Петко Петков даде на съд временния шеф на Софийския районен съд

Съдията Петко Петков и и.ф. председател на СРС Стефан Милев

© Дневник

Съдията Петко Петков и и.ф. председател на СРС Стефан МилевСлед като миналата седмица съдията от Софийския районен съд Петко Петков доказа пред съда, че Националният институт по пправосъдие неправомерно го е дисквалифицирал в конкурса за преподаватели, той е пратил на съд и заповед на временния шеф на Софийския районен съд (СРС) Стефан Милев.


Пред Административния съд на София град Петков е оспорил заповед на Милев, с която му е "обърнато внимание" за забавяне по три дела. Те са свързани с разкриването на банкова тайна, след проверка на Инспектората към ВСС, съобщи сайтът defakto.bg, което бе потвърдено и пред "Дневник".


Миналата седмица стана известно, че столичният административен съд е отменил решението на Националния институт по правосъдието (НИП) от октомври 2016 г., с което за постоянен преподавател на младшите съдии по наказателно право не бе избран първият класиран кандидат с най-голям брой точки - съдията Петко Петков. Съдът обяви решението на УС на НИП като немотивирано и незаконосъобразно. Кандидатурата на Петков бе отхвърлена след сигнал от главния прокурор Сотир Цацаров, който е член в Управителния съвет на НИП по право - че има "системен проблем" в срочността на делата при Петков. Въпреки че към онзи момент Петков е бил без нито едно ненаписано дело. По сигнала на главния прокурор обаче Инспекторатът към ВСС започна проверка на съдията, който е и бивш зам.-правосъден министър в екипа на Христо Иванов. Така в началото на годината инспекторите установиха забавяне по три наказателни дела за разкриване на банковата тайна.
Според Петков заповедта на Милев е немотивирана и тенденциозна


Санкцията не е част от дисциплинарните наказания, но и за "обръщането на внимание" трябва да се докаже виновно неизпълнение на задълженията и води до неблагоприятни професионални последици. За това и подлежи на съдебен контрол, аргументира се бившият зам.министър в жалбата си.


Петко Петков е съдията който бе класиран на първо място за преподавател на младшите съдии в националния институт по правосъдие /НИП/, но не беше назначен заради заключение на Инспектората че е забавил дела, без да е взето под внимание възражението му. Петков е известен като критик на редица действия на ВСС и на статуквото в съдебната власт


Проверката на Инспектората приключва на 25 януари с установяване на нарушения на сроковете по Закона за кредитните институции и препоръка - на съдия Петков да бъде обърнато внимание. На 3 февруари той подава молба до и.ф. председател на СРС Стефан Милев


с искане да бъде изготвена справка за индивидуалната му натовареност, включително и за да се защити пред Инспектората, но не получава отговор.


След което пише възражение до главния инспектор Теодора Точкова, в посочва, че е бил е в обективна невъзможност да се вмести в сроковете по всички дела, които е приключил за проверявания период, а забавата по цитираните три преписки не е било непропорционално на резултата.


Петков посочва, че едното "забавено" дело му е било разпределено на 31 август 2016 г., а другото на 1 септември 2016 г. Освен че


в този период за една седмица е получил 28 дела,


не е взето предвид, че за четирите седмици до произнасянето на решението по първото дело е провел 7 открити съдебни заседания, въпреки че периодът съвпадал със съдебната ваканция, а за 12-те дни до произнасянето му по второто дело е имал 4 дни съдебни заседания от общо осем работни.


Отчитайки датите на обявяване на съдебните актове през проверявания период, от акта на Инспектората е видно, че


за четириседмичния период от разпределяне на делото, по което е констатирано по-голямото забавяне, до обявяване на решението е изготвил общо 25 съдебни акта


е видно от мотивите към жалбата.


Отделно от това се изготвил и крайните си актове по останалите 26 дела, които са му били разпределени по дежурство и по които проверката не е констатирала забавяне, аргументира се Петков.


Не е взета предвиди фактическата констатация, че в седмицата, в която това делото за което му "се обръща внимание", му е разпределено, е получил общо 38 дела по дежурство, като при произнасянето по останалите 37 проверката не е констатирала забавяне.


Принципното възражение на Петков е, че


в проверката изобщо не е обсъден и дори не е посочен предметът на разгледаните дела


"Въпреки, че статистическите данни показват значителната ми натовареност – четвърти по брой постъпили дела за периода (отделно от заварените на състава 284 дела) и трети по брой приключени дела, само те не са достатъчни да установят действителната ми натовареност като съдия. По този начин не може да бъде направена изобщо оценка на натовареността с оглед изработената и влязла в сила на 1 април 2016 година норма от ВСС. Според критериите на нормата за натовареност на ВСС, личните ми изчисления показват, че само за проверявания период (7 месеца и 15 дни) коефициентът ми на индивидуална натовареност е около 180, при положение, че


правилата на ВСС квалифицират като свръх натоварен магистратът, чийто индивидуален коефициент на натовареност надхвърля 130 годишно", аргументира се той.


На 27 март главният съдебен инспектор Теодора Точкова отхвърля възраженията му като неоснователни.


Тя напомня, че Законът за кредитните институции изисква районният съдия да се произнесе в 24-часов срок по искания за разкриване на банкова тайна и са регламентирани бързината и оперативността на това производство. Като за развитието му е необходимо единствено искането да е отправено от посочен от закона орган и да съдържа нужните реквизити. Т.е. исканията са формални и произнасянето по тях, очевидно, също би трябвало да е такова.


За третото дело, образувано на 8 март, се броят постъпилите преписки за 8 и 9 март. Те са общо 19, но от тях незабавно произнасяне са изисквали 6, произнасяне в 24-часов крок – 5, по останалите 8 съдията имал между 3 и 7 дни срок. "По това време той провел две открити съдебни заседания и е имал възможност да бъде изряден в сроковете", аргументира се Точкова. Заявява също, че общата натовареност на съдията, както и характерът на делата са били отчетени при проверката и за това препоръката е само за дисциплинираща мярка.


На 3 април Стефан Милев издава заповед, с която изцяло приема мотивите на Инспектората и "санкционира" Петко Петков с "обръщане на внимание".


"Съдържащите се в заповедта мотиви са бланкетни, не обсъждат изобщо дали деянието е извършено виновно, дали е налице системност


и дали обективно ми е било възможно да постановя решенията по трите наказателни частни дела в процесуалните срокове, пише Петков до съда. Нещо повече – в самия ход на проверката той е отправил писмена молба за изготвяне на справка за натовареността му, която да послужи като доказателство при възражението му срещу акта с доклада от проверката пред главния инспектор – г-жа Точкова. Но изобщо не получил отговор.


Създадените от от и.ф. председател на съда спънки не само че са ограничили значително правото на съдията да се защити при проверката, но и са знак за тенденциозност, подчертава в мотивите си Петков.


Същевременно


"още преди приключване на проверката ми беше показано, че ще ми бъде наложена дисциплинираща мярка


без значение какъв ще бъде окончателния й изход –


факт, с който самата процедура беше сведена до чиста формалност", мотивира се съдията.

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1222 Неутрално

  "Кандидатурата на Петков бе отхвърлена след сигнал от главния прокурор Сотир Цацаров, който е член в Управителния съвет на НИП по право - че има "системен проблем" в срочността на делата при Петков. Въпреки че към онзи момент Петков е бил без нито едно ненаписано дело."

  Главният мафиот /прокурор/ не си поплюва

 2. 2 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1486 Неутрално

  Мафията в затвора веднага!

 3. 3 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1238 Неутрално

  *Т.е. исканията са формални и произнасянето по тях, очевидно, също би трябвало да е такова.*
  Това ясно показва депеджето на правосъдието ни - формално.
  Еле щом главният съдебен инспектор Теодора Точкова го казва.

 4. 4 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5758 Неутрално

  Трябва да се отбележи, че и.д. Председател на съда е бивш прокурор на Цацаров...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 5. 5 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5118 Неутрално

  Почти всичко в съдебната система е плод на задкулисни договорки! Да си спомним как бе назначена Янева (семейна приятелка на Цвъки) и Георги Колев. Как бе "избран" Цацаров ("Ти си го избра"). Когато големите (политиците) работят така, малките имат само избора да се подмазват, за да направят кариера или да останат честни и да бъдат преследвани!

 6. 6 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7389 Неутрално

  Стефан Милев просто изпълни поръчката на Цацаров.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK