Кабинетът реши "Право" да се учи само редовно

"За това нещо се боря 5 години и половина и е моя мечта от дълго време", е заявил служебният премиер Огнян Герджиков.

© Юлия Лазарова

"За това нещо се боря 5 години и половина и е моя мечта от дълго време", е заявил служебният премиер Огнян Герджиков.Специалността "Право" да се изучава само в редовна форма на обучение. Това реши служебният кабинет днес. Говорителят на правителството Ирина Белчева цитира думите на служебния премиер Огнян Герджиков, който е преподавател по търговско право в Софийския университет: "За това нещо се боря 5 години и половина и е моя мечта от дълго време", предаде "Фокус".


Промяната идва след изменение в Наредбата за единни държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалност "Право" и професионална квалификация "Юрист". В нея са залегнали редица мерки за подобряване на юридическата квалификация и професионалната подготовка на бъдещите юристи, съобщи правителствената пресслужба.


Те са предложени от междуведомствена работна група, която е изготвила анализ на юридическото образование в България. През октомври миналата година стана известно, че правосъдното министерство предлага да отпадне задочната форма за правото заради проучването. То констатирало морално остарял модел, неоправдано завишен прием на студенти и липса на адекватна подготовка по "Право на Европейския съюз".
Премахването на задочната форма на обучение на бъдещите юристи се наложила заради констатираното съществено различие между общото равнище на подготовка на студентите от редовна и от задочна форма на обучение.


Предвидено е също въвеждането на специализирани магистърски програми в специалност "Право" след завършване на основната програма. Мярката е насочена към профилирането и по-тясната специализация на юристите, свързани с основните тенденции на развитие на висшето образование и юридическата професия в Европа.


Ще бъде увеличен и хорариумът на дисциплините "Наказателно процесуално право", "Данъчно право", "Международно публично право" и "Право на ЕС". Дисциплината "Административно право и административен процес" пък се разделя на три дисциплини – "Административно право(обща част)", "Административно право(специална част)" и "Административен процес". Причината - интензивното изменение и усложнение на обществените отношения в сферата на държавното управление и последиците от това в административното право.


В рамките на общата програма на обучение ще се въведе възможност за специализирано обучение по чужд език с юридическа насоченост.


Като основна мярка за преодоляване на проблемите в качеството на юридическото образование ще се въведе изчерпателен единен ред на държавния изпит. Той ще гарантира, че завършването на специалността "Право" е на базата на единни критерии, съответстващи на най-добрите постижения на юридическото образование.


Предвидено е още мнението на студентите да се отчита при изменение на учебните планове и програми.

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1923 Весело

  Нередовното "Право" ще го учат после.Като започнат работа.

 2. 2 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 756 Неутрално

  Те пък редовно обучените един специалисти, да ти падне шапката.
  Закривай!

 3. 3 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 445 Неутрално

  "констатираното съществено различие между общото равнище на подготовка на студентите от редовна и от задочна форма на обучение."

  Равнището зависи от преподавателите и се е получила разлика от оценяващите според платените суми.Стана модерно всяка чалгарка и манекенка да е с висше образование, а всички им знаем умствения багаж.
  Трябва да престанете да ПРОдавате изпити!

 4. 4 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Интересно ...
  Герджиков гласувайки като министър-председател тази наредба и после връщайки се като преподавател по Търговско право в СУ, не е ли конфликт на интереси ?!

  Хората правят вече обучения по интернет (дистанционни) по право, но нашите умници пак недоразбрали.
  Скоро никой няма да учи тук, а все в Западни университети, което в крайна сметка никак не е лошо.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 5. 5 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Това ще е сигурно единственото свястно нещо, което това служебно правителство направи.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 6. 6 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Дали си учил редовно, или задочно - няма никакво значение, ако работи добре филтърната система на държавните изпити и изпитът за правоспособност. Слабо подготвените просто ще са направили ялова инвестиция в образованието си. А задочното обучение дава възможност на хората с хъс да полагат труд по време на обучението (това са хора, които често работят като полицейски служители или сходни професии имащи връзка с правото и обществената сигурност). Повтарям - важен е крайният резултат, а не дали учиш задочно, или редовно.

 7. 7 Профил на sega_007
  sega_007
  Рейтинг: 434 Неутрално

  а министър да се става само с висше !
  Школата в Симеоново не важи !

 8. 8 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 569 Любопитно

  Като ще е така, защо само специалността "Право"? Да не е нещо по-специална?

  over the under
 9. 9 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2935 Весело

  след изборите що прависти останаха без работа ... и Тръмп ако отреже програмите

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 10. 10 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2468 Неутрално

  Нередовното "Право" ще го учат после.Като започнат работа.
  —цитат от коментар 1 на chicago514


  То е специалност на Библиотекарския.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 11. 11 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Дали си учил редовно, или задочно - няма никакво значение, ако работи добре филтърната система на държавните изпити и изпитът за правоспособност. Повтарям - важен е крайният резултат, а не дали учиш задочно, или редовно.
  —цитат от коментар 6 на hammurabi


  Аз съм завършил "Право" редовно обучение и веднъж се явих заедно със задочници на изпит.Критерият за получаване на оценка беше много различен.Задочниците трябваше да кажат по 2-3 изречения по изтегленият въпрос от конспекта и им пишеха високи оценки,докато редовните студенти ни разхождаха по целият конспект,за да получим добри оценки.След време един познат преподавател ми каза,че университетите имали политика да не късат задочници и чужденци,щото си плащали образованието.А ние редовните,дето бяхме държавна поръчка не плащахме нищо.Сега не знам как стоят нещата с таксите,но преди 20 години беше така.

 12. 12 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1258 Неутрално

  Тъпо.
  Явяваш се на изпит, дали си подготвен и знаеш преценява изпитващия. Какво значение има начина на подготовка ???

 13. 13 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 780 Неутрално

  Най-големия т@шак в БГ е ,че се прескачаткато бълхи в козина на помиярправисти и икономисти.
  И то в единствената държава без права и икономика.

 14. 14 Профил на Goblin
  Goblin
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Трябва да се закрият разните юридически пуцове из страната. И най-вече частните . Колкото пъти ми се е налагало да работя със завършил частен юридически факултет човек, съм бил потресен колко слабо подготвен и с каква ужасяваща липса на правно мислене е съответният ... Разбира се, изключения има. И от ЮФ на СУ и УНСС излиза понякога брак. Но процентно е мноооого по-малък от гореспоменатите.

 15. 15 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 780 Неутрално

  [quote#11:"mushashi"][/quote]

  Право редовно в СУ -739 лв.


  Задочно - 440 лв.

  Умножи ги по 5 години.

  Тези ''харчове'' си ги избиват от балъци после за 5-10 дела.

 16. 16 Профил на kamenof
  kamenof
  Рейтинг: 355 Неутрално

  Интересно ...Герджиков гласувайки като министър-председател тази наредба и после връщайки се като преподавател по Търговско право в СУ, не е ли конфликт на интереси ?!Хората правят вече обучения по интернет (дистанционни) по право, но нашите умници пак недоразбрали.Скоро никой няма да учи тук, а все в Западни университети, което в крайна сметка никак не е лошо.
  —цитат от коментар 4 на ironhorse


  Герджиков не е преставал бъде преподавател, както впрочем и дугарят Близнашки когато беше служебен премиер.
  Другото - Герджиков какъв частен интерес има, съотв. облага, та да говориш за конфликт на интереси?
  Единственото лошо е, че в България се нароиха много клоаки, дефекиращи юридически дипломи и това решение няма да повлияе на нивото по абсолютно никакъв начин. В допълнение е добре да се знае, че студентите редовно обучение си работят най-редовно на 8-часов работен ден, включително правистите от СУ, т.к. от край време присъствието не е нещо на което се държи.

 17. 17 Профил на Вонин
  Вонин
  Рейтинг: 711 Неутрално

  Добро решение! Брао!

  Аз не съм лош - просто съм ПРОЗОРЛИВ! ЕВРОПО, събуди се! https://www.youtube.com/watch?v=_rVSwXloXoM https://www.youtube.com/watch?v=Sp_LA2qE4aM
 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7938 Неутрално

  И не само, а да се закрие тази специалност навсякъде, с изключение на СУ.

 19. 19 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1719 Неутрално

  До коментар [#4] от "ironhorse":

  Ми не е точно така, когато става въпрос за Право. Преди 4 години правих специализация в Мюнхенския Лудвиг Максимилиан. Начинът на обучение е идентичен с голямо изключение - концентрират се много върху съдебна практика /което е добре/.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 20. 20 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1719 Неутрално

  До коментар [#16] от "kamenof":

  присъствието на лекции не е задължително така или иначе. Присъствието на някои упражнения е задължително - или поне така беше преди години. И в повечето европейски университети присъствието на лекции не е задължително.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 21. 21 Профил на who cares
  who cares
  Рейтинг: 464 Неутрално

  ... хм... това не е достатъчно... нужен е пълен пансион. Там спиш, там ядеш, сер..., е...ш... Какво е то туй... задочното... сега ще видите кон боб яде ли... Бийтълси.... Хайде стига. 2017 година е. Интернет "на нещата" има и на Мачу Пикчу в джаза. Роботите щели да плащат данъци. Отделно има световно по футбол, гимнастика, шах, кеч и други такива тинтири-минтири за роботи...Това е "по света", а "у нас" има падни-стани, абсолютни престъпници, панаирджийски кафета, флашки, млашки, записи, бавно правораздаване, чори, мори, социално слаби съдии с жилища по морето, гръцко и френската ривиера, обяд с 4 ракии, 4 уискита, бири и ... пак... и пак. И това са все "задочни" юристи де'т се вика, и де'т не се вика...

 22. 22 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 861 Неутрално

  Както обикновено, само 2-3 от коментиращите знаят за какво става дума, а останалите се чувстват длъжни да се изокат по к'ва да е тема - важното е да е кофти коментара ;)
  Задочното "учене" на каквото и да е висше образование е меко-казано компромис ... правото е една от истинските обществени науки, и там няма място за компромиси !
  Пълно безумие са и пуц-овете по държавата, и малоумно високата бройка студенти по право, повечето от които така и няма да разберат за какво им е тази "диплома" ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 23. 23 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Браво, Професоре! Все е нещо, макар и малко късно! Не очаквам простата рая да разбере, защо искате да намалите собствените си студенти и къде е "далаверата" тук!

 24. 24 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 274 Неутрално

  В момента се е стигнало до там, че основно точно разни "задочници", иначе партийни "експерти" подготвят правната рамка в много сектори. Резултатът е недомислени закони и подзаконови актове, безброй жалки експерименти на недоучени "юрисТконсулти, последвани от десетки поправки на неработещи закони и мерак да се пишат нови бисери. Все повече се срещат някакви безумни казуистично формулирани разпоредби, очевидно писани от хора, без понятие за теория на правото и правоприлагане.

 25. 25 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  [quote#11:"mushashi"]
  —цитат от коментар 15 на log_on
  Право редовно в СУ -739 лв. Задочно - 440 лв.Умножи ги по 5 години.Тези ''харчове'' си ги избиват от балъци после за 5-10 дела.[/quote]

  Като юрист ще те светна за мои лични наблюдения относно така наречените топ адвокати.Съдират по 10 кожи от клиентите си и винаги обжалват до последно.Дори и когато от доказателствата е видно и за слепите,че този,когото защитават ще бъде осъден.В повечето случаи ако сключат споразумение или приемат съкратено съдебно следствие,то клиентите им биха получили много по-леки присъди.Ама на тия не им пука,а гледат да цоцат пари колкото се може повече.За съжаление много често липсва морал при подобни хора.А той трябва да е на първо място при един юрист.

 26. 26 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6873 Неутрално

  Което си е правилно и добро решение е добро и не може да се каже обратното.

 27. 27 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 929 Неутрално

  Че то от всеки един университет излизат една камара прависти..за какво ми е толкова холям и брой адвокати..

 28. 28 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2141 Любопитно

  До коментар [#6] от "hammurabi":

  "Повтарям - важен е крайният резултат, а не дали учиш задочно, или редовно."

  Какъв трябва да е "крайният резултат"? Един "отличник" и 100 посредствени или един отличник, петима добри и един посредствен?
  И като стана дума за филтри, филтърът "на входа" е най-ефективният (най-големите боклуци там отпадат) при всяка система. Филтрите на изхода не са за "пресяване", а за "уползотворяване" и на "остатъка". Така и така вече са разходвани средства по "обработката на остатъка", поне да му се намери приложение като не може да се използва по предназначение.

 29. 29 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2141 Весело

  До коментар [#25] от "mushashi":

  "Ама на тия не им пука,а гледат да цоцат пари колкото се може повече."

  Значи, борят се за живота на пациента дори е да е умрял или нищо да му няма (невинен)!? Сущински хуманитари! Що не си сложат едни бели престилски, че с тия черни тоги изглеждат заплашително ... като Смъртта!?

 30. 30 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#12] от "442":

  "Заради констатираното съществено различие между общото равнище на подготовка на студентите от редовна и от задочна форма на обучение."
  Тоест преценено е от изпитващи, работодатели, колеги..
  Специално при кандидатстване за работа от някои кантори съм чул, че дипломирани от измислени университети и задочници не желаят. Доказано е явно от практиката, че са по-неподготвени.

 31. 31 Профил на juukkk
  juukkk
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Да разделят специалноста на Бакалавър и Магистър. Само в България е нужно да учиш от игла до конец. За юрист-консулт защо трябва да се учат 5 години? Нека да си завърши бакалаварската степен за 3 години, да поработи 2-3-5 години и да прецени какво да специализира с магистарска степен. След време ако си намери път в друга област на правото - пак само магистърска. Гъвкаво!

  Отделно, то не са държавни изпити, изпити за правоспособност, изпит за колегията, изпит за позицията... Разбирам че първоначалната идея е била да се отсее най-доброто; но в момента се е превърнало в инструмент за корупция, ограничаващ конкуренцията.

 32. 32 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 571 Гневно

  А какво правят студентите, които не могат да бъдат издържани от мама и тате и им се налага да работят ?

 33. 33 Профил на ssg
  ssg
  Рейтинг: 387 Неутрално

  До коментар [#31] от "juukkk":

  В Германия също учат 5 за пълни права,наричат го "дипломиран юрист".

 34. 34 Профил на kdo52372883
  kdo52372883
  Рейтинг: 872 Любопитно

  Така е по-добре, по принцип. А значи ли това, че "дипломата" на Свинята става невалидна? ;) Че той, душата, само задочно беше следвал в ЮЗУ-то. Със заплащане, нали, за всеки "взет" изпит. Пфу, гадост!! :(

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK