Прокурорът по "Яневагейт" ударил дете, защото го прередило на опашка (допълнена)

Прокурор Димитър Петров

© Анелия Николова

Прокурор Димитър ПетровИзбори 2022

Прокурорът от Софийската градска прокуратура (СГП) Димитър Франтишек Петров нападнал ученик на училищна лавка, защото го прередил, съобщи сайтът "Биволъ". Момчето от девети клас е било нашамарено от обвинителя, а след това е било хванато от него за гушата преди да се намесят очевидците. Бащата на детето е подал жалба в СДВР, но случаят бил покрит от прокуратурата, след оказан натиск, твърдят от "Биволъ".


От столичната полиция заявиха за "Дневник", че за повече подробности по случая следва да се обърнем към прокуратурата и той не бил отскоро, т.е. не бил "от преди два или три дни". С това на практика те потвърдиха за инцидента, а говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова не вдигаше телефона си и по-късно започна да го затваря. "Дневник" се свърза и с прокурор Петров, който след като два пъти попита коя медия го търси каза, че "не е удобно" и затвори телефона.


Прокурор Петров стана известен след като се разбра, че той е отказал да образува дело за набеждаване срещу депутата от ДПС Делян Пеевски, както и че прекрати разследването по случая "Яневагейт". Той беше наблюдаващ прокурор и по делото "Червеи" срещу Владимира Янева, която получи условна присъда за това, че разписвала разрешения за СРС над законния срок.
От записите, добили популярност като "Яневагейт", се чуваше, че главният прокурор ѝ е обещавал "завоалиране" на обвиненията. А в мотивите към присъдата на първоинстанционния съд беше отбелязано, че прокуратурата е пропуснала да повдигне адекватни обвинения срещу Янева.


Петров е част от специалното антикорупционно звено на прокуратурата, създадено от главния прокурор, поради което се твърди, че държавното обвинение се е доближило до т.нар. "румънски модел".


Според очевидци момчето, набито от прокурора, бързало за час и минало отпред. Петров, чиито дъщери учели в същото училище, също чакал на опашката. Прокурорът направил забележка на деветокласника, който му отговорил, след което "Петров му скочил, хванал го за гушата, завлякъл го няколко метра настрана и го шамаросал", пише "Биволъ".


Версиите на очевидците се разминавали за това как е бил ударен ученикът – с плесница или с юмрук. Те твърдят , че деветокласникът е бил и "душен" с дрехата си, преди лавкаджийката да се намеси.


От училището обяснили, че пострадалото момче не е прередило обвинителя, а имало установен ред, при който децата са с предимство пред родителите, за да не закъсняват за час. Бащата на момчето разказал, че то е със сърдечна операция и много се уплашил прокурорът да не го удари в гърдите. "Доколкото разбрах, той го ударил по лицето. След което го е хванал за гушата. Ходихме на психиатър. С травма е от случката. Моят син не е бит никога. Не възпитавам децата си си бой. Най-малко ще позволя "някой си да го възпитава по този начин", разказал бащата.Бащата бил повикан от шефката на Софийската градска прокуратура Емилия Русинова, която обяснила на родителите на детето, че прокурорът бил "по-краен във възпитанието на децата си" и такъв бил темпераментът му.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK