Не е открито наднормено съдържание на уран във водата Първомай

Не е открито наднормено съдържание на уран във водата Първомай

© Цветелина Белутова, КапиталНе е открито наднормено съдържание на естествен уран в питейните води от района на Първомай, съобщиха от министерството на здравеопазването.


Информацията за наличие на уран в два водоизточника в община Първомай беше обявена преди два дни от началника на отдел "Радиационен контрол" към Регионалната здравна инспекция - Пловдив Цвета Иванова.


Днес са излязли окончателните резултати от анализа на питейните води от Първомай. В Националния център по радиобиология и радиационна защита (НЦРРЗ) са били изследвани 18 проби, предоставени от РЗИ - Пловдив – по две от Първомай, село Крушево, село Православен, село Бяла река, село Караджалово, село Градина, село Милево, село Белозем и село Борец.
Заместник-директорът на НЦРРЗ Орлин Стоянов е информирал министъра на здравеопазването Илко Семерджиев, че в нито една от взетите проби не е открито наличие на естествен уран, надвишаващо границата от 0.03 мг/л.


Вчера Върховната административна прокуратура нареди на главния държавен здравен инспектор да провери как се спазват нормативните изисквания, осигуряващи безопасността на водата, предназначена за питейно-битови цели. Институцията се е самосезирала по информация в медиите за наличие на уран в питейната вода в Първомай и Хасково, където и в новите проби от водата бяха открити повишени количества уран.

Ключови думи към статията:

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  Сигурно се е полуразпаднал.

 2. 2 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 7703 Неутрално

  Излишно създаване на паника.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах