Над 45 хил. студенти ще се обучават с държавна издръжка следващата година

Над 45 хил. студенти ще се обучават с държавна издръжка следващата година

© Георги КожухаровИзбори 2022

През учебната 2017-2018 г. държавата ще субсидира обучението в 37 висши училища на 45 584 студенти, от които 38 555 – за образователно-квалификационни степени след средно образование. Решението е взето на правителственото заседание днес, а от Министерството на образованието посочват, че общият субсидиран прием е намален с 8% спрямо предходната година.


Срещу заплащане държавните университети ще имат право да приемат 12 104 първокурсници, от които 7079 след средно образование. Новоприетите студенти в частните висши училища ще бъдат 16 159, от които 10 343 след средно образование. Максималният брой студенти е определен въз основа на миналогодишния прием.


Тази година държавните висши училища ще приемат с 69 студенти повече в направленията "Математика", "Информатика и компютърни науки" и "Комуникационна и компютърна техника". Решението е взето във връзка с Концепцията за насърчаване на обучението на софтуерни специалисти.
Четири висши училища ще обучават в пет нови професионални направления. Разрешен е приемът за "Здравни грижи" с нерегулирана специалност "Медицински козметик" в Медицинския университет – Плевен; "Биотехнологии" и "Изобразително изкуство" в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски"; "Изобразително изкуство" и "Музикално и танцово изкуство" в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и "История и археология" в Университета по библиотекознание и информационни технологии УНИБит.


С решението на Министерския съвет днес се утвърждава и приемът на докторанти. Новите докторанти ще бъдат със 100 повече от приетите през миналата година, или общо 2763. За държавните висши училища се отпускат 2321 места, за частните - 137, а за научните организации - 305. Това е със 169 повече, отколкото утвърдения прием за предходната година.


Съгласно закона за българите, живеещи извън България, кабинетът утвърди и хиляда места за сънародници от чужбина, които ще се обучават в бакалавърски и магистърски програми в български висши училища. Местата за докторанти са 20. Българската държава ще осигури и 150 места за обучение на граждани на Република Македония, се посочва в решението на правителството.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK