Върховният съд отказа да възобнови дело за въоръжен грабеж от преди 19 години

Върховният съд отказа да възобнови дело за въоръжен грабеж от преди 19 години

© Надежда Чипева, КапиталВърховният касационен съд (ВКС) отказа да възобнови делото срещу петима от осъдените за въоръжения грабеж на семейство Анчови от Чепинци, извършен преди 19 години. Делото е един от символите за бавно правосъдие.


Процесът окончателно приключи през 2016 г., когато ВКС го реши, след като два пъти го връща, а военните съдилища винаги постановяваха оправдателни присъди. В крайна сметка шестимата подсъдими - Димчо Димов (бивш сержант), Борис Маринов, Петър Стоянов, Цветко Ненов, Димитър Николов и Божидар Методиев, бяха осъдени на по 10 години затвор.


Според върховните магистрати, ако делото не се е забавило толкова дълго, което налага намаляване на присъдата, подсъдимите е трябвало да получат максималното наказание от 20 години затвор.
В затвора обаче влязоха само Димов и Маринов, тъй като


останалите не бяха открити и са обявени за издирване,


припомня сайтът "Правен свят". Възобновяване на делото са поискали всички осъдени, с изключение на Цветко Ненов, който е един от издирваните.


Петчленният състав на ВКС приема, че исканията за възобновяване са неоснователни, защото почиват на еднотипни твърдения, че извършеното не е престъпление и за липса на доказателства по делото.


Според върховните съдии неоснователно е и оплакването на част от защитниците, че предмет на обсъждане са били само осъдителните доказателства, но не и оправдателните. Защитата на Борис Маринов е поставила пред ВКС и въпроса за съучастието в грабежа, което според съда е налице и се подкрепя от фактите по делото. В решението се посочва, че съвместното участие на шестимата осъдени и Ивайло Рангелов, който беше убит преди края на делото, упражнената от всеки един от тях принуда към някой от пострадалите, както и реализираната крайна престъпна цел, представят по категоричен начин наличието на общ умисъл в извършения грабеж.


В искането си за възобновяване петимата са поставили под съмнение и безпристрастността състава, който ги е осъдил. В решението се посочва, че върховните съдии Павлина Панова - председател и докладчик, Ружена Керанова и Мая Цонева, мотивирано са приели, че извършеният квалифициран грабеж разкрива значително по-висока степен на обществена опасност в сравнение с обичайните подобни посегателства.


Нападението на семейството е било извършено на 31 януари 1998 г.,


когато мъжете нахлуват в дома на Анчови в Чепинци, пребиват бащата, удрят и заплашват майката и изнасилват двете им дъщери – на 11 и на 16 години.


Осъден за изнасилването на двете момичета обаче няма,


тъй като Борис Маринов беше обвинен само в помагачество към изнасилването, за което обаче давността за преследване изтече преди три години. Подсъдим с тях беше и Ивайло Рангелов, който според показанията на малката дъщеря на Анчови, я е изнасилил, но той беше убит през 2005 г.

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 2 Профил на Damyan Ganchev
  Damyan Ganchev
  Рейтинг: 221 Разстроено

  исусе христе, марийо, йосифе дърводелецо!!! щом за 20 години не могат да осъдят класически престъпници ...

 2. 3 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 886 Неутрално

  В така наречените,, бели" държави няма предавнение за убийство, изнасилване и въоръжен грабеж. Има даже специален отдел в полицията който периодично проверява архивите с неразкрити престъпления и обновява данните. И доста често се намират извършителите на тежки престъпления след години, когато са вече сигурни, че им се е разминало.

 3. 4 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1646 Неутрално

  При такова зловещо престъпление, да се точи толкова години и да получат такива смешни присъди - просто трябва не само тези, но и следователи, прокурори, че и някой и друг съдия да влязат в затвора.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK