Инвеститорът за златодобив в Трън предлага високи заплати, а за екооценка било още рано

Инвеститорът за златодобив в Трън предлага високи заплати, а за екооценка било още рано

© Сдружение ТрънЗлатодобивът в Трън ще се отрази положително на социалното и икономическото положение в общината и ще доведе до четирикратно увеличение на заплатите на хората. Това е показала специалната оценка за проекта, възложена от инвеститора "Евромакс сървизис" ЕООД и изготвена от фирма "Денкщат". Резултатите от нея бяха съобщени от Боян Рашев от консултантската фирма.


Още в началото Рашев заяви, че сред задачите на възложеното им проучване не е било предвидено да се прави оценка за въздействието на проекта върху околната среда.


До момента отговорите на компанията дали проектът ще има негативно влияние върху природата се изчерпват с уверения, че няма да има вреден ефект, защото използвали модерни технологии и работели по европейски стандарти.
Днес Елица Георгиева от "Асарел Инвестмънт", която както и компанията инвеститор имат един собственик - Медет" АД и която помага с инвестицията, заяви, че ОВОС (оценка на въздействието върху околната среда) може би ще има догодина по това време, тъй като се изработвали бавно.


Инвестиционното предложение предвижда добив и преработка на златно-сребърни руди от два участъка в общината – "Трън север" и "Трън юг", всеки с по три подучастъка, с обща площ от 19,24 кв. км. То доведе до социално напрежение в региона. Създадени бяха два инициативни комитета. Единият в подкрепа на златодобива, а другият – против. Πoддpъжницитe на златната мина смятат, че тя ще развие икономически региона. Πpoтивницитe пък са ĸaтeгopични, че тя ще увреди природата и водата на трънчани.


Не стана дума дали инвеститорът ще добива уран и какво ще прави с рудните отпадъци, съдържащи уран, от което се страхуват хората от района. Тези притеснения доведоха до намерението въпросът да се постави на местен референдум.


Коментари по темата четете тук: Когато уранът дебне зад златото и Злато и страх.


Миналата седмица стана известно, че общинският съвет избра нова дата за референдум по темата - 11 юни.


Допитването трябваше да се проведе заедно с парламентарните избори на 26 март. Първоначално въпросът бе формулиран така: "Съгласни ли сте община Трън да не одобрява устройствени планове, предвиждащи добив и преработка на подземни богатства". Заповед на областния управител на Перник Васил Михайлов обаче спря провеждането на референдума заедно с изборите с мотива, че книжата за него не са били утвърдени от общинския съвет на едно заседание заедно с решението за провеждането му, както постановява законът.


Новият въпрос, на който ще трябва да отговарят местните жители, ако решението не бъде обжалвано е:


"Против ли сте община Трън чрез Общинския съвет да одобрява устройствени планове, определящи територии за добив и обработка на метални полезни изкопаеми?".


Елица Георгиева заяви, че фирмата инвеститор има много поддръжници в Трън. Противниците на идеята обаче били по-активни в публичното пространство. Компанията обаче не се притеснявала от резултата от местното допитване.


Рашев обясни, че социално-икономическата оценка трябвало да покаже как без инвестицията градът ще остане беден и ще продължи да се обезлюдява ако не се разработи мината. Рашев даде и пример с това, че в града няма пречиствателна станция, която не може да се направи с евросредства, защото изискване за това било на мястото да живеят поне 10 хил. души, т.е. три пъти повече от населението на Трън. Така той стигна до извода, че дори екологичното състояние на града няма да се подобри без инвестицията.


Инвестицията щяла да донесе четирикратно увеличение на средната за града заплата, а общата ѝ стойност през трите фази на проекта възлиза на 380 млн.лв.


Предполагаемият период за проучване, изграждане на мина и експлоатацията ѝ е 23 години, които могат да се увеличат ако се намерят повече златни залежи.


Освен това проектът предвижда откриването на нови 49 работни места - заети от фирмата инвеститор, 200 във фирми подизпълнители, което важи за първата 4-годишна фаза - на проучване дали има и колко са златните залежи.


Към нея предвижда и нови около 60 работни места в предизвикан бизнес, т.е. след като се повишат основните заплати в града, което ще доведе до развитие и на другите местни бизнеси. През следващите три години на строителство на мината ще се открият още работни места, като крайната цел за компанията е да бъдат разкрити над 700 щатове.

Ключови думи към статията:

Коментари (55)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 586 Неутрално

  На първо място трябва да сме наясно че златото не е тяхно че да "дават"!

  По Конституция подземните богатства са държавна собственост т.е. на всеки един от нас - така че всъщност ние ще им дадем стотици милиони а те ще ни оставят жълтите стотинки + тлъстата сметка за ликвидиране на замърсяването!

 2. 2 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Напротив! Екооценката трябва да бъде първо и задължително условие за всеки пишман- или реален инвеститор!

  До коментар [#1] от "dun":

  Така е. Националните богатства принадлежат преди всичко на българския народ и той трябва да се ползва с изключителните права да ги управлява и стопанисва, а не някаква компания, дошла от не знам къде си.

 3. 3 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 586 Неутрално

  Второ - всякакъв подобен "анализ" е фалшив защото не отчита алтернативно развитие за Трън и без минния проект!

  По същата логика след провала на социализма трябваше цяла България да се превърне в минна територия защото бяхме много бедни...но с годините и особенно откакто сме в ЕС стана ясно че има и много други варианти за материално благополучие - има туризъм, има редица други много по-екологични индустрии, има земеделие вкл. био и т.н.

 4. 4 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2104 Неутрално

  Гледах едно ТВ предаване, може и за Трън да е било. Първо една много активна малка групичка 3-4 еко-активисти много пламенно се обявиха пред камерата против добива на злато. Аргументи някакви не успяха да представят, цианиди не се предвиждаше да се използват, останалото по нищо не се различава от открит рудник или кариера.

  Накрая опряха до това, че местната общественост била силно против. Тогава колегата геолог извади един списък на желаещи да работят в този рудник, подадени над 1200 заявления за около 300 работни места. Разбираемо, в това градче е безработица, 500лв заплата се считат за добри пари а в този рудник им предлагаха по 1500лв. Еко-активистите гледаха като.... те едва ли 100 души ще съберат на митинг и то половината от тях от София.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  "До момента отговорите на компанията дали проектът ще има негативно влияние върху природата се изчерпват с уверения, че няма да има вреден ефект, защото използвали модерни технологии и работели по европейски стандарти."

  Ясно... и в Трън са готови да построят ракова болница, като в Панагюрище.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 7. 7 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2104 Неутрално

  Националните богатства принадлежат преди всичко на българския народ и той трябва да се ползва с изключителните права да ги управлява и стопанисва, а не някаква компания, дошла от не знам къде си.
  —цитат от коментар 2 на Читател


  Пеевски попада ли под определението "българският народ"? Защото няма как народа т.е. всеки от нас да управлява. Ще се даде на частна компания и ако е с български собственик ясно е КОЙ ще е той. И въобще защо трябва да се радвам, че български олигарх ще ползва някое национално богатство? Какво добро сме видели от тях за тези години и с какво са по-добри от една нормална западна компания?

  Впрочем Асарел Медет които ще разработват находището в Трън съвсем не са неизвестни и дошли от незнам къде. Тук са в България и то много отдавна, още от социализма. За да го пишете явно нямате ГРАМ понятие от минният отрасъл. Потърсете в Гугъл.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 8. 8 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 400 Неутрално

  Това е добре. Хората поне ще имат добри пари, за да си лекуват рака.

 9. 9 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2104 Неутрално

  Второ - всякакъв подобен "анализ" е фалшив защото не отчита алтернативно развитие за Трън и без минния проект!
  —цитат от коментар 3 на dun


  И защо досега не сте го развили "алтернативно" Трън? Да няма безработица и да давате ВИЕ тази 4 пъти по-голяма заплата? Номера със "светлото бъдеще" сме го разбрали още от социализма, износи се и не работи.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 10. 10 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2104 Неутрално

  Това е добре. Хората поне ще имат добри пари, за да си лекуват рака.
  —цитат от коментар 8 на Дундурук


  Някаква статистика по въпроса? Или отново в стил "Петко Ковачев" завишавате стотина пъти показатели, като онази негова лъжа, че с рудните води тече по 350г уран на кубик вода.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 11. 11 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС) е важен елемент от всеки проект, който в някои случаи може да се окаже решителен за реализирането му

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 12. 12 Профил на tamplierr
  tamplierr
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Твърдо против.Хората от Трън също неискат златодобив в земите си .Нагледно е с мините на уран от времето на СССР ,какво следва за хората в тези региони .Дали е Канада,САЩ Русия няма значение .Те ти взимат ресурсите и след тах става потоп.Затова са и тези войни ,анексирания ит.. Всичко е за ресурсите,нефт,газ.злато ,храна ,вода.ГЕРБ да мислят ...

  Уновундобългарин -Закон за защита на държавата ЗЗД .Цецка Цачева ”Невинаги корупцията е престъпление”Отбор три Шушани-Бойко,Цацаров,Пеевски .Лудоста е пътят към ВЕЛИЧИЕТО
 13. 13 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Четирикратно увеличение-от 300 на 1200 лева най вероятно.
  Не си струва риска да съсипеш природата,да натровиш хората и да получат един куп заволявания заради някакви жълти стотинки.
  Във всяка цивилизована държава,най важното е екологичната оценка(и не само една) и от нея зависи всичко.

 14. 14 Профил на Sapiens
  Sapiens
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Напротив! Екооценката трябва да бъде първо и задължително условие за всеки пишман- или реален инвеститор!До коментар [#1] от "dun":Така е. Националните богатства принадлежат преди всичко на българския народ и той трябва да се ползва с изключителните права да ги управлява и стопанисва, а не някаква компания, дошла от не знам къде си.
  —цитат от коментар 2 на Читател


  Тази комапния не е дощла от някъде си - а е българска!

 15. 15 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 476 Неутрално

  инвеститора ? да не е КТБ

 16. 16 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2744 Любопитно

  До коментар [#5] от "log_on":

  Колко злато мислиш се добива в България, каква е чистата печалба на концесионера, че разпространявате атакистки опорни точки и лъжи?

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 17. 17 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 400 Неутрално

  До коментар [#10] от "Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?":

  Каква статистика бе? 5 км. на 4 км. открит рудник, бивша златна мина, концентрирани уранови залежи ( може да не са промишлени количества, но ги има официално ) на плитко, вече стотици хиляди тонове преработена с цианидиране руда, 2 нови хвостохранилища, 15 км. стари тунели отдолу, в Натура 2000, водосбор на реки, ВЕЧЕ отровени реки с много пъти над нормите уран. ТОВА МЯСТО ОТДАВНА Е ЕКОКАТАСТРОФА. Нема проблем викаш да я разровят? Никакви рекултивации не помагат като забъркаш кашата.

  Разбирач, ПРОБЛЕМИТЕ С УРАНА ВЪВ ВОДАТА ИЗ СТРАНАТА СА ОТ БИВШИ УРАНОВИ МИНИ, а не случайност на природата. Друг е въпросът къде нивата са опасни. Или спориш дали уранът е вреден? Герберухавите кмет и областен на Варна пиха морска вода от централните плажове, за да покажат , че лайната вече ги няма. Ти що не пиеш хасковска, велинградска или друга вода, за да докажеш, че новите норми са грешката.

 18. 18 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1335 Весело

  Инвеститорът уверява трънчани, че ОВОС е излишна и нямало да има увреждания на околната среда водите.
  И аз ви уверявам, че ако ми дадете ключовете от апартаментите си, както и ми кажете къде държите парите си, само ще дойда на гости и ще си тръгна, без да загубите и стотинка! Ама уверявам ви, наистина. Честна дума. Вярвайте на думата ми.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 19. 19 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1840 Неутрално

  'Инвеститорът за златодобив в Трън предлага високи заплати, а за екооценка било още рано''


  Високи, високи, колко да са високи?
  680лв. стигат ли?!?!?
  Или "инвеститора" ще избяга в някоя по - "златоносна и нископлатена държава" в сравнение от това нашето!
  Важното е "концесии" да има, че някой пак да бие тъпана, че прави нещо!

 20. 20 Профил на nsa17624486
  nsa17624486
  Рейтинг: 969 Неутрално

  По е лоша простотията и от лошотията!

 21. 21 Профил на ei
  ei
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Хубаво би било някай инвеститор да направи работни места там. Така той ще спаси природата.

 22. 22 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 400 Неутрално

  И не знам колко народ работи в копаенете на България, но знам, че за нас останалите - ПРИХОДИТЕ ОТ ВСИЧКИ КОНЦЕСИИ НА ВСИЧКО ( от злато до плажове ) В БЪЛГАРИЯ СА МИЗЕРНИТЕ КИРЛИВИ 70-80 МЛН. ЛЕВА. Толкова струва здравето и собствеността върху земята на милионите, които не сме в тези индустрии.

 23. 23 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 586 Неутрално

  До коментар [#9] от "Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?":

  кои сме НИЕ че да развиваме цели общини в държавата? община Трън не е развита защото не е била държавен приоритет, а парите на данъкоплатците са били насочвани на други места...

  ...така или иначе аргументът "айде на добива на ресурси" защото "хората били бедни" е откровенно като за малоумни!

  много по-интересно е да си зададем въпросът ако ще вадим националните ресурси за какво точно го правим - ще помогне ли този добив за да развием някакви последователни индустрии - например високотехнологични и с голяма добавена стойност - като например някаква електроника или нещо друго където златото е компонент или просто тук ще копаем, ще лишим следващите поколения от този ресурс, ще оставим замърсяването и ще спечелим под един процент от концесионна такса и заплатите на 100-тина човека за десетина години

 24. 24 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 586 Неутрално

  До коментар [#14] от "Sapiens":

  Асарел Медет е собственост на австрийска фирма с над 60% от дяловете!

  Отделен е въпросът дали зад фирмата регистрирана в Австрия не седят червените куфарчета окрадени от държавния бюджет в началото на прехода...

 25. 25 Профил на exp
  exp
  Рейтинг: 217 Неутрално

  На снимката не е Трън а е Село"Зелениград",прекрасно село на 10 километра от Трън.Над селото е надвиснала планина "Руй",и зад нея е Сръбско.Площа пред селото която виждате ражда пшеница,царевица,и още няколко култури.Селото е разделено условно на три махали: Прудище, Гремагье и Странска махала. Край южната част на селото протича река Ерма, която поема три местни реки: Зеленоградска, която извира от местността Масина; Река Гремагье, идващо от карста Бара и река Войнов дол извираща от местността Извор.

 26. 26 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2204 Неутрално

  До коментар [#5] от "log_on":

  В момента борсовата стойност на Дънди (тикер на торонтската борса е DPM.TO) е мижави 500 млн. канански долара (а по едно време беше даже под 200 млн.).
  Ако бълг.правитителство направи оферта с 30% по-висока цена, веднага ще получи всички акции, придобивайки не само рудодобива в България, но и този в Сърбия и Армения, както и препаботвателен завод в Намибия.

 27. 27 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2418 Неутрално

  Около Трън е най-девствената и чиста природа в България ! Познавам всяка пътека....всяко кътче от това уникално място ! Трънско може да се развие и по други начини !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 28. 28 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 400 Неутрално

  До коментар [#25] от "exp":

  Ми хубо , ма тя концесията няма да е в Трън, а в община ТРЪН, ПЛАНИНА РУЙ. Снимката е точна.

 29. 29 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2204 Неутрално

  До коментар [#16] от "vesolr":

  както вече споменах в пост #26 пазарната капитализация на Дънди в момента е 500 млн. канадски долара.

  Фирмата никога не е изплащала дивиденти, а е реинвестирала всичко в разработването на мините. В челопешката са издълбали стотина километра тунели дето камиони вървят в тях.
  Ако някой удари на масата $650 млн. кан.долара би могъл да получи всички акции, надайки се на възходящи курсове на златото.
  Високата цена на златото са му майката!
  Над $1500, дори над $1600 или над $1700 би било още по-добре.

 30. 30 Профил на qzc58521962
  qzc58521962
  Рейтинг: 8 Неутрално

  И защо точно ние требва да изкопаме де що има ценни суровини под земята, а не следващите поколения например? Изкопаемите ресурси са в ограничено количество. Нека ги оставим на следващите поколения, които ще се преборят за суверенитет на България и ще могат да запазят печалбата в страната, а не да я дават в джоба на канадските пенсионери.

 31. 31 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2782 Неутрално

  До коментар [#16] от "vesolr":както вече споменах в пост #26 пазарната капитализация на Дънди в момента е 500 млн. канадски долара. Фирмата никога не е изплащала дивиденти, а е реинвестирала всичко в разработването на мините. В челопешката са издълбали стотина километра тунели дето камиони вървят в тях.Ако някой удари на масата $650 млн. кан.долара би могъл да получи всички акции, надайки се на възходящи курсове на златото.Високата цена на златото са му майката!Над $1500, дори над $1600 или над $1700 би било още по-добре.
  —цитат от коментар 29 на Ф.Нинов


  Ами що не ги удариш на масата тези мижави 650 милиона канадски долара?

 32. 32 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2782 Неутрално

  До коментар [#26] от "Ф.Нинов":

  И какво означава, че придобива рудодобива във България Сърбия, Намибия и т.н.
  Освен "Дънди", никой друг ли няма право да добива руда?

 33. 33 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 951 Разстроено

  нЕма нужда от еко оценка! В банановите републики те са излишни!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 34. 34 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2204 Неутрално

  До коментар [#32] от "atmanpg":

  под "бълг.рудододобив" имах предвид златодобива в Челопеч и Крумовград.

 35. 35 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2204 Неутрално

  До коментар [#31] от "atmanpg":

  650 млн. канадски долара не са голяма сума за държава като България, кихнала три пъти повече само за едното КТБ.... или също за беленските реактори кихна колкото за едно Дънди.

  Вместо да се заяждаш помисли малко по темата... та дори звънни на Баце да го светнеш колко евтини са хубавите работи.

 36. 36 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5749 Неутрално

  Т.е предложенат оценка е: ще е супер да си делнем едни пари "по братски" а след нас и потоп...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 37. 37 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2782 Неутрално

  До коментар [#31] от "atmanpg":650 млн. канадски долара не са голяма сума за държава като България, кихнала три пъти повече само за едното КТБ.... или също за беленските реактори кихна колкото за едно Дънди.Вместо да се заяждаш помисли малко по темата... та дори звънни на Баце да го светнеш колко евтини са хубавите работи.
  —цитат от коментар 35 на Ф.Нинов


  Мислиш, че няколко мини струват 650 милиона долара?
  Наистина ли го вярваш?
  Между впрочем социализма отмина (ако не си обърнал внимание). Придобиването на предприятия, вече не влиза в ресора на държавата. Просто, защото държавата е лош стопанин.

 38. 38 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2104 Неутрално

  До коментар [#10] от "Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?":Каква статистика бе?
  —цитат от коментар 17 на Дундурук


  Най-обикновена статистика, с цифрички в нея. Колко пъти е по-висока заболеваемостта от рак например в района на Челопеч или Панагюрище /там е Асарел за еко-неграмотниците/. Защото твърдите, че при разработването на злато се заболява от рак.

  И този път бъдете по-точни, не като наглият еко-лъжец Петър Ковачев който завиши 100 /СТО!/ пъти съдържанието на уран в рудничните води. За целта използвайте не атакистките лъжи на видният борец с капитализма Болен Лидеров /западният капитализъм, той руският си го обича/. Например някоя дисертация както използвах аз. Разбира се ако не сте някоя от многобройните жертви на родното образование страдаща от функционална неграмотност. Каквато май сте всичките еко-лъжци.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 39. 39 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2104 Неутрално
  Около Трън е най-девствената и чиста природа в България ! Познавам всяка пътека....всяко кътче от това уникално място ! Трънско може да се развие и по други начини !
  —цитат от коментар 27 на 'ΕΡΕΒΟΣ


  Отново същият въпрос, защо не се е развило ДОСЕГА? Тези еко-митингаджии какво са развили досега в Трън?

  Обещанията за светлото бъдеще не минават, хората живеят сега. Тези еко-бизнесмени да покажат къде какво са развили, инвестиционни проекти, осигурено финансиране по-печеливши от тази мина и тогава ще говорим. А досега от тях виждаме само манипулации, лъжи /грандиозни/ и голи обещания.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 40. 40 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2104 Неутрално

  До коментар [#9] от "Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?":кои сме НИЕ че да развиваме цели общини в държавата? община Трън не е развита защото не е била държавен приоритет, а парите на данъкоплатците са били насочвани на други места......
  —цитат от коментар 23 на dun


  Думата ДЪРЖАВЕН трябва да я сложите с големи букви и да я повторите поне 10 пъти.
  Вие освен да лапате и ПИЛЕЕТЕ държавните /т.е. НАШИТЕ/ пари друго не можете.

  Дружеството Асарел държавните пари ли ще инвестира? Покажете се като хора които могат да печелят, спечелете си собствените пари, докажете се като надежден партньор да ви дадат банките кредит и инвестирайте на воля в еко-промишленост. Дотогава само лежите на общият гръб и лъжете хората с празни обещания.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 41. 41 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2204 Неутрално

  До коментар [#37] от "atmanpg":

  ами в момента, както вече споменах, една акция на Дънди струва 2,77 канадски долари (преди две години беше под 1 кан.долар).
  Като умножиш по общия брой акции се получава обща стойност от 493 млн. кападски долара, в които са включени не само "няколкото мини" , но и цял преработвателен завод в Намибия.
  Ако някой предложи на акционерите 3,60 канански долара на акция, те веднага биха му шитнали всичко, пък с парите ще си купят акции на други подобни фирми, от които има около стотина листнати на световните борси.
  В момента златодочевната дейност е евтина, защото цената на златото е ниска и съответно печалбата е зле... някои мини даже са на загуба.
  Големите български форумни мислители често забравят факта, че в бизпеса освен приходи има и разходи.... тоест печалбата е разликата между тях.

 42. 42 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2104 Неутрално

  До коментар [#9] от "Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?"много по-интересно е да си зададем въпросът ако ще вадим националните ресурси за какво точно го правим - ще помогне ли този добив за да развием някакви последователни индустрии - например високотехнологични и с голяма добавена стойност - като например някаква електроника или нещо друго където златото е компонент или просто тук ще копаем, ще лишим следващите поколения от този ресурс, ще оставим замърсяването и ще спечелим под един процент от концесионна такса и заплатите на 100-тина човека за десетина години
  —цитат от коментар 23 на dun


  С тезата че трябва да се развиват високотехнологични производства съм НАПЪЛНО съгласен. И защото са по-печеливши и защото повече пазят природата /вероятно/.

  Само че тезата "Дай да спрем всичко докато не усвоим високите технологии" е АБСУРДНА. Защото така ще спрем всичко отново в името на "светлото бъдеще". Което все не идва и не идва.

  Какво ви са виновни миньорите, че сте некадърни и мързеливи да използвате произведеното от тях? Имате го метала, правете от него машини и изделия, търгувайте с това злато на световната борса. Внасяйте метал от чужбина и произвеждайте с него. Защо не го правите?

  Мързи ви дори да учите компютрите а това е с такова бъдеще. Навремето ние стояхме на 20 метра опашки за компютърна книга днес фирмите реват да внасят специалисти от чужбина. Защото всичко се е засилило папки да премята и "мениджър" да става. И акъл да дава.

  Половината от енергията която влагате в еко-шествия и подписки да вложите да развиете някакво производство и хората ще имат работа и приходи, не да стават миньори. КОЛКО от тези еко-вождове имат някаква сериозна работа, на колко хора са създали РАБОТНИ МЕСТА? Когато го направят тогава да дават акъл какво можело било да стане. Не искаме приказки а конкретни дела, времето на митингите когато скачахме под знаменца пред трибуните пълни с лъжци отмина. .

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 43. 43 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2104 Неутрално

  'Инвеститорът за златодобив в Трън предлага високи заплати, а за екооценка било още рано''Високи, високи, колко да са високи?680лв. стигат ли?!?!?Или "инвеститора" ще избяга в някоя по - "златоносна и нископлатена държава" в сравнение от това нашето!Важното е "концесии" да има, че някой пак да бие тъпана, че прави нещо!
  —цитат от коментар 19 на vagabond66


  Казват, че щели да бъдат 4 пъти по-високи. Смяташ ли, че в Трън хората работят за по 160-170 лева?

  В минният отрасъл обикновено заплатите са от порядъка на 1500-2500лева. Делиш на четири и получаваш за колко работят сега хората в Трън. След това се опитваш да се поставиш на тяхното място, едва оцеляваш с 400-500лв а тук ти предлагат 1500-2000. И покрай теб ще живне и кварталното магазинче и ресторантче, в общината ще влязат пари да пооправи училището и други неща. Никак не е чудно, че се е появил комитет за зашита на мината.

  'Или "инвеститора" ще избяга в някоя по - "златоносна и нископлатена държава" в сравнение от това нашето!
  —цитат от коментар 19 на vagabond66

  Опитай се като говориш глупости поне да не са големи. И планината ли ще отмъкне със себе си?

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 44. 44 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2104 Неутрално

  На гърба на българското злато в Канада въведоха безусловен базов доход на населението.
  —цитат от коментар 5 на log_on


  Получавате "Златният скункс" за най-голямата глупост казана досега. Малка България от едно мижаво месторождение храни огромната Канада та чак безусловен доход са въвели благодарение на нея.

  Нинов казва, че пазарната капитализация на Дънди е $650млн. Т.е. стойността на всичките машини, оборудване и т.н. Обикновено нормата на печалба е 5-10%, т.е. годишно $40-70 млн. Които впрочем се реинвестират, т.е. канадците не ги получават като базов доход. Но да приемем че ги получават, при население на Канада 20млн се падат по $3-4 базов доход от Дънди. И с тях си правят базов доход и живеят при комунизма?!

  Та на какъв адрес да пратим скункса? Атакистче от партийката на Болен Лидеров, нали? Те се отличават с такива екстремно ниски стойности на IQ.

  Впрочем ще ни обясните ли защо НИТО ВЕДНЪЖ досега не съм ви видял да атакувате РУСКАТА Лукойл, само западните фирми са ви устата? Дънди съвестно си плащат данъците, Лукойл вечно на "загуба" но се ползват с "имунитет". Що така?

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 45. 45 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2204 Неутрално

  До коментар [#44] от "Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?":

  Пазарната капитализация е 493 млн. канадски долара.
  За да се купи цялата фирма трябва да се изпрати до акционерите оферта за придобиване, която да е на по-висока цена от последния курс (предложение, което те да не откажат).
  Ако им предложиш 650 млн. , те ще ти щитнат акциите (борсовият термин за съгласаване с предложението е "от мен" ) , тоест те казват "от мен" , взимат ти кинтите и ти дават акциите .... и хоп фирмата е твоя, а парите техни.

 46. 46 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2204 Неутрално

  До коментар [#44] от "Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?":

  Да предположим, че основите акционери на Дънди са канадски фондове... Тоест канадските пенсии.
  Понеже дивидент не е плащан, на тях им остава само курса на акцията. Той обаче в момента е на същото ниво като преди 20 год.
  В пика на златото курсът беше 6 пъти по-висок ... та който е продал там е шест. Останалите са гола вода и кал в ушите.

 47. 47 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1840 Неутрално

  До коментар [#43] от "Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?":


  [/quote]

  Казват, че щели да бъдат 4 пъти по-високи. Смяташ ли, че в Трън хората работят за по 160-170 лева?

  В минният отрасъл обикновено заплатите са от порядъка на 1500-2500лева. Делиш на четири и получаваш за колко работят сега хората в Трън. След това се опитваш да се поставиш на тяхното място, едва оцеляваш с 400-500лв а тук ти предлагат 1500-2000. И покрай теб ще живне и кварталното магазинче и ресторантче, в общината ще влязат пари да пооправи училището и други неща. Никак не е чудно, че се е появил комитет за зашита на мината.
  [quote#43:"Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?"]
  —цитат от коментар 43 на Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?


  На такива обещания се наслушахме та ми е малко смешно, как веднага сега трябва да приемем, че видите ли заплатите веднага им литнаха на хиляди!
  Попитайте миньорите във Бобов дол или прочетете последно за какво имаше вълнения там и тогава пишете колко хиляди взимат на месец.
  Никъде в статията не пише за определени суми, а няколко човека подхвърлиха цифри от над 1200- 1500 лв. А що се отнася за "инвеститорите" то видяхме, как хиляди предприятия бяха закупени за символични цени, само защото "инвеститорите" щяха да правят несметни "инвестиции" в тях и да отварят работни места! Уви сега 15-20 години по-късно се видя, че това е било крайно неуспешен експеримент с малки изключения за цялото население по нашите земи.

 48. 48 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1840 Весело

  До коментар [#43] от "Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?":


  [/quote]

  'Или "инвеститора" ще избяга в някоя по - "златоносна и нископлатена държава" в сравнение от това нашето!

  —цитат от коментар 19 на vagabond66

  Опитай се като говориш глупости поне да не са големи. И планината ли ще отмъкне със себе си?
  [quote#43:"Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?"]
  —цитат от коментар 43 на Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?


  А това че съм писал "глупости" и то големи го разбирам, че явно не сте ме разбрал, какво съм искал да кажа!
  Във България умишлено се държат изключително ниски доходи на населението, като обяснението винаги е, че "инвеститорите" ще напуснат територията ни, не дай се Боже, ако вземем та вдигнем сериозно заплатите или данъците у нас.
  Не съм чул голям "инвеститор" да е напуснал Дания или Швейцария защото хората взимали 8-10 пъти по-високи заплати у нас или данъците са им 50% и отгоре!
  Във България шивашките цехове не напускат за да се преместят в Китай, Виетнам или някъде там. Те затварят кепенците, защото въобще не плащат на работниците си, изнасят си парите в чужбина и след фиктивна смяна на собственика пак наемат същите роби, да им работят за 270 лв. 6-7 дена в седмицата! Трудно ще им е да намерят "златоносна и нископлатена държава" и то "член" на ЕС!

 49. 49 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2104 Неутрално

  До коментар [#43] от "Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?":На такива обещания се наслушахме та ми е малко смешно, как веднага сега трябва да приемем, че видите ли заплатите веднага им литнаха на хиляди!
  Попитайте миньорите във Бобов дол или прочетете последно за какво имаше вълнения там и тогава пишете колко хиляди взимат на месец.
  —цитат от коментар 47 на vagabond66

  Ами такива са заплатите, знам ги защото са в отрасъла. Включително в Асарел, Челопеч и Елаците. Когато ви писах преди време за един колега с 4000 лв/месец от Асарел ги получаваше. Е, той е специалист геолог, не работник но 1500-2000лв за работник са нещо нормално в Асарел. Така че спокойно ще ги дават и в Трън.

  Впрочем даваш ми прекрасен аргумент против всички привърженици на "националният капитал". Кой национален капитал, на Ковачев ли който не изплаща заплатите? На онзи собственик на който загинаха 6 души живи затрупани в мината, няма пари за укрепването но беше намерил пари за Лаборджини на синчето. Да сравняваме ли с заплатите в "чуждата" Дънди и Асарел.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 50. 50 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2104 Неутрално

  До коментар [#45] от "Ф.Нинов":

  Знам го защото съм в отрасъла. Въобще не е толкова високопечеливша минната дейност колкото я изкарват атакистчетата. Мините са в началото на "хранителната верига", печалбата /която не е голяма/ я обират тези след тях. И няма мърдане, вложил си стотици милиони дори милиарди, трябва да продаваш независимо от курса защото лихвите върху кредитите текат. Но хванали са се с този бизнес, това им професията, инвестиции са направили и измъкването е трудно.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 51. 51 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2104 Неутрално

  И отново за заплатите. Просто поразителен е фанатизма на нашите еко-талибани, дори елементарно търсене в Интернет ги мързи да направят. Или по-вероятното просто са тенденциозни манипулатори, всичко което им е неудобно го премълчават. За лъжата 350г уран на кубик вода вече го разобличихме, ето и за заплатите.

  www.haskovo.net/news/136737/Златодобива_на_Ада_тепе_ще_стартира_през_2016-та_заплатите_ще_са_бон_и_половина

  "...В момента дружествата от минерално-суровинния сектор осигуряват работа на 25 000 пряко ангажирани и още 120 000 в съпътстващи дейности. Средната работна заплата в сектора е 14 800 лв. на година, а в рудодобива е 18 хил. лв., това прави 1500 лв. месечно. Всички дружества спонсорират културата, спорта и други важни обществени дейности." /данни от 2013г/

  http://pia-news.com/blizo-200-rabotnitsi-ot-asarel-medet-na-protesta-v-sofiya/

  "...В отрасъла работят между 25 хил. и 30 хил. души, а индиректно се осигуряват над 120 хил. работни места. Минната индустрия формира около 4% от БВП на страната. Средната работна заплата в сектора е 1200 лева." /данни от 2012г/.

  http://www.capital.bg/biznes/kompanii/2016/08/18/2813527_minnata_industriia_s_rekorden_dobiv_prez_2015_g/

  "...
  - 78 хил. лв. на един зает е производителността на труда в бранша - 2.5 пъти по-висока от средната за индустриалния сектор.
  - 23.6 хил. души заети пряко в сектора, още 120 хил. в свързани дейности.
  - 16 353 лв. средна годишна заплата в отрасъла – 50% по-висока от средната работна заплата за страната." /данни от 2015г/.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 52. 52 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 586 Неутрално

  До коментар [#40] от "Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?":

  Този диалог вече го водих с един минен "специалист" и се оказа че за 2016 съм внесъл от чужбина (т.е. свежи ) доста повече пари върху които съм платил доста повече данъци и осигуровки за природозащитната си дейност!

  В този смисъл мога спокойно да претендирам за действията и бездействията на държавните служители които издържам и за държавните харчове които плащам!

 53. 53 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2104 Неутрално

  До коментар [#40] от "Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?":В този смисъл мога спокойно да претендирам за действията и бездействията на държавните служители които издържам и за държавните харчове които плащам!
  —цитат от коментар 52 на dun


  Полезна дейност /включително контрол върху държавният служител/ е едно, лъжи и манипулации друго. Как ще коментирате лъжата на г-н Ковачев, че с всеки кубик руднична вода тече по 350 ГРАМА уран? Ами как ще коментирате, че с лъжи за шистите изпъдихте чуждестранен инвеститор който вече беше внесъл $60 млн и с перспективи за стотици милиони БЕЗПЛАТНО проучване на недрата ни за газ. Отделно ако се намереше колко още ползи щеше да има.

  Еко-талибаните се занимават с едно единствено нещо, терор върху чуждестранният инвеститор. С едно важно изключение, за руският инвеститор мълчат като комунист на разпит.

  Еко защитници са необходими. Но не ТАКИВА.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 54. 54 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2104 Неутрално

  До коментар [#43] от "Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?":А това че съм писал "глупости" и то големи го разбирам, че явно не сте ме разбрал, какво съм искал да кажа!
  Във България умишлено се държат изключително ниски доходи на населението, като обяснението винаги е, че "инвеститорите" ще напуснат територията ни, не дай се Боже, ако вземем та вдигнем сериозно заплатите или данъците у нас.
  —цитат от коментар 48 на vagabond66


  Изглежда наистина не съм го разбрал, извинявам се. Да, така е, наистина и аз се бях хванал отначало на тази въдица "Слагаме ниски данъци, заплатите не са като онези западните и инвеститорите ще потекат като поток". Да ама не, не идват и не идват. Явно не ниските заплати и данъци са основното, те вече са се нагодили към високите в своите страни, нещо друго трябва.

  И тогава се замислих кой печели от този мит за привличане на инвеститори с ниски данъци и заплати. И защо се поддържа толкова упорито въпреки че вече се доказа, че не работи. Ами печели родният назначен капиталист! ТОЙ плаща тези ниски заплати и ги слага в джоба като печалба, чуждият е нищожно количество.

  Така че вече не се хващам на въдичката "Ниските заплати като средство за привличане на инвеститори". Имат значение но не е основното. Щом по света са конкурентни с 5-10 ПЪТИ по-високи заплати да бъдат така добри назначените ни капиталисти и те да го правят. Иначе ясно се доказва, че са некадърници. Не че не си го знаем.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 55. 55 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1840 Неутрално

  До коментар [#54] от "Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?":


  [/quote]

  Така че вече не се хващам на въдичката "Ниските заплати като средство за привличане на инвеститори". Имат значение но не е основното. Щом по света са конкурентни с 5-10 ПЪТИ по-високи заплати да бъдат така добри назначените ни капиталисти и те да го правят. Иначе ясно се доказва, че са некадърници. Не че не си го знаем.
  [quote#54:"Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?"]
  —цитат от коментар 54 на Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?


  Напълно съгласен!
  ++++++++++++++++

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK