Правителството прие като най-изгодна офертата за шведските изтребители "Грипен"

Архив

© Дневник

АрхивЗаглавието е коригирано на 27 април.


В едно от последните си заседания служебното правителство одобри офертата на шведската компания "СААБ" за изтребителите "Грипен" като най-изгодна от предложенията за нов тип изтребител за нуждите на армията.


Решението е взето на закрито заседание, като разгледаният документ е с гриф за класифицирана информация, предаде Би Ти Ви. Вестник "24 часа" уточнява, че министрите са приели класацията на офертите, направена от междуведомствена работна група, като с решението на практика се дава мандат за започване на преговори с шведската страна, но то не е обвързващо.
Очаква се следващата седмица да бъде сформирана нова работна група за водене на преговорите, а окончателното решение да бъде взето от новия редовен кабинет.


България избираше между три предложения – от Португалия за F16 с логистичен пакет САЩ, от Швеция с "Грипен" и от Италия за "Юрофайтър" втора употреба. Преди два дни Министерството на отбраната съобщи, че работната група е разгледала офертите и е изпратила предложение до правителството.


"Медиапул" съобщи, че според източници от финансовото министерство офертата на шведите е била по-изгодна, като е в рамките на 1 млрд. лева., а предложението на португалците се е доближавало до 1.5 млрд. лева. Офертата на шведския концерн "СААБ" освен това е позволявала разсрочено плащане за по-дълъг период.


Инвестиционният проект за придобиване на нов тип боен самолет беше утвърден на 1 април 2016 г. и предвижда придобиването на 8 самолета в периода 2018 - 2020 г. за цена до 1.5 млрд. лв.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK