Съдебна сага, продължила близо 15 години, ще струва 10 хил. лв. на данъкоплатците

Съдебна сага, продължила близо 15 години, ще струва 10 хил. лв. на данъкоплатците

© Надежда Чипева, КапиталМинистерството на правосъдието се е споразумяло с гражданин за максимално предвиденото обезщетение от 10 хил. лв. заради забавяне на дело за измама срещу него, което е продължило 14 години, 8 месеца и 24 дни. Останалите обезщетения за забавени наказателни дела варират между 1100 и 7500 лв.


За последните три месеца на 2016 г. са изплатени общо 117 660 лв. по 48 споразумения
заради бавно правосъдие. Това показва справка от правосъдното министерство до главния инспектор Теодора Точкова, за която информира пресцентърът на Инспектората към ВСС.


Делото за измама, заради което е платено най-голямото обезщетение, е едно от петте дела, за които
инспекторатът установи, че са прекратени по давност.


Близо 15-те години производство по него включва досъдебната и съдебната фаза. При проверката на инспекторите са установени периоди, през които не са извършвани действия по разследването, както и периоди на


бездействие от прокуратурата.


Наблюдаващият казуса обвинител е връщал делото два пъти на разследващите за отстраняване на допуснати нарушения и за доразследване.


След това и съдът е прекратявал на два пъти делото, когато то е стигало до него - през 2004 и 2007 г., заради съществени процесуални нарушения при изготвянето на обвинителния акт. По тази причина делото е връщано на прокуратурата. Най-сериозни забавяния са допуснати при третото разглеждане на казуса пред съда, когато вече той е започнал по същество през 2009 г. Насрочени са били 22 съдебни заседания, като по време на последното - през юни 2016 г., производството е прекратено поради изтекла давност.


Заседанията са били отлагани главно заради нередовно призоваване и неявяване на свидетелите,


а на два пъти делото е започвало от начало при нов състав заради принципа за неизменност на състава.


Иначе за същия период от 1 октомври до 31 декември 2016 г. са сключени 46 споразумения за забавени граждански и административни дела. Най-голямото обезщетение при тях - 8800 лв., е заради


реституционно дело, продължило 23 години и 5 месеца.


Делото е отнело на първоинстанционния съд над 13 години. То е отлагано общо 58 пъти, от които 41 поради нередовно призоваване на някои от страните. След това решението на първата инстанция е отменено от горната съдебна инстанция и върнато за ново разглеждане. Два пъти пък въззивните решения са били отменяни от ВКС и делото е връщано за ново разглеждане.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK