Скандалът "Цацаров-Дончев-Гергов" стигна до сина на Маргарита Попова

Вицепрезидентът в периода 2012 - 2017 г. Маргарита Попова. Синът ѝ Николай Попов е прокурор. След края на мандата си, тя стана член на Българската стопанска камара.

© Юлия Лазарова

Вицепрезидентът в периода 2012 - 2017 г. Маргарита Попова. Синът ѝ Николай Попов е прокурор. След края на мандата си, тя стана член на Българската стопанска камара.Синът на вицепрезидента в периода 2012-2017 г. Маргарита Попова - прокурор Николай Попов, е бил разкомандирован от Софийската градска прокуратура (СГП) на 21 април. Заповедта, с която Попов се връща като зам.-районен прокурор на София, е вляза в сила този понеделник, съобщи сайтът "Съдебни репортажи", позовавайки се на свои източници в прокуратурата.


Понижаването на Николай Попов съвпада с разгара на скандала след срещата на главния прокурор Сотир Цацаров и собственика на "Овергаз", издател на вестник "Сега" и председател на Българската стопанска камара (БСК) Сашо Дончев, организирана с посредничеството на друг бизнесмен и бивш член на ръководството на БСП Георги Гергов.


След разпространеното миналата седмица видео, в което Дончев разказва интересни факти от срещата и след като Цацаров отрече твърденията му , медиите, близки до депутата от ДПС Делян Пеевски, започнаха да публикуват материали срещу Дончев. Миналия четвъртък в "Блиц" имаше анонимен материал, озаглавен "Заговорът на Сашо Дончев срещу Цацаров е разкрит! Босът на "Овергаз" искал да пробута Маргарита Попова за главен прокурор!".
В него се твърди, че "заговорът" цели отстраняването на Сотир Цацаров от поста и заменянето му с "послушна и удобна за кръга "Капитал" марионетка". "Сашо Дончев си има и фаворитка за ключовия пост в лицето на Маргарита Попова. Бившата вицепрезидентка бе назначена за зам.-председател на Българската стопанска камера, в която председател на Управителния съвет е босът на "Овергаз" Сашо Дончев", твърди агенцията.


На следващия ден Николай Попов е бил разкомандирован от градска прокуратура.


Потърсени за коментар от специализирания сайт, прокурор Попов лаконично е отговорил: "в момента изпълнявам функциите си в Софийската районна прокуратура", а градският прокурор на София Емилия Русинова, избрана на поста от част от мнозинството във ВСС, което отказа проверка на фактите от срещата на Цацаров, е отказала да разговаря по темата.


Николай Попов е назначен за районен прокурор през февруари 2010 г., когато Маргарита Попова бе правосъден министър в правителството на ГЕРБ. На 13 юли 2013 г., когато Попова вече е вицепрезидент, с решение на Висшия съдебен съвет (ВСС) прокурор Попов е назначен за зам.-районен прокурор на София.


Проверка на "Съдебни репортажи" в протоколите на ВСС е показала, че от 4 януари до 26 август 2016 г. Попов е бил "в платен годишен отпуск и творчески отпуск". По неофициална информация той е бил на обучение в чужбина.


Попов е командирован в градска прокуратура в края на януари тази година, без да са известни критериите за това.


Специализираният сайт припомня и друг подобен случай от 2014 г., когато между Цацаров и тогавашната представляваща съдебния съвет Соня Найденова назрява напрежение. В една от дискусиите в съвета Найденова заявява, че си пожелава да не получава повече специално отношение към семейството си. Главният прокурор веднага ѝ реагира с думите: "Нямам намерение да се занимавам с глупости, да посягам на служебната кариера на вашия съпруг, който е началник на отдел и работи добре". По това време съпругът на Найденова - Веселин Найденов е началник отдел във Върховната административна прокуратура. "Нямам намерение да освобождавам съпруга Ви от началник отдел заради противоречие с Вас", допълва Цацаров.


Половин година по-късно Найденова заявява, че мнозинството в съвета я наказва заради различното й мнение. "Пожелах си нещо, което виждам, че не се случва. Благодаря ви, че все пак бяхте открити. Приемам го като определено мнение, като санкции за различното мнение", иронично отбелязва тя. Репликата й бе посрещната с пълно мълчание от Цацаров, а същия ден "Правен свят" съобщи, че две седмици преди конкретното заседание със заповед на главния прокурор съпругът на Найденова е бил освободен от ръководния пост във ВАП и работи като редови прокурор.

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 799 Неутрално

  Понижаването на Николай Попов съвпада с разгара на скандала след срещата на главния прокурор Сотир Цацаров и собственика на "Овергаз", издател на вестник "Сега" и председател на Българската стопанска камара (БСК) Сашо Дончев, организирана с посредничеството на друг бизнесмен и бивш член на ръководството на БСП Георги Гергов.

  Колкото Георги Гергов и Сашо Дончев са истински бизнесмени, толкова и Сотир Цацаров е главен прокурор.

 2. 2 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Много съм разтревожен от създалата се ситуация тролчета мно-го! Начии тоя дърт коцкар Дончев като види няколко жени на едно място си губи разсъдъка та та таа....та осветли схемата : Съдебна власт $ Мафия . Тя не че беше много "тъмна" амаа сега хептен изсветля! Тръгнаха да се разплитат свинските черва и процеса не знам до къде ще стигне? ...до Позитано вече отиде, ама вижте нещо ако има начин тролчета да не стигне и до Сарай маала

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 3. 3 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1420 Неутрално
 4. 4 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Колкото Георги Гергов и Сашо Дончев са истински бизнесмени, толкова и Сотир Цацаров е главен прокурор.
  —цитат от коментар 1 на koko65bg

  Датс райт мен! Тези са руски бизнесмени (олигарси, от общото са взели .....ми така де - като няма съдебна власт к'во му плащаш?? ха)

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 5. 5 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1433 Неутрално

  Няма нужда от думи.
  https://goo.gl/6b7WrI

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 6. 6 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Крушката си имала опашка.

  Мутрата да направи дарения, панаира на община Пловдив, ЦУМ на София, че при бай Ставри няма да му трябват.

 7. 7 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3664 Весело
 8. 8 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 466 Неутрално

  БиблиотекарЕте!!!
  —цитат от коментар 3 на 4ort


  Искаш ли работа в "библиотеката"? Контрольор на телефони - събота неделя двйно

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 9. 9 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Цацаров е инфантилен некадърник, пропит от злоба и комплекси.

  Navigare Necesse Est
 10. 10 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1156 Весело

  Ченгесаро - библиотекарско пробутване в светлината на прожекторите на Конра президентката. :-)
  Това значи, че Цацаров вече е отсвирен и от свойте. :-)

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 11. 11 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5622 Неутрално

  "Мекият Цацаров" :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 12. 12 Профил на ludiakolio
  ludiakolio
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Тая творческа отпуска как я дават? Аз съм намислил околосветско да си опресна мирогледа.....

 13. 13 Профил на 100jan
  100jan
  Рейтинг: 409 Весело

  Прави впечатление, че Гергов си няма платени писачи (тролове, мурзилки) в този форум. Ами така е с всички назначени бизнесмени - партията им е дала всичко, партията и ще им вземе всичко и ще ги върне пак на село. А как харчеше Гергов навремето! Вестници ли не купи, телевизия ли не купи, сега една пропагандна агенция (не знам защо им викат ПР) ли не може да наеме? Ама навремето харчеше чужди пари, дадени му да се прави на бизнесмен с тях. Сега трябва да се бръкне сам. А такива като него са стиснати.

  Впрочем, Пеевски, вземи си поука от този случай. Когато те употребят, партията бързо ще те върне в кочината. И никой, даже "Монитор", няма да напише и една добра дума за теб. А дали онзи Опел още е в движение?

  "Дневник", имате нужда не от модератори, а от редактори.
 14. 14 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Живеем в една ненормална държава.Не може една вицепрезидентка,сега работеща в БСК да е и масон,и член на ГЕРБ,да е била и правосъден министър известно време,да урежда сина си за районен прокурор,един прекрасен ""свинар"" да прави ""тайни"" срещи и един главен прокурор да посредничи , за да ""удари"" за 2 дни 3 значими обекта?
  КОЙ или #КОИ ?

 15. 15 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1237 Любопитно

  До коментар [#8] от "oporna_to4ka":

  О, Вие ли раздавате службите в Библиотекарския?

 16. 16 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1592 Гневно

  Ще се изядат помежду си. Овладели са институциите и се боричкат кой да е по-по-най, а народът гледа безмълвен и същисан.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 17. 17 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Скандала е голям...очаквам бързо развитие от боричканията в котерията...

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 18. 18 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Ха, Рицар Попова... Мислех, че родата и във властта се ограничава до Танчев и Сарафов. Тя тая прокуратура много фамилна бре.
  Що се касае до Рицар Попова - главен прокурор, това е моя хипотеза от бая време. Тя си е много близка до ума, ако навържеш отношенията на "обединителите на десните, подкрепили Радев" с ББ, Плевнелиев, Цацаров и пътя на Попова до сегашната и позиция при Радев.

 19. 19 Профил на dondudat
  dondudat
  Рейтинг: 1201 Неутрално

  Значи ДНЕВНИК се е опитвал да ни пробута Попова под благовидния предлог за чиста съдебна система.

 20. 20 Профил на anty
  anty
  Рейтинг: 762 Неутрално

  Различните глави на червената ламя започнаха да се хапят една-друга.
  Да видим, КОЙ какви държавни поръчки ще спечели. После ще има и под-изпълнители и ще кротнат.
  Корни-ездачката ще вдигне шум и пушилка да замаскира положението.
  Мафията си властва вече и 100% в парламента.
  А материала гледа умно,примерно за това как така блока преди санирането не течеше,а след това тече,а новата дограма се изкривила и духа по-вече от изгнилата дървена.
  Материала,материала се държи здраво за опорните точки,били те от Кутев,или от пожарникаря от Банкя и неговия пророк цвъки.

 21. 21 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 344 Весело

  И според „гениите” на мисълта от Блиц, щом Попова е зам-председател на БСК, то значи Попова е човек на Дончев и той иска да я „пробута” за главен прокурор :):):) В Блиц не знаят ли, че БСК е свободна частна организация, в която си избират кой да ги ръководи. Това не е лична организация на Дончев и назначението на Попова не доказва връзки с Дончев. Още по-смешно е, Дончев щял да я пробута за главен прокурор, амо главен прокурор се избира от ВСС, ане от БСК или от Дончев.

  А и всички знаят, че Попова симпатизира на Цацаров , Пеевски и Доган. Попова винаги я канят и присъства на церемонии в Библиотекарския за даване на наградите на ДС ченгета. Там наградиха и Доган с лидерска награда „Стефан Стамболов” - пълна гротеска! Винаги съм се чудил защо Попова се държи като част от прокуратурата, а то синчето било там и правило кариера.

 22. 22 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 344 Весело

  До коментар [#10] от "Танас":

  Вероятно готвят Попова за резервен вариант, който да замени Цацаров. Тя е от същата вярна библиотекарска група на Доган, Пеевски, Борисов и Цацаров! Дано не ни стане главен прокурор!

 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8034 Неутрално

  Световната конспирация в действие. Това не прилича на държава от ЕС.

 24. 24 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Слатински за института "вицепрезидент":
  "Всички знаем защо бе създадена тази длъжност. Идеята каква беше – да създадат фасадна демокрация, при която реалната власт да е на бившата комунистическа партия, а на опозицията и Европа да хвърлим пясък в очите – ето, президентът е демократ, даже институционализиран дисидент. Но за да не се получи неочакван фал, трябваше да има вицепрезидент, който да е доверено лице на реалната власт, да наблюдава и контролира президента-демократ, да му диша във врата и връзва ръцете. И да докладва където трябва каквото трябва...
  Е, странно ли е, че тези няколко години
  вицепрезидентката у нас не знае как да уплътни времето си
  и ту дава интервюта, в които се разграничава от и дори обижда президента, ту пътува по света и у нас, очевидно трупайки впечатления, ту става докторант в един университет на властта, ту тамплиерства."
  http://www.dnevnik.bg/analizi/2015/12/15/2670350_zashto_ni_e_viceprezident/

 25. 25 Профил на sporta
  sporta
  Рейтинг: 237 Неутрално
 26. 26 Профил на Poi Nhy
  Poi Nhy
  Рейтинг: 524 Весело

  разкомандирован"- смех!!!

 27. 27 Профил на SML
  SML
  Рейтинг: 643 Весело

  Марга била на кръга Капитал :D Абе тия хора имам чувството, че започват да си вярват на собствената пропаганда...

  Цацаров е инфантилен некадърник, пропит от злоба и комплекси.
  —цитат от коментар 9 на Schopenberg


  Това май ще се окаже изключително вярно, иначе не намирам друго рационално обяснение на действията му.

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 28. 28 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  Две > Производни => Руски Мутри >

  Газпромската
  и
  Свинарско-позитанската
  се срещат с Руската Мутра на ДСП-ерските Библиотекари
  Брадатата Мутра е в нервна криза,
  1. Борисов 2, отряза "бизнеса" на "надценчик" в газа и сега при Борисов 3, дори и безвкусните "карикатури" на Газовата Мутра не вършат работа.
  2. "Шоу-референдума" на Традиционният финансист на > Слави Тръц => Газпромската Мутра .... удари на камък ... и беше "осветен"
  3. Руския "масон" прави взгляда в ЦУМ - зяпад западни стоки и ходави Дами от "Дамския Бизнес клуб"
  4. на => Газпромската Мутра е прочетена Присъдата .... (цитат) "Хубав бизнес - ама .... Газпром не прощава".
  5. Газпромската Мутра > "отвръща на удара" чрез "Съюза на издателите"

  Заключение:
  Регулярен "бизнес" на Руските Мутри.
  Навремето имаше бизнес група Агнешки главички, но с теменужено-лиляф цвят.

  (арбитражно)

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 29. 29 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 557 Неутрално

  Тромави игрички на една от държавните власти

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 30. 30 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2595 Весело

  Прокурор в "творчески отпуск"? Думите са безсилни.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK