Съдебният съвет отложи темата за независимостта на магистрата за някога наесен

Съдебният съвет отложи темата за независимостта на магистрата за някога наесен

© Юлия ЛазароваКато "дежа вю" мнозинството от членове на съдийската колегия отново саботираха заседанието в момента, когато трябваше да бъде обсъдена точка за независимостта на магистрата и системата, предложена от Калин Калпакчиев.


Мнозинството показа, както и на няколко предишни заседания, по идентичен начин - чрез напускане на залата и проваляне на кворума, че не иска да обсъжда темата, въпреки че преди време именно тези членове повдигнаха въпроса пред пленума на Висшия съдебен съвет.


Повод за това беше разпространена във в. "Монитор" снимка на Калин Калпакчиев с Христо Иванов и съдия Мирослава Тодорова, както и други магистрати. В публикацията не беше уточнено откога е снимката, но тя "вдъхнови" членовете Галя Георгиева, Даниела Костова, Димитър Узунов, Милка Итова, Мария Кузманова, Светла Петкова, Каролина Неделчева и Георги Колев да попитат:
"Допустимо ли е членове на ВСС да осъществяват публично контакти с лица, които са лидери на политически партии в една предизборна обстановка в страната, както и с колеги, съдии, които са привлечени към дисциплинарна отговорност при положение, че членът на ВСС е член и на дисциплинарния състав? Какво е влиянието на подобни публични контакти върху независимостта на съдебната власт?"


По-късно обаче осемте членове на колегията оттеглиха предложението си. Мотивите за това не станаха известни.


Вносителите обаче не дадоха възможност и на този, срещу когото е внесена точката - Калин Калпакчиев - да се изкаже по нея. Затова и той на няколко пъти неуспешно се опитваше да внесе отново точката в дневния ред. Миналата седмица се стигна до комична ситуация на "бавното" напускане на залата от някои, за да не остане кворум. Повече четете тук.


Днес до обсъждане отново не се стигна, но беше решено - точката да бъде отложена за...не знайно кога. С шест "за" и пет "против" бе прието предложението на Галя Георгиева въпросът да се дискутира незнайно защо след изборите за членове на новия ВСС от професионалната квота, които са през юни.


Подобно предложение за отлагане беше направено и от председателя на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев. Но председателстващият колегията - Лозан Панов не го подложи на гласуване. Това накара Колев да излезе и да не се върне, въпреки че предстояха избори за ръководители на административни съдилища.


За него се застъпи представляващият ВСС Димитър Узунов, който заяви, че при тая тема Калпакчиев "червенеел" като така показвал вътрешното си състояние и го обвини заедно с Панов, че протакват и разиграват другите.


Представляващият ВСС Димитър Узунов

© Георги Кожухаров

Представляващият ВСС Димитър Узунов


"Критичната" точка четири започна с предложение на Галя Георгиева, която повтори идеята на Колев. Мотив за това - трябвало да минат изборите на членове на ВСС - които били важна задача. Затова всичко трябвало да е спокойно, без сътресения и конфликти. Не стана известно каква е връзката между двете неща и как едно обсъждане на въпрос, чийто вносител е била по-рано тя може да доведе до разтърсване на системата, което да се отрази на предстоящите избори.


Отговори ѝ Лозан Панов като определи мотивите като неоснователни и припомни, че подобни аргументи не е имало при първоначалното внасяне на точката. Той подчерта, че това е станало, след като е била започнала процедурата за избори на магистрати в съдийската квота на следващия ВСС, т.е. вносителите са знаели, че темата ще се обсъжда преди избори в системата и това не ги е спряло тогава.


Калин Калпкачиев попита вносителите от какво се притесняват - "от дебат ли се плашите", риторично се обърна към мнозинството в колегията. Призова ги да не се страхуват и припомни колко пъти е била отлагана точката.


Галя Георгиева реши да нападне Панов и го обвини в тоталитаризъм и еднолично определяне на дневния ред. "Допълни, че разбира отсъствието на Колев, който бил поставен в ситуация, която не говорела добре за реда в съдийската колегия. Освен това Колев бил равнопоставен на Панов като председател на върховен съд, но предложенията му не били съобразени.


По думите ѝ Калпакчиев предлага точката отново, за да стане тук скандал и "да ни сочат с пръст, че имаме лични нападки".


Калин Калпакчиев

© Юлия Лазарова

Калин Калпакчиев


Калпакчиев посочи и друг аргумент въпросът да не бъде отлаган - той е пряко свързан с работата на ВСС и дейността на всеки съдия. "Този дебат не може да се прекъсне някога, защото имало избори", обясни той. Заяви, че иска да се изкаже за познанството си и срещите си със съдия Мирослава Тодорова и Христо Иванов.


Калпакчиев седна на мястото, където на заседанията на пленума, седи главният прокурор. И предишният път това видимо подразни някои членове на колегията и те започнаха да излизат.


Докато това се случваше и днес, Калпакчиев, обясни, че заема това място заради паралела между предлаганата от него за обсъждане точка и скандалът "Цацаров - Дончев - Гергов". Напускащите залата вероятно не успяха и да чуят опита на Калпакчиев да разкаже как преди време представляващият Димитър Узунов му разказал как бил в кабинета на политически лидер, тогавашен министър и заместник- премиер.


В крайна сметка се наложи да бъде дадена почивка заради липсата на кворум.


В минутата, в която след паузата, Калпакчиев отново получи думата, членове на колегията започнаха да излизат.
Галя Георгиева влезе в ролята на секретар, като явно се чудеше дали да остане. Затова тя застана до вратата на залата, броеше колко хора са в залата като в моментите, в които нямаше отново кворум - напомняше това и питаше защо не се изключи онлайн излъчването.


А Калпакчиев искаше да довърши историята за споделеното му от Узунов за срещата му в кабинета на политик, въпреки отсъствието на представляващия, който също излезе при подновяване на обсъждането.


Тогава на Узунов било показано писмо от съдия до неизвестния политик. Калпакчиев и Узунов обсъдили факта, че това е възмутително. Калпакчиев го питал обаче дали е публично, Узунов отрекъл, но казал, че скоро ще стане и писмото излязло в същия този вестник - "Монитор". Узунов пък искал от Калпакчиев да направи предложение за дисциплинарно производство срещу този магистрат.


Историята не предизвика никаква реакция от страна на членовете на съвета. Но след като дойде време за гласуване, напусналите се завърнаха, за да решат дали точката да бъде отложена. Изходът от вота беше предизвестен, но това не попречи гласуването да премине с ирония и подмятания.

Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3462 Весело

  Да се снишим,да отмине бурята."Каскета - учител от Правец.

 2. 2 Профил на Nina Kercheva
  Nina Kercheva
  Рейтинг: 539 Неутрално

  Банда некадърници !!!!!

 3. 3 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7342 Неутрално

  Този ВСС е срам за съдебната система.

 4. 4 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  Думите съдебен съвет трябва да се слагат в кавички.

 5. 5 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3532 Неутрално

  Тези негодяи от ВСС плачат за съд и присъди!
  Най-малкото да си върнат парите които обществото им е платило за времето през което са проспали във ВСС.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 6. 6 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3532 Гневно

  Банда некадърници !!!!!
  —цитат от коментар 2 на Nina Kercheva


  Де да бяха само некадърници!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 7. 7 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5646 Неутрално

  Готов сюжет за комедиен серия с трагични последици...
  Може да се снима всеки вторник...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 8. 8 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Дустимо ли е Гл.Прокурор да осъществява непублично контакти с лица, които са активисти на политически партии?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK