Валери Симеонов формално не управлява хотела от репортажа на "Шоуто на Слави"

Валери Симеонов формално не управлява хотела от репортажа на "Шоуто на Слави"

© Анелия НиколоваЛидерът на НФСБ и съпредседател на Обединени патриоти е излязъл от управлението на многобройните си фирми при влизането си в политиката, показва справка в Търговския регистър.


Повод за справката стана вчерашния репортаж на "Шоуто на Слави", според което Симеонов е в конфликт на интереси като собственик на хотел в Малко Търново, в който се настаняват военни и полицаи, командировани да охраняват границата с Турция. Симеонов е съдружник във фирмата собственик на хотела, в който без обществена поръчка се настаняват военнослужещи, командировани по границата за охраната ѝ. Това обаче не е в разрез със закона.


В излъчения снощи репортаж екипът на "Шоуто на Слави" обвини политика, че печели от държавния бюджет. При опит на един от сценаристите да попита лидера на НФСБ вярна ли е информацията той заяви, че тя не е проверена и няма никакъв конфликт на интереси. "Не ми се мотайте в краката. Пак сте неподготвени и недобронамерени", заяви Симеонов. По повод материала днес той каза, че ще сезира медийния регулатор и намекна, че ще съди "Шоуто на Слави".
Пред Би Ти Ви Симеонов уточни, че не е управител на фирмата "СКАТ" ООД, която притежава хотел "Козият рог", а е съдружник в нея. Законът не забранява притежаването на собственост в търговски фирми от депутати, а само участието в управлението им.


В конкретния случай управител на "СКАТ" ООД е Данчо Димитров Хаджиев, който притежава 490 лв. от капитала на дружеството, а останалите 4510 лв. са на Симеонов. Политикът е бил управител на фирмата до ноември 2014 г.


Според публикации в местни бургаски медии хотел "Козият рог" в Малко Търново е купен от "СКАТ" ООД през 2005 г. и е заработил през юни 2016 г. Съоръжението е открито през далечната 1974 г. и до 1989 е под шапката на "Балкантурист". Около 2001 г. затваря и ресторантът в него, като базата се разграбва и руши.


В репортажа на "Шоуто на Слави" се твърди още, че нощувката в хотела струва 70 лв. Симеонов отговори, че това е цената само за уикендите, а през делничните дни е 30 лв. През сайта booking.com стая с 2 легла или спалня в "Козият рог" може да се резервира за 63 лв. в последния момент, а през уикенда цената наистина е 70 лв., като в нея е включена и закуска. Подобни са цените и в малките семейни хотели и къщи за гости в района, а местата са ограничени заради настанените служители на "Гранична полиция" и армията.


Къде да спят войниците, участващи в охраната на границата, решават командирите на подразделенията, които са командировани, уточниха от Министерството на отбраната пред "Дневник". Седмица преди извършаването на ротацията командирите обикалят региона, в който ще пазят границата и избират къде да настанят хората си.


Критериите са да предлагат най-ниска цена за най-добри условия и да имат възможност да разположат цялата си група, която обикновено е около 15 души. Самите ротации се правят на всеки две седмици.


Според военното министерство няма как да се обяви обществена поръчка, тъй като в този район няма хотели. Местата за настаняване са предимно семейни къщи за гости, които предлагат до 10 места. При обявяване на тревога това би затруднило бързото събиране.


В момента в "Козият рог" има настанени 15 служители на армията, като те ще бъдат сменени след седмица. Плащат по 30 лв. на легло, като в цената влиза и храна, безплатен паркинг за военните машини в двора на хотела и безплатно ползване на помещения за провеждане на брифинги.


В Граматиково, което е по-близо до границата, офертата за настаняване е била 40 лв., като хотелът не е предлагал паркинг и машините трябвало да бъдат паркирани на улицата, което е проблем за сигурността им, разкриха от Министерството на отбраната.


От Търговския регистър се вижда още, че съпредседателят на "Обединени патриоти" е едноличен собственик на "СКАТ ТРАНС" ЕООД, а управител на фирмата е Петьо Савов Георгиев. Същият управлява и СКАТ ТВ, в която притежава капиталов дял от 490 лв., колкото е делът и на Хаджиев, а на Симеонов е 4020 лв. Георгиев управлява и "СИТИНЕТ КО" ЕООД, която е собственик на "СКАТ ТВ".


Валери Симеонов притежава и дял в "СОЗОПОЛ НЕТ" ЕООД с управител Костадин Янев Германов. До 2012 г. е имал и дял от 2500 лв. в "ПРОЕКТ КОНСУЛТ - СМ" ООД, който е продал на Николай Ангелов Миков.


До ноември 2014 г. Симеонов е бил съуправител на "ТЕЛЕВИЗИОНЕН КАНАЛ БЪЛГАРИЯ", а след това единствен представляващ остава съдружникът му Илийчо Кирчов Алеков. Съпредседателят на "Патриотичния фронт" има още дял от 1250 лв. в СКАТ - Попово. Останалите му съдружници там са Милен Йорданов Недялков с 2500 лв. и Петьо Георгиев с 1250 лв.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK