Според европейски експерти защитата на авторски права в интернет е все още "аналогова"

Терез Комодини Какиа (в ляво на снимката), ректорът на Варненския Икономически университет проф. д-р Пламен Илиев и евродепутата Емил радев

© Дневник

Терез Комодини Какиа (в ляво на снимката), ректорът на Варненския Икономически университет проф. д-р Пламен Илиев и евродепутата Емил радевСъществуващото в момента европейско законодателство, което защитава притежателите на авторски права в сферата на информацията и развлеченията, е съобразено с технологиите, които съществуват в момента и по тази причина е подвеждащо по отношение на бъдещето. Това каза днес във Варна Терез Комодини Какиа, докладчик на Европейския парламент по предложението за директива относно авторското право в единния цифров пазар. Тя участва в кръгла маса по проблемите на защитата на авторските права в европейското и национално законодателство, организирана от Научноизследователския институт на Варненския Икономически университет и евродепутата Емил Радев.


"Днес, ние нямаме яснота по това,


как утре потребителите ще ползват цифрово съдържание
нито как самите те ще генерират съдържание в бъдеще, обясни Какиа. За това и изработването на законодателство, което ще защитава авторските права от тук нататък, без да знаем как ще изглеждат новите онлайн платформи, е изключително трудна задача".


Според нея важно е бъдещото европейско законодателство да защитава в еднаква степен както правото на потребителите да бъдат информирани, така и авторските права на издателите, но и тези на собствениците на онлайн платформи за разпространение на информацията.


По време на днешната кръгла маса изпълнителният директор на Съюза на издателите Мехти Меликов каза, че защитата на авторските права е в основата на


защитата на правилата за правене на бизнес в бранша


"Масовото копиране на съдържание е огромен проблем в България, каза още Меликов. Нека вземем за пример компаниите, които предлагат услугата "пресклипинг" - доставка до до абонати на пълния обем информация по дадена тема. Потребителите плащат за информацията на доставчика на пресклипинги, но не и на този, който е създал самото съдържане. Но има и друг ефект – абонатите на прекслипинг услуги отказват да се абонират за изданията, чиято информация ползват, а това води до допълнителни загуби за издателите".


Меликов каза също, че нарушаването на авторските права на издателите е сред причините за


тежко деформираната медийна среда в България


"Резултатът от това е драстичен спад в качеството на журналистиката, криза в професията, унизително ниски нива на заплащане на журналистическия труд, изпадане в зависимости", обясни изпълнителният директор на Съюза на издателите.


Според участниците в кръглата маса новото европейско законодателство в защита на авторското право трябва да намери баланса в защита на всички по веригата за разпространение на интелектуална собственост в сферата на информацията – от журналистите, през агрегаторите на новини до крайните потребители.


В днешната среща участва и Карл Райън, мениджър "Публична политика и правителствени отношения" в Google. Той обясни как действа


системата за проследяване на авторски права


в платформата за видеосподеляне Youtube. Според Райн технологията, базирана на проследяването на т.нар. референтни файлове, предоставяни от носителите на авторски права е струвала на Google 60 млн. долар.


"На пръв поглед изглежда трудно разбираемо, но авторски права могат да бъдат нарушение дори когато качвате в интернет видео, на което показвате колко добре танцувате на фона на новото парче, да речем, на Марая Кери", обясни той.


Използваният от Google софтуер за проследяване на референтни файлове в крайна сметка има за цел


справедливото разпределяне на приходите от реклама


между притежателите на авторски права и собствениците на онлайн платформите, през които произведенията им достигат до потребителите, каза още Райън.


По данни на Google ефектът от използването на системата за идентификация на съдържание до този момент са приходи от над 2 млрд. долара.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK