Съюзът на издателите определи като циничен натиска върху Сашо Дончев и вестник "Сега"

Съюзът на издателите определи като циничен натиска върху Сашо Дончев и вестник "Сега"


Като откровен цинизъм определя Съюзът на издателите в България натиска върху издателя на вестник "Сега" Сашо Дончев. В позиция на организацията, разпространена до медиите днес, се казва, че компетентните институции и политическите партии в България трета седмица запазват зловещо мълчание по същността на най-големия скандал, свързан с натиск върху независима медия и задушаване на свободата на словото. Позицията е по повод срещата между главния прокурор Сотир Цацаров и издателя на "Сега" и отзвука, след като стана ясно за нея.


В Съюза на издателите в България членуват Икономедиа" АД – издател на "Капитал", "Капитал Дейли", Капитал Quaterly", "Регал", "Бакхус", "Сега" – издател на вестник "Сега", "Зебра БГН" АД – издател на списание Клуб "Z" и clubz.bg, "Медияпул" ООД – издател на Mediapool.bg, "МИТ ПРЕС" ООД – издател на списание "Мениджър" и списание за почивка и пътешествия "Далече", "БРЯГ МЕДИА ГРУП" ЕООД – издател на в. "Бряг" – Русе – областен всекидневник, в. "Посоки" – Плевен – областен всекидневник, в. "Силистренски бряг" – областен всекидневник и в. "Новините глас" – Ловеч – областен вестник. "Кю Медия" ЕООД – издател на списанията АMICA, L’EUROPEO, ABITARE, BRAVACASA, MAX и QM, "Топ Новини" ЕООД – издател на вестник "Топ новини" и информационен сайт www.topnovini.bg, "Под тепето" ООД – издател на ПОД ТЕПЕТО и КАПАНА.БГ и "С-ФАКТОРБГ" ЕООД – издател на Faktor.bg


Ето и пълния текст на позицията:
Героят на Оруел знаеше, че ако иска да скрие една тайна, трябва да я скрие от себе си. Днес обаче унизеното положение на българските медии не може да се скрие, а кристализира ясно в индекса за свобода на словото, демонстрирайки на нашето европейско семейство, а и на целия свят, компрометираната журналистическа професия в България, ерозирала не само от пренебрегване и цензура, но и от умишлените атаки и репресии, на които не успяваме да дадем колективен отпор.


Съюзът на издателите в България е поставил за своя основна цел защитата на независимостта на българските печатни и интернет медии. Доколкото свободата е невъзможна без авторитет, както и авторитетът – без свобода, вярваме, че наше призвание е да дадем възможност да израстне поколение с нови идеали, за което откровения цинизъм на натиска върху издателя на в-к "СЕГА" ще бъде дълбоко неприемлив.


Запасът от аналози на порочните практики за медийно влияние е голям, но този случай считаме за особено тежък, защото илюстрира обхвата на политическите и институционалните механизми за натиск и тормоз върху собствениците на медии с независима редакционна политика.


Резултатът на насърчавания от управляващите от всички политически сили клиентелистки модел на посредствената журналистика са очевидни. Днес сериозните разследвания, коментари и разработки са не правило, а изключение. Порочните практики при провеждането на обществени поръчки и разпределянето на публичен ресурс напомпват присъствието и самочувствието на "медии", чиято професионална задача е да сеят шок и ужас на всеки кръгъл час, без да ги е грижа дали информацията е достоверна, а отразяването – етично.


Днес няма нужда от репортери и коментатори, които разобличават безочливите кражби, нито от карикатуристи, които безмилостно осмиват управленското лицемерие. Няма нужда и от издатели, които отказват да търгуват с медийно влияние.


Единадесета година поред България систематично се срива все по-надолу в индекса за свобода на словото. От доста време страната ни стабилно заема местата в дъното на всички Европейски държави, съществено изоставайки от Босна и Херцеговина, Сърбия, Албания, Косово. Далеч напред са и Нигер, Танзания, Бутан, Никарагуа, Либерия, Тунизия и т.н. От 36-ти през 2006 г. днес сме на 109-то място с все по-сриващ се индивидуален индекс.


Компетентните институции и политическите партии в Република България трета седмица запазват зловещо мълчание по същността на най-големия скандал, свързан с натиск върху независима медия – задушаване на свободата на словото. По думите на Пърсиг, бедата е в това, че развитието трябва да протече в корените, а не в клоните, поради което Съюзът на издателите в България се обръща към българското общество и свободните медии.


За щастие, в България все още има журналисти и медии, които не се примиряват със статуквото и не се плашат от репресиите. Ние се обръщаме към тях – не за да ни защитят, а с призив да не се отчайват! Да продължават да се борят и да бъдат свободни! Да вършат работата си честно и почтено, въпреки високата цена, която трябва да плащат всеки ден. Защото нашето общество има нужда от тях.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK