Скандалът "Цацаров-Дончев-Гергов" стигна до сина на Маргарита Попова

Вицепрезидентът в периода 2012 - 2017 г. Маргарита Попова. Синът ѝ Николай Попов е прокурор. След края на мандата си, тя стана член на Българската стопанска камара.

© Юлия Лазарова

Вицепрезидентът в периода 2012 - 2017 г. Маргарита Попова. Синът ѝ Николай Попов е прокурор. След края на мандата си, тя стана член на Българската стопанска камара.Синът на вицепрезидента в периода 2012-2017 г. Маргарита Попова - прокурор Николай Попов, е бил разкомандирован от Софийската градска прокуратура (СГП) на 21 април. Заповедта, с която Попов се връща като зам.-районен прокурор на София, е вляза в сила този понеделник, съобщи сайтът "Съдебни репортажи", позовавайки се на свои източници в прокуратурата.


Понижаването на Николай Попов съвпада с разгара на скандала след срещата на главния прокурор Сотир Цацаров и собственика на "Овергаз", издател на вестник "Сега" и председател на Българската стопанска камара (БСК) Сашо Дончев, организирана с посредничеството на друг бизнесмен и бивш член на ръководството на БСП Георги Гергов.


След разпространеното миналата седмица видео, в което Дончев разказва интересни факти от срещата и след като Цацаров отрече твърденията му , медиите, близки до депутата от ДПС Делян Пеевски, започнаха да публикуват материали срещу Дончев. Миналия четвъртък в "Блиц" имаше анонимен материал, озаглавен "Заговорът на Сашо Дончев срещу Цацаров е разкрит! Босът на "Овергаз" искал да пробута Маргарита Попова за главен прокурор!".
В него се твърди, че "заговорът" цели отстраняването на Сотир Цацаров от поста и заменянето му с "послушна и удобна за кръга "Капитал" марионетка". "Сашо Дончев си има и фаворитка за ключовия пост в лицето на Маргарита Попова. Бившата вицепрезидентка бе назначена за зам.-председател на Българската стопанска камера, в която председател на Управителния съвет е босът на "Овергаз" Сашо Дончев", твърди агенцията.


На следващия ден Николай Попов е бил разкомандирован от градска прокуратура.


Потърсени за коментар от специализирания сайт, прокурор Попов лаконично е отговорил: "в момента изпълнявам функциите си в Софийската районна прокуратура", а градският прокурор на София Емилия Русинова, избрана на поста от част от мнозинството във ВСС, което отказа проверка на фактите от срещата на Цацаров, е отказала да разговаря по темата.


Николай Попов е назначен за районен прокурор през февруари 2010 г., когато Маргарита Попова бе правосъден министър в правителството на ГЕРБ. На 13 юли 2013 г., когато Попова вече е вицепрезидент, с решение на Висшия съдебен съвет (ВСС) прокурор Попов е назначен за зам.-районен прокурор на София.


Проверка на "Съдебни репортажи" в протоколите на ВСС е показала, че от 4 януари до 26 август 2016 г. Попов е бил "в платен годишен отпуск и творчески отпуск". По неофициална информация той е бил на обучение в чужбина.


Попов е командирован в градска прокуратура в края на януари тази година, без да са известни критериите за това.


Специализираният сайт припомня и друг подобен случай от 2014 г., когато между Цацаров и тогавашната представляваща съдебния съвет Соня Найденова назрява напрежение. В една от дискусиите в съвета Найденова заявява, че си пожелава да не получава повече специално отношение към семейството си. Главният прокурор веднага ѝ реагира с думите: "Нямам намерение да се занимавам с глупости, да посягам на служебната кариера на вашия съпруг, който е началник на отдел и работи добре". По това време съпругът на Найденова - Веселин Найденов е началник отдел във Върховната административна прокуратура. "Нямам намерение да освобождавам съпруга Ви от началник отдел заради противоречие с Вас", допълва Цацаров.


Половин година по-късно Найденова заявява, че мнозинството в съвета я наказва заради различното й мнение. "Пожелах си нещо, което виждам, че не се случва. Благодаря ви, че все пак бяхте открити. Приемам го като определено мнение, като санкции за различното мнение", иронично отбелязва тя. Репликата й бе посрещната с пълно мълчание от Цацаров, а същия ден "Правен свят" съобщи, че две седмици преди конкретното заседание със заповед на главния прокурор съпругът на Найденова е бил освободен от ръководния пост във ВАП и работи като редови прокурор.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK