Кражба на дрехи и спор за земя в полите на Витоша - новите рекордьори по бавно правосъдие

Кражба на дрехи и спор за земя в полите на Витоша - новите рекордьори по бавно правосъдие

© Анелия НиколоваДело за кражба и спор за собственост на земя, продължили над 22 години са най-дългите производства, които установи Инспекторатът към ВСС при проверка в периода 1 януари – 31 март 2017 г., съобщи пресцентърът му. Общо изплатените обезщетения от Министерството на правосъдието заради бавното правосъдие за първите три месеца на 2017 г. е 187 800 лв.


85 от всички 128 заявления на граждани до инспекторите с оплакване за бавно правосъдие са основателни, се казва в писмото на Инспектората към ВСС.


Най-честите забавяния по наказателни дела са при престъпления против собствеността, отчитат от Инспектората. Рекордьор е дело за взломна кражба на дрехи и други вещи от склад, отнело на съдебната система 22 години, 2 месеца и 28 дни. Процесът е за кражба, извършена от две или повече лица, които са се сговорили предварително за нея.
При прокуратурата делото е стояло 13 години и 2 месеца, през което време са констатирани редица пропуски на прокурора и разследващите органи, които съществено са повлияли върху цялостната продължителност на делото.


14 пъти. Толкова е връщала прокуратурата делото за допълнително разследване. Освен това са допуснати множество периоди на абсолютно бездействие от страна на разследващите органи. Констатирано е и системно неизпълнение от страна на Софийската районна прокуратура на дадените от съда указания. По тази причина Софийският районен съд на 5 пъти е прекратявал производството и е връщал делото на държавното обвинение за отстраняване на едни и същи съществени процесуални нарушения.


Петкратното връщане на делото от съда в прокуратурата е причинило забавяне от близо 7 години.


Съдебната фаза на производството е продължила 9 години, 2 месеца и 19 дни. Установено е забавяне при разглеждането на делото след шестото му внасяне в съда, което не е било прекратено и върнато на прокуратурата. То е образувано през 2008 г. и е продължило 7 години. По него са проведени 18 съдебни заседания. Някои от тях са отлагани по причини, за които отговорност носят органите на съдебната власт - като нередовно призоваване на страни по него.


Мотивите към присъдата са изготвени 2 години и 8 месеца след изтичане на законоустановения 30-дневен срок.


Рекордьор по гражданските дела е с продължителност от 22 години, 3 месеца и 21 дни. То е било след спор за собственост на дворно място във вилна зона в полите на Витоша.


Инспекторатът е констатирал много забавяния при разглеждането му пред двете съдебни инстанции. За пръв път процесът влиза в Софийския районен съд през 1994 г. и е продължил 15 години и 2 месеца.


Основната причина за тази продължителност е големият брой насрочени съдебни заседания – 31.


15 от които са отложени поради нередовна процедура по призоваване на страни, а 13 – за събиране на доказателства, които били допускани от съда напълно безкритично и без никакви действия за дисциплиниране на страните в това отношение, посочват от Инспектората.


За период от 8 години, 10 месеца и 11 дни делото е било спряно до приключване на друго производство, свързано с него. Образувано отново образувано пред Софийския районен съд една година по-късно - през 1995 г.


След като все пак съдът се е произнесъл с решение, то е било обжалвано пред втората съдебна инстанция. Жалбата обаче е била преразпределяна четири пъти заради преместване на съдията-докладчик в друг съдебен състав. Това е станало в периода август 2011 – декември 2012 г. Решението на Софийския градски съд пък е било постановено 1 година след изтичане на законовия срок.

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Общо изплатените обезщетения от Министерството на правосъдието заради бавното правосъдие за първите три месеца на 2017 г. е 187 800 лв.
  --------------------------------------

  Основната причина за бавното правосъдие у нас - докато не се бръкне в джоба на съдии и прокурори - така ще е!

  Най-честите забавяния по наказателни дела са при престъпления против собствеността, отчитат от Инспектората.
  --------------------------------------

  Оснавната причина мафията да е обсебила собствеността и държавността у нас. В нормалните страни частната собственост е основното човешко право, след правото на живот. У нас и да имаш имот - на кого му пука, нито имаш възможност за адекватна защшта от крадци/нарушители, нито имаш възможност да защитиш собственическите си права в съда. Айде иди после и гради частна инициатива и предприемачество. ЗА какво? Да може после някой като ГГ да ти отнеме бизнеса на готово.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6747 Неутрално

  Навъдиха се разни пишман юристи от един куп свободни университети, които лесно се купуват и продават,за какво правосъдие да говорим. Докато не почнат тези обещетения да ги удържат от заплатите им, нищо няма да се промени.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK