 180 души, а на ул. „Опълченска” 36 са се установили 130. Иванка Катева, 15 г., кв. „Победа”:
  Бременна съм с първото си дете. Нямам лична карта, а ще родя на 4 април. Притеснявам се как ще се оправя без документ. Живея с приятеля си в неговата къща тук в „Победа”. Той е на 18 години и има лична карта, но не искат да ме регистрират на този адрес, защото съм малолетна. По закон трябва да ме регистрират на адреса на майка ми, но и там не ме регистрират, защото майка ми била регистрирана на несъществуващ адрес. Как става така, че майка ми има лична карта на несъществуващ адрес, останалите ми 6 братя и сестри също имат лични карти на този адрес „Ален мак” 13 в „Меден рудник”, а на мен отказват да издав

  още там става въпрос за ''Гецов срещу България'',некъв луд,дето след жалба на съседите,бил настанен в лудница.Разпраа че не бил луд и държавата неправомерно го натирила в психиятрия,та съди държавата Страсбург.

 34. 34 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 615 Неутрално

  Ужасяващото е че пада границата на проявено насилие-още в училище.
  За големите да не говорим-лично избягвам да пътувам в обществен транспорт.

 35. 35 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 8955 Неутрално

  Прокуратурата и полицията не предотврятяват, те създават нетърпимостта към другия, особено ако е противник на вътрешния кръг на Цацаров...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 36. 36 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 8955 Неутрално

  Прокуратурата и полицията не предотврятяват, те създават нетърпимостта към другия, особено ако е противник на вътрешния кръг на Цацаров...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK