Цацаров да подаде оставка, за да се разследва казусът със Сашо Дончев, искат от "Да, България"

Христо Иванов, председател на "Да, България"

© Анелия Николова

Христо Иванов, председател на "Да, България"Главният прокурор Сотир Цацаров да подаде оставка, за да може да бъде разследвана срещата между него и Сашо Дончев и твърденията, че му е оказван натиск. За това апелира лидерът на партия "Да, България" Христо Иванов по време на пресконференция.


Той също призовава всички прокурори в Софийската градска прокуратура и членовете на Висшия съдебен съвет да се самосезират по случая, а парламентът да създаде анкетна комисия, която да разследва.


Иванов заедно с членовете на "Да, България" Любомир Авджийски и Антоанета Цонева дадоха пресконференция по повод разпространеното вчера изказване на Сашо Дончев, че главният прокурор е упражнил натиск върху него по време на среща. В отговор днес от прокуратурата изпратиха позиция на Цацаров, в която той отрича твърденията на собственика на "Овергаз", като също го обвинява в опит за оказване на натиск.
По думите на Иванов версиите на Дончев и на главния прокурор са скандални, защото доказват среща между двамата, която е "атентат срещу демокрацията". Според лидера на "Да, България" тази среща е недопустима, ако не е проведена в Съдебната палата и за нея не е съставен протокол.


Бившият правосъден министър посочи, че версиите и на двамата участници в срещата не могат да бъдат разследвани, докато Сотир Цацаров заема поста главен прокурор. "По тази причина апелираме Сотир Цацаров да освободи поста, като си подаде оставката."


"Ако Цацаров твърди, че му е оказан опит за влияние, защо Дончев не е станал следствен, попита Христо Иванов и допълни: "Дори да вземем версията на Цацаров, става дума за липса на хигиена на главния прокурор."


През декември Христо Иванов поиска оставката на Цацаров, когато беше публикуван докладът от европейските прокурори, които в продължение на шест месеца анализираха работата на държавното обвинение.


Посредникът, посредникът


Христо Иванов обърна внимание на начина, по който е организирана срещата между Сашо Дончев и Сотир Цацаров. Той цитира позицията на Сотир Цацаров, в която се казва "главният прокурор е приел среща". "Как е поискана тази среща, през кого, има ли официално писмо, вписана ли е в публичния протокол на главната прокуратура", попита Иванов.


"Става дума за среща чрез посредник. Много е интересна тази фигура. Ще е много интересно какви връзки ще се открият, когато стане известно коя е тази фигура", каза той.


В отговор на журналистически въпрос дали от партията имат предположения кой е бил посредникът Антоанета Цонева каза, че от партията няма да оповестяват имена, защото искат разследване.


Рубикон


Христо Иванов описа ситуацията със срещата между Сашо Дончев и Сотир Цацаров като "Рубикон". Иванов призова медиите и гражданите да не допускат срещата "да се замаже, да се размие, да не бъде показана във вечерните новини на телевизиите", защото е от значение за "всички нас".


По думите на Иванов, ако версията на Сашо Дончев се окаже вярна, това би значило, че главният прокурор е нарушил три фундаментални за демокрацията свободи. "Имаме злоупотреба със съдебна власт, натиск и влияние върху медийната свобода и намеса в изборния процес", каза той.


Той заяви, че "Да, България" ще инициира законодателна промяна, с която да бъдат спазени препоръките на европейските прокурори за контрол над главния прокурор. В доклада се посочва, че е необходимо да бъде създаден пост на независим орган, който да разследва главния прокурор. Друг вариант е в парламента да бъде създадена специална комисия, пред която главният прокурор да се отчита на 3 месеца.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.
Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK