Таксите в 19 университета се увеличават средно с 13.6%

Без промяна остават таксите за студенти в 14 държавни висши училища, между които УНСС – София.

© Анелия Николова

Без промяна остават таксите за студенти в 14 държавни висши училища, между които УНСС – София.Средно с 13.6% се увеличават таксите за обучение в някои професионални направления в 19 висши училища. Това съобщи правителствената пресслужба, след като Министерският съвет одобри таксите за държавните висши училища по предложение на академичните им ръководства.


Софийският университет "Св. Климент Охридски" увеличава таксите за новоприети студенти в професионалните направления: "Администрация и управление", "Икономика", "Туризъм", "Педагогика", "Педагогика на обучението по", "Религия и теология", "Социология, антропология и науки за културата".

Увеличението за редовната форма на обучение варира между 20 лв. и 130 лв., а за задочната форма – между 54 лв. и 200 лв. Най-голямо е увеличението при задочната форма в професионално направление "История и археология" – двойно до 400 лв., а най-малко – с 20 лева до 560 лв., в редовната форма на професионално направление "Религия и теология".


В професионално направление "Математика" таксата е намалена със 160 лв. Сега тя е 800 лв.

В университета "Проф. д-р Асен Златаров" най-голямо е увеличението на таксата в "Педагогически науки" (редовна форма) – със 120 лв., а най-малко – с 40 лв., в редовната форма на "Администрация и управление" и "Туризъм".
Във Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий" най-голямото увеличение – с 250 лв., е за "магистър" в професионалните направления от областта "Хуманитарни науки" (редовна форма), а най-малкото – с 20 лв., в редовната форма на професионалните направления "Администрация и управление", "Туризъм", "Икономика", "Филология", "Философия" и "История и археология".
В техническите университети най-голямо увеличение има в университета във Варна. Там с 473 лв. поскъпва обучението в професионално направление "Транспорт, корабоплаване и авиация" (редовна и задочна форма).
Студентите в Минногеоложкия университет "Св. Иван Рилски" - София, ще плащат 290 лв. повече в професионалните направления от областите "Природни науки, математика и информатика" и "Технически науки" (редовна и задочна форма).
От медицинските университети има увеличение само в университета във Варна. Там сумите за първокурсниците в редовната форма в направленията "Медицина", "Фармация" и "Стоматология" нарастват с 300 лв.
В четири висши училища има намаление на някои такси.
Освен в СУ "Св. Климент Охридски", намаление на част от таксите има и във Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий", в Шуменския университет "Епископ Константин Преславски" и в Русенския университет "Ангел Кънчев". Намаленията са от 20 лв. до 400 лева. В Шуменския университет с 400 лв. е намалена таксата за "Растителна защита" (магистри редовна и задочна форма), а в Русенския университет – за "Национална сигурност" (редовна и задочна форма), намалението е с 260 лв.


Без промяна остават таксите за студенти в 14 държавни висши училища – Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", Технически университет – Габрово, Университета по архитектура, строителство и геодезия – София, Химикотехнологичния и металургичен университет – София, Университета по хранителни технологии – Пловдив, Медицинския университет – София, Медицинския университет – Пловдив, Медицинския университет – Плевен, УНСС – София, НАТФИЗ "Кр. Сарафов" – София, Националната художествена академия – София, Националната спортна академия – София, Висшето строително училище "Л. Каравелов" – София, и Висшето транспортно училище "Тодор Каблешков" – София.

Средно с 21.1% (от 20 лв. до 450 лв.) се увеличава таксата за обучение на докторанти в 11 държавни висши училища. В Софийския университет "Св. Климент Охридски", Шуменския университет "Епископ Константин Преславски" и в университета "Проф. д-р Асен Златаров" – Бургас, има намаление на някои от таксите за обучение на докторанти – средно с 15.3 на сто.
В 20 висши училища и в БАН таксите за обучение на докторанти се запазват.

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на cases
  cases
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Свищов го няма на картата, смЕтай ...

 2. 2 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2484 Неутрално

  Давай! Произвеждай юристи и друг боклук и чакай икономиката да цъфне! А инженери и програмисти ще внасяме от Индия и Пакистан!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK