Румен Радев: Участниците в априлското въстание са нашите благородници

Снимката е архивна.

© Георги Кожухаров

Снимката е архивна.Участниците в априлското въстание са нашите благородници, които вместо замъци ни завещаха костници и онзи борбен, непокорен дух, който и днес гори в българското сърце. Това каза днес в Панагюрище президентът Румен Радев, който се включи в честванията на 141-та годишнина от въстанието.


Той допълни, че безсребреният патриотизъм на участниците във въстанието е еталон за всяка епоха, особено днес. Радев нарече априлското въстание осъзнатата саможертва в името на свободата, обречен бунт на селяни, даскали, занаятчии и попове. По думите му след Априлското въстание не остават паметници на военни победи, а костници – в Батак, в Черепишкия и Дряновския манастир.


По думите на Румен Радев Априлското въстание с кървавото писмо, хвърковатата чета и народната княгиня е българската непреходна митология за чистите духом, които с черешови топчета будеха съвестта на Европа и Русия.


"Записките" на Захари са нашият епос. Мъчениците му са нашите народни икони. Техният патриотизъм – безсребрен, жертвен, просветлен – е еталон за всяка епоха. Особено днес", подчерта още в изказването си на церемонията президентът.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK