Върховният съд потвърди условната присъда на Владимира Янева

Върховният съд потвърди условната присъда на Владимира Янева

© Юлия ЛазароваВърховният касационен съд (ВКС) приключи казуса "Червеи", по който подсъдима беше бившият председател на Софийския градски съд Владимира Янева, като я призна окончателно за виновна, че е разрешавала незаконно подслушване в информационния масив на МВР над законово допустимия срок. Наложеното й наказание е 1-годишна условна присъда с 3 години изпитателен срок и глоба от хиляда лева.


Върховните магистрати потвърждават решението на двете долни инстанции, които признаха Янева за виновна и ѝ присъдиха същото наказание, като апелативният съд прибави към наказанието ѝ и глобата от 1 000 лв.


В решението на ВКС се посочва, че Законът за специалните разузнавателни средства (ЗСРС) указва срок за прилагане на СРС до два месеца, като при необходимост може да бъде продължен, но за не повече от шест месеца общо. "Този срок не започва да тече отново при всяко направено отделно искане за разрешение за експлоатация на СРС, независимо от неговото прекъсване, щом се отнася за същите лица или обекти, подадено е от един и същ заявител, при едни и същи факти, служещи като основание да се иска прилагане на СРС. Върховните съдии са категорични, че съгласието с обратната теза означава заобикаляне на разпоредбата на чл. 21 от ЗСРС, което е недопустимо. При това, органът, който издава разрешението, в случая – подсъдимата, няма право на преценка, а е длъжен да откаже да даде ново разрешение или продължаване на срока на вече даденото такова за използване на СРС, след като констатира, че е изтекъл максималният законов срок от шест месеца", се казва в решението.
Според Закона за съдебната власт магистрат, срещу когото влезе в сила присъда за умишлено престъпление, с която е наложено наказание лишаване от свобода, следва да бъде освободен от длъжност.


Случаят "Червеи" беше поводът, заради който главният прокурор Сотир Цацаров поиска отстраняването на Владимира Янева като председател на най-големия окръжен съд в страната в началото на 2015 г. Това се случи и малко след като съдът беше разтърсен от скандал, свързан със случайното разпределение на делата. Янева подаде оставка като административен ръководител и срещу нея започна разследване. Година по-късно от записите, добили популярност като "Яневагейт" стана известно, че главният прокурор и е обещал завоалиране на обвиненията. В мотивите на първоинстанционния съд съдия Иван Коев отбеляза, че прокуратурата е пропуснала да повдигне адекватни обвинения срещу Янева.


Единствените публични обяснения, които бившият председател на СГС е давала по случая са пред втората инстанция, когато тя се яви по делото и обясни, че е била подведена.


Наскоро новото ръководство на съда представи резултатите от проверка на начина, по който са се разрешавали специални разузнавателни средства в периода на управлението на Янева. Констатирани са безброй нарушения, а проверката беше пратена на прокуратурата. Оттам засега не са коментирали случая. Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, до които също достига доклада, отказаха да се занимават, за да не всяват паника


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK