Конкретни мерки за урана във водата ще има следващата седмица

Министър Илко Семерджиев

© Анелия Николова

Министър Илко СемерджиевДнес се очаква да е готов окончателният доклад за ситуацията с превишените нива на уран във водата на Хасково и по него конкретен план с мерки ще бъде изготвен следващата седмица. Това обяви служебният вицепремиер и министър на здравеопазването Илко Семерджиев от трибуната на Народното събрание, по време на първото изслушване в новия парламент. Той отново увери, че към момента здравен риск за хората не съществува.


Министрите на здравеопазването, на регионалното развитие и на околната среда и водите от служебния кабинет бяха извикани в Народното събрание за изслушване по проблема за урана във водата на Хасково от "БСП за България". В становище преди началото на въпросите, говорителят на БСП Елена Йончева обвини предишния кабинет на ГЕРБ за неглижирането на проблема, а след края председателят на партията Корнелия Нинова заяви, че "служебният кабинет замита следите на предишното правителство".


Какво е предприето
От трибуната Семерджиев обясни, че от 2011 г. поетапно се въвеждат по-консервативни норми за показателя "естествен уран" и кратковременната употреба на вода с отклонения над новите занижени прагове не крие непосредствена опасност за здравето.


Вчера са били изпратени инструкции до Центъра за оценка на риска по хранителната верига и Националния център за обществено здраве и анализи да събират статистически данни с цел анализ на болестност и заболеваемост от бъбречни и онкозаболявания, каза Семерджиев. Питейната вода в Хасково в момента се доставя от водоноски от помпена станция "Воеводово", чистота на водата и дезинфекцията на водоноските се контролират, увери той.


Новосформираната междуведомствена група с експерти от здравното министерство и здравните инспекции, министерствата на околната среда и водите и на регионалното развитие, ВиК и агенции към ведомствата, подготвят междинен доклад, който ще съдържа конкретни препоръки за засилване на проверките и контрола над водоизточниците - особено тези в близост до закрити уранови мини, както и препоръки за допълнителен контрол върху тях. Ще има и предложения за актуализиране на нормативната база за подобряване на лабораторния капацитет на органите на държавния здравен контрол и другите компетентни институции. За експертна помощ са поканени и представители на Световната здравна организация.


Министър Ирина Костова

© Анелия Николова

Министър Ирина Костова


Засега няма административни наказания


Служебните министри увериха, че за завишените стойности не се е знаело по-рано. По думите на министъра на регионалното развитие и благоустройството Спас Попниколов през 2016 г. са взети над 500 проби на водата и не е имало притеснителни данни. За пръв път в РЗИ-Хасково данни за проблем с водата са получени на 4 април т.г с писмо от Басейнова дирекция "Източно-беломорски район"-Пловдив, повтори и Семерджиев.


Докато тече проверката на прокуратурата, в Басейновата дирекция не се предприемат действия по уволняване на служители заради урана в Хасковско, каза служебният министър на околната среда и водите Ирина Костова. По думите й на 11 април е била назначена вътрешноведомствена група, "която да направи проверки какво се е случвало в уведомяването при получаването на тези резултати".


По думите й показателите алфа активност и уран се правят веднъж годишно от МОСВ, като след това се оповестяват на страницата на Изпълнителната агенция по околна среда. Тази година те са били предоставени на 19 януари.


Елена Йончева, депутат в 44-то Народно събрание

© Георги Кожухаров

Елена Йончева, депутат в 44-то Народно събрание


Кой е виновен


Вина за ситуацията с урана в Хасково носи правителството на ГЕРБ - министърът на здравеопазването Петър Москов, на регионалното развитие Лиляна Павлова и на околната среда и водите Ивелина Василева, смята Елена Йончева от БСП, която инициира изслушването по темата. Според нея завишени стойности на урана са се отчитали и в предишни години и Министерство на здравеопазването е имало достъп до тази информация, но не е предприемало мерки. По думите й спирането на помпени станции поставя реална опасност от режим на водата в Хасковско.


В края на двучасовото изслушване Корнелия Нинова обобщи, че новият парламент е тръгнал "по установеното русло - много приказки и никакво решение". За урана във водата все още не се знае какъв е ефектът върху здравето, не се знае източникът, не се знае какво да се направи, коментира тя.

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8279 Весело

  Хайде сега някой хитър търговец да патентова хасковска енергийна напитка Уранжада!

  karabastun1@abv.bg
 2. 2 Профил на mitakadm
  mitakadm
  Рейтинг: 250 Неутрално

  Ще вземат мерки. Малко плутоний във водата и после всеки ще има АЕЦ в къщи

  Колкото повече - толкова повече
 3. 3 Профил на hamiltonf1
  hamiltonf1
  Рейтинг: 3770 Неутрално

  Дано повече името на И. Семер. не се чуе в управленските среди...

 4. 4 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7499 Неутрално

  Проблемът не е нов и дълго време се е премълчавало за съществуването му. Фактът, че МОСВ извършва само веднъж годишно анализ за уран и алфа активност е достатъчен

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 5. 5 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 1436 Неутрално

  Не разбрах какви ще са конкретните мерки.
  Само с комисия и препоръки не става.
  А извинението за по-консервативни норми е колкото и смешно толкова и трагично и страшно.
  За съжаление този случай показава безсилието на държавата да се справя с проблеми.

 6. 6 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 1066 Неутрално

  Да пиеш 4 пъти над допустимите норми вода с уран ...три години !!!! Много добри видими неща за Хасково. Не светят ли вече нощно време? Поне ще икономисат ток :) Не че България не пие 3 пъти повече вода с азбест. Водопроводната система е изградена през гадното време на комунизма 1950 до 1980. През последните 30 години се подмениха едва 2-3 % от тръбите. Иначе те си остават в 98% нитернитови с загуби на вода в рамките на 50%-66%. Ако нещо "комунистическо" трябваше да се унищожи ,това бяха тези водопроводи. Те вече са с отдавана изтекъл амортизационен срок. Всички ВиК са на загуба ,поради горните обстоятелства. Понеже винаги държавата плаща ( без вода не може) , това е една система пълна с Герберски активисти.

 7. 7 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7909 Неутрално

  "За пръв път в РЗИ-Хасково данни за проблем с водата са получени на 4 април т.г с писмо от Басейнова дирекция "Източно-беломорски район"-Пловдив."
  Абе друго си е Елена Йончева да прочете едно патетично слово, как от години в Хасково пият радиоактивна вода и как някой нарочно иска да ги умори. И това естествено са министрите от предходния кабинет.

 8. 8 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 2319 Неутрално

  йончева е права ,но от това нищо няма да последва

 9. 9 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Аз предлагам всички които за знаели за урана във водата (начело с доктор Менгле) но са си мълчали да минат на 2 годишна диета с вода от Хасково (и виски които мислях че това не е проблем също)

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 10. 10 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#7] от "Роси":

  "Публикувано във факти.бг:

  Още от 2015 година, бившият министър на екологията Ивелина Василева и бившият министър на здравеопазването Петър Москов, са знаели за проблемите с водата в Хасково и нищо не са предприели. Това се разбра от днешния парламентарен контрол.

  През февруари 2015 е констатирано първото замърсяване на водата с уран в Хасково. Следващото контролно замерване е проведено през април 2016 година. И след него няма никаква реакция от Василева и Москов. Кумулативният (натрупващ ) ефект с увеличени в пъти нива на замърсяване, са установени и на 04.04.2017 г. Тоест в продължение на над 2 години десетки хиляди в това число деца и възрастни (най уязвимите) са тровени с радиоактивност. Никой все още не може да каже, какви ще са пораженията върху здравето на хората и последващите поколения. "

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 11. 11 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1899 Неутрално

  Доскоро в Хасково. Вече и в други градове.
  Демокрацията не отне способността на властта да крие информация.

 12. 12 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4500 Весело

  Ха-ха!
  А до тогава хората ще карат на....лимонада!

  Success is not final, failure is not fatal: it is the courage to continue that counts. - Winston Churchill
 13. 13 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4500 Неутрално

  До коментар [#11] от "zhivko6461":

  Това дето комбината БСП/ГЕРБ/ДПС се опитват да ни пробутат в никакъв случай не може да се нарече демокрация!

  Success is not final, failure is not fatal: it is the courage to continue that counts. - Winston Churchill
 14. 14 Профил на Ослик, суслик, паукан
  Ослик, суслик, паукан
  Рейтинг: 872 Весело

  До коментар [#2] от "mitakadm":

  Сигурно на това руснаците му викат да пикаеш вряла вода.

  I had a dream, Joe
 15. 15 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 716 Неутрално

  До коментар [#7] от "Роси":
  До коментар [#10] от "vinetu":

  До коментар [#7] от "Роси":"Тоест в продължение на над 2 години десетки хиляди в това число деца и възрастни (най уязвимите) са тровени с радиоактивност. Никой все още не може да каже, какви ще са пораженията върху здравето на хората и последващите поколения. "
  —цитат от коментар 10 на vinetu

  Всъщност вероятно десетилетия са си пиели такава вода, но от 2015 г. са въведени по-високи показатели на питейните води вследствие на приета евродиректива. Рестриктивната норма за уран като химичен елемент става 0,03 микрограма на литър - два пъти по-ниска от действащите до 2015 година (0,06 микрограма на литър), а за общото ниво на алфаактивност е въведено контролно ниво от 0,1 бекерела на литър (предишното ниво е било 0,5 бекерела на литър или пет пъти повече).
  И откъде всъщност разбрахте, че са тровени с радиоактивност? Правите ли разлика между нормите за уран като химичен елемент (това е същото като например колко желязо трябва да има във водата) и за уран като радиоактивен изотоп. До момента не ми е известно да са съобщили данни за превишаване на радиоактивността, досега съобщават само за минимално превишение на урана като химичен показател.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах