Ден след Пловдив и Варна получи нареждане от ГЕРБ да върне дяловете си в Пловдивския панаир

Кметът на Варна Иван Портних (в дясно наснимката) при получаването на задачата да върне обратно акциите от Пловдивския панаир, които Варна получи на 16 август м.г.

© ГЕРБ

Кметът на Варна Иван Портних (в дясно наснимката) при получаването на задачата да върне обратно акциите от Пловдивския панаир, които Варна получи на 16 август м.г.Изпълнителната комисия на ГЕРБ e възложила на кмета на Варна Иван Портних и на групата общински съветници от партията, да обсъдят и приемат решение за отказ от дяловото си участие в дружеството "Международен панаир Пловдив" в размер на 29% от капитала му. Това става ясно от съобщение, изпратено от пресслужбата на партията. Дяловете трябва да бъдат безвъзмездно прехвърлен на Министерството на икономиката, от което ги получиха също така безвъзмездно на 16 август м.г.


Мотивите за днешното решение


на Изпълнителната комисия на ГЕРБ са "продължаване на действията за консолидация на държавната собственост в Международен панаир – Пловдив и париране на опитите за дискредитиране на партията".
В разпространеното съобщение се казва, че "по време на заседанието си днес, членовете на изпълнителната комисия на ГЕРБ са се запознали подробно с всички факти и обстоятелства около взето решение на сесия на Общинския съвет във Варна, относно придобиване на акции от Министерство на икономиката в Международен панаир – Пловдив".


Обратното на това решение


съветниците на партията трябва да вземат още на заседанието си, насрочено за 2 май, гласи инструкцията до местната структура на ГЕРБ.


При вчерашното си посещение в Пловдив лидерът на партията Бойко Борисов възложи на кмета на града Иван Тотев и на групата общински съветници на партията също да отменят решението си общината да придобие акции в Международен панаир - Пловдив.


Борисов мотивира решението си с "опитите за публични внушения, които свързват ГЕРБ със знаков бизнесмен от средите на БСП". Той заяви, че "няма да позволи името, авторитета и честта на ГЕРБ да бъдат петнени заради лични икономически интереси".


Това обяснение роди много въпроси


тъй като с едно и също свое решение от август м.г. Министерският съвет, председателстван тогава също от Борисов, гласува държавният дял от 49% в панаира да бъде безвъзмездно прехвърлен на общините Варна и Пловдив. Морската ни столица трябваше да получи 29%, а останалите 20 – Пловдив.


Дарените на 16 август м.г. 29% от собствеността на "Международен панаир Пловдив" АД на Варна представляват 16 314 400 акции. За разлика от варненските си колеги, които ги приеха с охота, съветниците в Пловдив първоначално отказаха да ги придобият, но педи седмици промениха решението си с намерението да изградят на територията на панаира сграда за нова опера в града.


Най-вероятно Варна щеше да се опита да реши с придобитите акции


проблема с т. нар. "Дупка"


на централния бул. "Княз Борис I". Става дума за нереализиран строеж на търговски център, който беше започнат през 1984 г. Имотът е собственост също на Георги Георгов. Именно по тази причина още при обявяването на правителственото дарение от август м.г. първите предположения бяха, че общината ще се опита да замени участието си в "Международен панаир Пловдив" срещу собствеността на Гергов върху незавършения строеж.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK