Камарата на архитектите в България ще проведе конкурса за "Парадайс тауър"

Камарата на архитектите в България ще проведе конкурса за "Парадайс тауър"

© арх. Мая Йовчева, Градът.бгКамарата на архитектите в България потвърди, че ще организира открит международен конкурс за концепция на бъдещата сграда "Парадайс тауър" в София. В открито писмо до медиите председателят на сдружението Борислав Игнатов съобщава, че е приел поканата на инвеститора в небостъргача "Магна МК" да проведе конкурса.


"Със своя опит и експертен капацитет Камарата на архитектите в България ще е гарант за безпристрастното провеждане на конкурса така, че той да се превърне в добър прецедент и пример за цялата страна. Предстои изработването на конкретното задание за "Парадайс тауър", определяне на международното архитектурно жури, както и на ясни критерии за оценка на проекта", уточняват от камарата.


В изготвянето на конкурсните материали щяла да се използва методиката на австрийската камара и принципите на Архитектурния съвет на Европа. От сдружението подчертават, че са готови да участват във всички открити архитектурни конкурси за обществено значими обекти.
"Убедени сме, че конкурсът за "Парадайс тауър" ще предизвика голям професионален и обществен интерес в България и в чужбина, а резултатите от него ще бъдат на най-високо професионално ниво, прозрачно избрани и публично обявени", пишат още от Камарата на архитектите.


Небостъргачът трябва да се намира на ъгъла на бул. "Черни връх" и ул. "Сребърна" и ще бъде свързан със съседната сграда на "Парадайс мол". Строежът му обаче предизвика недоволството на живеещите в района, които се оплакаха, че той ще им скрие гледката към Витоша.


Общинските съветници Иво Божков и Марта Георгиева дори изпратиха сигнал до областния управител на София Диана Тонова. Според тях решението на общинския съвет, който даде зелена светлина за изграждането му, е незаконосъобразно.

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на metachrom
  metachrom
  Рейтинг: 445 Гневно

  Аман! Съсипаха София от алчност и простотия!

 2. 2 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 793 Разстроено

  Малко по-добра новина е, че ще се занимава Камарата на архитектите в България, а не номенклатурния социалистически Съюз на архитектите в България. Лошата новина е, че ще се разглежда опростачване на изгледа на София в Герберо - борисово - фандъковски стил. Да ни е честито.

  Миша
 3. 3 Профил на falkoneti
  falkoneti
  Рейтинг: 1378 Неутрално

  Хората от района да протестират. Нали имаше одобрен план къде може да се строят небостъргачи? Този район не е един от тях. Крайно време е да се уреди законодателно възможността хората, на които един строеж намалява пазарната цена на имотите им да имат право да съдят общината, дала разрешение за ненормални строежи.

 4. 4 Профил на DJTrump
  DJTrump
  Рейтинг: 265 Неутрално

  Добре де, тоя небостъргач заради идеята ли ще се строи.
  Първо разрешение после концепция, нещо каруцата е пред коня...

 5. 5 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 636 Неутрално

  "..Строежът му обаче предизвика недоволството на живеещите в района, които се оплакаха, че той ще им скрие гледката към Витоша...."
  Хехх...

 6. 6 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1812 Неутрално

  От това което се казва се разбира, че камарата на архитектите не е против кулата и с това си дават шанс да участват в проект, какъвто досега не е имало у нас.
  Но запомнете ми думата, след като нещата се решат и като се стигне до проектиране, понеже няма как всички да спечелят правото да работят по проекта, ще има да четем критики от не спечелилите.
  То това е валидно за всички сфери, но като опрем до архитекти...няма милост:).

 7. 7 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1812 Неутрално

  До коментар [#4] от "DJTrump":

  Още в предишните публикации се изясни, че според действащите правила, такъв строеж е законен ( не казвам че това е добро или лошо нещо).
  Така че няма правни основания да се забранява и остава варианта да се отложи под нечий натиск, което според мен също не е най-добрия вариант, защото ако от тук натам е подобна технологията, няма да подобрим много и без това разкапания си правен имидж.

 8. 8 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 240 Неутрално

  "Парадайс Тауър" е нелош като проект, но не му е там мястото. Както казват колегите, има си специално отредени и много по-подходящи терени за сгради с такава височина и обем. Дано Столична община и районната администрация овреме да се освестят и да не позволят този проект да се случи точно там, където в момента е замислен. Иначе, че е хубаво да бъде привлечена група от отлични български и световни архитекти за такива проекти - това е хубаво като идея и като инициатива и аз лично го приветствам. София по природа е космополитен град и има нужда от разнообразие във формите, но със съответните норми и уважение към хората, които искат изглед към Витоша за това.

 9. 9 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  До коментар [#7] от "tsvetko_51":

  "Още в предишните публикации се изясни, че според действащите правила, такъв строеж е законен"

  Това е дискусионен въпрос, защото част от правилата се отнасят за самия проект, който все още не съществува. Например каква ще е сеизмичната устойчивост на сградата. Какво ще е въздействието върху околната среда. Вярно, че за подобни сгради обикновено не се прави ОВОС, но при една такава голяма сграда това би имало смисъл. А процедурата за ОВОС включва и обществено обсъждане - т.е. поне опит да бъде представен този проект в благоприятна светлина пред "живеещите в района".

  В Европейския съюз предстои да влезе в сила изискване всички новопостроени след 2022 г. сгради да са с близко до нулево потребление на енергия. Този небостъргач дали ще е такъв? Може би - ако бъдат инсталирани слънчеви колектори, вятърни генератори или отопление и климатизация на базата на биомаса ...

  По принцип сте прав като казвате, че "действащите правила" са важни. Така възниква въпросът - защо и в София (като в много други големи градове) да не се въведе нормативно изискване в някои райони да има само малки къщи (до 2-3 етажа). Вярно, че в Лозенец и Хладилника моментът за това отдавна е изпуснат - но би могло да се избере друг подобен квартал.

 10. 10 Профил на cveketo
  cveketo
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Няма да се спре с хранежа, обаче...

 11. 11 Профил на Wizard
  Wizard
  Рейтинг: 636 Разстроено

  Проблемът не е самия небостъргач. Проблем е инфраструктурата наоколо и капиталите, които се перат чрез този проект. Живея в района и съм убеден на 100%, че трафикът ще стане мазало! Искам, ако ще се строи този обект, преди това да видя, какво ще направят "инвеститорите" за инфраструктурата. Как ще се поема целия този поток от автомобили?!?!?! Обърнете специално внимание на това, а не на стъклата и етажите.

  Never underestimate the power of stupid people in large groups!
 12. 12 Профил на dokoro
  dokoro
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Във всички градове по света, където има небостъргачи, те "си ходят на групи".
  Тук се предлага един единствен .... да стърчи пред Витоша.
  Освен това в Общия Устройствен План на София липсва понятието "Зона за небостъргачи".
  Нека първо да се въведат такива зони.
  Всъщност вече на практика има такива - на Цариградско, по бул. тодор Александров.
  Но в Горни Лозенец е неадекватно.
  Добрата новина е, че и строежът до Руската църква беше спрян след подобен конкурс.

 13. 13 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 687 Неутрално

  "Със своя опит и експертен капацитет Камарата на архитектите в България ще е гарант за безпристрастното провеждане на конкурса ..."
  ... Щом не поставяте под съмнение мястото и размерите на това чудовище - ясно ми е, коклко безпристрастнои сте.
  ... Друг е въпросът камара на какво и кои сте ??? ... Защото в София не забелязвам архитектура, а само някакви уродливи купчини от алуминий, бетон и стъкло.

 14. 14 Профил на Ал Бънди
  Ал Бънди
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Най-после нещо да се строи в България с международен конкурс и професионално жури. Не знам там ли му е мястото или не му е там, но ако се построи е добре да е красива и емблематична сграда, която да стане сграда символ на София.
  Ако сградата стане хубава и привлекателна това ще вдигне цената и на имотите които се оплакват от нея. В Ню-Йорк например няма планина, но гледката към небостъргачите се продава много скъпо.

 15. 15 Профил на Over
  Over
  Рейтинг: 553 Весело

  Кво пък й е "парадайс" на тази кула, не мога да го схвана съвсем точно. Имената на квадратиле в София също са доста объркващи, Суха Река, Хладилника, Стрелбище....
  Поне за човек от провинцията, като мен...

 16. 16 Профил на haralampi
  haralampi
  Рейтинг: 491 Неутрално

  Нека подкрепим петицията против строежа на това недоразумение в полите на Витоша!
  https://www.peticiq.com/paradisetower

  Този небостъргач ще предопредели облика на тази част на София за дълго време, прави чрез вратички в закона и без да се чуе мнението на хората, които живеят в района!

  Освен това, високото строителство около т. нар. Кръст (хотел Маринела, например) е една от причините за лошия въздух в столицата - то прекъсва въздушното течение от Витоша, чрез което се сменя въздуха в София.

  "Покупките от Лафка вредят на вас и другите около вас, тъй като ви отнемат свободата да бъдете информирани от независими медии."
 17. 17 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10406 Неутрално

  Който и да го избере, в тези параметри ще бъде грозно

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK