Инвеститорът за златодобив в Трън предлага високи заплати, а за екооценка било още рано

Инвеститорът за златодобив в Трън предлага високи заплати, а за екооценка било още рано

© Сдружение ТрънЗлатодобивът в Трън ще се отрази положително на социалното и икономическото положение в общината и ще доведе до четирикратно увеличение на заплатите на хората. Това е показала специалната оценка за проекта, възложена от инвеститора "Евромакс сървизис" ЕООД и изготвена от фирма "Денкщат". Резултатите от нея бяха съобщени от Боян Рашев от консултантската фирма.


Още в началото Рашев заяви, че сред задачите на възложеното им проучване не е било предвидено да се прави оценка за въздействието на проекта върху околната среда.


До момента отговорите на компанията дали проектът ще има негативно влияние върху природата се изчерпват с уверения, че няма да има вреден ефект, защото използвали модерни технологии и работели по европейски стандарти.
Днес Елица Георгиева от "Асарел Инвестмънт", която както и компанията инвеститор имат един собственик - Медет" АД и която помага с инвестицията, заяви, че ОВОС (оценка на въздействието върху околната среда) може би ще има догодина по това време, тъй като се изработвали бавно.


Инвестиционното предложение предвижда добив и преработка на златно-сребърни руди от два участъка в общината – "Трън север" и "Трън юг", всеки с по три подучастъка, с обща площ от 19,24 кв. км. То доведе до социално напрежение в региона. Създадени бяха два инициативни комитета. Единият в подкрепа на златодобива, а другият – против. Πoддpъжницитe на златната мина смятат, че тя ще развие икономически региона. Πpoтивницитe пък са ĸaтeгopични, че тя ще увреди природата и водата на трънчани.


Не стана дума дали инвеститорът ще добива уран и какво ще прави с рудните отпадъци, съдържащи уран, от което се страхуват хората от района. Тези притеснения доведоха до намерението въпросът да се постави на местен референдум.


Коментари по темата четете тук: Когато уранът дебне зад златото и Злато и страх.


Миналата седмица стана известно, че общинският съвет избра нова дата за референдум по темата - 11 юни.


Допитването трябваше да се проведе заедно с парламентарните избори на 26 март. Първоначално въпросът бе формулиран така: "Съгласни ли сте община Трън да не одобрява устройствени планове, предвиждащи добив и преработка на подземни богатства". Заповед на областния управител на Перник Васил Михайлов обаче спря провеждането на референдума заедно с изборите с мотива, че книжата за него не са били утвърдени от общинския съвет на едно заседание заедно с решението за провеждането му, както постановява законът.


Новият въпрос, на който ще трябва да отговарят местните жители, ако решението не бъде обжалвано е:


"Против ли сте община Трън чрез Общинския съвет да одобрява устройствени планове, определящи територии за добив и обработка на метални полезни изкопаеми?".


Елица Георгиева заяви, че фирмата инвеститор има много поддръжници в Трън. Противниците на идеята обаче били по-активни в публичното пространство. Компанията обаче не се притеснявала от резултата от местното допитване.


Рашев обясни, че социално-икономическата оценка трябвало да покаже как без инвестицията градът ще остане беден и ще продължи да се обезлюдява ако не се разработи мината. Рашев даде и пример с това, че в града няма пречиствателна станция, която не може да се направи с евросредства, защото изискване за това било на мястото да живеят поне 10 хил. души, т.е. три пъти повече от населението на Трън. Така той стигна до извода, че дори екологичното състояние на града няма да се подобри без инвестицията.


Инвестицията щяла да донесе четирикратно увеличение на средната за града заплата, а общата ѝ стойност през трите фази на проекта възлиза на 380 млн.лв.


Предполагаемият период за проучване, изграждане на мина и експлоатацията ѝ е 23 години, които могат да се увеличат ако се намерят повече златни залежи.


Освен това проектът предвижда откриването на нови 49 работни места - заети от фирмата инвеститор, 200 във фирми подизпълнители, което важи за първата 4-годишна фаза - на проучване дали има и колко са златните залежи.


Към нея предвижда и нови около 60 работни места в предизвикан бизнес, т.е. след като се повишат основните заплати в града, което ще доведе до развитие и на другите местни бизнеси. През следващите три години на строителство на мината ще се открият още работни места, като крайната цел за компанията е да бъдат разкрити над 700 щатове.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK