Референдумът за златодобив в Трън ще бъде на 11 юни

Референдумът за златодобив в Трън ще бъде на 11 юни

© Сдружение ТрънМестният референдум за златодобива в Трън ще се състои на 11 юни. Това реши на извънредно заседание днес Общинският съвет, съобщи председателят му Бойчо Харалампиев, цитиран от БТА.


Въпросът, на който трябва да отговорят местните жители, на предстоящото допитване е: "Против ли сте община Трън чрез Общинския съвет да одобрява устройствени планове, определящи територии за добив и обработка на метални полезни изкопаеми?".


Общинският съвет е одобрил 45 хил. лв. за провеждането на референдума, също и за изборните книжа. БТА добавя, че на днешното заседание са присъствали 10 от общо 11 общински съветници.


Местният референдум в Трън трябваше да се проведе заедно с парламентарните избори на 26 март. Първоначално въпросът за допитването бе формулиран така: "Съгласни ли сте община Трън да не одобрява устройствени планове, предвиждащи добив и преработка на подземни богатства". Заповед на областния управител на Перник Васил Михайлов обаче спря провеждането на допитването заедно с изборите с мотива, че книжата за него не са били утвърдени от общинския съвет на едно заседание заедно с решението за провеждането му, както постановява законът. Михайлов стана областен управител в средата на февруари, след като предишният - Александър Александров, бе включен в партийна листа.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK